Tänk på detta innan du lägger parkettgolv

Att lägga parkettgolv själv är ett ganska tufft jobb, men som väl när det är klart kommer med stora fördelar. De flesta som väljer att lägga parkettgolv gör det för det vackra utseendet. Det man också bör känna till är att det är bra att ha trä i så hög utsträckning som möjligt i hemmet.

Att ha mycket trä i hemmet kan på sikt göra mycket gott för både hälsan och plånboken. Trä reglerar nämligen fuktnivåerna och minskar i samband med det luftfuktigheten, vilket gör att du får ett bättre inomhusklimat. Är det torrt och friskt inomhus är risken lägre att drabbas av mögel, som på lång sikt kan leda till effekter på hälsan hos dem som vistas i huset. Dessutom reglerar det temperaturen och kan göra (tillsammans med flera andra faktorer) att ditt uppvärmningssystem inte behöver arbeta lika hårt för att hålla inomhusluften i en behaglig temperatur.

Med alla dessa fördelar känns det som ett självklart val för många att lägga parkettgolv. Men under planeringen finns det ett par saker som är bra att ha i åtanke.

Gör upp en budget

Att ha en budget innan man börjar med arbetet är nödvändigt. Givetvis är det inte lika viktigt om man har obegränsat med pengar, men för den genomsnittlige svensken är det ett hjälpmedel som gör att pengarna inte sticker iväg under processen.

Nyckeln till att göra en bra budget är att bestämma en slutsumma som man inte vill gå över. Sedan är det viktigt att försöka hålla sig till den så gott det går. Om man tror att man behöver lägga ytterligare pengar på någonting, är det bra att lägga en lite lägre summa och eventuellt tänja på den lite grann.

Det här är viktigt även om du inte ska lägga parkettgolvet själv, utan anlita en firma för det. Har man en budget kan man enkelt se vad man kan spara in på och vad man kanske kan lägga lite mer pengar på.

Satsa på kvalitet

Att satsa på kvalitet från början ångrar man sällan. Även om det kan kännas lockande att välja ett väldigt billigt golvmaterial eller en billig firma (om du inte ska lägga parkettgolvet själv), finns det en överhängande risk att det straffar sig i längden. Till exempel kommer ett undermåligt golv att kräva fler golvslipningar och underhåll i övrigt, än ett golv som är högt kvalitativt. Ofta lönar det sig helt enkelt att satsa på kvalitet redan från start.

8 Jun 2017