Anlita en arkitekt vid ombyggnation

Anledningar till att bygga om huset kan vara varierande. Kanske vill man förändra utseendet eller så är det en nödvändig åtgärd som behöver göras. Hur som helst är en ombyggnation ett omfattande projekt och det kan vara klokt att anlita en arkitekt för att slutresultatet ska bli som man önskar.

Stor eller liten

En ombyggnation kan vara både stor och liten. I vissa fall kanske man bara vill riva ner eller flytta någon vägg och i andra fall är det ett projekt som innefattar hela huset. När man bygger om är det viktigt att man tänker på funktionen, dom tekniska lösningarna och det estetiska. En arkitekt har kunskaper att ha hänsyn till allt detta och dessutom till dina önskemål på samma gång.

Bevara ursprunget

När man bygger om ett hus är det otroligt viktigt att se till husets ursprung och uppbyggnad. Visst är det fullt möjligt att bygga om ett 100 år gammalt hus till ett modernt men man måste först och främst göra det på rätt sätt. Det kan vara klokt att bevara husets känsla, det man en gång förälskade sig i, för att sedan anpassa ändringarna utifrån det. Även här kan en professionell yrkesman kliva in med sina kunskaper för att ta fram en skiss som både ser till husets ursprung men också dess potential vad gäller ombyggnad.

Önskemål och prislapp

Innan man kontaktar en arkitekt ska man sätta sig ner och skriva en utförlig lista på vad det är man önskar genomföra i sitt hus. Vad är syftet, vilka krav har du på utseendet och hur mycket får det kosta? En specifik beskrivning ger arkitekten bättre förutsättningar att kunna ta fram en lösning som kommer passa.

Vad gäller budgeten så är det viktigt att även räkna med oväntade kostnader. När man bygger om är det inte helt ovanligt att man stöter på problem och det är bättre att ha en buffert för detta än att bli överraskad under arbetes gång. Budgeten är inte bara viktig för din plånbok utan också för den som ska ta fram ritningar och lösningar, eftersom han eller hon kan behöva något att förhålla sig till redan i planeringsstadiet.

Arkitektens roll

Det finns många fördelar att anlita en arkitekt vid en ombyggnation men främst för att yrkesrollen är bred och den man anlitar kan hjälpa till med många saker i processen. För en större ombyggnad krävs ofta bygglov och även här kan den man anlitar vara till bra hjälp. När skissen och ritningarna är färdiga skickas dom in som en korrekt ansökan. Arkitekten kan även se till att en bra byggfirma anlitas för att utföra jobbet, samt fungera som en kvalitetsansvarig under arbetets gång.

Genom att anlita en arkitekt vid en ombyggnation kan man säkerställa att arbetet kommer utföras på rätt sätt. Husets ursprung, kvalitet och tekniska egenskaper ses över på ett professionellt sätt vilket minskar risken för problem i framtiden. Dessutom får man smarta, praktiska och framförallt snygga lösningar till sin nygamla bostad.

Du kan läsa mer om hur arkitekter arbetar på: https://www.arkitektbyrå.nu

11 Oct 2019