Blogg

Hitta en bra målerifirma i Stockholm

10 dec 2017

Oavsett om du bor i ett stort hus som behöver målas om eller är nyinflyttad i en lägenhet med renoveringsbehov kan det som Stockholmare kännas att det är svårt att få tid över. Det kan kännas skönt att lämna över jobbet till en målerifirma. Lyckligtvis finns många målerifirmor i Stockholm och det brukar vara lätt att hitta någon som verkar bra och få en fin nymålad fasad eller ommålning av köket. Vi tänkte här titta lite på hur man bäst går tillväga när man ska hitta en bra målerifirma i Stockholm.

Varför anlita en målerifirma?

Att måla är ofta ett större projekt än man tänkt sig. Framför allt handlar det om att göra ett väldigt grundligt förarbete för att resultatet ska bli bra. Detta är något som proffsen aldrig slarvar med. En professionell målare använder sig av ordentliga skrapor, penslar och rollers för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Det är alltid värt pengarna att anlita en målerifirma. Seriösa hantverkare garanterar ett bra jobb. Blir du missnöjd gör de om det. Du kan dra av 30% av arbetskostnaden i ROT och pengarna du lägger ner kan dras från reavinsten vid en framtida bostadsförsäljning.

Sök på nätet

När du ska hitta en bra målerifirma i Stockholm börjar du med en sökning på nätet. På reco.se kan du lätt jämföra olika målerifirmor och se vad deras tidigare kunder har tyckt om deras arbete. Du kan även läsa om eventuella specialiteter och vilka områden de verkar i. De flesta målerifirmor i Stockholm verkar i hela länet., men är det lång restid till din bostad kan det sätta spår på fakturan i form av resekostnader.

Många firmor erbjuder snabbofferter med en ungefärlig uträkning av vad ditt projekt skulle kosta, men du måste alltid komplettera med så många uppgifter som möjligt för att få en riktigt uppskattad offert.

Prata i telefon

När du hittat några företag du verkar bra, som verkar seriösa och har bra omdömen, kan ringa runt till dem. Ett telefonsamtal gör att du snabbt kan kolla av om firman har tid och är intresserade av att ta jobbet. På så sätt spar du tid med att vänta in offerter från företag som ändå inte kan. Du får samtidigt en bra bild av företagens kundbemötande, vilket är en viktig del i det fortsatta samarbetet.

Ta in offerter

När du valt ut några målerifirmor som är intresserade och har tid, skriver du ner så mycket du kommer på om ditt projekt och skickar in en jobbeskrivning och ber om offerter. Ju mer du skriver om rummens eller fasadens beskaffenhet, tidigare färg, ytstorlek osv, desto större chans har du att få en offert som stämmer.

Be firmorna att specificera om moms är inräknat samt vad kostnaden skulle bli med ROT-avdrag.

ROT-avdraget

ROT-avdraget berättigar till 30% avdrag på arbetskostnaden. Som arbetskostnad räknas den tid då hantverkarna är i ditt hem och jobbar. Arbetsresor och turer för att köpa material och färg räkna inte som arbetskostnad. Arbetskostnaden är ändå den största posten vid ett måleriarbetet så du kan spara mycket pengar med ROT-avdraget.

Skriv kontrakt

När du hittat den perfekta målerifirman kommer ni överens om villkoren för jobbet och skriver kontrakt. Se till att vara tydlig i kontakten med målarna så att det verkligen blir som du vill ha det. Om målarna inte kan få tag i dig och blir tvungna att improvisera på grund av otydliga instruktioner kan det hända att du blir besviken, samtidigt som de egentligen inte har gjort något fel. En rak kommunikation är bästa vägen till ett bra resultat.

Akuta rörproblem kräver akuta lösningar

6 dec 2017

Rubriken kanske var lite mer dramatisk än det vi menar – dit vi vill komma är nämligen var du ska ringa om något går sönder i ditt hem och om hur fort en person kan komma för att bistå dig. Det finns nämligen väldigt många yrken som arbetar enligt jour och som således står beredd att hjälpa till oavsett vilken tid på dygnet det handlar om. Kortfattat kan man säga att det handlar om problem som du inte kan klara av på egen hand och som dessutom har potential att förvandlas till rena katastrofer om det inte tas om hand. Vilka tänker vi då på?

Återigen; vi bortser från de självklara i form av poliser, brandmän och sjukvårdare och fokuserar istället helt på de hantverksyrken som måste vara tillgängliga. Här finns det framförallt en grupp som sticker ut lite från mängden och detta är en rörmokare.

Vi menar inte att en rörmokare ska kunna komma ut och hjälpa dig att renovera ditt badrum i Stockholm klockan tre på natten – däremot kan han komma ut och hjälpa dig om ett rör eller en ledning spricker vid den tiden. Som alla vet så kan vatten sprida sig väldigt fort och medföra väldigt stora skador – ett läckande rör i ett större lägenhetshus i Stockholm kan göra att enorma vattenskador på kort tid dyker upp. Det här gör således att en rörmokare måste står beredd att kunna rycka ut och bistå vid sådana prekära lägen. Vidare då; finns det några andra yrkesgrupper som jobbar enligt samma jour?

Jourarbete fyller en stor funktion

Ja, här kan man direkt peka på att en låssmed jobbar på ett liknande sätt – naturligtvis utan att det finns lika stora konsekvenser om någon låst sig ute. Men; för en låssmed så kan man istället säga att denne har sin stora inkomst just under sena nätter då alkoholpåverkade personer låst sig ute och måste ta sig in till varje pris. Det finns således inte samma stora risker inblandade för en låssmed som det finns om man står inför att ringa en rörmokare klockan tre på natten – att båda däremot, på olika sätt, fyller en stor funktion råder det inga tvivel om.

Om man sedan fortsätter så kan vi här säga ett yrke – eller snarare en bisyssla – som är mer frekvent anlitat på landet snarare än i Stockholm. Det handlar här om en viltvårdare och en sådan måste man ringa om man exempelvis kört på ett större djur som inte avlidit av smällen. Här måste en viltvårdare komma ut och avliva djuret i fråga och – som sagt – det är sällan någon kör på en älg i Stockholm och detta yrke blir således lite viktigare i Norrland än vad det är i huvudstaden.

Där har vi alltså tre stycken yrkesgrupper som lägger in jour i sin arbetstid och som verkligen – på väldigt olika sätt – behövs för att hjälpa privatpersoner då olyckan är framme.

Du kan läsa mer om rörmokare och vad de har att erbjuda här: http://www.stockholmsrörmokare.se.

Hitta elektriker i Stockholm

25 nov 2017

Det finns en del saker du som privatperson får göra avseende el i ditt hem. Du får till exempel byta proppar och säkringar, byta trasiga lampor och lysrör. Du får även byta strömbrytare och eluttag. Men så fort något mer avancerat ska ske med elen i ditt hem måste du hitta en behörig elinstallatör. Att vara behörig innebär att man är auktoriserad av elsäkerhetsverket att arbeta med el installationer. Det finns även elektriker utan behörighet men deras arbete måste alltid ske under överinseende av en behörig elektriker, som är den som ansvarar och kontrollerar att jobbet blir säker utfört.

Behörighet

När du letar elektriker i Stockholm ska du först och främst försäkra dig om att firman är behörig. Om du är osäker kan du kolla med elsäkerhetsverket. Kolla även firmans omdömen på kundsajter, samt slå en signal och prata med elektrikern, ofta kan ett och annat frågetecken rätas ut på detta sätt.

Leta brett

Ofta räcker det med att ringa runt till ungefär fem till tio firmor för att hinna några som verkar bra. Kolla dessa extra noga och begär sedan in offerter. Är det ett enkelt jobb som att installera ett nytt uttag eller liknande behöver elektrikern oftast inte komma till lägenheten och titta utan det kan räcka med att man skickar en bild av det berörda området. Är det ett större jobb vill dock en seriös firma komma och kolla omständigheterna på plats för att lättare kunna ge en korrekt offert.

Glöm inte att fråga om möjligheterna till ROT-avdrag, vid elinstallationer har du möjlighet att dra av 30% på arbetskostnaden, dock ej på material, framkörning etc. Försäkra dig också om att priset på offerten är inklusive moms om det inte framgår, så att du inte får en obehaglig överraskning när fakturan kommer.

Gör ett avtal

Skriv sedan ett avtal med den elektriker du valt, var noga med att få ner vad arbetet ska innefatta, ungefärlig kostnad, samt hur lång tid arbetet ska få ta. Om kostnaden höjs på grund av att något oförutsett inträffar bör elektrikern också ha skyldighet att dubbelkolla med dig innan han fortsätter.

El är farligt

Det är viktigt att du alltid anlitar en behörig elektriker vid elinstallationer i hemmet. Gör du arbetet själv eller anlitar en obehörig person kommer du att få problem om det sker en elrelaterad olycka. Försäkringar kommer att bli ogiltiga du kommer att hållas ansvarig. Många tar lätt på elektricitet och utför gärna otillåtna jobb själva men man får inte glömma bort att elen i våra uttag är dödlig och att det räcker med minsta felsteg för att det ska gå riktigt illa. Överlåt därför jobbet till ett proffs och hitta en behörig elektriker i Stockholm.

Stockholms största byggnationer och ombyggnationer

2 nov 2017

Stockholm är Sveriges och en av Europas snabbast växande städer. Varje dag flyttar ett förhållandevis stort antal människor in till staden – och bygget behöver givetvis ske i en takt som motsvarar detta. Senaste tiden har stora ombyggnationer och byggnationer skett i Stockholm. Men vilka är egentligen de största?

Slussen

Slussen har länge kritiserats. Delvis är det en väl trafikerad knutpunkt för både bil- och kommunaltrafik, något som många anser att Slussen kan vara bättre på. Vidare ska ombyggnation även ske för att göra platsen tryggare. En betydlig förändring i omgivningarna runt omkring är att betydligt mer vatten kommer att synas, eftersom en kaj nu har tagits bort som en del i ombyggnationen. Förutom kajen har till exempel också gamla och slitna betongkonstruktioner och träpålar försvunnit. För nya kanaler ska nu upp till 8 meter djupa schakt grävas.

Bygget har pågått ett tag. Redan 2010 börja med att undersöka möjligheterna för hur den nya grundläggningen (”basen” för ombyggnationen) skulle kunna ske. Det här gjorde man då bland annat genom provpålningar runtomkring.

Tele2 Arena

Det var under 2007 som projektet började på riktigt. Planer för arenan hade funnits sedan tidigare, men det var nu som upphandlingen togs fram. Bakom ritbordet satt arkitekter som bland annat ritat Pekings Nationalstadion och varit med och utfört konstruktionsarbeten för Öresundsbron. Arenan har snabbt etablerat sig i fotbollsvärlden i och med att den är hemmaplan för både Djurgården och Hammarby.

Snabbfakta om arenan:

 • Har i likhet med Friends Arena, ett annat nybygge, skjutbart tak.
 • Har en kapacitet på 45 000 åskådare vid konserter. Totalt 30 000 sittplatser.
 • Ligger endast två kilometer från ovan nämnda ombyggnation i Slussen
 • Byggstart: 2010, under hösten. Första evenemanget hölls under sommaren 2013.
 • Har en takhöjd på ungefär 35 meter.

Mindre ombyggnationer och renoveringar i Stockholms olika delar

Det byggs i Stockholm som aldrig förr, och det sker konstant nya ombyggnationer såväl som nybyggnationer. Här ger vi exempel på några som har byggts om eller kommer att genomgå en ombyggnation i nära tid.

Norra/Västra Stockholm:

 • Fredhällsparken. Ska bland annat få ny planbelysning och en omklädningsbyggnad.
 • Grimsta IP. Ska få en ny byggnad för omklädning till ishallen samt ett nytt förråd.

Södra Stockholm:

 • Hagsätra IP. Ska få en ny Rollerderby-hall samt upprustning av omklädningsrum.
 • Högdalens Bollplan. Ny planbelysning och en 11-mannakonstgräsplan.

Centrala Stockholm:

 • Fredhällsparken. I Fredhällsparken ska en ny omklädningsbyggnad uppföras, ny planbelysning sättas in och en ny 11-mannaplan i konstgräs läggas. Därtill ska en yta för flera olika sporter läggas.
 • Östermalms IP. Östermalms IP ska få konstgräset på fotbollsplanen utbytt.

Tips vid badrumsrenovering

29 okt 2017

En stor fördel med att bo i Stockholm är det enorma utbudet av affärer, att ha möjligheten att strosa på stan och i lugn och ro gå in i en specialbutik och välja mellan en mängd olika stilar, vare sig det gäller kläder eller inredningsdetaljer. Detta gäller såklart också vid en badrumsrenovering. Genomför du en badrumsrenovering i Stockholm har du en mängd detaljprodukter nära till hands.

Ett badrum ska vara funktionellt men också vackert, och skönheten sitter i detaljerna. En vacker spegel, fina hängare eller ett inkaklat badkar med vacker mosaik. Infällda dimbara spotlights i taket, en snygg duschkran, lista kan göras hur lång som helst.

Det stora och det lilla

När du anlitar en firma för badrumsrenovering är det viktigt att du har koll inte bara på det stora jobbet utan också på detaljerna. Genom att ta en tur i Stockholms inrednings- och badrumsbutiker kan du på kort tid få en uppsjö idéer och visioner. Här kommer några tips på detaljer att tänka på vid en badrumsrenovering.

Väggarna

Det är lätt att välja någonting neutralt och lite tråkigt när man väljer material till väggarna i ett badrum. Man vill att det ska se ljust och fräscht ut och stå över trender som kanske verkar passé om några år. Men exempelvis en vacker mosaik kan verkligheten förhöja känslan i ett rum. Andra färger än vitt bör du också tänka på, grönt, brunt och rött är färger som verkligen kan passa bra. Kakelplattor i olika färger kan även användas som accenter i en i övrigt vit yta.

Förvaring

Använd även väggarna till förvaring. Förutom badrumsskåpen under exempelvis handfatet, som snabbt blir överfullt kan du sätta upp hyllor för att enkelt få en mer ombonad känsla i badrummet. Där får duschattiraljer, lådor med småsaker eller en ormbunke lätt plats. Tänk också på att utnyttja höjden, ett öppet skåp som går upp till taket är utmärkt att smidigt och lättillgängligt förvara handdukar.

Detaljer

Som sagt, skönheten sitter i detaljerna. Lägg stor vikt vid beslag och hängare, botanisera i utbudet och hitta en stil som passar dig, bohemisk eller elegant, retro eller modern. Tänk på duschhandtag och blandare så att de matchar övriga detaljer.

Speglar och glas

En stor spegel eller ett stort badrumsskåp med spegeldörr förhöjer rummet och får det att kännas större och ljusare. Komplettera gärna med fler mindre speglar eller en glasskiva framför badkaret i stället för duschdraperi.

Belysning

I ett badrum behövs två typer av belysning, starkt och ljust för sminkning och andra skönhetsbestyr, samt ett nedtonat varmt ljus för varma bad och tidiga helgmorgnar. Hemligheten stavas alltså kombination och flera ljuskällor. Hitta ett badrumsskåp med ordentligt stark belysning, kanske lysrör. Plussa på med dimbara spotlights i taket och kanske någon mindre väggfast lampa av äldre karaktär. Glöm inte att sätta en hylla för värmeljus åtkomlig från badkaret.

Mer tips och inspiration

Om du behöver mer inspiration och idéer kan du alltid kontakta en firma som kan badrumsrenovering. I Stockholm finns stor erfarenhet av att renovera badrum på de mest annorlunda och inspirerande sätt. Du kan läsa mer på denna sida, till exempel: http://www.stockholmsbadrumsrenovering.se/.

 

Vågar du anlita ett byggföretag i Stockholm?

13 okt 2017

Det finns ett stort problem i byggbranschen och det stavas fuskjobb. Hade du för några år sedan frågat om det stora problemet inom branschen så hade svaret varit svartjobb och svarta pengar; den problematiken har dock nästan helt försvunnit i och med att man införde rot-avdraget. Att man gjorde det möjligt för privatpersoner att dra av en del av beloppet – då 50% nu 30% - på sin deklaration gjorde att vare sig byggföretag eller kunderna såg någon vinning i att dra nytta av varandra genom svarta pengar.

Bra så – men vad hände och vad skapade problemen med fuskjobb? Jo, det har i det stora handlat om en överhettning. Fler privatpersoner såg sig ha råd med att anlita professionell hjälp och därmed så startade också fler byggföretag. Problemet med detta är att många av dessa byggföretag inte hade – och fortfarande har – en aning om vad man gjorde. Man tog på sig jobb utan att ha kunskapen att utföra dem och där befinner vi oss alltså nu: problemen med fuskjobb är stort och det kommer tyvärr att visa sig även i framtiden. I synnerhet gäller detta den största staden i Sverige – Stockholm – där man säkerligen i framtiden kommer att upptäcka extremt många fuskjobb.

Menas här: i de flesta fall så upptäcks inte ett sådant direkt – du kan alltså anlita ett byggföretag i Stockholm, låta detta utföra en renovering hos dig och först efter några år upptäcka fuskjobbet; detta genom ett läckande tak, genom en vattenskada eller genom att någonting, helt enkelt, rasar ihop. Och; vad händer då? Troligt är att detta oseriösa byggföretag i Stockholm inte längre är särskilt benägna att göra rätt för sig och åtgärda felet.

Tyvärr så är det ganska svårt att komma till bukt med den här problematiken och det enda vi egentligen kan rekommendera dig som kund är att du är på tå. Det vill säga – det är till mångt och mycket ditt eget ansvar att se till att anlita rätt byggföretag i Stockholm. Det behöver dock – tack och lov – inte vara så svårt. Vi tänkte ge några enkla tips kring hur du ska agera för att hitta en seriös aktör.

 • Du tar in fler offerter. Kontakta några byggföretag i Stockholm och begär in offerter kring det projekt du vill anlita dem för. Här kommer du att få några priser som skiljer sig från varandra – ibland ganska rejält – och vårt råd är att du tar bort det dyraste byggföretaget. Och även det billigaste. Troligt är nämligen att det senare bara vill locka till sig kunder.
 • Referenser: Ett byggföretag kan tala vitt och brett om sin enorma kompetens, sina billiga priser och den inneboende kunskapen hos de anställda. Till syvende och sist så avgörs ändå ett företags kompetens av en enda sak: hur tidigare kunder upplevt de utföra jobben. Du ska alltså begära nummer till kunder och höra deras åsikt om det byggföretag du står inför att anlita. Ring så många som möjligt. Finns det inga referenser så tycker vi att du ska söka dig vidare – du vågar, helt enkelt, inte chansa.
 • Betala aldrig i förskott. Det enklaste sättet att lura någon är att få pengar direkt i näven. Tyvärr så går många privatpersoner på denna bluff. I ert avtal så ska det vara klart och tydligt skrivet att du betalar den dag då arbetet är utfört. Skulle det komma eventuella kostnader längs vägen – ja, då ska dessa kunna motiveras på ett väldigt, väldigt övertygande sätt. Undvik förskottsbetalning!

Fönsterbyte – att välja rätt material

4 okt 2017

Det finns mycket att tänka på när det kommer till fönsterbyte. Ofta vill man ha ett fönster som inte alltför mycket sticker ut från originalet, något som passar husets karaktär. I Stockholm finns många välbevarade, vackra hus, men på en del av dem blir man slagen av hur okänsligt man har gått till väga vid fönsterbytet. En vacker originalvilla från förra sekelskiftet kan tappa mycket av sin karaktär genom ett ogenomtänkt fönsterbyte. De nya material som har dykt upp, främst pvc och aluminium, har haft sina barnsjukdomar, men köper man ett kvalitetsfönster idag så kan man tänka med god funktion och kvalitet oavsett material. Så vad är det som ska styra valet av material vid ett fönsterbyte. Och är det treglas som gäller eller går det bra med tvåglas? Vi går igenom de tre vanligaste fönstermaterialen och dess fördelar och nackdelar.

Träfönster

Trä är fortfarande det vanligaste fönstermaterialet på hus i Sverige. Det är ett vackert material och oftast det som passar bäst in på gamla hus. Det är även relativt billigt och det miljövänligaste alternativet. Om ett träfönster blivit slitet kan det dessutom renoveras. Dock ska man tänka på att träfönster kräver mycket underhåll, och är det ofta utsatt för hårt väder och vind, vilket ett fönster ju är i Stockholm med omnejd, har det en betydligt kortare livslängd. Vill man göra fönstret hållbarare kan man välja ett träfönster med aluminiumbeklädnad på utsidan. Det drar ner det estetiska intrycket något men vinner mycket på minskat underhåll och hållbarhet.

Aluminiumfönster

Aluminium är det dyraste materialet av de tre vi listar här, men också det hållbaraste. Det kräver i princip inget underhåll alls oavsett vilken väderlek det utsätts för. Det är ett lätt och smidigt material som ändå har en hög hållbarhet. Det kan också som sagt kombineras med ett träfönster och ge en mer autentisk känsla till gamla hus. Förut var aluminiumfönster ovanliga och det kunde vara svårt att hitta en modell som passade, men numera finns ett stort utbud av aluminiumfönster i olika stilar.

PVC-fönster

PVC, eller plastfönster är det billigaste valet, och det kräver knappt heller något underhåll. Det är ett klart budgetalternativ, vilket ju kan vara bra om man har många fönster som ska bytas ut. Dock rekommenderas inte att sätta PVC-fönster på en gammal grosshandlarvilla från 1905. Andra nackdelar med PVC är att fönstren blir känsliga för skador och de är svåra att reparera. De är också svårare att måla om. PVC-fönster har generellt haft stora, ganska fula ramar, men precis som med aluminiumfönster växer marknaden och moderna, smäckrare och snyggare PVC-fönster finns nu att få tag i.

Tvåglas eller treglas?

Treglas, säger vi. I Stockholm och övriga Sverige behöver vi fönster med hög energieffektivitet och isolerande egenskaper. Estetiskt passar såklart ett tvåglasfönster in bättre på ett gammalt hus och det finns tvåglasfönster med högre energieffektivitet men ändå inte i närheten av treglas. Om det är sommarstugan som står inför ett fönsterbyte tycker vi dock att de kan räcka med treglas.

Läs mer om fönsterbyten här

Lös logistiken när du bygger till

19 sep 2017

Står man som privatperson inför att genomföra en tillbyggnad på sitt befintliga boende så har man en spännande period framför sig. Detta oavsett om man talar om exempelvis en veranda, ett uterum eller ett – numera väldigt populärt – Attefallshus. Vi säger här ordet spännande av två orsaker; dels av den anledningen att projektet i fråga kommer att komma med fler överraskningar än vad man från början tänkt sig. Det tar nästan alltid lite längre tid, kostar lite mer pengar och kräver mer ansträngning än vad man från början kalkylerat med. Så är det nästan alltid då privatpersoner genomför egna byggnationer – man överskattar sin egen förmåga och man underskattar arbetets svårighetsgrad.

Vårt råd i detta är därför att man går in i projektet med vetskapen om att allting inte kommer att gå som smort – man kommer att begå vissa fel, man kommer att få börja om och man kommer att få öppna plånboken några fler gånger än vad man räknat med. Har man den inställningen så blir arbetet lite lättare.

Del nummer två i den spänning vi nämnde – den handlar om överraskningar som man inte kan påverka; men som man kan motverka. Vi förklarar detta genom att be dig titta på vårt svenska väder och därefter dra dina egna slutsatser. Många som renoverar och bygger till har nämligen inte en tanke på att vårt svenska väder är en ganska opålitlig partner. Ena dagen bjuds det på strålande sol, nästa dag så spöregnar det och den tredje så blåser det rejält – detta trots att prognoserna utlovat en helt annan väderlek.

Skydda material, verktyg och maskiner

Två saker är talande i detta: du måste vara beredd på att jobbet kan förskjutas och du måste tänka på alla logistik som vädret kräver. Det senare innebär att du måste se till att exempelvis verktyg maskiner och material skyddas mot regn snö och mot för stark sol.  Ju större tillbyggnad – desto mer måste du fokusera på den logistik som följer med arbetet. Ska du exempelvis bygga ett Attefallshus så kommer du att ha väldigt mycket material liggande, du kommer att använda en massa olika verktyg och förmodligen så kommer det – åtminstone vid arbetet med grunden – att finnas maskiner.

Här duger det inte med en enkel presenning och en bön om en regnfri sommar – nej, här kommer du på förhand att få se till att det finns ett stabilt skydd till hands. Något som också går utmärkt att hyra och som innebär att du vänder dig till en uthyrare av lagerhallar. Lagerhallar går att anpassa efter dina önskemål och efter hur mycket material du har; de går att få isolerade och de går utmärkt att få med exempelvis anpassade portar, speciell belysning och med installerade väggsystem.

Det går alldeles utmärkt att bygga även i Sverige – skillnaden mellan en tillbyggnad här och en som sker i Spanien, Italien eller i södra Frankrike är att vi måste räkna med att vädret kan komma att ställa till det. Logistiken blir avgörande för hur lång tid ett projekt tar och vi anser att fler borde kalkylera med detta innan man sätter igång. Ett extra förvaringsutrymme och skydd sparar både värdefull tid och i slutändan en massa pengar.

 

Frågor och svar om heta arbeten

3 sep 2017

Vem ser till att säkerhetsföreskrifterna kring heta arbeten följs? Det är flera aktörer som har detta ansvar:

 • De försäkrade, det vill säga personen som har tecknat försäkringen som täcker brandskador, har skyldighet att se till att säkerhetsföreskrifterna följs.
 • Medförsäkrade. Det kan exempelvis handla om att den entreprenör son har tagit på sig att försäkra en underentreprenör. I dessa fall är underentreprenören medförsäkrad i beställarens försäkring.
 • Alla anlitade uppdragsgivare och entreprenörer. Alla självständiga företagare som tar betalt för att utföra eller övervaka brandfarliga arbeten är skyldiga att följa säkerhetsföreskrifterna på arbetsplatserna där uppdraget utförs.

I vilka försäkringar ingår säkerhetsföreskrifter om brandfarliga heta arbeten?

I alla företagsförsäkringar måste det ingå säkerhetsregler som för brandfarliga heta arbeten. Samma sak gäller för försäkringar som tecknats av någon del av offentliga sektorn, som exempelvis kommun eller landsting. Viktig att komma ihåg är att det inte finns några sådana säkerhetsföreskrifter i ansvarsförsäkringar. Där gäller i stället en speciell och förhöjd självrisk i dessa fall.

Gäller certifikat för heta arbeten från de andra nordiska länderna även i Sverige?

Jo, certifikat för heta arbeten från Norden (Sverige, Norge, Finland och Danmark) gäller i respektive land. De skiljer sig dock i vissa detaljer. I Norge finns det exempelvis inget krav på att det ska finnas en tillståndsansvarig. I Finland måste dock den tillståndsansvarige ha certifikat för heta arbeten. I Danmark finns det tre olika varianter av certifikat att hålla ordning på.

Hur länge gäller ett certifikat för heta arbeten?

Fem år från att certifieringen godkänts. Det går ut den sista i den månad som är preciserad på certifikatet.

Vad räknas som en tillfällig arbetsplats?

På en tillfällig arbetsplats är brandriskerna ofta större jämfört med en permanent arbetsplats, där det finns framarbetade säkerhetsrutiner. I en mekanisk verkstad vet man vad som gäller och är beredd på riskerna, till skillnad från en tillfällig arbetsplats, som exempelvis en renovering. En fast arbetsplats är i detta fall iordningsställd för att man ska kunna utföra heta arbeten utan risk för skador. Alla andra platser räknas som tillfälliga.

Här kan du ta del av mer information om heta arbeten. 

Situationer som kan uppstå vid dolda fel i hus

30 aug 2017

Dolda fel i hus är något som kan orsaka en hel del bekymmer och besvär. Om du dock har fullgjort din undersökningsplikt har du inte särskilt mycket att oroa dig för. Visst kan det vara besvärligt att till exempel vara utan badrum under en period, men du har åtminstone ingen ekonomisk börda om undersökningsplikten uppfylldes i samband med köpet.

Det bör understrykas att undersökningsplikten är ganska långtgående. Köparen har ett eget ansvar att kontrollera huset innan det köps. Om fel visar sig ett tag efter köpet, trots att en undersökning har gjorts, räknas det dock som dolt. Det är då upp till säljaren att ersätta köparen ekonomiskt.

Ett dolt fel har upptäckts, men säljaren går inte att få tag på

Om dolda fel i huset har upptäckts gäller det att få tag på säljaren. Det här kan till exempel göras genom att skicka ett rekommenderat brev till säljarna. Det är då möjligt att se om mottagaren har hämtat ut brevet från posten. I brevet bör det finnas en reklamation, beskrivning av felet och felanspråk. Ni bör även redogöra för hur och när ni hittade felet.   

Om säljaren inte svarar på brev kan ni försöka få tag på honom eller henne på annat sätt. Till exempel kan ni ringa, skicka ett e-mail eller testa att skicka ytterligare ett brev. Det kan även gå att komma i kontakt med säljaren genom mäklarfirman som förmedlade bostaden.

I den situation säljaren undanhåller sig kontakt, och det dolda felet är dyrt att reparera, kan det vara läge att ta kontakt med en advokat. Ni kan då se över era möjligheter att driva fallet vidare i en domstol. Det här är dock givetvis inte den önskvärda vägen – men om säljaren håller sig undan kan det vara det som krävs.

Ni är osäkra om felen i huset är att betrakta som dolda eller inte

Som nämnt i inledningen har den som köper en fastighet undersökningsplikt. Vidare gäller det att kunna visa att felet fanns vid köptillfället men att det inte var upptäckbart. Dolda fel i hus ska vara just dolda, annars blir det svårare för dig att få ekonomisk ersättning.

För att vara säkra på att felen varit dolda krävs det att ni har uppfyllt er undersökningsplikt vid köptillfället. Det innebär bland annat att ni ska ha undersökt alla utrymmen i fastigheten som är tillgängliga (innefattar till exempel även krypgrund om det är möjligt att ta sig in där).

Undersökningsplikten kan vidgas om det finns symptom vid köptillfället, så som lukt som tyder på mögel exempelvis. Plikten kräver normalt inte ingrepp i huset, men om dessa typer av symptom visar sig kan detta förändras. Förutom lukter, kan det även handla om till exempel fuktfläckar eller att någon väsentlig detalj saknas, så som ett fönsterbleck. Det kan i vissa fall krävas ingrepp i fastigheten för att undersökningsplikten ska anses vara fullgjord.

Anlita en certifierad kontrollansvarig i Stockholm

29 aug 2017

Det första som krävs vid ett större projekt i form av exempelvis en nybyggnation är att man först tar reda på att denna verkligen får göras. Du får – naturligtvis – inte riva ditt befintliga hus i Stockholm utan vidare för att sedan bygga ett nytt på den tomt där detta har stått; nej – först och främst måste du skicka in en ansökan till byggnandsnämnden och först då denna beviljats i form av ett bygglov så kan du sätta igång.

Ett bygglov krävs vid de flesta projekt som rör en direkt förändring av statusen på ditt hus eller där du helt ska bygga upp ett nytt; med vissa undantag här och det vi främst som exempel på detta kan ge är ett så kallat uterum/attefallshus. Här kan du – utan bygglov; men med ett godkännande från kommunen – bygga ett uterum där ett fristående får uppgå till 25 meter2 och där ett väggfast får vara så stort som 15 meter2.

Där behövs inget bygglov och om vi lämnar dessa undantag och istället ger ett exempel på hur du ska agera om du fått ett bygglov beviljat och där du ska sätta igång med att bygga dina drömmars hus i Stockholm. Du har redan kontaktat en firma som åtagit sig att sköta projektet från ax till limpa; företaget erbjuder totalentreprenad och kan således sköta om allting från det nödvändiga markarbetet som krävs till att sätta den slutliga touchen rent interiört.

Så långt allting gott och här är det således bara att sätta igång. Eller? Nej, här måste du nämligen anlita en kontrollansvarig också och detta är något som är gemensamt för de flesta projekt som kräver ett bygglov.

För att kunna bygga det här huset i Stockholm så måste du alltså först hitta en pålitlig kontrollansvarig som sätter upp en kontrollplan som arbetarna ska följa. Att de verkligen gör det är en sak som sedan kontrolleras av den person du anlitat som kontrollansvarig och detta i form av oanmälda stickkontroller där dokumentation sker och där du som byggherre hela tiden får veta hur projektet framskrider.

Välj rätt person som kontrollansvarig

Viktigt då det kommer till att välja en kontrollansvarig är att denna dels är certifierad och dels också att det finns en erfarenhet hos personen i fråga; ska du bygga det här huset i Stockholm och denne person själv jobbat i byggbranschen så kommer arbetet att flyta på utan friktion och kostnaden kommer därigenom att hållas nere.

Vidare så kan vi även säga att personkemi mellan er är väldigt viktig och detta i och med att ni gemensamt kommer att delta vid tekniska samråd och att ni kommer att – som sagt – ha en regelbunden kontakt genom hela arbetet. Det är av den anledningen som det är viktigt att du och den person du anlitat som kontrollansvarig kommer överens och kan samtala kring eventuella problem som uppkommit.

Ser vi till detta så kan du väl bara anlita din kusin i Stockholm; han är både certifierad och godkänd som kontrollansvarig? Nej, en sådan måste vara obunden och opartisk och således kan du inte anlita din kusin – din svåger, bror eller bästa vän – som kontrollansvarig för bygget av ditt hus i Stockholm.

Totalentreprenad är att föredra

20 aug 2017

Ser man till hur många privatpersoner går till väga då de står inför att renovera eller försköna i sina hem så finns det två stycken alternativ som används. Det första innebär att de genomför projektet i fråga på egen hand; naturligtvis här beroende på arbetets magnitud samt de egna förkunskaperna. Det som är viktigt gällande detta är att man även väger in vad man får- och vad man inte får göra. Vissa uppdrag käver nämligen behörighet och här kan vi synnerhet peka på arbeten som omfattar elektricitet och vatten som ett exempel på det som man som privatperson inte får göra.

Ska du exempelvis genomföra en badrumsrenovering i din bostad i Göteborg så måste du således kontakta både en elektriker samt en vvs-montör och får inte sköta dragning av vare sig vattnet eller elen på egen hand. Är du osäker på vad du får och inte får göra så kan du utgå lite från hur stora risker som ligger i ditt projekt – vid exempelvis då en badrumsrenovering så föreligger stora risker – vattenskador – och där ska du ta hjälp medan en målning av en fondvägg är något som du klarar av utan att anlita professionell hjälp.

Om vi här tar oss vidare så handlar naturligtvis det andra alternativet då det kommer till att renovera att man gör det som vi ovan berört; det vill säga att man anlitar professionell hjälp snarare än att försöka på egen hand. Ett alternativ som kostar mer pengar men som i regel – allt som oftast – blir betydligt bättre.

En badrumsrenovering blir billigare

Ett tips som man kan använda sig rörande att anlita extern hjälp är att man eftersöker ett företag som erbjuder totalentreprenad och för att visa vad vi menar så kan återvända till den badrumsrenovering i Göteborg vi nämnde ovan. Att renovera ett badrum är nämligen ett typiskt exempel på där totalentreprenad är att föredra och det beror på att projektet har så pass många olika moment i sig.

Vid en badrumsrenovering – från grunden – så ska man dels dra vatten, man ska dra elektricitet, man ska kanske byta dusch mot badkar, man ska kakla om och man ska sätta upp skåp samt speglar. Istället för att här anlita ett företag för varje litet moment så är det bättre att anlita en enda firma som sköter allting.

Det här kallas alltså totalentreprenad och det har väldigt många fördelar. Dels så kommer denna badrumsrenovering att bli billigare och dels så kommer den också att bli betydligt effektivare och snabbare utförd. Genom att samma företag arbetar så vet de nämligen exakt var i tidsplanen de befinner sig, de vet vad som ska göras- och när det ska ske och allt det här leder till ett bättre pris för dig som kund.

Om vi pekar på det motsatta scenariot – att du anlitar olika företag för varje moment – så kommer kanske elektrikern att vara sjuk en dag, något som leder till att plattsättaren inte kan jobba och det gör i sin tur att man inte kan dra vattnet. Arbetet blir i och med det mycket dyrare och den badrumsrenovering i Göteborg som du anlitat alla dessa företag för kommer också att ta längre tid. Totalentreprenad rekommenderas således vid projekt med många moment i sig.

Varför anlita en målare?

16 aug 2017

Då det kommer till målning av hus – både invändigt och utvändigt så upplever många människor att det är ett jobba som man kan göra själv och helt utan hjälp från någon professionell utövare av yrket. Visst, att måla klarar de flesta av men att tro att man ska klara det utan hjälp är att underskatta målare en smula – att måla är nämligen så mycket mer än att pensla ut färg med hjälp av en pensel. Du ska skrapa, slipa, jämna ut ojämna ytor med spackel och dessutom ska jämna lager av färg läggas ut för att undvika fläckar – sådant tar, som du kan säkert kan tänka dig, mycket tid i anspråk och då just tid ofta är en bristvara så kan det alltså vara läge att anlita en målare istället för att göra jobbet själv.

Vi säger att du exempelvis har ett hus i Nacka som behöver målas både in- och utvändigt, hur mycket kan du då tjäna på att anlita en målare för jobbet? Ja, det är svårt att omsätta i rena pengar men rent tidsmässigt så sparar du garanterat minst tre veckor beroende på hur stort ditt hus är samt hur många firman avsätter för att arbeta hos dig. Och då tid som bekant även räknas som pengar så har du genom att anlita en målare till ditt hus i Nacka sparat en hel del.

Dessutom ska man inte räkna bort hur arbetet i slutändan blir – gör du det själv så kan det bli tal om att tvingas måla om efter bara några år medan om du anlitar en målare helt enkelt garanteras att jobbet blir perfekt utfört direkt. Det blir alltså ett bättre jobb som du slipper göra om ifall du anlitar en målare för ditt hus – detta oavsett om du bor i Nacka eller någon annanstans.

Kan jag kontakta flera målare?

Fördelen man kan ha av att bo i Nacka eller någon annan förort till Stockholm gentemot en mindre stad någon annanstans i landet är helt enkelt att man har ett större urval då det handlar om målare. Konkorrensen är helt enkelt större i Nacka än vad den kanske är i Kramfors och tack vare detta kan man pressa priserna lite mer bland de olika firmorna av målare.

Dock ska man se upp lite här då konkurrensen även kan medföra att oseriösa aktörer försöker ta sig in på marknaden – här gäller det alltså att noga undersöka vilken målare man anlitar och gärna kontakta flera stycken istället för att ta första bästa. På så sätt kan man undvika att bli lurad och få ett dåligt jobb på halsen – detta gäller inte bara i Nacka utan i alla förorter till större städer.

Här kan alltså en mindre stad som Kramfors som har mindre målare faktiskt ha en fördel för kunder – detta då man i regel känner och vet vem målaren är och därmed litar på denne. Ställer man detta mot en målare man anlitar i Nacka så kan det alltså snarare vara tvärtom att man inte har en aning om vem det är – alltså gäller, som sagt, en noggrann research innan man anlitar en firma.

Måla staketet själv – så gör du

9 aug 2017

Vill du undvika att anlita en målare för staketet? Många väljer att göra just det, men det är givetvis många som gör det på egen hand. Att måla om ett staket kräver mindre jobb och förberedelser än att till exempel måla om hela fasaden. Den som ger sig på det egen hand har helt enkelt inte ett lika stort projekt att ge sig på i jämförelse med det arbete som krävs för att måla om fasaden. Hur viktigt det är att hålla staketet fräscht varierar bland husägare. Bor man i en närförort i till exempel Stockholm kanske det känns lite viktigare än om man bor väldigt avlägset.

En guide – Steg för steg

 1. Rengör staketet. En fördel med att måla ett staket framför att måla en fasad, är att du kan använda högtryckstvätt. Om du inte har detta går det bra att göra det för hand. Använd målar-, mögel- eller algtvätt som rengöringsmedel. Spola sedan rent staketet med ljummet vatten.
 1. Låt staketet torka. När du har sköljt av det bör du låta det torka under en tid. Om du inte väntar tillräckligt länge kan blåsor uppstå i färgskiktet. Om du inte riktigt är säker kan du köpa en fuktkvotsmätare och se till så att fuktkvoten är 16 eller under innan du börjar måla.
 1. Den smuts och löst sittande färg som inte sköljdes bort under rengöringen kan du nu avlägsna med hjälp av en skrapa. En trekantsskrapa är att föredra, som ger en bra kraft, samtidigt som det blir lättare att komma åt mindre och ojämna ytor och utrymmen. Inte sällan är det just en trekantsskrapa som professionella målare använder vid dylika arbetsuppgifter.
 1. Måla. Nu är det dags för själva målningen. Det här bör göras först med en grundfärg, och därefter med täckfärg. Ifall virket på staketet är hyvlat går det bra att använda en roller om lugglängden är kort. Det här blir dock svårare om du har linolje- eller slamfärg som måste jobbas in i underlaget. Som alltid gäller det att hålla sig till samma fabrikat vid samtliga påstrykningar.

Vill du slippa göra det själv?

Om du vill slippa göra det själv kan du anlita en målare för jobbet. Bor du i en större stad som Stockholm har du många aktörer att välja mellan. Stockholm är som bekant Sveriges största stad och även den stad där tjänsteutbudet är störst av förklarliga skäl. Det är dock givetvis inte bara i Stockholm som du kan anlita en målare – de finns över hela landet.

Liva upp dina fönster

4 aug 2017

Dina fönster är en stor del av ditt hus. Efter en fönsterrenovering, eller om du till och med har bytt ut dem helt, kommer en stor skillnad att märkas. En fönsterrenovering är ett vanligt sätt att göra ens fönster fräschare, och vi tar upp det i den här texten, men det finns flera saker man göra för att de ska se lite roligare ut. Mycket handlar om tillbehören och textilierna kring fönstret, snarare än själva rutan eller karmarna själva.

Fönsterrenovering

Som nämnt i inledningen är en fönsterrenovering ett bra sätt att liva upp fönsterna på. Dock är det inte alltid nödvändigt, beroende på vad det är för fönster man har och hur slitna de är. Är de riktigt slitna kan det vara lika bra att faktiskt byta ut dem helt och hållet.

Störst skillnad av en fönsterrenovering märks kanske om det är fina, äldre träkarmar som görs om. Det ställs höga krav på ett dylikt fönster, vilket gör konstruktionen ganska felkänslig. De ska kunna släppa in så mycket ljus som möjligt, kunna öppnas och stängas och även, med hjälp av en spärr, kunna ställas på vid gavel. En fönsterrenovering är ibland nödvändig efter lång tid. Inte bara för utseendet, utan även för funktionerna.

Vissa väljer att stå för sin fönsterrenovering själv, medan andra väljer att anlita en firma för jobbet. Vill man göra det kan man enkelt hitta någon genom att skriva till exempel ”fönsterrenovering Stockholm” i någon sökmotor online, där du byter ut Stockholm mot din stad givetvis.

Du kan även läsa mer här: http://www.fönsterrenoveringstockholm.nu/

Gardiner

Att jobba med gardiner är enkelt och gör mycket för hur fönstret upplevs. Ett vanligt fel som gör att dina fönster ser tråkigare ut är att gardinstången sätts upp längs med ovansidan av fönsterkarmen, istället för en bit ovanför den. Sätter du gardinstången en bit ovanför, och dessutom låter gardinerna hänga en bit utanför karmarna sidleds, kommer fönstrets att upplevas vara mycket större än det egentligen är.

Något annat som är viktigt att ha i åtanke är stilen. Kanske fungerar ett par mindre tyllgardiner bra i köket, på sommaren i ett lantligt hem? Vilken stil man ska ha på gardinerna finns det inget facit på. Gå helt enkelt på magkänslan för att se vad som passar dig. Om det inte är lantlig stil som passar dig bäst, kanske urban eller minimalistisk stil gör det bäst. Bor du i en storstad som till exempel Stockholm kanske dock lantlig stil inte är det bästa, men det finns som sagt inga rätt eller fel.

Markiser

En annan given detalj att arbeta med för att få liv i fönsterna är markiser. Markiser finns i många olika färger och storlekar, så det gäller att välja det som passa bäst. Många väljer markiser med två färger, där den ena färgen matchar med fasaden på huset. Vad just du ska ha är det dock du som vet bäst. Något att ta hänsyn till dock, är huruvida du ska ha motoriserade markiser eller med vev. Vanligt är att köpa motoriserade markiser när de är lite större, till exempel om det gäller terrassen. Går du på en stor gata i en större stad, till exempel Stockholm under sommaren, ser du sannolikt flertalet större markiser över restauranger. Det är vanligt att dessa drivs med en motor.

← Äldre inlägg