Blogg

Vågar du anlita ett byggföretag i Stockholm?

13 okt 2017

Det finns ett stort problem i byggbranschen och det stavas fuskjobb. Hade du för några år sedan frågat om det stora problemet inom branschen så hade svaret varit svartjobb och svarta pengar; den problematiken har dock nästan helt försvunnit i och med att man införde rot-avdraget. Att man gjorde det möjligt för privatpersoner att dra av en del av beloppet – då 50% nu 30% - på sin deklaration gjorde att vare sig byggföretag eller kunderna såg någon vinning i att dra nytta av varandra genom svarta pengar.

Bra så – men vad hände och vad skapade problemen med fuskjobb? Jo, det har i det stora handlat om en överhettning. Fler privatpersoner såg sig ha råd med att anlita professionell hjälp och därmed så startade också fler byggföretag. Problemet med detta är att många av dessa byggföretag inte hade – och fortfarande har – en aning om vad man gjorde. Man tog på sig jobb utan att ha kunskapen att utföra dem och där befinner vi oss alltså nu: problemen med fuskjobb är stort och det kommer tyvärr att visa sig även i framtiden. I synnerhet gäller detta den största staden i Sverige – Stockholm – där man säkerligen i framtiden kommer att upptäcka extremt många fuskjobb.

Menas här: i de flesta fall så upptäcks inte ett sådant direkt – du kan alltså anlita ett byggföretag i Stockholm, låta detta utföra en renovering hos dig och först efter några år upptäcka fuskjobbet; detta genom ett läckande tak, genom en vattenskada eller genom att någonting, helt enkelt, rasar ihop. Och; vad händer då? Troligt är att detta oseriösa byggföretag i Stockholm inte längre är särskilt benägna att göra rätt för sig och åtgärda felet.

Tyvärr så är det ganska svårt att komma till bukt med den här problematiken och det enda vi egentligen kan rekommendera dig som kund är att du är på tå. Det vill säga – det är till mångt och mycket ditt eget ansvar att se till att anlita rätt byggföretag i Stockholm. Det behöver dock – tack och lov – inte vara så svårt. Vi tänkte ge några enkla tips kring hur du ska agera för att hitta en seriös aktör.

 • Du tar in fler offerter. Kontakta några byggföretag i Stockholm och begär in offerter kring det projekt du vill anlita dem för. Här kommer du att få några priser som skiljer sig från varandra – ibland ganska rejält – och vårt råd är att du tar bort det dyraste byggföretaget. Och även det billigaste. Troligt är nämligen att det senare bara vill locka till sig kunder.
 • Referenser: Ett byggföretag kan tala vitt och brett om sin enorma kompetens, sina billiga priser och den inneboende kunskapen hos de anställda. Till syvende och sist så avgörs ändå ett företags kompetens av en enda sak: hur tidigare kunder upplevt de utföra jobben. Du ska alltså begära nummer till kunder och höra deras åsikt om det byggföretag du står inför att anlita. Ring så många som möjligt. Finns det inga referenser så tycker vi att du ska söka dig vidare – du vågar, helt enkelt, inte chansa.
 • Betala aldrig i förskott. Det enklaste sättet att lura någon är att få pengar direkt i näven. Tyvärr så går många privatpersoner på denna bluff. I ert avtal så ska det vara klart och tydligt skrivet att du betalar den dag då arbetet är utfört. Skulle det komma eventuella kostnader längs vägen – ja, då ska dessa kunna motiveras på ett väldigt, väldigt övertygande sätt. Undvik förskottsbetalning!

Fönsterbyte – att välja rätt material

4 okt 2017

Det finns mycket att tänka på när det kommer till fönsterbyte. Ofta vill man ha ett fönster som inte alltför mycket sticker ut från originalet, något som passar husets karaktär. I Stockholm finns många välbevarade, vackra hus, men på en del av dem blir man slagen av hur okänsligt man har gått till väga vid fönsterbytet. En vacker originalvilla från förra sekelskiftet kan tappa mycket av sin karaktär genom ett ogenomtänkt fönsterbyte. De nya material som har dykt upp, främst pvc och aluminium, har haft sina barnsjukdomar, men köper man ett kvalitetsfönster idag så kan man tänka med god funktion och kvalitet oavsett material. Så vad är det som ska styra valet av material vid ett fönsterbyte. Och är det treglas som gäller eller går det bra med tvåglas? Vi går igenom de tre vanligaste fönstermaterialen och dess fördelar och nackdelar.

Träfönster

Trä är fortfarande det vanligaste fönstermaterialet på hus i Sverige. Det är ett vackert material och oftast det som passar bäst in på gamla hus. Det är även relativt billigt och det miljövänligaste alternativet. Om ett träfönster blivit slitet kan det dessutom renoveras. Dock ska man tänka på att träfönster kräver mycket underhåll, och är det ofta utsatt för hårt väder och vind, vilket ett fönster ju är i Stockholm med omnejd, har det en betydligt kortare livslängd. Vill man göra fönstret hållbarare kan man välja ett träfönster med aluminiumbeklädnad på utsidan. Det drar ner det estetiska intrycket något men vinner mycket på minskat underhåll och hållbarhet.

Aluminiumfönster

Aluminium är det dyraste materialet av de tre vi listar här, men också det hållbaraste. Det kräver i princip inget underhåll alls oavsett vilken väderlek det utsätts för. Det är ett lätt och smidigt material som ändå har en hög hållbarhet. Det kan också som sagt kombineras med ett träfönster och ge en mer autentisk känsla till gamla hus. Förut var aluminiumfönster ovanliga och det kunde vara svårt att hitta en modell som passade, men numera finns ett stort utbud av aluminiumfönster i olika stilar.

PVC-fönster

PVC, eller plastfönster är det billigaste valet, och det kräver knappt heller något underhåll. Det är ett klart budgetalternativ, vilket ju kan vara bra om man har många fönster som ska bytas ut. Dock rekommenderas inte att sätta PVC-fönster på en gammal grosshandlarvilla från 1905. Andra nackdelar med PVC är att fönstren blir känsliga för skador och de är svåra att reparera. De är också svårare att måla om. PVC-fönster har generellt haft stora, ganska fula ramar, men precis som med aluminiumfönster växer marknaden och moderna, smäckrare och snyggare PVC-fönster finns nu att få tag i.

Tvåglas eller treglas?

Treglas, säger vi. I Stockholm och övriga Sverige behöver vi fönster med hög energieffektivitet och isolerande egenskaper. Estetiskt passar såklart ett tvåglasfönster in bättre på ett gammalt hus och det finns tvåglasfönster med högre energieffektivitet men ändå inte i närheten av treglas. Om det är sommarstugan som står inför ett fönsterbyte tycker vi dock att de kan räcka med treglas.

Läs mer om fönsterbyten här

Lös logistiken när du bygger till

19 sep 2017

Står man som privatperson inför att genomföra en tillbyggnad på sitt befintliga boende så har man en spännande period framför sig. Detta oavsett om man talar om exempelvis en veranda, ett uterum eller ett – numera väldigt populärt – Attefallshus. Vi säger här ordet spännande av två orsaker; dels av den anledningen att projektet i fråga kommer att komma med fler överraskningar än vad man från början tänkt sig. Det tar nästan alltid lite längre tid, kostar lite mer pengar och kräver mer ansträngning än vad man från början kalkylerat med. Så är det nästan alltid då privatpersoner genomför egna byggnationer – man överskattar sin egen förmåga och man underskattar arbetets svårighetsgrad.

Vårt råd i detta är därför att man går in i projektet med vetskapen om att allting inte kommer att gå som smort – man kommer att begå vissa fel, man kommer att få börja om och man kommer att få öppna plånboken några fler gånger än vad man räknat med. Har man den inställningen så blir arbetet lite lättare.

Del nummer två i den spänning vi nämnde – den handlar om överraskningar som man inte kan påverka; men som man kan motverka. Vi förklarar detta genom att be dig titta på vårt svenska väder och därefter dra dina egna slutsatser. Många som renoverar och bygger till har nämligen inte en tanke på att vårt svenska väder är en ganska opålitlig partner. Ena dagen bjuds det på strålande sol, nästa dag så spöregnar det och den tredje så blåser det rejält – detta trots att prognoserna utlovat en helt annan väderlek.

Skydda material, verktyg och maskiner

Två saker är talande i detta: du måste vara beredd på att jobbet kan förskjutas och du måste tänka på alla logistik som vädret kräver. Det senare innebär att du måste se till att exempelvis verktyg maskiner och material skyddas mot regn snö och mot för stark sol.  Ju större tillbyggnad – desto mer måste du fokusera på den logistik som följer med arbetet. Ska du exempelvis bygga ett Attefallshus så kommer du att ha väldigt mycket material liggande, du kommer att använda en massa olika verktyg och förmodligen så kommer det – åtminstone vid arbetet med grunden – att finnas maskiner.

Här duger det inte med en enkel presenning och en bön om en regnfri sommar – nej, här kommer du på förhand att få se till att det finns ett stabilt skydd till hands. Något som också går utmärkt att hyra och som innebär att du vänder dig till en uthyrare av lagerhallar. Lagerhallar går att anpassa efter dina önskemål och efter hur mycket material du har; de går att få isolerade och de går utmärkt att få med exempelvis anpassade portar, speciell belysning och med installerade väggsystem.

Det går alldeles utmärkt att bygga även i Sverige – skillnaden mellan en tillbyggnad här och en som sker i Spanien, Italien eller i södra Frankrike är att vi måste räkna med att vädret kan komma att ställa till det. Logistiken blir avgörande för hur lång tid ett projekt tar och vi anser att fler borde kalkylera med detta innan man sätter igång. Ett extra förvaringsutrymme och skydd sparar både värdefull tid och i slutändan en massa pengar.

 

Frågor och svar om heta arbeten

3 sep 2017

Vem ser till att säkerhetsföreskrifterna kring heta arbeten följs? Det är flera aktörer som har detta ansvar:

 • De försäkrade, det vill säga personen som har tecknat försäkringen som täcker brandskador, har skyldighet att se till att säkerhetsföreskrifterna följs.
 • Medförsäkrade. Det kan exempelvis handla om att den entreprenör son har tagit på sig att försäkra en underentreprenör. I dessa fall är underentreprenören medförsäkrad i beställarens försäkring.
 • Alla anlitade uppdragsgivare och entreprenörer. Alla självständiga företagare som tar betalt för att utföra eller övervaka brandfarliga arbeten är skyldiga att följa säkerhetsföreskrifterna på arbetsplatserna där uppdraget utförs.

I vilka försäkringar ingår säkerhetsföreskrifter om brandfarliga heta arbeten?

I alla företagsförsäkringar måste det ingå säkerhetsregler som för brandfarliga heta arbeten. Samma sak gäller för försäkringar som tecknats av någon del av offentliga sektorn, som exempelvis kommun eller landsting. Viktig att komma ihåg är att det inte finns några sådana säkerhetsföreskrifter i ansvarsförsäkringar. Där gäller i stället en speciell och förhöjd självrisk i dessa fall.

Gäller certifikat för heta arbeten från de andra nordiska länderna även i Sverige?

Jo, certifikat för heta arbeten från Norden (Sverige, Norge, Finland och Danmark) gäller i respektive land. De skiljer sig dock i vissa detaljer. I Norge finns det exempelvis inget krav på att det ska finnas en tillståndsansvarig. I Finland måste dock den tillståndsansvarige ha certifikat för heta arbeten. I Danmark finns det tre olika varianter av certifikat att hålla ordning på.

Hur länge gäller ett certifikat för heta arbeten?

Fem år från att certifieringen godkänts. Det går ut den sista i den månad som är preciserad på certifikatet.

Vad räknas som en tillfällig arbetsplats?

På en tillfällig arbetsplats är brandriskerna ofta större jämfört med en permanent arbetsplats, där det finns framarbetade säkerhetsrutiner. I en mekanisk verkstad vet man vad som gäller och är beredd på riskerna, till skillnad från en tillfällig arbetsplats, som exempelvis en renovering. En fast arbetsplats är i detta fall iordningsställd för att man ska kunna utföra heta arbeten utan risk för skador. Alla andra platser räknas som tillfälliga.

Här kan du ta del av mer information om heta arbeten. 

Situationer som kan uppstå vid dolda fel i hus

30 aug 2017

Dolda fel i hus är något som kan orsaka en hel del bekymmer och besvär. Om du dock har fullgjort din undersökningsplikt har du inte särskilt mycket att oroa dig för. Visst kan det vara besvärligt att till exempel vara utan badrum under en period, men du har åtminstone ingen ekonomisk börda om undersökningsplikten uppfylldes i samband med köpet.

Det bör understrykas att undersökningsplikten är ganska långtgående. Köparen har ett eget ansvar att kontrollera huset innan det köps. Om fel visar sig ett tag efter köpet, trots att en undersökning har gjorts, räknas det dock som dolt. Det är då upp till säljaren att ersätta köparen ekonomiskt.

Ett dolt fel har upptäckts, men säljaren går inte att få tag på

Om dolda fel i huset har upptäckts gäller det att få tag på säljaren. Det här kan till exempel göras genom att skicka ett rekommenderat brev till säljarna. Det är då möjligt att se om mottagaren har hämtat ut brevet från posten. I brevet bör det finnas en reklamation, beskrivning av felet och felanspråk. Ni bör även redogöra för hur och när ni hittade felet.   

Om säljaren inte svarar på brev kan ni försöka få tag på honom eller henne på annat sätt. Till exempel kan ni ringa, skicka ett e-mail eller testa att skicka ytterligare ett brev. Det kan även gå att komma i kontakt med säljaren genom mäklarfirman som förmedlade bostaden.

I den situation säljaren undanhåller sig kontakt, och det dolda felet är dyrt att reparera, kan det vara läge att ta kontakt med en advokat. Ni kan då se över era möjligheter att driva fallet vidare i en domstol. Det här är dock givetvis inte den önskvärda vägen – men om säljaren håller sig undan kan det vara det som krävs.

Ni är osäkra om felen i huset är att betrakta som dolda eller inte

Som nämnt i inledningen har den som köper en fastighet undersökningsplikt. Vidare gäller det att kunna visa att felet fanns vid köptillfället men att det inte var upptäckbart. Dolda fel i hus ska vara just dolda, annars blir det svårare för dig att få ekonomisk ersättning.

För att vara säkra på att felen varit dolda krävs det att ni har uppfyllt er undersökningsplikt vid köptillfället. Det innebär bland annat att ni ska ha undersökt alla utrymmen i fastigheten som är tillgängliga (innefattar till exempel även krypgrund om det är möjligt att ta sig in där).

Undersökningsplikten kan vidgas om det finns symptom vid köptillfället, så som lukt som tyder på mögel exempelvis. Plikten kräver normalt inte ingrepp i huset, men om dessa typer av symptom visar sig kan detta förändras. Förutom lukter, kan det även handla om till exempel fuktfläckar eller att någon väsentlig detalj saknas, så som ett fönsterbleck. Det kan i vissa fall krävas ingrepp i fastigheten för att undersökningsplikten ska anses vara fullgjord.

Anlita en certifierad kontrollansvarig i Stockholm

29 aug 2017

Det första som krävs vid ett större projekt i form av exempelvis en nybyggnation är att man först tar reda på att denna verkligen får göras. Du får – naturligtvis – inte riva ditt befintliga hus i Stockholm utan vidare för att sedan bygga ett nytt på den tomt där detta har stått; nej – först och främst måste du skicka in en ansökan till byggnandsnämnden och först då denna beviljats i form av ett bygglov så kan du sätta igång.

Ett bygglov krävs vid de flesta projekt som rör en direkt förändring av statusen på ditt hus eller där du helt ska bygga upp ett nytt; med vissa undantag här och det vi främst som exempel på detta kan ge är ett så kallat uterum/attefallshus. Här kan du – utan bygglov; men med ett godkännande från kommunen – bygga ett uterum där ett fristående får uppgå till 25 meter2 och där ett väggfast får vara så stort som 15 meter2.

Där behövs inget bygglov och om vi lämnar dessa undantag och istället ger ett exempel på hur du ska agera om du fått ett bygglov beviljat och där du ska sätta igång med att bygga dina drömmars hus i Stockholm. Du har redan kontaktat en firma som åtagit sig att sköta projektet från ax till limpa; företaget erbjuder totalentreprenad och kan således sköta om allting från det nödvändiga markarbetet som krävs till att sätta den slutliga touchen rent interiört.

Så långt allting gott och här är det således bara att sätta igång. Eller? Nej, här måste du nämligen anlita en kontrollansvarig också och detta är något som är gemensamt för de flesta projekt som kräver ett bygglov.

För att kunna bygga det här huset i Stockholm så måste du alltså först hitta en pålitlig kontrollansvarig som sätter upp en kontrollplan som arbetarna ska följa. Att de verkligen gör det är en sak som sedan kontrolleras av den person du anlitat som kontrollansvarig och detta i form av oanmälda stickkontroller där dokumentation sker och där du som byggherre hela tiden får veta hur projektet framskrider.

Välj rätt person som kontrollansvarig

Viktigt då det kommer till att välja en kontrollansvarig är att denna dels är certifierad och dels också att det finns en erfarenhet hos personen i fråga; ska du bygga det här huset i Stockholm och denne person själv jobbat i byggbranschen så kommer arbetet att flyta på utan friktion och kostnaden kommer därigenom att hållas nere.

Vidare så kan vi även säga att personkemi mellan er är väldigt viktig och detta i och med att ni gemensamt kommer att delta vid tekniska samråd och att ni kommer att – som sagt – ha en regelbunden kontakt genom hela arbetet. Det är av den anledningen som det är viktigt att du och den person du anlitat som kontrollansvarig kommer överens och kan samtala kring eventuella problem som uppkommit.

Ser vi till detta så kan du väl bara anlita din kusin i Stockholm; han är både certifierad och godkänd som kontrollansvarig? Nej, en sådan måste vara obunden och opartisk och således kan du inte anlita din kusin – din svåger, bror eller bästa vän – som kontrollansvarig för bygget av ditt hus i Stockholm.

Totalentreprenad är att föredra

20 aug 2017

Ser man till hur många privatpersoner går till väga då de står inför att renovera eller försköna i sina hem så finns det två stycken alternativ som används. Det första innebär att de genomför projektet i fråga på egen hand; naturligtvis här beroende på arbetets magnitud samt de egna förkunskaperna. Det som är viktigt gällande detta är att man även väger in vad man får- och vad man inte får göra. Vissa uppdrag käver nämligen behörighet och här kan vi synnerhet peka på arbeten som omfattar elektricitet och vatten som ett exempel på det som man som privatperson inte får göra.

Ska du exempelvis genomföra en badrumsrenovering i din bostad i Göteborg så måste du således kontakta både en elektriker samt en vvs-montör och får inte sköta dragning av vare sig vattnet eller elen på egen hand. Är du osäker på vad du får och inte får göra så kan du utgå lite från hur stora risker som ligger i ditt projekt – vid exempelvis då en badrumsrenovering så föreligger stora risker – vattenskador – och där ska du ta hjälp medan en målning av en fondvägg är något som du klarar av utan att anlita professionell hjälp.

Om vi här tar oss vidare så handlar naturligtvis det andra alternativet då det kommer till att renovera att man gör det som vi ovan berört; det vill säga att man anlitar professionell hjälp snarare än att försöka på egen hand. Ett alternativ som kostar mer pengar men som i regel – allt som oftast – blir betydligt bättre.

En badrumsrenovering blir billigare

Ett tips som man kan använda sig rörande att anlita extern hjälp är att man eftersöker ett företag som erbjuder totalentreprenad och för att visa vad vi menar så kan återvända till den badrumsrenovering i Göteborg vi nämnde ovan. Att renovera ett badrum är nämligen ett typiskt exempel på där totalentreprenad är att föredra och det beror på att projektet har så pass många olika moment i sig.

Vid en badrumsrenovering – från grunden – så ska man dels dra vatten, man ska dra elektricitet, man ska kanske byta dusch mot badkar, man ska kakla om och man ska sätta upp skåp samt speglar. Istället för att här anlita ett företag för varje litet moment så är det bättre att anlita en enda firma som sköter allting.

Det här kallas alltså totalentreprenad och det har väldigt många fördelar. Dels så kommer denna badrumsrenovering att bli billigare och dels så kommer den också att bli betydligt effektivare och snabbare utförd. Genom att samma företag arbetar så vet de nämligen exakt var i tidsplanen de befinner sig, de vet vad som ska göras- och när det ska ske och allt det här leder till ett bättre pris för dig som kund.

Om vi pekar på det motsatta scenariot – att du anlitar olika företag för varje moment – så kommer kanske elektrikern att vara sjuk en dag, något som leder till att plattsättaren inte kan jobba och det gör i sin tur att man inte kan dra vattnet. Arbetet blir i och med det mycket dyrare och den badrumsrenovering i Göteborg som du anlitat alla dessa företag för kommer också att ta längre tid. Totalentreprenad rekommenderas således vid projekt med många moment i sig.

Varför anlita en målare?

16 aug 2017

Då det kommer till målning av hus – både invändigt och utvändigt så upplever många människor att det är ett jobba som man kan göra själv och helt utan hjälp från någon professionell utövare av yrket. Visst, att måla klarar de flesta av men att tro att man ska klara det utan hjälp är att underskatta målare en smula – att måla är nämligen så mycket mer än att pensla ut färg med hjälp av en pensel. Du ska skrapa, slipa, jämna ut ojämna ytor med spackel och dessutom ska jämna lager av färg läggas ut för att undvika fläckar – sådant tar, som du kan säkert kan tänka dig, mycket tid i anspråk och då just tid ofta är en bristvara så kan det alltså vara läge att anlita en målare istället för att göra jobbet själv.

Vi säger att du exempelvis har ett hus i Nacka som behöver målas både in- och utvändigt, hur mycket kan du då tjäna på att anlita en målare för jobbet? Ja, det är svårt att omsätta i rena pengar men rent tidsmässigt så sparar du garanterat minst tre veckor beroende på hur stort ditt hus är samt hur många firman avsätter för att arbeta hos dig. Och då tid som bekant även räknas som pengar så har du genom att anlita en målare till ditt hus i Nacka sparat en hel del.

Dessutom ska man inte räkna bort hur arbetet i slutändan blir – gör du det själv så kan det bli tal om att tvingas måla om efter bara några år medan om du anlitar en målare helt enkelt garanteras att jobbet blir perfekt utfört direkt. Det blir alltså ett bättre jobb som du slipper göra om ifall du anlitar en målare för ditt hus – detta oavsett om du bor i Nacka eller någon annanstans.

Kan jag kontakta flera målare?

Fördelen man kan ha av att bo i Nacka eller någon annan förort till Stockholm gentemot en mindre stad någon annanstans i landet är helt enkelt att man har ett större urval då det handlar om målare. Konkorrensen är helt enkelt större i Nacka än vad den kanske är i Kramfors och tack vare detta kan man pressa priserna lite mer bland de olika firmorna av målare.

Dock ska man se upp lite här då konkurrensen även kan medföra att oseriösa aktörer försöker ta sig in på marknaden – här gäller det alltså att noga undersöka vilken målare man anlitar och gärna kontakta flera stycken istället för att ta första bästa. På så sätt kan man undvika att bli lurad och få ett dåligt jobb på halsen – detta gäller inte bara i Nacka utan i alla förorter till större städer.

Här kan alltså en mindre stad som Kramfors som har mindre målare faktiskt ha en fördel för kunder – detta då man i regel känner och vet vem målaren är och därmed litar på denne. Ställer man detta mot en målare man anlitar i Nacka så kan det alltså snarare vara tvärtom att man inte har en aning om vem det är – alltså gäller, som sagt, en noggrann research innan man anlitar en firma.

Måla staketet själv – så gör du

9 aug 2017

Vill du undvika att anlita en målare för staketet? Många väljer att göra just det, men det är givetvis många som gör det på egen hand. Att måla om ett staket kräver mindre jobb och förberedelser än att till exempel måla om hela fasaden. Den som ger sig på det egen hand har helt enkelt inte ett lika stort projekt att ge sig på i jämförelse med det arbete som krävs för att måla om fasaden. Hur viktigt det är att hålla staketet fräscht varierar bland husägare. Bor man i en närförort i till exempel Stockholm kanske det känns lite viktigare än om man bor väldigt avlägset.

En guide – Steg för steg

 1. Rengör staketet. En fördel med att måla ett staket framför att måla en fasad, är att du kan använda högtryckstvätt. Om du inte har detta går det bra att göra det för hand. Använd målar-, mögel- eller algtvätt som rengöringsmedel. Spola sedan rent staketet med ljummet vatten.
 1. Låt staketet torka. När du har sköljt av det bör du låta det torka under en tid. Om du inte väntar tillräckligt länge kan blåsor uppstå i färgskiktet. Om du inte riktigt är säker kan du köpa en fuktkvotsmätare och se till så att fuktkvoten är 16 eller under innan du börjar måla.
 1. Den smuts och löst sittande färg som inte sköljdes bort under rengöringen kan du nu avlägsna med hjälp av en skrapa. En trekantsskrapa är att föredra, som ger en bra kraft, samtidigt som det blir lättare att komma åt mindre och ojämna ytor och utrymmen. Inte sällan är det just en trekantsskrapa som professionella målare använder vid dylika arbetsuppgifter.
 1. Måla. Nu är det dags för själva målningen. Det här bör göras först med en grundfärg, och därefter med täckfärg. Ifall virket på staketet är hyvlat går det bra att använda en roller om lugglängden är kort. Det här blir dock svårare om du har linolje- eller slamfärg som måste jobbas in i underlaget. Som alltid gäller det att hålla sig till samma fabrikat vid samtliga påstrykningar.

Vill du slippa göra det själv?

Om du vill slippa göra det själv kan du anlita en målare för jobbet. Bor du i en större stad som Stockholm har du många aktörer att välja mellan. Stockholm är som bekant Sveriges största stad och även den stad där tjänsteutbudet är störst av förklarliga skäl. Det är dock givetvis inte bara i Stockholm som du kan anlita en målare – de finns över hela landet.

Liva upp dina fönster

4 aug 2017

Dina fönster är en stor del av ditt hus. Efter en fönsterrenovering, eller om du till och med har bytt ut dem helt, kommer en stor skillnad att märkas. En fönsterrenovering är ett vanligt sätt att göra ens fönster fräschare, och vi tar upp det i den här texten, men det finns flera saker man göra för att de ska se lite roligare ut. Mycket handlar om tillbehören och textilierna kring fönstret, snarare än själva rutan eller karmarna själva.

Fönsterrenovering

Som nämnt i inledningen är en fönsterrenovering ett bra sätt att liva upp fönsterna på. Dock är det inte alltid nödvändigt, beroende på vad det är för fönster man har och hur slitna de är. Är de riktigt slitna kan det vara lika bra att faktiskt byta ut dem helt och hållet.

Störst skillnad av en fönsterrenovering märks kanske om det är fina, äldre träkarmar som görs om. Det ställs höga krav på ett dylikt fönster, vilket gör konstruktionen ganska felkänslig. De ska kunna släppa in så mycket ljus som möjligt, kunna öppnas och stängas och även, med hjälp av en spärr, kunna ställas på vid gavel. En fönsterrenovering är ibland nödvändig efter lång tid. Inte bara för utseendet, utan även för funktionerna.

Vissa väljer att stå för sin fönsterrenovering själv, medan andra väljer att anlita en firma för jobbet. Vill man göra det kan man enkelt hitta någon genom att skriva till exempel ”fönsterrenovering Stockholm” i någon sökmotor online, där du byter ut Stockholm mot din stad givetvis.

Du kan även läsa mer här: http://www.fönsterrenoveringstockholm.nu/

Gardiner

Att jobba med gardiner är enkelt och gör mycket för hur fönstret upplevs. Ett vanligt fel som gör att dina fönster ser tråkigare ut är att gardinstången sätts upp längs med ovansidan av fönsterkarmen, istället för en bit ovanför den. Sätter du gardinstången en bit ovanför, och dessutom låter gardinerna hänga en bit utanför karmarna sidleds, kommer fönstrets att upplevas vara mycket större än det egentligen är.

Något annat som är viktigt att ha i åtanke är stilen. Kanske fungerar ett par mindre tyllgardiner bra i köket, på sommaren i ett lantligt hem? Vilken stil man ska ha på gardinerna finns det inget facit på. Gå helt enkelt på magkänslan för att se vad som passar dig. Om det inte är lantlig stil som passar dig bäst, kanske urban eller minimalistisk stil gör det bäst. Bor du i en storstad som till exempel Stockholm kanske dock lantlig stil inte är det bästa, men det finns som sagt inga rätt eller fel.

Markiser

En annan given detalj att arbeta med för att få liv i fönsterna är markiser. Markiser finns i många olika färger och storlekar, så det gäller att välja det som passa bäst. Många väljer markiser med två färger, där den ena färgen matchar med fasaden på huset. Vad just du ska ha är det dock du som vet bäst. Något att ta hänsyn till dock, är huruvida du ska ha motoriserade markiser eller med vev. Vanligt är att köpa motoriserade markiser när de är lite större, till exempel om det gäller terrassen. Går du på en stor gata i en större stad, till exempel Stockholm under sommaren, ser du sannolikt flertalet större markiser över restauranger. Det är vanligt att dessa drivs med en motor.

En badrumsrenovering behöver inte äta hål i plånboken

31 jul 2017

Som alla vet, oavsett tidigare erfarenheter, kan renoveringar kosta skjortan. Speciellt när det handlar om grundliga sådana, där allt det gamla försvinner och ersätts med nya moderna inredningsartiklar och finesser. Ett av de dyraste projekten i ett hem är en badrumsrenovering. Ett litet rum som kan äta upp en stor del av plånboken, men så behöver det inte vara.

Gott om alternativ i storstadsregionerna

För dig som bor i Stockholm med omnejd, eller någon annan av landets större städer, är det enklare att hämta in en stor mängd offerter från olika hantverkare för att jämföra priser. Eftersom många entreprenörer erbjuder badrumsrenovering i Stockholm pressas priserna och möjligheterna är fler. Här är det också mer lönsamt att renovera badrummet, eftersom du nästan alltid har igen hela kostnaden vid en eventuell försäljning. Om du bor utanför en större stad är det därför extra viktigt att planera noggrant och räkna på kalkylerna.

En bra dialog är viktigt

För att hindra kostnaderna från att skena iväg är det smart att från första början sätta upp en kostnadsplan för hela projektet, alla detaljer inräknade. Det kan vara en bra idé att anlita en entreprenör som kan garantera ett fast pris på din badrumsrenovering. Detta ger dig en kontrollerad överblick över projektet och förhindrar otrevliga ekonomiska överraskningar efter det att renoveringen är klar.

Återanvändning gör dig gott

Om det gamla badrummet är i hyfsat gott skick så kan det vara en bra idé att se efter vad i inredningen som kan återmonteras. Den gamla toalettstolen kanske inte behöver uppdateras till en splitterny. Genom att återmontera delar av den gamla inredningen kan stora kostnader sparas in. Dock är det viktigt att ha en bra dialog med entreprenören för att få reda på exakt vad som kommer kunna återanvändas i den nya designen. Det kan vara så att det gamla badkaret inte längre får plats där det är tänkt att stå i den nya ritningen. Genom att gå igenom detta skapas en bra överblick om vad som faktiskt måste köpas nytt och vad som kan sparas in på genom återanvändning.

Unna dig finesser, men tänk steget längre

Självklart känns det inte särskilt roligt att hålla kvar samma inredning och stil i det nya badrummet som i det gamla. Det tar ju bort vitsen med en renovering. När det idag dessutom finns så väldigt många finesser känns det ju tråkigt om dessa inte kan få utnyttjas i projektet.

Exempelvis är installerad golvvärme och handdukstorkare två av dessa moderniteter som kan vara trevliga att ha i ett nyrenoverat badrum. Dock kan dessa saker bidra till att dra iväg kostnaderna, på sikt. Vid exempelvis badrumsrenovering i Stockholm är det som sagt sällan ett problem eftersom hela värdet (och lite till) finns kvar efter renoveringen, men ute i landet kan det vara svårare att få finansiering och hämta in kostnaden vid en försäljning.

Oavsett var du bor kostar däremot eluppvärmning en hel del i längden, och kan det bli väldigt dyrt att ha finesser som golvvärme och handdukstorkar påslagna hela tiden. Det bästa är att sätta på och stänga av i takt med när de används. På så sätt sparas det in på både pengar och på miljön.

Var smart från början till slut

Så, att skapa ett helt nytt badrum behöver inte bli så dyrt som en kan tro. Så länge smarta val görs redan på planeringsstadiet går många kostnader att undvika. Ännu bättre är det att fortsätta vara medveten om alla kostnader även efter det att det nya badrummet står klart. Att inte tappa upp badkaret varje kväll, utan att unna sig ett härligt bad lite då och då gör till exempel att miljön mår bra, liksom din plånbok. Dessutom får baden en mer exklusiv och lyxig känsla om de endast sker lite då och då.

Viktigt med fungerande ventilationssystem

28 jul 2017

Människor, maskiner och material tillför kontinuerlig vattenånga, partiklar och gaser till inomhusluften. Ett bra ventilationssystem tar bort lukt, matos och skadlig gas från byggnadsmaterial och hindrar fuktrelaterat mögel och liknande. Ventileras inte fukten bort så kan man få kondens som i första skede visar sig på kalla ytor som fönster och kallvattenledningar och sedan kan kondensen till och med dyka upp på väggar och möbler, vilket man vill undvika.

Dålig ventilation- hälsorisk framförallt för barnen

Särskilt för små barn är ett bra ventilationssystem viktigt då de är mer känsliga för dålig lukt och mögel än vuxna. För barnens del är det således större risk att de utvecklar allergier, allergier som kan sätta livslånga spår av just dålig lukt och mögel som kan finnas i huset. Det kan skapa mögel på ytor och inredning om det är högre luftfuktighet under lång tid. Fönster och konstruktioner kan både få ytliga och inre skador av möglet och rötan. Av den anledningen är det av stor betydelse vilket ventilationssystem man väljer med den risken som kan medföljas för fuktrelaterade skador på huset och människors hälsa likaså.

Ur hälsosynpunkt så är det särskilt viktigt att ventilationssystemet är tillräcklig i sovrummen. För att fukten inte ska orsaka kondens och risk för mögel- och rötskador ska ett bra ventilationssystem fungera så att det blir ett svagt invändigt undertryck. För att möjligheterna ska finnas att forsla bort förorenad luft och tillföra ren luft behövs alltså en effektiv ventilation som förhindrar den förorenade luften. I ett flertal fall också till exempel på grund av pollen så behövs även inkommande uteluft renas innan den berikar luften inomhus.

Ventilationssystem för villor

Självdragsventilation innebär att de krafterna i skorstenen skapar ett undertryck i huset, vilket gör att utomhusluften sugs in genom husets väggventiler eller via spaltventiler i fönstrena. Frisk luft värms upp när den kommer in och stiger uppåt som en varmluftsballong. Villor kan även förses med ett förstärkt självdrag , med en aspirator genom att på toppen av skorstenen eller ventilationshuven ha installerat till exempel en rund så kallad fläktboll som har i uppgift att suga ut luften ur huset. 

Mekanisk ventilation är den andra formen där luftväxlingen av inomhusluften sker med hjälp av fläktar som är elektriska. Ett exempel på en mekanisk ventilation är en så kallad frånluftsventilation där systemet suger luften ut ur huset och fläkten skapar ett undertryck och utomhusluften söker sig automatiskt in i huset via ventiler och andra otätheter. Den friska luften som kommer utifrån kommer in filtrerad till husets olika rum samtidigt som den använda luften ventilaras ut.

Rejäla fönster är en investering

25 jul 2017

Att byta fönster innebär ofta en hög kostnad och felet som många gör är att man försöker komma billigare undan. Missförstå oss rätt här; man ska naturligtvis inte betala något överpris – men man måste göra skillnad på fönster och fönster och även se till vad man får för sina pengar. Riktiga fönster kommer att hålla i uppemot 40 år och det handlar därför om en kostnad som man kan så ut över den tiden.

Att välja det billigaste alternativet ger helt enkelt inte samma valuta för pengarna; man får kanske byta redan efter 20 år och dessutom så kommer man att tvingas betala ganska mycket onödiga pengar under tiden också. Att byta fönster handlar om mer än bara det estetiska – det handlar om isolering, det handlar om ljuddämpning och det handlar om ljusinsläpp och väljer man ett lite dyrare alternativ så kommer detta val på sikt att betala av sig i form av en lägre energiräkning och en skönare miljö inomhus.

Detta blir extra viktigt för en husägare i norra Sverige där vintrarna blir kallare och längre. En husägare i exempelvis Skellefteå måste av naturliga skäl färsta lite mer fokus på isolering och förmåga att stänga ute kyla då han väljer fönster än vad en husägare i malmö behöver. Dock: oavsett vart i Sverige man bor: billigast är inte bäst och det stora prissänkaren då det gäller fönster är istället monteringen.

Det vill säga; kan du montera dina fönster i Skellefteå på egen hand så kommer du att spara mycket pengar. En vanlig hemmasnickrare kan byta fönster, men saknar man händighet och den naturliga vanan av att hålla i en hammare så bör man vända sig till professionell hjälp och även där finns det pengar att vinna – eller förlora.

Tjäna pengar på att välja rätt firma

Det kan skilja extremt mycket pengar mellan två företag som erbjuder fönster och medföljande installation – även med rot-avdraget inkluderat. Det man som husägare tjänar på i det här fallet är att jämföra priserna innan man väljer företag. Något som kanske blir extra tydligt i större städer som Stockholm; men även i en mindre stad som Skellefteå så finns det pengar att hämta på att kontakta fler än ett företag.

Viktigt dock: de ska naturligtvis klara av att leverera också. Ett par rejäla fönster ger ingen effekt om de är monterade på fel sätt.

Kontakta rätt takläggare

16 jul 2017

Ibland måste man som husägare se till att taket håller en god kvalitet då detta är en väsentlig del som gör att husets status och livslängd blir goda. Många förknippar ett takbyte med ett långrandigt och ytterst kostsamt projekt som dessutom måste göras om efter bara några år. Det sistnämnda kan vi direkt slå hål på – ett vällagt tak har en väldigt lång livslängd och de som säger att de tvingats byta efter bara något år har – helt enkelt och tyvärr – antingen lagt taket på egen hand eller kontaktat en dålig takläggare. Att privatpersoner ger sig in i så stora projekt som att byta tak på sitt hus är en fara i sig; speciellt då om man saknar den nödvändiga vanan och här måste man inse sina begränsningar. Lägger man ett nytt tak och misslyckas – det kommer vattenskador på grund av läckage – så kommer det hela att kosta väldigt mycket pengar att reparera.

Ser vi istället till det andra problemet – att taket måste bytas på grund av att man kontaktat och anlitat en dålig takläggare – så är detta någonting som i grunden är värre; men tyvärr inte ovanligt i dagsläget. Takläggare har – liksom hela byggnads- och hantverksbranchen – drabbas av att det kommit in många oseriösa aktörer under senare år och detta är något som främst syns i större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg. Städer där efterfrågan – och utbudet – är som allra störst.

Anledningen till att många fuskjobb synts bland takläggare i Stockholm beror på den skattereduktion som infördes för några år sedan. Rot-avdraget gjorde det möjligt för en privatperson att anlita exempelvis takläggare, får jobbet utfört och därefter dra av upp till 50% av arbetskostnaden på deklarationen för att sedan få tillbaka summa på skatten.

Denna skattereduktion infördes för att få bort den stora andelen svartjobb som fanns i branschen – men istället kom alltså problemet med fuskjobb in i bilden. Som privatperson så måste man här vara medveten om riskerna, ska du anlita en takläggare och bor i Stockholm så måste du också på egen hand ta reda på huruvida denna är kompetent eller inte.

Det finns – tack och lov några tips som man kan använda sig av gällande detta. Kom ihåg här att ditt tak är väldigt viktigt och att du av den anledningen verkligen ska lägga ner tid på egen research; kolla din takläggare noggrant.

 • Använd dig av internet då du kollar; se över företagets ekonomi, bokslut och se om deras hemsida verkar okej.
 • Ring referenser. Nöj dig inte med att kolla om det finns några referenser – se även till att ringa dessa för att se hur deras upplevelse kring denna takläggare varit.
 • Betala inte i förskott. Här har vi ett stort problem och detta ska du verkligen ta fasta på. Betala alltid då jobbet är gjort och om denna takläggare vill ha pengar till material; se då till att du är med då detta köps.
 • Kräv garanti. Kräv alltid garanti på det jobb som gjorts och här kan vi säga att seriösa takläggare brukar ge minst tio års sådan; nöj dig inte med mindre.

Genom dessa tips kan du som privatperson skaffa dig en liten fördel gällande hantverkare som du anlitar – dessa går naturligtvis att använda sig av även om man byter ut takläggare i Stockholm mot snickare i Göteborg.

Läs mer om takläggning här

Så enkelt pressar du priset hos målaren

13 jul 2017

Är det dyrt att anlita en målare? Allt beror på hur mycket tid du lägger ner och jämför priser och letar efter bästa erbjudande. Det kan vara dyrt – eller billigt. Här följer några enkla tips för hur du snabbt får ner priset hos målaren.

Jämför flera offerter

Det allra viktigaste är att du jämföra ett stort antal offerter. Det kan tyckas vara bekvämt att bara kontakta två-tre målare för att få prisuppgift men ta dig tid och be om offert från flera målare. Bor du i Stockholm eller annan storstad hittar du med lätthet över 10 målare som gärna ger offert på arbetet. Bor du på en mindre ort så kan antalet målare att kontakta vara färre. Men är det ett större arbete kan du med fördel även kontakta företag i närliggande större städer.

Mer jobb – lägre pris

När en målare räknar ut ett pris räknar de med tiden det tar att måla, material samt övrig tid som läggs på projektet. Med övrig tid menas exempelvis fakturering, transport och kontakt med kunden. Ju större projekt som ska genomföras desto lägre pris kan därför erbjudas per kvadratmeter målning. Det är helt enkelt mer lönsamt att få ett större jobb på 20 000 kr än tio små på 2 000 kr vardera.

Se över ditt behov av målning och hör med grannar om ni kan gå ihop och skapa ett större projekt. Det finns exempel från Stockholm där hela bostadsrättsföreningar gått ihop och skapat mycket stora projekt som de sedan tagit in offerter på. Därmed har priset kunnat pressats rejält per medlem som fått målning utförd.

Skilj på spetskompetens och allmän målning

Det finns målare med spetskompetens som framförallt tar åt sig mer avancerade arbeten. Dessa tar i regel en högre timkostnad. Har du sådant arbete som måste utföras behöver du anlita en sådan målare. Men samtidigt har du troligtvis även annan målning som behöver ske. Det är enkelt att låta specialisten genomföra alla arbeten. Men tänk då på att du betalar ett onödigt högt pris för de arbeten som är enkla och där betydligt billigare målare skulle kunna anlitas.

Var ute i god tid

Nästan varje sommar går det läsa i media om ”bristen på hantverkare”. Detta inte minst i Stockholm. Men det är egentligen inte brist utan det handlar om att de allra flesta vill ha arbetet utfört under ett par få månader på året. Mellan maj och augusti är trycket som allra störst och därmed kan de även ta ut ett högre pris under denna period. Måste du ha målning under denna tid så boka in det lång tid i förväg. Det allra bästa är istället om du kan tänka dig få målningen utförd någon annan månad då målarna till och med kan ha arbetsbrist. De kan då ofta gå med på lägre pris för att fylla upp arbetsboken.

← Äldre inlägg