Undvik fallgroparna inför en badrumsrenovering

Att renovera badrummet kommer sannolikt att ge hela ditt hem ett lyft. Att bara sätta igång och göra det är dock lättare sagt än gjort. Det krävs gedigen planering och lite engagemang för att verkligen lyckas. Om du lyckas kan du glädja dig över att precis ha gjort ett av hemmets viktigaste rum, lite viktigare. Men vad är det egentligen man bör veta innan man sätter igång? Här svarar vi på ett par vanliga frågor så att du kan undvika de mest vanligt förekommande fallgroparna.

Krävs bygglov för en omfattande badrumsrenovering?

Nej, Generellt sett inte. Däremot finns det undantag som kan göra att din badrumsrenovering kan behöva ett bygglov. Dock gäller det att mindre ombyggnader – eller ett helt nytt badrum – är en del av renoveringen. Är det inte det, kan du vara säker på att bygglov inte krävs.

Som du säkert känner till ser reglerna för bygglov olika ut för olika kommuner (här utgår vi från informationen som finns på Lidingö kommuns hemsida, för referens). Det som främst kan komma att påverka en badrumsrenovering skriver Lidingö kommun om i en punktlista. Det står att bygglov bland annat behövs för att ”göra ändringar som ger en avsevärd påverkan på byggnadens yttre utseende”. Detta väljer de att exemplifiera med att ta upp eller sätta igen fönster.

Kan krävas för ett omfattande projekt

Att ta upp och sätta igen fönster är kanske inte en jättevanlig del av en badrumsrenovering, men det förekommer. Planerar man ett väldigt omfattande projekt, där ändring av fönster är inkluderat, kan det vara läge att kontakta kommunen. Tänk, som sagt, på att informationen här gäller i Lidingö kommun. Bor du inte i Lidingö kan andra regler gälla – även om just detta sannolikt ser likadant ut över hela landet.

Vad kan jag egentligen göra själv?

Vissa lekmän försöker sig på att dra el eller rör själv. När det gäller el kan det vara rent livsfarligt. När det gäller både el- och rörarbeten finns en risk att du inte får några pengar tillbaka från försäkringsbolaget, som ofta kräver att dylika arbeten ska vara fackmannamässigt utförda. Samma gäller med kakel, som bör sättas upp av auktoriserade montörer.

Det du kan göra själv är att till exempel montera nytt handfat och byta ut blandare. Du kan också måla, sätta upp våtrumstapet eller ställa in ett badkar. Även med dessa arbeten är det dock av hög vikt att det utförs korrekt. Ett badrum är – just det – ett våtrum och är alltså känsligt för fuktskador.

8 Jan 2018