Blogg

Tänk dig en brandsäker målarfärg!

22 feb 2018

Är du på väg att renovera hemma? Det finns mycket bra material att använda numera då tekniken har gått framåt. Det är alltid bra att använda senaste materialen. Visste du att man kan måla brandsäkert? Jo, just det. Det kan man. Då handlar det om brandskyddsmålning med brandsäker målarfärg som hindrar eld från att utveckla rök och som hindrar en upphettning av elden.

Som bekant är det ju röken som dödar, inte elden. Då är det viktigt att måla med sådant material som förhindrar det. Den brandsäkra målningen går att använda både på trä och stål. Tänk på att måla taket med sådan brandsäker målarfärg. Det är alltid uppåt som elden vill sprida sig. Har man då brandsäkrat taket med brandsäker målarfärg har man gjort mycket för att förhindra eld att sprida sig.

Elden sprider sig via taket

Det är ofta via taket som eld har spridit sig vid bränder i hus. Har elden nått taket, blir hela huset lätt övertänt. Bor man i flerfamiljshus är risken mycket stor att den sprider sig till andra lägenheter. Att släcka bränder som har nått taket är väldigt svåra att släcka. Och som bekant är det lättare att förebygga bränder än att släcka dem. Dessutom är det ofta vattnet och släckningsskummet som förstör lägenheter och hus. Vatten som svämmar över och skummet förstör inredningen på samma sätt som bränderna. Därför är nollvision av bränder det enda rätta.

Brandsäker målning

Med rätt målning med brandsäker målarfärg har du som renoverar gjort det du kan för att förhindra bränder. Man kan även brandisolera, med brandsäker tätning och fogning. Då tätar man med brandsäker fog i tak, väggar och eluttag. Att brandisolera är bra av många anledningar. Man slipper oljud utifrån. Det är många som lider av trafikbuller, framför allt i storstäder. Många har svårt att sova av bilar som kör dygnet runt.

Isolera med brandsäker fogning

Man får ett bättre inomhusklimat med rätt brandsäker fogning och tätning. Om man har ett bra ventilationssystem, får man mer syrsatt inomhusluft och värmen sipprar inte ut genom fönster och väggar. Tätar man och installerar brandsäker fogning kan man sänka sina kostnader för uppvärmning och kan sänka användningen av energi för uppvärmningen, vilket både plånboken och miljön vinner på.

Fönsterbyte eller en fönsterrenovering?

19 feb 2018

Som bostadsrättsförening så kommer man – liksom vanliga privatpersoner – att stöta på olika problem som kräver åtgärder. Åtgärder som kostar pengar och som kommer av att saker och ting, helt enkelt, har en begränsad livslängd. Taket måste bytas, ventilationssystemet sjunger på sista versen, stammarna kräver omsorg och fönstren är inte tillräckligt täta.

En viktig sak innan vi fortsätter handlar om framförhållning: att ligga steget före och upptäcka fel i tid är det som i slutändan sparar mest pengar. Väntar man till dess att problemet blir akut så stiger kostnaderna radikalt. Här kan den partner man har inom teknisk förvaltning spela en stor roll så det är alltid vettigt att välja en sådan med omsorg. Rätt partner är värd sin vikt i guld.

Fönster slits ut

Vi tänkte titta lite på en av de saker vi nämnde ovan och som är vanligt förekommande handlar om fönster. Att fönstren tappar i kvalitet är inte så konstigt – de tillhör fasaden och utsätts för ett dagligt slitage där allt från starkt solljus, regn, snö och vind tar sina bett.

Det som är talande för fönster är att de i allra högsta grad påverkar ekonomin i en bostadsrättsförening. Otäta fönster låter kall luft komma in; något som gör att man höjer temperaturen i varje lägenhet. Den varma luften som man får fram genom detta, den försvinner dock ut genom samma väg och i och med detta så skapas en ohållbar situation där kostnaderna för uppvärmning blir extremt höga. Utöver det så påverkas alla som bor i fastigheterna också - drag, kyla och återkommande förkylningar blir en del av konsekvenserna.

Fördelar med ett fönsterbyte hos en bostadsrättsförening

Hur ska man då agera som bostadsrättsförening? Det finns två alternativ: antingen genomför man en fönsterrenovering eller också så anlitar man ett företag för ett renodlat fönsterbyte. Båda har sina för- och nackdelar. Vi tänkte snabbt räkna upp dessa nedan:

Fördelar med ett fönsterbyte:.

Den stora fördelen med ett fönsterbyte ligger i sakens natur: ni får nya fönster till era fastigheter och ni slipper oroa er för längre tid framöver. Detta förutsätter dock att ni väljer rätt företag för monteringen och att ni väljer rätt typ av fönster.

Ett vanligt misstag är att man går från träfönster till billigare pvc-fönster utan att undersöka detta innan. I sak är ett sådant fönsterbyte bra då det sparar mycket pengar – pvc-fönster är jättebra på många sätt – men om det handlar om fastigheter som har självdrag så kan ett sådant fönsterbyte bli extra kostsamt. Där påverkas ventilationen negativt och man kanske måste ta en extra kostnad i och med detta. Hittar ni rätt företag för ert fönsterbyte så undersöks alla sådana frågor innan.

Andra fördelar med ett fönsterbyte är att ni höjer värdet på fastigheterna samt att ni – genom detta – visar långivare att ni tar underhållet på allvar. Dessutom blir ett fönsterbyte snyggt också.

Fördelar med en fönsterrenovering:  

En fönsterrenovering är först och främst billigare än ett fönsterbyte. Dessutom så kan en sådan också innebära att man sätter in så kallade energiglas som ger både bättre isolering, minskar bullret och som kan sänka uppvärmningskostnaderna rejält i och med detta.

Även här gäller det dock att hitta rätt företag. Måste den göras om bara efter något år så är det pengar rakt ner i sjön. En korrekt utförd fönsterrenovering ska hålla i ett tiotal år – minst.

Nackdelarna är just det, den kortare livslängden – som bostadsrättsförening så kanske det är bättre att ta de högre kostnaderna som kommer med ett fönsterbyte direkt och därmed också få längre livslängd på den vidtagna åtgärden. Fortsätt läsa här om fönsterbyte för bostadsrättsförening.

Varför inte en badtunna?

15 feb 2018

Många av badtunnorna som svenska försäljare säljer är badtunnor från Finland. Där har man specialiserat sig på badande oberoende kallt och hårt klimat utomhus. Deras badtunnor byggs i värmebehandlade furuplankor På insidan läggs det ett elastiskt och genomskinligt plastmaterial som ska klara av den stora mängden vatten. Deras badtunnor har automatisk filtrering och ett termostat-styrt värmesystem. Vattnet ska klara av nästan 40 grader varmt vatten. Samtidigt som furuplankorna ska klara av kyla på så mycket som minus 30 grader. Vid sidan av badtunnan placeras ett värmesystem som värmer upp vattnet. Därför måste själva badtunnan klara av att isolera värme ordentligt. Sedan kan man välja att få en badtunna med olika vattentryck för massage, belysning. Sedan finns ett lock som du kan lägga på tunnan för isolering av vattenvärmen.

Var ska värmesystemet sitta?

Du kan även välja en badtunna med en inbyggd kamin, men med en panel som skyddar gästerna mot värmen i kaminen. En nackdel med att ha kaminen inne i tunnan är den att den upptar plats i själva tunnan. Har du den bredvid tunnan tar den inte plats i tunnan, men fördelen med att ha kaminen i tunnan är den att den ger direkt värme i vattnet, och du behöver inte elda på lika mycket som om den är placerad bredvid den.

Badtunna i trä

Att sitta i en trätunna ger en behaglig värme, på ett annat sätt än en badtunna i plast. Därför görs de flesta tunnot av trä. Det är också de snyggaste, och blir därför en vacker utemöbel som du inte behöver skyla på grund av utseendet. En fördel med en badtunna jämfört med en utomhuspool är den att poolen måste hållas ren och därför häller man i klorin i stora mängder, vilket varken är bra för miljön eller för oss människor. En badtunna är mycket mer lättskött och kräver inga stora rengöringar. Det räcker att rengöra den med såpa och vatten, helst för hand, inte med en högtryckstvätt, då den lätt skadar träet. Har du placerat badtunnan när havet eller en insjö, går det bra att använda vatten därifrån, vilket sparar på kommunalt vatten för att fylla tunnan. Den brukar rymma så mycket som 2.000 liter vatten, vilket är en hel del.

Ha alltid vatten i badtunnan på sommaren

När du inte använder badtunnan på sommaren är det bäst att ha lite vatten i den så inte värmen torkar ut badtunnan invändigt. På vintern är det inte bra att lämna badtunnan med vatten i sig. På vintern riskerar vattnet att frysa och hela badtunnan kan spräckas av isbildningen. På våren kan det dock vara bra att ha lite vatten i botten på badtunnan. Om inte hela badtunnan är full med vatten spräcks inte badtunnan om det fryser på, på våren, vilket det ofta gör.

Att bada i badtunna när det är som kallast är en otroligt fin upplevelse. Kontrasten av kylan i vinternatten och värmen som kommer av det uppvärmda vattnet är en otroligt fin överraskning. Väl värd att pröva. Vill du läsa mer om 

Bygga hus i Stockholm - rätt entreprenad

6 feb 2018

Att bygga hus är en spännande resa som  i många fall flyter på relativt friktionsfritt och som i andra fall får betydligt mer farthinder. Detta oavsett om man väljer att bygga hus med lösvirke eller köper ett färdigt hus som sätts ihop på plats. Den senare hustypen går under flertalet namn – kataloghus, byggsatshus och modulhus. För enkelhetens skull så säger vi modulhus här. Det vi tänkte göra är att gå igenom för- och nackdelar med att bygga hus i lösvirke och välja att bygga ett modulhus. 

Vi kommer att göra det väldigt enkelt för oss och säga att du redan fått bygglov, äger en tomt i Stockholm, betalat en gatukostnad, anslutit dig till det kommunala vattnet och avloppet samt kollat upp att alla lån och försäkringar är i ordning. Till detta så har du även anlitat en kontrollansvarig som är med dig genom hela resan – en viktig punkt som genom sitt jobb säkerställer attd en kontrollplan han/hon satt upp följs. Ser man till allt detta - som dessutom är att anse som en underdrift av allt som måste göras för att bygga hus – så förstår man också att det tar ganska lång tid från den initiala planeringen till inflyttning. Fortsätt läsa här om att bygga hus i Stockholm.

Viktigt med valet av entreprenad

En viktig fråga är vilken entreprenör och entreprenad du väljer. Du har primärt tre stycken val gällande den senare punkten: 

  • Totalentreprenad:

Du anlitar en entreprenör som sköter allting. Alla projekt samlas under ett tak och som kund så har du en trygghet i att du hela tiden samtalar med samma kontaktperson. det blir ofta – initialt – lite dyrare. Men, i många fall så går arbetet betydligt snabbare och mer effektivt. Valet av entreprenör är, enligt oss, extremt viktigt då man väljer totalentreprenad.

  • Generalentreprenad:

Här väljer du en entreprenör för alla byggnadstekniska frågor och en annan som sköter om vatten, avlopp och exempelvis elektricitet.

  • Delad entreprenad:

Här anlitar du olika företag för varje litet moment. En snickarfirma i Stockholm som ska bygga ditt hus, en elektriker, en rörmokare, en takläggare och så vidare. Fördelen är att kostnaden hålls nere. nackdelen är att du måste vara på tårna och att du bör kunna göra en hel del själv. Dessutom kan delad entreprenad gör att fler misstag begås och att arbetet tar längre tid.

Bygga hus i Stockholm med lösvirke eller beställa ett modulhus? 

Vi lämnar dock allt detta åt sidan och fokuserar istället på vilket hus du ska bygga. Här kommer de för- och nackdelar som finns med lösvirke och modulhus. 

Modulhus: 

Modulhus har fått ett ganska rejält uppsving under senare år och räknas idag som en väldigt vanlig lösning. Du som kund har flera leverantörer att välja bland och alla dessa har dessutom väldig många husmodeller. Ytterligare en fördel är att de flesta leverantörer dessutom – inom rimlighetens gränser – är väldigt flexibla och kan erbjuda alternativa lösningar till sina färdiga hus; både gällande planlösning och gällande material på insidan. Billigast blir det om du håller dig till ett och samma hus, inte gör några ändringar och accepterar den lösning som du valt. 

Fördelarna med att välja ett modulhus är att du kan förutse hur lång tid det tar, du får inga överraskningar gällande kostnaden, materialet på insidan blir inte skadat av exempelvis regn och att du får ett – om allt går som det ska – ett snabbt jobb.  Nackdelarna är att det fasta priset kan vara högt – och att du inte kan påverka det. Den snabba byggprocessen kan också göra att misstag begås. Av någon anledning så brukar tak – och i synnerhet om det finns takkupor – vara ett återkommande problem. 

Lösvirke: 

Att bygga hus med lösvirke har många fördelar och främst ekonomiska sådana. Många tror att det per se blir billigare att köpa ett modulhus, men faktum är att lösvirke ofta blir billigare. Det ligger i sakens natur då du kan välja vilket material du vill ha – och påverka priset genom att välja billigare – och att du kan bygga själv och därmed komma undan arbetskostnader.  Det senare är en förutsättning för att påverka priset. Den ohändige kommer förmodligen att A) få ett dyrt projekt och B) få ett väldigt långt sådant. Ska man bygga hus i lösvirke så krävs det, helt enkelt, ett anlag för att snickra.

En fördel i att bygga med lösvirke är att du gör dig mer flexibel och kan ändra efter hur arbetet fortlöper. känner du att en annan lösning skulle bli bättre för er så kan du ändra dig. Med ett modulhus så blir det svårare. Nackdelarna är att du kommer att bygga utomhus och att det tar tid innan väggar och tak är på plats; insidan kan alltså dra åt sig fukt och ta skada. Ett väderskydd kan hjälpa. 

  • Vi ska även tillägga att det finns flexibilitet även gällande dessa val. Du kan exempelvis kontakta en återförsäljare av ett modulhus och komma överens om att själva stommen och fasaden ska köpas – men där du på egen hand sköter allt snickeri på insidan. Det finns således väldigt många kombinationer mellan lösvirke och modulhus som går att göra också. 

Lev hållbart med solceller

30 jan 2018

Solceller är ett miljövänligt sätt att skapa el på. Det må visserligen inte vara lika kraftfullt som vissa andra metoder, men klart är att det är hållbart och mycket skonsamt mot planeten. Därtill är det enkelt att använda, i allmänhet säkert och producerar knappast något avfall (förutom i viss mån vid tillverkning, givetvis). Kräver man mycket el är det ovanligt att man bara använder sig av solceller. I sådana fall är det vanligt att till exempel ha en luftvärmepump som värmesystem och el från elbolaget, men få kompletterande el med hjälp av cellerna. 

Gör upp en budget

Steg ett är att göra upp en budget. Det är viktigt att känna till att solceller vanligtvis har en hög investeringskostnad, men om det fungerar, kan spara dig mycket pengar på lång sikt. När du gör upp en budget är det viktigt att ta eventuella bidrag i åtanke. Hur bidragen ser ut kan skilja sig från län till län, men i till exempel Stockholm finns möjlighet att få stöd med upp till 20 procent. Stödet beräknas då på hela installationskostnaden. I Stockholm kan du få maximalt 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. Titta på reglerna i ditt län, eftersom det här kan se annorlunda ut om det inte är just Stockholm du ska installera solcellerna i. 

Hur mycket el behöver du?

Det genomsnittliga hushållet i Sverige förbrukar ungefär 25 000 kWh per år. Att generera all den här kraften genom solceller skulle inte bara kräva en väldigt stor uppstartskostnad, utan också en hel del utrymme. Som nämnt i inledningen är det vanligare att man har ett huvudsakligt system för värme, till exempel luftvärmepump samt kompletterar den” vanliga” hushållselen med solcellerna. 

Vissa väljer att använda mindre solceller för betydligt enklare uppgifter. Det kan till exempel handla om att ha sollampor och telefonladdare som går på solkraft. Det här är betydligt billigare, kräver knappast någon avancerad installationsprocess och är enkelt. Men givetvis levererar det inte den kraft som ett hushåll kan behöva, och som solceller faktiskt kan leverera. Snarare kan det vara bra för den som vill leva ute i naturen ett tag. En villa i till exempel Stockholm behöver flera kvadratmeter solceller för att märka av en skillnad i kostnader. 

Med det sagt är det inte alla som behöver särskilt mycket el. Vissa vill leva enkelt, och i dessa fall kan enbart solceller räcka för det antal kWh man behöver. I sådana fall krävs ett huvudsakligt värmesystem. Vill man leva extra enkelt kan det handla om en braskamin som får värma upp huset. Det här är dock inte särskilt vanligt. Läs mer om solceller här: stockholmsolenergi.se.

Stambyte i Malmö

22 jan 2018

Stambyte innebär att stammarna, alltså de rör och ledningar i huset som forslar tapp- och avloppsvatten, byts ut. Man brukar räkna med att en stamrenovering på ett flerfamiljshus behöver göras mellan vart 40:e och 50:e år beroende på hur hårt belastade stammarna är och hur ofta de underhålls. I en stor stad som Malmö görs varje år ett stort antal stambyten och det finns många VVS-firmor i Malmö som har stor erfarenhet och kunskap kring stambyten.

Kring ett stambyte arbetar ett VVS-företag ofta tillsammans med andra typer av hantverkare, framför allt när det gäller rivning och återställning av badrum, som är ett måste vid ett stambyte. Många VVS-firmor i Malmö kan erbjuda totalentreprenad där man ombesörjer samordnande med alla inblandade aktörer för att på så sätt göra stambytet snabbare och därmed mindre obekvämt för de boende. Läs här för mer information: vvsmalmö.biz.

Stambyte eller spolning

Efter många års användning blir stammarna i ett bostadshus täckta på insidan av avlagringar, smuts och till och med föremål som åkt med i avloppet och fastnat. Till slut blir påfrestningarna på stammarna så stora att de riskerar att spricka. Spricker ett rör kan det få katastrofala konsekvenser för huset, med stora fuktskador och ett svårt restaureringsarbete som följd.

Det man kan göra för att få stammarna att hålla längre är att då och då, ungefär vart femte år, utföra en stamspolning. En stamspolning innebär att man högtryckssprutar hett vatten upp genom stammarna för att smuts och föremål ska lossna och spolas ut. En stamspolning förlänger rörens livstid, men den kan inte ersätta ett stambyte, som ändå måste göras förr eller senare.

Det finns många VVS-företag i Malmö som kan erbjuda stamspolning för fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. En stamspolning går betydligt fortare än ett stambyte och innebär inga olägenheter för de boende, förutom förstås att vattnet måste stängas av under en period, oftast några timmar i taget.

Evakueringsboende

Vid ett stambyte däremot kan det bli så att man måste evakuera de boende. En fastighetsägare är skyldig att under stambytet ordna med evakueringsbyte för hyresgästerna under sex till tio veckor ett stambyte tar. I en bostadsrättsförening får medlemmarna själva ordna med evakueringsboende. Ett alternativ kan vara att ha gemensamma toaletter och duschar tillgängliga för de boende om sådan möjlighet finns i föreningen.

Andra VVS-tjänster

Förutom stambyte och stamspolning kan ett VVS-företag även erbjuda annan service till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar, såsom justering och installation av värmesystem som luftvärmepump eller fjärrvärme, eller installation och underhåll av ventilationssystem för flerfamiljshus, oftast system med mekanisk frånluftsventilation kombinerad med värmeväxling, så kallade FTX-system. Är du osäker på vilket skick dina system för värme, ventilation och sanitet befinner sig i, gör du rätt i att kontakta en VVS-firma i Malmö och boka tid för en besiktning. Det är aldrig bra att vänta för länge med underhåll och reparationer eftersom skador på dessa system ofta är svåra och kostsamma att reparera.

Installera dimmer

15 jan 2018

Behöver du hjälp med el här i Solna kan du alltid ringa en behörig elektriker. I Solna finns ett sort utbud av elektriker och är man osäker är det alltid bäst att be om hjälp när det gäller el. Många eljobb får man dessutom inte utföra själv utan måste anlita en behörig elektriker. Att anlita en elektriker för ett litet jobb är inte alls dyrt och dessutom finns ju ROT-avdraget som ger dig rätt att dra av 30% av arbetskostnaden.

Tillåten el

 Med det sagt finns det ju som du kanske vet saker som du kan och får göra själv hemma. Du ringer till exempel vanligtvis inte en elektriker när du behöver byta en glödlampa eller en propp som har gått, trots att det ju faktiskt är elrelaterade sysslor. Det beror på att dessa sysslor anses vara så pass säkra att ingen speciell förkunskap kring el är nödvändig. Något som också är tillåtet, men dock kräver att man vet hur man gör, är att byta ut vägguttag eller strömbrytare och dimmers. Det sistnämnda tänkte vi koncentrera oss på här, med en enkel instruktion för hur du byter ut en dimmer. Observera att det är endast att byta ut en dimmer mot en redan befintlig dimmer. Det är alltså inte tillåtet att koppla in en dimmer där det tidigare suttit en vanlig strömbrytare.

Vad är en dimmer?

En dimmer är en apparat som gör det möjligt att variera ljusstyrkan på lampor, oftast taklampor. Det gör att man genom att vrida på dimmerns reglage kan gå från sparsamt ljus till full effekt efter behag. För att kunna användas med en dimmer måste lampan vara anpassad för att användas med dimmer, det framgår av förpackningen.

Så här gör du för att byta ut en dimmer

Som med alla elarbeten måste du först koppla ur strömmen. Försäkra dig om att strömmen är avslagen, om du är osäker så kan du mäta vid dimmern med en elmätare. Du kan också ha taklampan tänd och pröva dig fram med att slå av säkringar tills lampan slocknar. Då vet du att strömmen är frånkopplad.

Sedan drar du vredet på dimmern rakt ut tills det lossnar. Under vredet sitter en liten plastmutter som du skruvar ut motsols. Därefter kan du avlägsna hela täcklocket. Nu ser du rakt in i dimmerns innandöme. Det kan se lite komplicerat ut om man är ovan, men håll huvudet kallt, för det är inte så svårt som det ser ut.

Själva dosan behöver skruvas loss för att du ska komma åt ordentligt. Den sitter fastskruvad med en skruv i en gänga på vardera sidan. Skruva ut dem till du kan vrida ut dosan. I dosan sitter två kablar fastskruvade. Dessa kablar kallas ledare. Den ena är lampsladden, tändtråden, och den andra är fasen. Fasen sitter vid markeringen L, och tändtråden sitter vid en liten vågsymbol som kallas sinuskurva. Det är till tändtråden vi skickar information om ljusstyrka när vi vrider på dimmerns vrede. Kom ihåg färgen på trådarna och hur de satt och lossa dem sedan genom att dra skruvarna motsols.

Ta nu den nya dimmern och dra av vredet, skruva ut centrummuttern och lossa täcklocket som du gjorde på den gamla dimmern. Därefter fäster du ledarna på den nya dosan, tändtråden vid sinuskurvan och fasen vid markeringen L. Skruva åt ordentligt så att det sitter. Sedan skjuter du in den nya dosan i väggen och fäster med skruvarna. Tryck dit täcklocket och fäst med centrummuttern. Tryck dit vredet. Klart! Vill du få tag i ett proffs kan du kolla här; www.elektrikersolna.net.

Undvik fallgroparna inför en badrumsrenovering

8 jan 2018

Att renovera badrummet kommer sannolikt att ge hela ditt hem ett lyft. Att bara sätta igång och göra det är dock lättare sagt än gjort. Det krävs gedigen planering och lite engagemang för att verkligen lyckas. Om du lyckas kan du glädja dig över att precis ha gjort ett av hemmets viktigaste rum, lite viktigare. Men vad är det egentligen man bör veta innan man sätter igång? Här svarar vi på ett par vanliga frågor så att du kan undvika de mest vanligt förekommande fallgroparna.

Krävs bygglov för en omfattande badrumsrenovering?

Nej, Generellt sett inte. Däremot finns det undantag som kan göra att din badrumsrenovering kan behöva ett bygglov. Dock gäller det att mindre ombyggnader – eller ett helt nytt badrum – är en del av renoveringen. Är det inte det, kan du vara säker på att bygglov inte krävs.

Som du säkert känner till ser reglerna för bygglov olika ut för olika kommuner (här utgår vi från informationen som finns på Lidingö kommuns hemsida, för referens). Det som främst kan komma att påverka en badrumsrenovering skriver Lidingö kommun om i en punktlista. Det står att bygglov bland annat behövs för att ”göra ändringar som ger en avsevärd påverkan på byggnadens yttre utseende”. Detta väljer de att exemplifiera med att ta upp eller sätta igen fönster.

Kan krävas för ett omfattande projekt

Att ta upp och sätta igen fönster är kanske inte en jättevanlig del av en badrumsrenovering, men det förekommer. Planerar man ett väldigt omfattande projekt, där ändring av fönster är inkluderat, kan det vara läge att kontakta kommunen. Tänk, som sagt, på att informationen här gäller i Lidingö kommun. Bor du inte i Lidingö kan andra regler gälla – även om just detta sannolikt ser likadant ut över hela landet.

Vad kan jag egentligen göra själv?

Vissa lekmän försöker sig på att dra el eller rör själv. När det gäller el kan det vara rent livsfarligt. När det gäller både el- och rörarbeten finns en risk att du inte får några pengar tillbaka från försäkringsbolaget, som ofta kräver att dylika arbeten ska vara fackmannamässigt utförda. Samma gäller med kakel, som bör sättas upp av auktoriserade montörer.

Det du kan göra själv är att till exempel montera nytt handfat och byta ut blandare. Du kan också måla, sätta upp våtrumstapet eller ställa in ett badkar. Även med dessa arbeten är det dock av hög vikt att det utförs korrekt. Ett badrum är – just det – ett våtrum och är alltså känsligt för fuktskador.

Dags för nya fönster i Stockholm?

3 jan 2018

Det finns ofta ett tydligt samband mellan en högre kostnad för energi samt fönster som är av bristande kvalitet. Ett fönster som inte håller den kvalitet man eftersöker släpper in kall luft och ger fri utgång för den varma luften inifrån huset - det spelar ingen roll hur mycket man höjer temperaturen; värmen åker ut och man får som husägare enbart en högre uppvärmningskostnad.

“ Att renovera dina fönster blir billigare - i synnerhet om du använder Rot-avdraget. Men, ibland så måste ett byte ske och även här har du många fina alternativ “

Skulle du som privatperson se att energi- och uppvärmningskostnaden plötsligt skjuter i höjden så är det därför att rekommendera en inspektion av vilken status dina fönster håller. Skulle du känna ett tydligt drag så ställs du inför två stycken alternativ: att reparerar de befintliga eller att helt byta dina gamla fönster mot nya. Vi ska direkt säga att det senare alternativet blir mer kostsamt - men vi ska även peka på några uppenbara fördelar. Det första alternativet dock - att reparera de befintliga fönster som sitter på huset - är i många fall en bättre lösning.

Dels så är det billigare, även om du anlitar att professionellt företag så kan du komma ganska billigt undan. Inte minst då tjänsten i fråga är omfattad av Rot-avdraget och där du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden. I en reparation av fönster så brukar man även sätta in så kallat energiglas; ett glas med bättre isoleringsförmåga som dels håller värmen kvar i hemmet och som dels också, och därmed, sänker uppvärmningskostnaden. En fönsterrenovering är i många fall det bästa alternativet - men ibland så är fönster så pass uttjänade att ett byte måste ske. Även vid ett sådant så finns det klara fördelar och där du som husägare i Stockholm har väldigt många möjligheter.

Byta fönster till plast, trä eller aluminium?

Många husägare håller sig till ett givet material för fönster. Har du ett trähus i Stockholm så kommer du förmodligen att välja träfönster. Vi skulle dock rekommendera dig att bredda alet lite. Trä är ett fantastiskt material - men det är även ett krävande sådant. Det är levande, det kräver regelbundet underhåll och det är relativt dyrt att köpa in. Vi skulle istället rekommendera exempelvis PVC-fönster och vi lutar vår rekommendation på följande punkter:

  • Klarar vintern: Dagens PVC-fönster klarar av det nordiska klimatet på ett väldigt bra sätt. En iskall dag i Stockholm ger inga problem. Gårdagens modeller var, helt enkelt, gjorda för ett annat klimat och därför höll de inte måttet i Sverige.

 

  • Bullernivån sänks. Utöver god värmeisolering så ger PVC-fönster även god isolering sett till oljud. Något som verkligen är bra i Stockholm (lite beroende på var man bor förvisso).

 

  • Anpassningsbara. PVC-fönster passar väldigt bra även på trähus. För ett otränat öga syns inga skillnader mot ett fönster av trä.

 

  • Billigare: PVC-fönster är avsevärt mycket billigare än träfönster. Dessutom så är de underhållsfria och kommer med en väldigt lång livslängd.

Du kan läsa mer om olika typer av fönster hos Svea Fönster.

Bjud inte in tjuven

2 jan 2018

Man kan alltid skylla på andra och då det gäller inbrott så är detta definitivt inget undantag. Visst - det är i grund och botten inte ditt fel att just du drabbats av ett inbrott; det har skett en brottslig handling - personen som begått inbrottet har brutit mot lagen och borde således straffas för detta. Men, hur troligt är det att detta sker och hur höga är oddsen att personen i fråga ställs inför en domstol? Tyvärr så är det inte så stor chans och det är här vi menar att många drabbade skyller på andra snarare än att agera på egen hand. Polisen blir tvungna att prioritera brott idag - på ett helt annat sätt än förr. Detta som en följd av indragna resurser, ökade administrativa uppgifter och annat som tar mer tid i anspråk. 

Vardagsbrott som inte prioriteras

Att ett inbrott inte har högsta prioritet blir därför naturligt - sker ett mord eller en våldtäkt i Stockholms så måste detta, så att säga, ställas före i kön. Man kan tycka att det är förjävligt (något som det är) att polisen inte har tillräckliga resurser att lösa alla typer av brott; det är dock mer utav en politisk diskussion än någonting annat. Verkligheten ser, tyvärr, ut så. 

Men, det är ingenting som man tyst måste acceptera - det som krävs är en egen aktion där man ser till att säkra sitt eget hem till den grad att ett inbrott blir omöjligt att genomföra. Vi tänkte visa det bästa sättet att göra så. 

Ståldörrar säkrar ditt hem i Stockholm

Den vanligaste vägen in i hemmet är, såväl för dig som för en inbrottstjuv, genom dörren. En vanlig trädörr med en svag låskonstruktion är ett enkelt byte som en tjuv lätt kan ta sig in igenom. Antingen genoma tt dyrka upp låset eller genom att forcera dörren. det senare är faktisk inte så svårt som många tror. En trädörr har några svaga punkter som - utsatt för ett häftigt tryck - lätt kan ge vika. Din lösning? Varför inte investera i en solid ståldörr till ditt hem i Stockholm? Ståldörrar är omöjliga att forcera – om man inte, mot förmodan, skulle stöta på en inbrottstjuv med en gaffeltruck som flyktbil. De har en låskonstruktion som är ytterst sofistikerad. Dessutom så har ståldörrar förstärkta ytor - exempelvis kring låset; något som ytterligare säkrar ditt hem. 

Ståldörrar till alla lägenheter i fastigheten 

Ståldörrar - eller säkerhetsdörrar, som de också kallas – har ett yttre hölje av trä och det ökar din valfrihet. Bor du i exempelvis en fastighet i Stockholm där man har trädörrar så kan du välja att klä din ståldörr i samma nyans som de andra. Bäst är naturligtvis om man kan få hela BRF:en att inse vilken investering det handlar om och driva på ett köp av ståldörrar till samtliga lägenheter. 

En annan fördel är att ståldörrar även är brandsäkra. Börjar det brinna hos en granne så kommer röken att stoppas under en längre period och du hinner därigenom ta dig ut eller invänta hjälp från brandkåren. 

Har du egen snickerifirma?

28 dec 2017

Funderar du på att starta eget företag? Eller du kanske redan har tagit steget och startat? Det bästa är ju att starta ett eget företag medan man arbetar och har ett arbete. Har du det, innebär det att du försörjer dig på annat sätt medan du startar ditt egna företag vid sidan om. Då kan du köpa in de verktyg och kontorsmaterial som du behöver för ditt egna företag. Om du inte har ett arbete vid sidan av, kan du få ett Starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Det innebär att du får samma summa varje månad, som du hade fått som A-kassa. Det kan du få i högst ett år. Annars får du se till att bli försörjd på annat sätt under din start-up fas.

Ha eget företag gör att du får hela vinsten

Det är många snickare som väljer att vara sina egna. Gör de det, får de möjlighet att behålla pengarna de får in på sina uppdrag, istället för att arbetsgivaren tar lejonparten av det arbete som man utför. Men som egen företagare är du tvungen att betala skatt, på ditt arbete OCH dina egna arbetsgivaravgifter. Men all vinst behåller du, och du betalar skatt enbart på vinsten. Momsen betalar du heller inte i Sverige. Är du egen företagare, är alla pengar dina. Startar du ett aktiebolag, så är bolaget en egen juridisk person. Då betalar du lön till dig själv via ditt aktiebolag. Skulle du förlora jobb, och gå i konkurs, är det aktiebolaget som gör det, inte du. Fördelarna är många med att starta ett aktiebolag.

Hur fungerar ROT-avdraget?

Som snickare är det lättare att få kunder eftersom de kan dra av kostnaderna för din lön. Så mycket som 50 procent av arbetskostnaderna inklusive momsen är avdragbart då husägarna deklarerar skatt. Då debiterar du kunden endast halva kostnaden och begär sedan resten av Skatteverket. När du är i start-up fasen gäller det att marknadsföra dig och knyta kontakter i branschen. Var noggrann i alla kontakter med kunden. Det är mycket viktigt för dig att dina kunder blir nöjda. Var noggrann och skriv avtal om vad som ska gälla i arbetet som du utför åt dem. Nöjda kunder rekommenderar till sina vänner och bekanta, någon som de är nöjda med, och det ska ju vara du, eller hur? När du samlar på dig byggmaterial, kommer du att behöva en plats för att förvara allt byggmaterial? Varför inte hyra en lagerhall?

Vad får man göra i sin bostadsrätt?

18 dec 2017

Att äga en bostadsrätt ger en stor frihet över den egna lägenheten. Det finns mycket man kan göra som en hyresgäst inte kan, exempelvis bygga väggar, lägga in golv osv. Dock står man alltid för kostnaden själv, även när saker går sönder eller skador uppkommer. Får man en idé är det oftast bara att sätta igång men vissa saker kräver tillstånd från styrelsen i föreningen.

En bra tumregel är faktiskt att alltid kolla med styrelsen innan eftersom vissa saker kan vara reglerade i föreningens stadgar och gå emot gängse förfarande gällande renoveringar i bostadsrätter.

Bygga balkong eller renovera fönster

Vi ska här titta lite närmare på vad man vanligtvis får och inte får göra i sin bostadsrätt.

Du får inte på eget bevåg bygga balkong i bostadsrätt, detta är en sådan sak som alltid måste tas upp med föreningen. För at balkonger ska kunna byggas i en bostadsrättsförening måste beslut tas på en medlemsstämma och minst två tredjedelar av medlemmarna måste vara för. Dessutom krävs bygglov från kommunen för att bygga balkonger.

Med fönster gäller att insidan är ditt ansvar och utsidan föreningens. Det betyder att du inte har rätt att byta ut fönstren eller göra åverkan på utsidan.

Badrum

Du kan oftast  renovera badrummet själv om det görs på ett fackmannamässigt sätt, och att du kan bevisa det. Det bästa är dock att alltid anlita hantverkare med behörighet för våtrum. Det gör att du har garantier på att jobbet är korrekt utfört, vilket är mycket bra ur försäkrings- och försäljningssynpunkt. Vissa föreningar har till och med som krav att badrumsrenoveringar ska utföras av behöriga fackmän. 

Kök

Samma ska gäller köksrenoveringar, ok så länge det görs på ett fackmannamässigt sätt.Ett undantag är naturligtvis elinstallationer, som måste göras av behörig elektriker. VA-arbeten bör du också överlåta till ett proffs.

Golv

Att slipa, renovera eller lägga nya golv kräver inget tillstånd från styrelsen utan här är man fri att göra som man vill. Vill man lägga nytt golv i badrummet krävs som sagt att det görs på ett fackmannamässigt sätt, och vissa föreningar kräver till och med att jobbet ska utföras av en behörig fackman med våtrumsbehörighet. Detta är föreningens sätt att skydda sig mot fuktskador i väggar och golv.

Väggar

Du får sätta upp hyllor och väggfasta skåp, måla om och tapetsera som du vill. Du får även riva väggar, om de inte är bärande. Vill du bort en bärande vägg måste du alltid kontakta styrelsen. Oftast blir det blankt nej, men ibland kan en lösning med stålbjälkar accepteras.

Du får även sätta upp väggar och skapa nya rum, men tänk på att för att ett rum ska klassas som beboeligt och inte som en klädkammare eller garderob krävs att det har minst ett fönster.

Dörrar

Dörrarna är din egendom och du kan göra vad du vill med dem. Sätter du in nya dörrar kan det dock vara bra att spara originaldörrar eftersom de är en tillgång om du senare ska sälja lägenheten.

Med ytterdörren är det lite speciellt, insidan är din och kan målas om som du behagar, men utsidan är föreningens ansvar och där får du inte göra någon åverkan. Vill du sätta in en ny ytterdörr exempelvis säkerhetsdörr, går det så klart oftast bra, men du måste alltid kolla med styrelsen. Det kan till exempel finnas krav på att ytterdörrarna ska se ut på ett speciellt sätt.

Hitta en bra målerifirma i Stockholm

10 dec 2017

Oavsett om du bor i ett stort hus som behöver målas om eller är nyinflyttad i en lägenhet med renoveringsbehov kan det som Stockholmare kännas att det är svårt att få tid över. Det kan kännas skönt att lämna över jobbet till en målerifirma. Lyckligtvis finns många målerifirmor i Stockholm och det brukar vara lätt att hitta någon som verkar bra och få en fin nymålad fasad eller ommålning av köket. Vi tänkte här titta lite på hur man bäst går tillväga när man ska hitta en bra målerifirma i Stockholm.

Varför anlita en målerifirma?

Att måla är ofta ett större projekt än man tänkt sig. Framför allt handlar det om att göra ett väldigt grundligt förarbete för att resultatet ska bli bra. Detta är något som proffsen aldrig slarvar med. En professionell målare använder sig av ordentliga skrapor, penslar och rollers för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Det är alltid värt pengarna att anlita en målerifirma. Seriösa hantverkare garanterar ett bra jobb. Blir du missnöjd gör de om det. Du kan dra av 30% av arbetskostnaden i ROT och pengarna du lägger ner kan dras från reavinsten vid en framtida bostadsförsäljning.

Sök på nätet

När du ska hitta en bra målerifirma i Stockholm börjar du med en sökning på nätet. På reco.se kan du lätt jämföra olika målerifirmor och se vad deras tidigare kunder har tyckt om deras arbete. Du kan även läsa om eventuella specialiteter och vilka områden de verkar i. De flesta målerifirmor i Stockholm verkar i hela länet., men är det lång restid till din bostad kan det sätta spår på fakturan i form av resekostnader.

Många firmor erbjuder snabbofferter med en ungefärlig uträkning av vad ditt projekt skulle kosta, men du måste alltid komplettera med så många uppgifter som möjligt för att få en riktigt uppskattad offert.

Prata i telefon

När du hittat några företag du verkar bra, som verkar seriösa och har bra omdömen, kan ringa runt till dem. Ett telefonsamtal gör att du snabbt kan kolla av om firman har tid och är intresserade av att ta jobbet. På så sätt spar du tid med att vänta in offerter från företag som ändå inte kan. Du får samtidigt en bra bild av företagens kundbemötande, vilket är en viktig del i det fortsatta samarbetet.

Ta in offerter

När du valt ut några målerifirmor som är intresserade och har tid, skriver du ner så mycket du kommer på om ditt projekt och skickar in en jobbeskrivning och ber om offerter. Ju mer du skriver om rummens eller fasadens beskaffenhet, tidigare färg, ytstorlek osv, desto större chans har du att få en offert som stämmer.

Be firmorna att specificera om moms är inräknat samt vad kostnaden skulle bli med ROT-avdrag.

ROT-avdraget

ROT-avdraget berättigar till 30% avdrag på arbetskostnaden. Som arbetskostnad räknas den tid då hantverkarna är i ditt hem och jobbar. Arbetsresor och turer för att köpa material och färg räkna inte som arbetskostnad. Arbetskostnaden är ändå den största posten vid ett måleriarbetet så du kan spara mycket pengar med ROT-avdraget.

Skriv kontrakt

När du hittat den perfekta målerifirman kommer ni överens om villkoren för jobbet och skriver kontrakt. Se till att vara tydlig i kontakten med målarna så att det verkligen blir som du vill ha det. Om målarna inte kan få tag i dig och blir tvungna att improvisera på grund av otydliga instruktioner kan det hända att du blir besviken, samtidigt som de egentligen inte har gjort något fel. En rak kommunikation är bästa vägen till ett bra resultat.

Akuta rörproblem kräver akuta lösningar

6 dec 2017

Rubriken kanske var lite mer dramatisk än det vi menar – dit vi vill komma är nämligen var du ska ringa om något går sönder i ditt hem och om hur fort en person kan komma för att bistå dig. Det finns nämligen väldigt många yrken som arbetar enligt jour och som således står beredd att hjälpa till oavsett vilken tid på dygnet det handlar om. Kortfattat kan man säga att det handlar om problem som du inte kan klara av på egen hand och som dessutom har potential att förvandlas till rena katastrofer om det inte tas om hand. Vilka tänker vi då på?

Återigen; vi bortser från de självklara i form av poliser, brandmän och sjukvårdare och fokuserar istället helt på de hantverksyrken som måste vara tillgängliga. Här finns det framförallt en grupp som sticker ut lite från mängden och detta är en rörmokare.

Vi menar inte att en rörmokare ska kunna komma ut och hjälpa dig att renovera ditt badrum i Stockholm klockan tre på natten – däremot kan han komma ut och hjälpa dig om ett rör eller en ledning spricker vid den tiden. Som alla vet så kan vatten sprida sig väldigt fort och medföra väldigt stora skador – ett läckande rör i ett större lägenhetshus i Stockholm kan göra att enorma vattenskador på kort tid dyker upp. Det här gör således att en rörmokare måste står beredd att kunna rycka ut och bistå vid sådana prekära lägen. Vidare då; finns det några andra yrkesgrupper som jobbar enligt samma jour?

Jourarbete fyller en stor funktion

Ja, här kan man direkt peka på att en låssmed jobbar på ett liknande sätt – naturligtvis utan att det finns lika stora konsekvenser om någon låst sig ute. Men; för en låssmed så kan man istället säga att denne har sin stora inkomst just under sena nätter då alkoholpåverkade personer låst sig ute och måste ta sig in till varje pris. Det finns således inte samma stora risker inblandade för en låssmed som det finns om man står inför att ringa en rörmokare klockan tre på natten – att båda däremot, på olika sätt, fyller en stor funktion råder det inga tvivel om.

Om man sedan fortsätter så kan vi här säga ett yrke – eller snarare en bisyssla – som är mer frekvent anlitat på landet snarare än i Stockholm. Det handlar här om en viltvårdare och en sådan måste man ringa om man exempelvis kört på ett större djur som inte avlidit av smällen. Här måste en viltvårdare komma ut och avliva djuret i fråga och – som sagt – det är sällan någon kör på en älg i Stockholm och detta yrke blir således lite viktigare i Norrland än vad det är i huvudstaden.

Där har vi alltså tre stycken yrkesgrupper som lägger in jour i sin arbetstid och som verkligen – på väldigt olika sätt – behövs för att hjälpa privatpersoner då olyckan är framme.

Du kan läsa mer om rörmokare och vad de har att erbjuda här: http://www.stockholmsrörmokare.se.

Hitta elektriker i Stockholm

25 nov 2017

Det finns en del saker du som privatperson får göra avseende el i ditt hem. Du får till exempel byta proppar och säkringar, byta trasiga lampor och lysrör. Du får även byta strömbrytare och eluttag. Men så fort något mer avancerat ska ske med elen i ditt hem måste du hitta en behörig elinstallatör. Att vara behörig innebär att man är auktoriserad av elsäkerhetsverket att arbeta med el installationer. Det finns även elektriker utan behörighet men deras arbete måste alltid ske under överinseende av en behörig elektriker, som är den som ansvarar och kontrollerar att jobbet blir säker utfört.

Behörighet

När du letar elektriker i Stockholm ska du först och främst försäkra dig om att firman är behörig. Om du är osäker kan du kolla med elsäkerhetsverket. Kolla även firmans omdömen på kundsajter, samt slå en signal och prata med elektrikern, ofta kan ett och annat frågetecken rätas ut på detta sätt.

Leta brett

Ofta räcker det med att ringa runt till ungefär fem till tio firmor för att hinna några som verkar bra. Kolla dessa extra noga och begär sedan in offerter. Är det ett enkelt jobb som att installera ett nytt uttag eller liknande behöver elektrikern oftast inte komma till lägenheten och titta utan det kan räcka med att man skickar en bild av det berörda området. Är det ett större jobb vill dock en seriös firma komma och kolla omständigheterna på plats för att lättare kunna ge en korrekt offert.

Glöm inte att fråga om möjligheterna till ROT-avdrag, vid elinstallationer har du möjlighet att dra av 30% på arbetskostnaden, dock ej på material, framkörning etc. Försäkra dig också om att priset på offerten är inklusive moms om det inte framgår, så att du inte får en obehaglig överraskning när fakturan kommer.

Gör ett avtal

Skriv sedan ett avtal med den elektriker du valt, var noga med att få ner vad arbetet ska innefatta, ungefärlig kostnad, samt hur lång tid arbetet ska få ta. Om kostnaden höjs på grund av att något oförutsett inträffar bör elektrikern också ha skyldighet att dubbelkolla med dig innan han fortsätter.

El är farligt

Det är viktigt att du alltid anlitar en behörig elektriker vid elinstallationer i hemmet. Gör du arbetet själv eller anlitar en obehörig person kommer du att få problem om det sker en elrelaterad olycka. Försäkringar kommer att bli ogiltiga du kommer att hållas ansvarig. Många tar lätt på elektricitet och utför gärna otillåtna jobb själva men man får inte glömma bort att elen i våra uttag är dödlig och att det räcker med minsta felsteg för att det ska gå riktigt illa. Överlåt därför jobbet till ett proffs och hitta en behörig elektriker i Stockholm.

← Äldre inlägg