Hur bygger man? Några uppmaningar!

 

Att bygga olika saker, att renovera, att reparera eller att bygga ut- eller nytt; det utgår alltid från några saker och detta oavsett vad det är som man står inför att göra. Vi tänkte ge några smakprov på hur man ska initiera ett projekt och se vilka tankar som bör föregå ett sådant för att visa vad vi menar. Vi radar upp dessa enligt följande:

  • Får jag? I många fall så krävs det bygglov för att överhuvudtaget få sätta igång med att bygga. Bygglov ansöker du om hos byggnadsnämnden i din kommun och oavsett så anser vi att en signal dit är att föredra inför varje byggnation. Vi har det populära Attefallshuset som ett typiskt exempel på detta. Visst, du får bygga ett sådant – både ett fristående och ett väggfast – utan bygglov; men du måste likväl ha ett godkännande. Det är alltid bättre att vara på den säkra sidan. Skulle du inte få något bygglov så kommer detta förmodligen av en väldigt bra anledning. Försök att hitta en alternativ lösning och försök igen. Bygger du utan bygglov så kommer du att riskera att få ett rivningsarbete på halsen inom en snar framtid.
  • Kan jag? Alla byggnationer utgår från dina egna kunskaper och här kommer du tvivelsutan att tjäna på ärlighet. Klarar du verkligen av att göra allting själv eller är det något som innerst inne kräver professionell hjälp? Det brukar underlätta, både ekonomiskt och för självkänslan, att dela upp projektet och ta hjälp vid vissa delar – svårare moment – och sköta andra på egen hand.
  • Har jag tid? Att riva ut ett badrum och ersätta det med ett nytt – de må låta som ett ganska lätt projekt på förhand; men sanningen är att det tar väldigt lång tid och att det kräver stor noggranhet. Det är sällan en god idé att komma hem från det ordinarie jobbet, kasta i sig maten, hoppa i snickarbyxorna och jobba några timmar på kvällen. Du kommer förmodligen inte att orka, du kommer att tröttna och du kommer att börja fuska som en direkt följd av detta. Helgerna och semestern då? Samma sak där. Var ärlig och om du känner att du verkligen har tiden – sätt upp ett schema och följ det. det innebär att golfrundan på söndag utgår, det innebär att filmen på TV får ses i efterhand och det innebär att andra, roliga saker får prioriteras bort.
  • Har jag råd? Naturligtvis en väldigt avgörande fråga. Se till vara väldigt realistisk kring din budget. Räkna på allt – material, hyra av maskiner, verktyg – allt! Här kan du även ta in olika offerter från företag och ställa dessa mot varandra. Det kan mycket väl vara så att skillnaden inte alls är så stor som du tror mellan att göra jobbet själv och ta in professionell hjälp. Det kommer naturligtvis att vara en skillnad; men så extremt stor behöver den inte vara.

Behöver man fler tips och råd kan man alltid vända sig till en etablerad byggfirma som Projektus.