Blogg

Ta hand om byggavfallet med modifierade IBC-tankar

13 apr 2018

Innan du sätter igång med ett byggprojekt eller en renovering i din bostad måste du tänka på vad du ska göra med byggsoporna. När man till exempel river en vägg eller kanske ett helt kök, eller uppför en träkonstruktion av något slag, blir det en hel del skräp över som måste tas om hand och forslas till en återvinningscentral.

En vanlig lösning är att hyra en container och betala för att få den bortforslad. Detta är en bekväm men dock dyr lösning, och har du ett stort projekt på gång eller bygger om och renoverar ofta (läs: du har en stor fastighet i dåligt skick) kan det blir riktigt stora summor det handlar om. Då har vi en bättre lösning, som gör att du kan ta hand om avfallet själv: skaffa en eller två IBC-tankar att förvara byggsoporna i.

Vad är en IBC-tank?

En IBC-tank är en kvadratisk tank i PVC-plast, omgiven av ett galler i härdat stål. De används vanligtvis för att frakta farligt gods, men också till transporter av livsmedel både till sjöss och på land. Den vanligaste storleken är drygt en meter på varje sida och rymmer 1000 liter.

IBC-tanken är ett slutet kärl med endast ett tanklock på ovansidan och en tappkran på ena sidan ner mot botten av tanken. Dock blir den en utmärkt container om man sågar av de översta tio centimeterna och kan användas till allt från odling, sortering och förvaring. Det omgivande stålgallret gör tanken mycket tålig och robust, och IBC-tanken står även stadigt på en medföljande pall i trä eller plast, vilket gör den lätt att flytta över till en lastbil eller släpkärra med en pallyft och köra till närmaste återvinningscentral.

Gör avfallet mer lätthanterligt

För att få plats med byggsoporna krävs att de sönderdelas innan de läggs i tanken; längre plankor måste till exempel brytas eller sågas itu innan de får plats. Detta är dock enbart positivt, eftersom det gör soporna mindre och lättare, och därmed mer lätthanterliga. På plats vid återvinningscentralen kommer du fortare att kunna sortera upp och dumpa avfallet. Att tänka på här är också att blanda tunga och lätta material; även om tanken lätt lyfts med hjälp av en pallyft är det inte säkert att en släpkärra eller ens en lättare lastbil kan hantera tusen liter av exempelvis armeringsjärn eller blåbetong.

Slipp kostnaderna för hantering

Bor du i en fastighet där stora renoveringsbehov finns och du vet att du ofta kommer att ha behov av att ta hand om och forsla bort byggsopor, ska du investera en IBC-tank. Har du en släpkärra är det den perfekta lösningen och gör att du kommer att slippa stora kostnader för containerhyra och bortforsling. En begagnad IBC-tank fungerar utmärkt och behöver inte kosta mer än någon tusenlapp. Begagnade IBC-tankar säljs ofta rekonditionerade, dvs de har sanerats från eventuella farliga material som de använts för tidigare. När du inte använder IBC-tanken för byggsopor, kan den istället användas som regnvattensamlare eller för annan typ av återvinning, plast eller metall till exempel.

 

Kan en plattsättare påverka priset på mitt boende i Stockholm?

9 apr 2018

Det finns många knep som man kan till då man vill sälja sin bostad till bästa möjliga pris. Att vänta ut marknaden är ett – detta gäller dock främst i Stockholm där priserna stiger och sjunker mer än någon annanstans – och att renovera är ett annat. Just vid renovering så ska man direkt börja tänka på vad potentiella köpare vill ha och se över vad som bör göras. Ofta tänker en köpare av en ny bostad att ett fräscht kök och ett fint badrum är av högsta prioritet och det är där plattsättaren kommer in i bilden. Vill du ha det absolut bästa resultatet då du renoverar din bostad så är det en stor investering att anlita en plattsättare – i synnerhet om du bor i Stockholm där efterfrågan och utbudet är större och ett professionellt renoverat kök kan fälla avgörande. Har du exempelvis ett hus i Stockholm och låter en plattsättare sköta din renovering – ja, då är helt enkelt chansen större att du får ut mer pengar vid en försäljning än om du skulle gjort arbetet själv.

Vad kan en plattsättare göra med mitt boende i Stockholm? 

En plattsättare jobbar med kakel, klinkers och annat material som man sätter upp i främst kök och badrum. Det är ett yrke som kräver stor noggrannhet och koncentration. Det man ska komma ihåg är att det är du som anlitar plattsättaren som bestämmer hur arbetet ska se ut – vill du exempelvis ha mosaik i badrummet i din vindsvåning i Stockholm, ja, då fixar oftast plattsättaren det. Naturligtvis kan en plattsättare inte göra alla sorters mönster utan man får helt enkelt diskutera med denne om vad som är rimligt och inte – det kanske alltså inte är en god ide att planera fram ett arbete där bronslaget från -94 ska stirra på dig från ett kaklat kök i Stockholm. Visst, det kanske är genomförbart men om plattsättaren avråder dig så bör du lyssna på denne och inte försöka dig på arbetet själv. Ofta blir resultatet dåligt och kostsamt i slutändan och du tvingas till slut att ändå anlita en plattsättare. Det här gäller naturligtvis alla arbeten och inte bara ett kaklat lag från -94 – man lyssnar och tar råd från plattsättaren, oavsett om man bor i Stockholm eller i Göteborg. Läs mer här om plattsättare i Stockholm på: plattsättareistockholm.se.

Är Stockholm en bra stad för plattsättare? 

Det man kan säga är att Stockholm generellt är en bra stad för en plattsättare där framförallt variationen på arbete räknas som positivt. Till det negativa får man lägga kommunikationen – i Stockholm råder stor trafik och speciellt under mornarna kan det vara rent kaos på vägarna. Att ta tunnelbanan är heller ofta inget bra alternativ för en plattsättare då man ofta måste ta med verktyg och annat till jobbet. Bäst är alltså att försöka åka tidigt på morgonen innan all trafik kommit igång på allvar – detta är dock inget unikt för plattsättare utan något som de flesta inom Stockholms byggbransch gör. Plattsättare i Stockholm är alltså inget yrke för den morgontrötta personen.

Förändra ditt hem genom golvslipning

28 mar 2018

Att man tröttnar på hur det ser ut i sitt hem är naturligt och en följd av att de flesta av oss faktiskt mår bra av lite förändring. Det innebär att vi kanske målar om, sätter nya tapeter eller köper nya möbler - saker som ger effekt och som också rekommenderas. Men, trots dessa förändringar så kan det ändå vara så att exempelvis vardagsrummet känns trist, trött och livlöst. Den ljusa färgen du satt på väggarna och den nya, genomtänkta belysningen kanske inte ger det fräscha intrycket som du hoppats på - rummet känns ändå lugubert och tråkigt.

Här kan förklaringen till detta ligga på det som dina fötter står på - nämlige golvet golvet är en extremt viktig del i hur man upplever ett rum. Och - det är också, tyvärr, en väldigt bortglömd sådan. Troligt är att du, precis som många andra, enbart tänker på golvet om du råkar tappa något på det. Blir det en fläck eller en skada - ja, då överväger du kanske åtgärder. Om inte - ja, då låter du golvet vara och som en följd av detta så får du också det något trista intryck vi gick igenom ovan.

Varför en golvslipning är ett bra alternativ

Ett golv måste underhållas och i detta underhåll så ingår även en golvslipning. En golvslipning - här menar vi på ett trägolv - kan göras kanske tre-fyra gånger och det är således inte ett projekts om du måste planera för varje år. Men, om du anlitar ett företag för en golvslipning i ditt hus i Stockholm så kommer du att se en enorm skillnad. Både sett till vilken värme och lyster det nyslipade golvet ger hela rummet och sett till hur mycket vackrare golvet i fråga blivit. Det bästa med detta kan sammanfattas i två saker:

  1. Det är billigare. Om man jämför priset för en golvslipning med ett nytt golv så är det en gigantiskt skillnad. Även omd u tar professionell hjälp. Inte minst idag då du kan använda ditt rot-avdrag och dra av 30% av den totala kostnaden för arbete.
  2. Det blir vackrare. Idag pratar man mycket om vintage, patina och om vikten av att bevara. Vi skulle säga att en golvslipning har alla dessa ord i sig. Du tar hand om ett gammalt hantverk, du bevarar detta för kommande generationer och du på köpet så får du ett golv med patina, som hunnit sätta sig och som är unikt sett till alla ådringar som löper genom - och över - ytan. Risken med ett nytt golv är att det dels känns konstgjort och dels att det kan gå sönder som en följd av att trä är ett levande material. Ett äldre golv i Stockholm behöver bara - genom en golvslipning - en uppfräschning och en efterföljande ytbehandling för att nå sin fulla potential igen.

Just ytbehandlingen är viktig och om denna så råder vi dig att ta hjälp. Här måste en balansgång hittas mellan skönhet och funktionalitet. Enkelt förklarat - den ytbehandling du väljer ska dels skydda och dels ge golvet lyster, värme och skönhet.

Tänk efter vilka rum det handlar om och vilket slitage som finns i dessa. Ett barnrum och en hall i Stockholm kanske behöver mer skyddande egenskaper än vad ett sovrum och ett vardagsrum gör. I de senare rummen kan man därför söka efter mer estetiskt tilltalande lösningar då skyddet, till stor del, kan stå åt sidan för att ge mer skönhet.

Säkerhet och god arbetsmiljö på byggarbetsplatsen

17 mar 2018

Enligt arbetsmiljöverket, som är den svenska myndighet som ansvarar för arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete på svenska arbetsplatser, är olycksfall och arbetsrelaterade sjukdomar dubbelt så vanliga bland människor som jobbar i byggbranschen jämfört med människor i andra yrken. Som byggnadsarbetare är man alltså ständigt utsatt för en högre risk, något som kan vara stressigt i sig själv. Till det läggs höga ljud, tunga lyft och utsattheten för väder och vind.

Följaktligen är det av största vikt att säkerhetsarbetet på byggarbetsplatser sköts minutiöst och att så mycket som möjligt görs för att undvika olyckor, och ge dem som jobbar på ett bygge så drägliga arbetsvillkor som möjligt. De byggherrar och byggarbetsplatssamordnare som jobbar med säkerheten har mycket att ansvara för och måste förbereda sig noga inför en byggstart så att de kan peka ut de risker som finns vid ett bygge och vidta lämpliga åtgärder.

Att peka ut risker och undvika olyckor

På en byggarbetsplats är det arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för säkerheten, men ofta överlåts ansvaret till en byggledare på plats. Det är dock viktigt på ett bygge att alla tänker på säkerheten och tillsammans ansvarar för att skapa ett så bra arbetsklimat som möjligt. Om vissa struntar i säkerheten och riskerar andras liv och hälsa spelar det ingen roll hur mycket man har förberett sig.

En viktig del i säkerhetsarbetet är komforten för de som jobbar. Byggen sker i så gott som alla väder och det är viktigt att det finns omklädningsrum, värmestugor och dylikt så att de som jobbar på bygget inte blir nedkylda eller omtöcknade och får sämre koncentrationsförmåga, vilket i sin tur leder till högre risk för olyckor.

Väderskydd för att skapa bättre arbetsklimat

På senare tid har det blivit allt vanligare att byggherren väljer att sätta upp ordentliga väderskydd runt huskropparna, vare sig det gäller renovering, ombyggnader eller nybyggnationer. Med ett väderskydd görs mycket för att skydda arbetarnas hälsa och de jobbar under betydligt drägligare förhållanden. Ett väderskydd skyddar mot köld, regn, blåst och snö och betyder väldigt mycket för arbetsmiljön.

Varje väderskydd byggs specifikt för bygget och anpassas efter huset. Det finns flera olika typer av väderskydd, vissa har tak och andra är enklare lösningar som täcker enbart väggarna. På insidan av väderskyddet står byggnadsställningarna där byggarna jobbar. Ett väderskydd kan kombineras med en värmeskydd vid kall väderlek, vilket gör att temperaturen på byggställningen blir behaglig. Läs mer om väderskydd på: väderskyddsverige.se.

Checklistor och utbildning

Alla som jobbar på en byggarbetsplats ska ha utbildning i de maskiner som ska hanteras. Det räcker inte med en muntlig förklaring från en kollega, utan kunskaperna ska testas innan arbetet sätter igång. För varje maskin finns en checklista som alltid ska följas. Om en olycka inträffar med en maskin ska det finnas en checklista för vad som ska göras.

Det är också viktigt att med jämna mellanrum ha genomgångar och se hur mycket av säkerhetstänket som är förankrat hos byggarna. Kunskap är en färskvara och börjar man slira på säkerheten är det lätt att det blir en dålig vana.

Tunga lyft och buller

Alla byggarbetare ska kunna lyfta på ett ergonomiskt riktigt sätt, även för detta kan det krävas utbildning. När man är ung och stark lyfter man kanske lite hur som helst, men det straffar sig alltid i längden och man får tillbaka ett dåligt beteende i form av ryggsmärtor och förslitningsskador när man blir äldre.

Att slarva med hörselskydden är ett annat vanligt avsteg från säkerhetsbestämmelserna, något som kan orsaka tinnitus eller andra hörselskador med åren. Det bedrägliga med arbetsmiljöskador är att de ofta kommer smygande, något som gör det extra viktigt att alla tänker på säkerheten, trots att det ibland kan kännas överdrivet och onödigt.

Olika typer av gallergrindar mot inbrott

28 feb 2018

Bor man på nedre botten i ett flerfamiljshus, eller i ett hus där det är långt till grannarna, kan gallergrindar vara en bra lösning, inte bara för dörren utan även fönstren. Har man en lokal eller butik där man har mycket stöldbegärligt gods som datorer eller musikinstrument, är det ofta ett krav från försäkringsbolagen att galler ska finnas både vid dörrar och fönster.

Gallergrindar är en bra lösning eftersom de ger ett lika bra skydd som säkerhetsdörrar men till en betydligt lägre kostnad. Gallergrindar kan ibland köpas begagnade för bara några tusenlappar, och nya är de jämförelsevis heller inte speciellt dyra. Detta gör att man kan säkra hela lokalen eller bostaden till priset av en säkerhetsdörr. Den som lägger ner stora pengar på en säkerhetsdörr vid entrén och struntar i bakdörr, källardörr och fönster har inte vunnit något på investeringen. Här är några varianter på galler som passar i bostäder och butiker, eller både och.

Klassiska gallergrindar

Den klassiska gallergrinden är vacker med ornament och utsmyckade detaljer. Den är även extremt hållfast och står emot kraftiga angrepp i minst tio minuter, tillräckligt för att den mest tappre tjuv ska ge upp på grund av att han orsakar för mycket ljud. En gallergrind är tillverkad i stål och måttanpassas efter dörröppningen. Den är fäst i en ram bestående av samma material, och ramen sitter fast förankrad i dörrnischen eller i väggen. När man köper en gallergrind av en bra leverantör ingår installation, garanti på jobbet och ibland även en serviceplan, vilket kan kännas tryggt.

Svart och vitt är standardfärgerna. Vad du väljer är såklart beroende av entréns utseende och personlig smak, men svart är vanligtvis det val som smälter in bäst, särskilt när det sitter galler på både dörrar och fönster. Den som vill kan även välja andra färger mot en mindre kostnad för att gallren helt och hållet ska smälta in i byggnaden.

Saxgaller – passar både hemmet och butiken

Ett saxgaller passar kanske bäst i en butik eller till en lokal, men kan också fungera innanför dörren till en lägenhet. Gallret måttanpassas precis som en vanlig gallergrind, men skillnaden är att man skjuter gallret åt sidan, varpå det fäller ihop sig. Gallret löper i skenor i taket och längs golvet. Den undre skenan kan ofta lyftas upp när gallret är fråndraget, vilket underlättar passage.

Det moderna saxgallret ser ut som gallret i gamla hissar, men är naturligtvis mycket säkrare. Dess klassiska utseende gör att det passar mycket bra i äldre byggnader där man vill bevara den gamla estetiken.

Skjutgaller – säkerhet för stora ytor

En större variant av saxgaller är det stora skjutgallret, som ofta syns när butiker i gallerior har stängt för dagen. Ett skjutgaller är ett estetiskt tilltalande inbrottsskydd som både skyddar och samtidigt ger god insyn i butikens sortiment och sörjer för god ventilation. Skjutgaller finns i många utföranden som passar alla typer av butiker.

Fönstergaller för de svagaste punkterna

Fönstren är ut inbrottssynpunkt de svagaste punkterna i en bostad eller en lokal. Har man stöldbegärligt gods bör man absolut skydda fönstren med galler. Lyckligtvis finns vackra smidesgaller som förhöjer lokalens eller bostadens utseende snarare än ger det en fängelsekänsla, vilket man såklart är rädd för när det gäller galler. Fönstergaller finns både i öppningsbara och fasta varianter, allt efter tycke och smak.

Välj rätt kvalitet

Vad gäller alla ovanstående typer av gallerskydd är det oerhört viktigt att verkligen veta att man får rätt kvalitet. Se till att få garantier på att gallret är testat och håller skyddsklass 3, vilket är det starkast skyddet mot inbrott. Se även till att du köper det och får det installerat av en professionell firma. Bra galler av högsta klass, installerade av ett gallerproffs, ger dig minst samma skydd mot inbrott som en säkerhetsdörr.

Tänk dig en brandsäker målarfärg!

22 feb 2018

Är du på väg att renovera hemma? Det finns mycket bra material att använda numera då tekniken har gått framåt. Det är alltid bra att använda senaste materialen. Visste du att man kan måla brandsäkert? Jo, just det. Det kan man. Då handlar det om brandskyddsmålning med brandsäker målarfärg som hindrar eld från att utveckla rök och som hindrar en upphettning av elden.

Som bekant är det ju röken som dödar, inte elden. Då är det viktigt att måla med sådant material som förhindrar det. Den brandsäkra målningen går att använda både på trä och stål. Tänk på att måla taket med sådan brandsäker målarfärg. Det är alltid uppåt som elden vill sprida sig. Har man då brandsäkrat taket med brandsäker målarfärg har man gjort mycket för att förhindra eld att sprida sig.

Elden sprider sig via taket

Det är ofta via taket som eld har spridit sig vid bränder i hus. Har elden nått taket, blir hela huset lätt övertänt. Bor man i flerfamiljshus är risken mycket stor att den sprider sig till andra lägenheter. Att släcka bränder som har nått taket är väldigt svåra att släcka. Och som bekant är det lättare att förebygga bränder än att släcka dem. Dessutom är det ofta vattnet och släckningsskummet som förstör lägenheter och hus. Vatten som svämmar över och skummet förstör inredningen på samma sätt som bränderna. Därför är nollvision av bränder det enda rätta.

Brandsäker målning

Med rätt målning med brandsäker målarfärg har du som renoverar gjort det du kan för att förhindra bränder. Man kan även brandisolera, med brandsäker tätning och fogning. Då tätar man med brandsäker fog i tak, väggar och eluttag. Att brandisolera är bra av många anledningar. Man slipper oljud utifrån. Det är många som lider av trafikbuller, framför allt i storstäder. Många har svårt att sova av bilar som kör dygnet runt.

Isolera med brandsäker fogning

Man får ett bättre inomhusklimat med rätt brandsäker fogning och tätning. Om man har ett bra ventilationssystem, får man mer syrsatt inomhusluft och värmen sipprar inte ut genom fönster och väggar. Tätar man och installerar brandsäker fogning kan man sänka sina kostnader för uppvärmning och kan sänka användningen av energi för uppvärmningen, vilket både plånboken och miljön vinner på.

Fönsterbyte eller en fönsterrenovering?

19 feb 2018

Som bostadsrättsförening så kommer man – liksom vanliga privatpersoner – att stöta på olika problem som kräver åtgärder. Åtgärder som kostar pengar och som kommer av att saker och ting, helt enkelt, har en begränsad livslängd. Taket måste bytas, ventilationssystemet sjunger på sista versen, stammarna kräver omsorg och fönstren är inte tillräckligt täta.

En viktig sak innan vi fortsätter handlar om framförhållning: att ligga steget före och upptäcka fel i tid är det som i slutändan sparar mest pengar. Väntar man till dess att problemet blir akut så stiger kostnaderna radikalt. Här kan den partner man har inom teknisk förvaltning spela en stor roll så det är alltid vettigt att välja en sådan med omsorg. Rätt partner är värd sin vikt i guld.

Fönster slits ut

Vi tänkte titta lite på en av de saker vi nämnde ovan och som är vanligt förekommande handlar om fönster. Att fönstren tappar i kvalitet är inte så konstigt – de tillhör fasaden och utsätts för ett dagligt slitage där allt från starkt solljus, regn, snö och vind tar sina bett.

Det som är talande för fönster är att de i allra högsta grad påverkar ekonomin i en bostadsrättsförening. Otäta fönster låter kall luft komma in; något som gör att man höjer temperaturen i varje lägenhet. Den varma luften som man får fram genom detta, den försvinner dock ut genom samma väg och i och med detta så skapas en ohållbar situation där kostnaderna för uppvärmning blir extremt höga. Utöver det så påverkas alla som bor i fastigheterna också - drag, kyla och återkommande förkylningar blir en del av konsekvenserna.

Fördelar med ett fönsterbyte hos en bostadsrättsförening

Hur ska man då agera som bostadsrättsförening? Det finns två alternativ: antingen genomför man en fönsterrenovering eller också så anlitar man ett företag för ett renodlat fönsterbyte. Båda har sina för- och nackdelar. Vi tänkte snabbt räkna upp dessa nedan:

Fördelar med ett fönsterbyte:.

Den stora fördelen med ett fönsterbyte ligger i sakens natur: ni får nya fönster till era fastigheter och ni slipper oroa er för längre tid framöver. Detta förutsätter dock att ni väljer rätt företag för monteringen och att ni väljer rätt typ av fönster.

Ett vanligt misstag är att man går från träfönster till billigare pvc-fönster utan att undersöka detta innan. I sak är ett sådant fönsterbyte bra då det sparar mycket pengar – pvc-fönster är jättebra på många sätt – men om det handlar om fastigheter som har självdrag så kan ett sådant fönsterbyte bli extra kostsamt. Där påverkas ventilationen negativt och man kanske måste ta en extra kostnad i och med detta. Hittar ni rätt företag för ert fönsterbyte så undersöks alla sådana frågor innan.

Andra fördelar med ett fönsterbyte är att ni höjer värdet på fastigheterna samt att ni – genom detta – visar långivare att ni tar underhållet på allvar. Dessutom blir ett fönsterbyte snyggt också.

Fördelar med en fönsterrenovering:  

En fönsterrenovering är först och främst billigare än ett fönsterbyte. Dessutom så kan en sådan också innebära att man sätter in så kallade energiglas som ger både bättre isolering, minskar bullret och som kan sänka uppvärmningskostnaderna rejält i och med detta.

Även här gäller det dock att hitta rätt företag. Måste den göras om bara efter något år så är det pengar rakt ner i sjön. En korrekt utförd fönsterrenovering ska hålla i ett tiotal år – minst.

Nackdelarna är just det, den kortare livslängden – som bostadsrättsförening så kanske det är bättre att ta de högre kostnaderna som kommer med ett fönsterbyte direkt och därmed också få längre livslängd på den vidtagna åtgärden. Fortsätt läsa här om fönsterbyte för bostadsrättsförening.

Varför inte en badtunna?

15 feb 2018

Många av badtunnorna som svenska försäljare säljer är badtunnor från Finland. Där har man specialiserat sig på badande oberoende kallt och hårt klimat utomhus. Deras badtunnor byggs i värmebehandlade furuplankor På insidan läggs det ett elastiskt och genomskinligt plastmaterial som ska klara av den stora mängden vatten. Deras badtunnor har automatisk filtrering och ett termostat-styrt värmesystem. Vattnet ska klara av nästan 40 grader varmt vatten. Samtidigt som furuplankorna ska klara av kyla på så mycket som minus 30 grader. Vid sidan av badtunnan placeras ett värmesystem som värmer upp vattnet. Därför måste själva badtunnan klara av att isolera värme ordentligt. Sedan kan man välja att få en badtunna med olika vattentryck för massage, belysning. Sedan finns ett lock som du kan lägga på tunnan för isolering av vattenvärmen.

Var ska värmesystemet sitta?

Du kan även välja en badtunna med en inbyggd kamin, men med en panel som skyddar gästerna mot värmen i kaminen. En nackdel med att ha kaminen inne i tunnan är den att den upptar plats i själva tunnan. Har du den bredvid tunnan tar den inte plats i tunnan, men fördelen med att ha kaminen i tunnan är den att den ger direkt värme i vattnet, och du behöver inte elda på lika mycket som om den är placerad bredvid den.

Badtunna i trä

Att sitta i en trätunna ger en behaglig värme, på ett annat sätt än en badtunna i plast. Därför görs de flesta tunnot av trä. Det är också de snyggaste, och blir därför en vacker utemöbel som du inte behöver skyla på grund av utseendet. En fördel med en badtunna jämfört med en utomhuspool är den att poolen måste hållas ren och därför häller man i klorin i stora mängder, vilket varken är bra för miljön eller för oss människor. En badtunna är mycket mer lättskött och kräver inga stora rengöringar. Det räcker att rengöra den med såpa och vatten, helst för hand, inte med en högtryckstvätt, då den lätt skadar träet. Har du placerat badtunnan när havet eller en insjö, går det bra att använda vatten därifrån, vilket sparar på kommunalt vatten för att fylla tunnan. Den brukar rymma så mycket som 2.000 liter vatten, vilket är en hel del.

Ha alltid vatten i badtunnan på sommaren

När du inte använder badtunnan på sommaren är det bäst att ha lite vatten i den så inte värmen torkar ut badtunnan invändigt. På vintern är det inte bra att lämna badtunnan med vatten i sig. På vintern riskerar vattnet att frysa och hela badtunnan kan spräckas av isbildningen. På våren kan det dock vara bra att ha lite vatten i botten på badtunnan. Om inte hela badtunnan är full med vatten spräcks inte badtunnan om det fryser på, på våren, vilket det ofta gör.

Att bada i badtunna när det är som kallast är en otroligt fin upplevelse. Kontrasten av kylan i vinternatten och värmen som kommer av det uppvärmda vattnet är en otroligt fin överraskning. Väl värd att pröva. Vill du läsa mer om 

Bygga hus i Stockholm - rätt entreprenad

6 feb 2018

Att bygga hus är en spännande resa som  i många fall flyter på relativt friktionsfritt och som i andra fall får betydligt mer farthinder. Detta oavsett om man väljer att bygga hus med lösvirke eller köper ett färdigt hus som sätts ihop på plats. Den senare hustypen går under flertalet namn – kataloghus, byggsatshus och modulhus. För enkelhetens skull så säger vi modulhus här. Det vi tänkte göra är att gå igenom för- och nackdelar med att bygga hus i lösvirke och välja att bygga ett modulhus. 

Vi kommer att göra det väldigt enkelt för oss och säga att du redan fått bygglov, äger en tomt i Stockholm, betalat en gatukostnad, anslutit dig till det kommunala vattnet och avloppet samt kollat upp att alla lån och försäkringar är i ordning. Till detta så har du även anlitat en kontrollansvarig som är med dig genom hela resan – en viktig punkt som genom sitt jobb säkerställer attd en kontrollplan han/hon satt upp följs. Ser man till allt detta - som dessutom är att anse som en underdrift av allt som måste göras för att bygga hus – så förstår man också att det tar ganska lång tid från den initiala planeringen till inflyttning. Fortsätt läsa här om att bygga hus i Stockholm.

Viktigt med valet av entreprenad

En viktig fråga är vilken entreprenör och entreprenad du väljer. Du har primärt tre stycken val gällande den senare punkten: 

  • Totalentreprenad:

Du anlitar en entreprenör som sköter allting. Alla projekt samlas under ett tak och som kund så har du en trygghet i att du hela tiden samtalar med samma kontaktperson. det blir ofta – initialt – lite dyrare. Men, i många fall så går arbetet betydligt snabbare och mer effektivt. Valet av entreprenör är, enligt oss, extremt viktigt då man väljer totalentreprenad.

  • Generalentreprenad:

Här väljer du en entreprenör för alla byggnadstekniska frågor och en annan som sköter om vatten, avlopp och exempelvis elektricitet.

  • Delad entreprenad:

Här anlitar du olika företag för varje litet moment. En snickarfirma i Stockholm som ska bygga ditt hus, en elektriker, en rörmokare, en takläggare och så vidare. Fördelen är att kostnaden hålls nere. nackdelen är att du måste vara på tårna och att du bör kunna göra en hel del själv. Dessutom kan delad entreprenad gör att fler misstag begås och att arbetet tar längre tid.

Bygga hus i Stockholm med lösvirke eller beställa ett modulhus? 

Vi lämnar dock allt detta åt sidan och fokuserar istället på vilket hus du ska bygga. Här kommer de för- och nackdelar som finns med lösvirke och modulhus. 

Modulhus: 

Modulhus har fått ett ganska rejält uppsving under senare år och räknas idag som en väldigt vanlig lösning. Du som kund har flera leverantörer att välja bland och alla dessa har dessutom väldig många husmodeller. Ytterligare en fördel är att de flesta leverantörer dessutom – inom rimlighetens gränser – är väldigt flexibla och kan erbjuda alternativa lösningar till sina färdiga hus; både gällande planlösning och gällande material på insidan. Billigast blir det om du håller dig till ett och samma hus, inte gör några ändringar och accepterar den lösning som du valt. 

Fördelarna med att välja ett modulhus är att du kan förutse hur lång tid det tar, du får inga överraskningar gällande kostnaden, materialet på insidan blir inte skadat av exempelvis regn och att du får ett – om allt går som det ska – ett snabbt jobb.  Nackdelarna är att det fasta priset kan vara högt – och att du inte kan påverka det. Den snabba byggprocessen kan också göra att misstag begås. Av någon anledning så brukar tak – och i synnerhet om det finns takkupor – vara ett återkommande problem. 

Lösvirke: 

Att bygga hus med lösvirke har många fördelar och främst ekonomiska sådana. Många tror att det per se blir billigare att köpa ett modulhus, men faktum är att lösvirke ofta blir billigare. Det ligger i sakens natur då du kan välja vilket material du vill ha – och påverka priset genom att välja billigare – och att du kan bygga själv och därmed komma undan arbetskostnader.  Det senare är en förutsättning för att påverka priset. Den ohändige kommer förmodligen att A) få ett dyrt projekt och B) få ett väldigt långt sådant. Ska man bygga hus i lösvirke så krävs det, helt enkelt, ett anlag för att snickra.

En fördel i att bygga med lösvirke är att du gör dig mer flexibel och kan ändra efter hur arbetet fortlöper. känner du att en annan lösning skulle bli bättre för er så kan du ändra dig. Med ett modulhus så blir det svårare. Nackdelarna är att du kommer att bygga utomhus och att det tar tid innan väggar och tak är på plats; insidan kan alltså dra åt sig fukt och ta skada. Ett väderskydd kan hjälpa. 

  • Vi ska även tillägga att det finns flexibilitet även gällande dessa val. Du kan exempelvis kontakta en återförsäljare av ett modulhus och komma överens om att själva stommen och fasaden ska köpas – men där du på egen hand sköter allt snickeri på insidan. Det finns således väldigt många kombinationer mellan lösvirke och modulhus som går att göra också. 

Lev hållbart med solceller

30 jan 2018

Solceller är ett miljövänligt sätt att skapa el på. Det må visserligen inte vara lika kraftfullt som vissa andra metoder, men klart är att det är hållbart och mycket skonsamt mot planeten. Därtill är det enkelt att använda, i allmänhet säkert och producerar knappast något avfall (förutom i viss mån vid tillverkning, givetvis). Kräver man mycket el är det ovanligt att man bara använder sig av solceller. I sådana fall är det vanligt att till exempel ha en luftvärmepump som värmesystem och el från elbolaget, men få kompletterande el med hjälp av cellerna. 

Gör upp en budget

Steg ett är att göra upp en budget. Det är viktigt att känna till att solceller vanligtvis har en hög investeringskostnad, men om det fungerar, kan spara dig mycket pengar på lång sikt. När du gör upp en budget är det viktigt att ta eventuella bidrag i åtanke. Hur bidragen ser ut kan skilja sig från län till län, men i till exempel Stockholm finns möjlighet att få stöd med upp till 20 procent. Stödet beräknas då på hela installationskostnaden. I Stockholm kan du få maximalt 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. Titta på reglerna i ditt län, eftersom det här kan se annorlunda ut om det inte är just Stockholm du ska installera solcellerna i. 

Hur mycket el behöver du?

Det genomsnittliga hushållet i Sverige förbrukar ungefär 25 000 kWh per år. Att generera all den här kraften genom solceller skulle inte bara kräva en väldigt stor uppstartskostnad, utan också en hel del utrymme. Som nämnt i inledningen är det vanligare att man har ett huvudsakligt system för värme, till exempel luftvärmepump samt kompletterar den” vanliga” hushållselen med solcellerna. 

Vissa väljer att använda mindre solceller för betydligt enklare uppgifter. Det kan till exempel handla om att ha sollampor och telefonladdare som går på solkraft. Det här är betydligt billigare, kräver knappast någon avancerad installationsprocess och är enkelt. Men givetvis levererar det inte den kraft som ett hushåll kan behöva, och som solceller faktiskt kan leverera. Snarare kan det vara bra för den som vill leva ute i naturen ett tag. En villa i till exempel Stockholm behöver flera kvadratmeter solceller för att märka av en skillnad i kostnader. 

Med det sagt är det inte alla som behöver särskilt mycket el. Vissa vill leva enkelt, och i dessa fall kan enbart solceller räcka för det antal kWh man behöver. I sådana fall krävs ett huvudsakligt värmesystem. Vill man leva extra enkelt kan det handla om en braskamin som får värma upp huset. Det här är dock inte särskilt vanligt. Läs mer om solceller här: stockholmsolenergi.se.

Stambyte i Malmö

22 jan 2018

Stambyte innebär att stammarna, alltså de rör och ledningar i huset som forslar tapp- och avloppsvatten, byts ut. Man brukar räkna med att en stamrenovering på ett flerfamiljshus behöver göras mellan vart 40:e och 50:e år beroende på hur hårt belastade stammarna är och hur ofta de underhålls. I en stor stad som Malmö görs varje år ett stort antal stambyten och det finns många VVS-firmor i Malmö som har stor erfarenhet och kunskap kring stambyten.

Kring ett stambyte arbetar ett VVS-företag ofta tillsammans med andra typer av hantverkare, framför allt när det gäller rivning och återställning av badrum, som är ett måste vid ett stambyte. Många VVS-firmor i Malmö kan erbjuda totalentreprenad där man ombesörjer samordnande med alla inblandade aktörer för att på så sätt göra stambytet snabbare och därmed mindre obekvämt för de boende. Läs här för mer information: vvsmalmö.biz.

Stambyte eller spolning

Efter många års användning blir stammarna i ett bostadshus täckta på insidan av avlagringar, smuts och till och med föremål som åkt med i avloppet och fastnat. Till slut blir påfrestningarna på stammarna så stora att de riskerar att spricka. Spricker ett rör kan det få katastrofala konsekvenser för huset, med stora fuktskador och ett svårt restaureringsarbete som följd.

Det man kan göra för att få stammarna att hålla längre är att då och då, ungefär vart femte år, utföra en stamspolning. En stamspolning innebär att man högtryckssprutar hett vatten upp genom stammarna för att smuts och föremål ska lossna och spolas ut. En stamspolning förlänger rörens livstid, men den kan inte ersätta ett stambyte, som ändå måste göras förr eller senare.

Det finns många VVS-företag i Malmö som kan erbjuda stamspolning för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. En stamspolning går betydligt fortare än ett stambyte och innebär inga olägenheter för de boende, förutom förstås att vattnet måste stängas av under en period, oftast några timmar i taget.

Evakueringsboende

Vid ett stambyte däremot kan det bli så att man måste evakuera de boende. En fastighetsägare är skyldig att under stambytet ordna med evakueringsbyte för hyresgästerna under sex till tio veckor ett stambyte tar. I en bostadsrättsförening får medlemmarna själva ordna med evakueringsboende. Ett alternativ kan vara att ha gemensamma toaletter och duschar tillgängliga för de boende om sådan möjlighet finns i föreningen.

Andra VVS-tjänster

Förutom stambyte och stamspolning kan ett VVS-företag även erbjuda annan service till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, såsom justering och installation av värmesystem som luftvärmepump eller fjärrvärme, eller installation och underhåll av ventilationssystem för flerfamiljshus, oftast system med mekanisk frånluftsventilation kombinerad med värmeväxling, så kallade FTX-system. Är du osäker på vilket skick dina system för värme, ventilation och sanitet befinner sig i, gör du rätt i att kontakta en VVS-firma i Malmö och boka tid för en besiktning. Det är aldrig bra att vänta för länge med underhåll och reparationer eftersom skador på dessa system ofta är svåra och kostsamma att reparera.

Installera dimmer

15 jan 2018

Behöver du hjälp med el här i Solna kan du alltid ringa en behörig elektriker. I Solna finns ett sort utbud av elektriker och är man osäker är det alltid bäst att be om hjälp när det gäller el. Många eljobb får man dessutom inte utföra själv utan måste anlita en behörig elektriker. Att anlita en elektriker för ett litet jobb är inte alls dyrt och dessutom finns ju ROT-avdraget som ger dig rätt att dra av 30% av arbetskostnaden.

Tillåten el

 Med det sagt finns det ju som du kanske vet saker som du kan och får göra själv hemma. Du ringer till exempel vanligtvis inte en elektriker när du behöver byta en glödlampa eller en propp som har gått, trots att det ju faktiskt är elrelaterade sysslor. Det beror på att dessa sysslor anses vara så pass säkra att ingen speciell förkunskap kring el är nödvändig. Något som också är tillåtet, men dock kräver att man vet hur man gör, är att byta ut vägguttag eller strömbrytare och dimmers. Det sistnämnda tänkte vi koncentrera oss på här, med en enkel instruktion för hur du byter ut en dimmer. Observera att det är endast att byta ut en dimmer mot en redan befintlig dimmer. Det är alltså inte tillåtet att koppla in en dimmer där det tidigare suttit en vanlig strömbrytare.

Vad är en dimmer?

En dimmer är en apparat som gör det möjligt att variera ljusstyrkan på lampor, oftast taklampor. Det gör att man genom att vrida på dimmerns reglage kan gå från sparsamt ljus till full effekt efter behag. För att kunna användas med en dimmer måste lampan vara anpassad för att användas med dimmer, det framgår av förpackningen.

Så här gör du för att byta ut en dimmer

Som med alla elarbeten måste du först koppla ur strömmen. Försäkra dig om att strömmen är avslagen, om du är osäker så kan du mäta vid dimmern med en elmätare. Du kan också ha taklampan tänd och pröva dig fram med att slå av säkringar tills lampan slocknar. Då vet du att strömmen är frånkopplad.

Sedan drar du vredet på dimmern rakt ut tills det lossnar. Under vredet sitter en liten plastmutter som du skruvar ut motsols. Därefter kan du avlägsna hela täcklocket. Nu ser du rakt in i dimmerns innandöme. Det kan se lite komplicerat ut om man är ovan, men håll huvudet kallt, för det är inte så svårt som det ser ut.

Själva dosan behöver skruvas loss för att du ska komma åt ordentligt. Den sitter fastskruvad med en skruv i en gänga på vardera sidan. Skruva ut dem till du kan vrida ut dosan. I dosan sitter två kablar fastskruvade. Dessa kablar kallas ledare. Den ena är lampsladden, tändtråden, och den andra är fasen. Fasen sitter vid markeringen L, och tändtråden sitter vid en liten vågsymbol som kallas sinuskurva. Det är till tändtråden vi skickar information om ljusstyrka när vi vrider på dimmerns vrede. Kom ihåg färgen på trådarna och hur de satt och lossa dem sedan genom att dra skruvarna motsols.

Ta nu den nya dimmern och dra av vredet, skruva ut centrummuttern och lossa täcklocket som du gjorde på den gamla dimmern. Därefter fäster du ledarna på den nya dosan, tändtråden vid sinuskurvan och fasen vid markeringen L. Skruva åt ordentligt så att det sitter. Sedan skjuter du in den nya dosan i väggen och fäster med skruvarna. Tryck dit täcklocket och fäst med centrummuttern. Tryck dit vredet. Klart! Vill du få tag i ett proffs kan du kolla här; www.elektrikersolna.net.

Undvik fallgroparna inför en badrumsrenovering

8 jan 2018

Att renovera badrummet kommer sannolikt att ge hela ditt hem ett lyft. Att bara sätta igång och göra det är dock lättare sagt än gjort. Det krävs gedigen planering och lite engagemang för att verkligen lyckas. Om du lyckas kan du glädja dig över att precis ha gjort ett av hemmets viktigaste rum, lite viktigare. Men vad är det egentligen man bör veta innan man sätter igång? Här svarar vi på ett par vanliga frågor så att du kan undvika de mest vanligt förekommande fallgroparna.

Krävs bygglov för en omfattande badrumsrenovering?

Nej, Generellt sett inte. Däremot finns det undantag som kan göra att din badrumsrenovering kan behöva ett bygglov. Dock gäller det att mindre ombyggnader – eller ett helt nytt badrum – är en del av renoveringen. Är det inte det, kan du vara säker på att bygglov inte krävs.

Som du säkert känner till ser reglerna för bygglov olika ut för olika kommuner (här utgår vi från informationen som finns på Lidingö kommuns hemsida, för referens). Det som främst kan komma att påverka en badrumsrenovering skriver Lidingö kommun om i en punktlista. Det står att bygglov bland annat behövs för att ”göra ändringar som ger en avsevärd påverkan på byggnadens yttre utseende”. Detta väljer de att exemplifiera med att ta upp eller sätta igen fönster.

Kan krävas för ett omfattande projekt

Att ta upp och sätta igen fönster är kanske inte en jättevanlig del av en badrumsrenovering, men det förekommer. Planerar man ett väldigt omfattande projekt, där ändring av fönster är inkluderat, kan det vara läge att kontakta kommunen. Tänk, som sagt, på att informationen här gäller i Lidingö kommun. Bor du inte i Lidingö kan andra regler gälla – även om just detta sannolikt ser likadant ut över hela landet.

Vad kan jag egentligen göra själv?

Vissa lekmän försöker sig på att dra el eller rör själv. När det gäller el kan det vara rent livsfarligt. När det gäller både el- och rörarbeten finns en risk att du inte får några pengar tillbaka från försäkringsbolaget, som ofta kräver att dylika arbeten ska vara fackmannamässigt utförda. Samma gäller med kakel, som bör sättas upp av auktoriserade montörer.

Det du kan göra själv är att till exempel montera nytt handfat och byta ut blandare. Du kan också måla, sätta upp våtrumstapet eller ställa in ett badkar. Även med dessa arbeten är det dock av hög vikt att det utförs korrekt. Ett badrum är – just det – ett våtrum och är alltså känsligt för fuktskador.

Dags för nya fönster i Stockholm?

3 jan 2018

Det finns ofta ett tydligt samband mellan en högre kostnad för energi samt fönster som är av bristande kvalitet. Ett fönster som inte håller den kvalitet man eftersöker släpper in kall luft och ger fri utgång för den varma luften inifrån huset - det spelar ingen roll hur mycket man höjer temperaturen; värmen åker ut och man får som husägare enbart en högre uppvärmningskostnad.

“ Att renovera dina fönster blir billigare - i synnerhet om du använder Rot-avdraget. Men, ibland så måste ett byte ske och även här har du många fina alternativ “

Skulle du som privatperson se att energi- och uppvärmningskostnaden plötsligt skjuter i höjden så är det därför att rekommendera en inspektion av vilken status dina fönster håller. Skulle du känna ett tydligt drag så ställs du inför två stycken alternativ: att reparerar de befintliga eller att helt byta dina gamla fönster mot nya. Vi ska direkt säga att det senare alternativet blir mer kostsamt - men vi ska även peka på några uppenbara fördelar. Det första alternativet dock - att reparera de befintliga fönster som sitter på huset - är i många fall en bättre lösning.

Dels så är det billigare, även om du anlitar att professionellt företag så kan du komma ganska billigt undan. Inte minst då tjänsten i fråga är omfattad av Rot-avdraget och där du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden. I en reparation av fönster så brukar man även sätta in så kallat energiglas; ett glas med bättre isoleringsförmåga som dels håller värmen kvar i hemmet och som dels också, och därmed, sänker uppvärmningskostnaden. En fönsterrenovering är i många fall det bästa alternativet - men ibland så är fönster så pass uttjänade att ett byte måste ske. Även vid ett sådant så finns det klara fördelar och där du som husägare i Stockholm har väldigt många möjligheter.

Byta fönster till plast, trä eller aluminium?

Många husägare håller sig till ett givet material för fönster. Har du ett trähus i Stockholm så kommer du förmodligen att välja träfönster. Vi skulle dock rekommendera dig att bredda alet lite. Trä är ett fantastiskt material - men det är även ett krävande sådant. Det är levande, det kräver regelbundet underhåll och det är relativt dyrt att köpa in. Vi skulle istället rekommendera exempelvis PVC-fönster och vi lutar vår rekommendation på följande punkter:

  • Klarar vintern: Dagens PVC-fönster klarar av det nordiska klimatet på ett väldigt bra sätt. En iskall dag i Stockholm ger inga problem. Gårdagens modeller var, helt enkelt, gjorda för ett annat klimat och därför höll de inte måttet i Sverige.

 

  • Bullernivån sänks. Utöver god värmeisolering så ger PVC-fönster även god isolering sett till oljud. Något som verkligen är bra i Stockholm (lite beroende på var man bor förvisso).

 

  • Anpassningsbara. PVC-fönster passar väldigt bra även på trähus. För ett otränat öga syns inga skillnader mot ett fönster av trä.

 

  • Billigare: PVC-fönster är avsevärt mycket billigare än träfönster. Dessutom så är de underhållsfria och kommer med en väldigt lång livslängd.

Du kan läsa mer om olika typer av fönster hos Svea Fönster.

Bjud inte in tjuven

2 jan 2018

Man kan alltid skylla på andra och då det gäller inbrott så är detta definitivt inget undantag. Visst - det är i grund och botten inte ditt fel att just du drabbats av ett inbrott; det har skett en brottslig handling - personen som begått inbrottet har brutit mot lagen och borde således straffas för detta. Men, hur troligt är det att detta sker och hur höga är oddsen att personen i fråga ställs inför en domstol? Tyvärr så är det inte så stor chans och det är här vi menar att många drabbade skyller på andra snarare än att agera på egen hand. Polisen blir tvungna att prioritera brott idag - på ett helt annat sätt än förr. Detta som en följd av indragna resurser, ökade administrativa uppgifter och annat som tar mer tid i anspråk. 

Vardagsbrott som inte prioriteras

Att ett inbrott inte har högsta prioritet blir därför naturligt - sker ett mord eller en våldtäkt i Stockholms så måste detta, så att säga, ställas före i kön. Man kan tycka att det är förjävligt (något som det är) att polisen inte har tillräckliga resurser att lösa alla typer av brott; det är dock mer utav en politisk diskussion än någonting annat. Verkligheten ser, tyvärr, ut så. 

Men, det är ingenting som man tyst måste acceptera - det som krävs är en egen aktion där man ser till att säkra sitt eget hem till den grad att ett inbrott blir omöjligt att genomföra. Vi tänkte visa det bästa sättet att göra så. 

Ståldörrar säkrar ditt hem i Stockholm

Den vanligaste vägen in i hemmet är, såväl för dig som för en inbrottstjuv, genom dörren. En vanlig trädörr med en svag låskonstruktion är ett enkelt byte som en tjuv lätt kan ta sig in igenom. Antingen genoma tt dyrka upp låset eller genom att forcera dörren. det senare är faktisk inte så svårt som många tror. En trädörr har några svaga punkter som - utsatt för ett häftigt tryck - lätt kan ge vika. Din lösning? Varför inte investera i en solid ståldörr till ditt hem i Stockholm? Ståldörrar är omöjliga att forcera – om man inte, mot förmodan, skulle stöta på en inbrottstjuv med en gaffeltruck som flyktbil. De har en låskonstruktion som är ytterst sofistikerad. Dessutom så har ståldörrar förstärkta ytor - exempelvis kring låset; något som ytterligare säkrar ditt hem. 

Ståldörrar till alla lägenheter i fastigheten 

Ståldörrar - eller säkerhetsdörrar, som de också kallas – har ett yttre hölje av trä och det ökar din valfrihet. Bor du i exempelvis en fastighet i Stockholm där man har trädörrar så kan du välja att klä din ståldörr i samma nyans som de andra. Bäst är naturligtvis om man kan få hela BRF:en att inse vilken investering det handlar om och driva på ett köp av ståldörrar till samtliga lägenheter. 

En annan fördel är att ståldörrar även är brandsäkra. Börjar det brinna hos en granne så kommer röken att stoppas under en längre period och du hinner därigenom ta dig ut eller invänta hjälp från brandkåren. 

← Äldre inlägg