Tips för att bygga rätt

Det finns några saker som saboterar ett bygge och som gör det sämre än vad man tänkt sig. vi bortser här ifrån storleken på projektet och ser istället till det rent allmänna. Oavsett om du som lekman ska bygga ett nytt uthus eller brädfodra i hallen – hur agerar du och vilka tankar har du i ditt huvud? Förmodligenså har du – liksom många andra – en tanke i huvudet: du vill bli klar. Naturligtvis – du har löst en biljett till en resa och du vill komma fram någon gång.

Skillnaden mellan dig och en yrkesman – ställd inför samma projekt – är att denne också vill bli klar; men han vet att det är det som sker under resans gång som avgör det färdiga resultatet. Du stressar dig igenom, du slarvar, du följer inte anvisningar och du har redan från början bestämt dig för att det ska gå fort. Yrkesmannen å sin sida, han jobbar metodiskt – men ändå effektivt – och han tar sig sakta framåt utan att missa någon detalj. Här spelar naturligtvis erfarenhet, yrkeskunskap och rutin en gigantisk roll – men vi kan ändå inte bortse från följande: stress är den stora boven och förklaringen till att du misslyckas med ditt bygge.

Av den anledningen så tänkte vi peka på några saker som kan hjälpa dig att bygga rätt och som kan förenkla dina framtida byggnationer.

 

  • Börja med att planera. Var ska du börja, hur mycket kommer det att kosta, klarar jag allt själv eller måste jag ta hjälp vid några områden? Ställ frågor initialt och svara på dessa ärligt. Gällande både pengar och tid – räkna högre än du trott. Oavsett vilket projekt det handlar om så kan man säga att A) det tar alltid längre tid än vad man räknat med och B) kostnaderna sticker nästan alltid iväg.
  • En ritning är alltid att föredra och här kan du med fördel be om hjälp – kontakta exempelvis en snickare – eller använda dig av olika program som finns tillgängliga på nätet. Det här ger en trygghet och det tar bort en stor bov i byggnationer – improvisation. Står du handfallen inför något problem så kan du alltid återgå till ritningen och se hur du tänkt dig från början; du rycker inte på axlarna, börjar kapa till någon restbit och tror att det blir lika bra (det blir både fulare och osäkrare).
  • Rätt verktyg, material och maskiner. Vi kräver inte att du som lekman ska köpa på dig en motorpark modell större och vi kräver inte att du ska köpa en skruvdragare av absolut högsta världsklass. Däremot så bör du ha rejäla, funktionella verktyg och du bör använda dig av rätt typ av maskiner. Det senare går utmärkt att hyra och de kommer definitivt att underlätta vid ditt jobb. Gällande material så bör du – nästan oavsett vad du ska bygga – gå upp en prisnivå. Billigast är definitivt inte bäst och för bara några kronor extra så kommer du att öka livslängden på det du bygger ganska markant. Det dyraste materialet kan du också bortse ifrån.
  • Grund är ett nyckelord. Det viktigaste arbetet är också det tråkiga: det som inte syns. Exempelvis grunden på ett hus – den ser du inte; men den är direkt avgörande för hela konstruktionen och husets framtida status och skick. Grunden går även att använda som i ordet grundarbete och där vi kan se ett måleri som exempel. Det viktiga är att du gör grundjobbet; slipa, putsa, tvätta, grundmåla – att applicera färgen är i sak sekundärt sett till det färdiga resultatet.
  • Gör klart. Ett problem som man ofta stöter på – se bara på olika byggprogram på tv – är att många påbörjar projekt och därefter låter dem stå. Man stöter på ett problem, man tappar geisten och man ger upp (och hittar lusten för att påbörja ett nytt där samma procedur upprepas). Undvik detta! Du vill inte bo i ett kaos, du vill inte ha ångesten som ett sådant innebär och du vill inte att din familj ska känna på samma sätt. Här behöver du direkt ta hjälp och betala för att slutföra det du påbörjat.