Hur bygger man ett hus?

 

Det enkla svaret på frågan i rubriken vore att säga att du använder rätt material, rätt verktyg och anlitar rätt yrkesmän för jobbet. Vi kommer dock att bortse från byggteknik och byggfrågor här och istället titta lite på hur du ska tänka innan. Det vill säga; vi tänkte rada upp några små tips som föregår själva byggnationen och som kan leda till att just dina husdrömmar tar fart på allvar (och att huset i fråga blir så bra som möjligt). Vi börjar:

  • Planera huset efter framtida behov. Du kanske just nu och idag vill ha ett hus byggt för fyra personer, men vad händer om ni får ett tredje barn? Du kanske inte just nu behöver något garage – men hur det det ut i framtiden? Kakel och klinkers i en gräll, skrikig färg enligt dagens mode är säkert roligt just nu; men hur kommer du att gilla det om tio år? Tänk på framtiden och tänk ur ett lite större perspektiv. Se till att tomten ger tillåtelse för det där garaget, bygg ett extra rum och välj ett mer neutralt kakel (men piffa till med färg runtomkring).
  • Tomten: du kanske har hittat drömtomten för ditt hus, men här bör du göra en undersökning innan. Finns det möjlighet att använda kommunalt vatten och avlopp eller är det något som du måste borra efter och dra själv – en ganska hög kostnad. Undersök innan och räkna på hur mycket sådant skulle komma att kosta, inklusive hyra av maskiner.
  • Placering: Ett misstag som många tyvärr begått vid husbyggnationer är att man inte alls räknat på placeringen. Man gillar kvällssol och ser framemot sena sommarkvällar med grillning, vin och sång – bara för att inse att man ”ställt” huset i söderläge och att man därmed har solen under dagtid. Planera även placeringen utefter ljudnivå och insyn. Här kan du med fördel fråga dina framtida grannar om råd!
  • Satsa på bra material. I synnerhet gäller detta isoleringen då undermålig sådan ofta ligger bakom fuktskador. Gällande byggmaterial så måste du se till att vara påläst, fråga gärna snickare och andra hantverkare om råd och om du har vänner som nyligen byggt så kan du se hur de löst sina byggnationer. Generellt så kan vi säga att trä är billigare, men kräver betydligt mer underhåll. Sten och puts däremot – det kräver minimalt underhåll; men det är å andra sidan betydligt dyrare.
  • Nyckelfärdigt hus? Varför inte! men se till att sondera terrängen rejält innan och var inte rädd för att ställa krav. Det finns många leverantörer – och extremt många modeller – och det kan i och med detta finnas utrymme för förhandling om eventuella tillägg. En annan fördel med nyckelfärdiga hus är att du slipper stå som byggherre och att företaget istället tar hand om hela jobbet. Nackdelen? Det kan gå fort, det kan ske misstag och i synnerhet så verkar läckage vid tak vara relativt vanligt. Som sagt: rätt leverantör är avgörande. Det finns förstås även nyckelfärdiga attefallshus.
  • Andra planer? En sista punkt rör det som sker i området. Planeras det något bygge i anslutning till ert planerade hus? Det kanske inte är så trevligt att bygga ett hus och upptäcka att det plötsligt börjar förberedas för en motorväg i närheten.