Blogg

Om du vill syssla med bergsprängning i Göteborg

22 okt 2021

Det behövs rätt person på rätt plats när det ska sprängas berg i Göteborg. Tur då att bergsprängning är ett yrke som faktiskt lockar många. Både arbete och lönen är det som kan vara intressant.

Bergsprängning är ett yrke som kräver en hel del intresse av tekniken runt själva aktiviteten. Det är många som lockas att utbilda sig både av den anledningen att de gillar teknik, och dels att det är ett jobb som ger hög utdelning för det arbete som görs. Det finns uppgifter som visar att även de som tjänar sämst bland bergsprängare trots allt håller sig i samma lönespann, som de som tjänar mest inom andra yrkesområden. De lägsta siffrorna ligger runt 30 000 och de högsta har legat runt 45 000 kr.

Men det tar ett tag att komma dit. Det gäller att vara kvalificerad, kämpa hårt för att komma in på en utbildning och sedan i den starka konkurrensen få ett jobb. Därifrån skaffa sig kunskap och erfarenhet för att bli tillräckligt duktig och kunna klättra på stegen när det gäller lön och hamna på en riktigt bra inkomst.

Var förekommer bergsprängning?

De platser där det ska byggas och ett berg är i vägen är potentiella ställen som bergsprängning kan förekomma. Det kan vara inne i ett villaområde eller i ett industriområde. När det ska byggas vägar förekommer det ofta att det behövs sprängas, för att vägen behöver gå genom ett berg istället för runt. En rak väg är ur trafiksäkerhetssynpunkt bättre än en slingrig. Läs mer om bergsprängning på denna webbsida: https://www.bergsprängninggöteborg.se

Hjälp med trädfällning i Heby

11 okt 2021

Börjar trädgården se ut som en djungel och har träden tagit över? Då kan det vara en god idé röja lite för att återta kontrollen. Ta hjälp av ett företag specialiserade på trädfällning i Heby.

Det är lätt hänt att sly tar över och att träd växer sig allt för stora och skuggar både uteplats och fönster med minskat ljusinsläpp som följd. Visst har träd också bra egenskaper och skyddar huset mot stekande sol och hårda vindar, och hjälper till att hålla energikostnaderna nere.

Men när det gröna tar över och man inte kan njuta av de få soltimmar vi har i vårt land är det dags att plocka fram sågen och röja. Fast det måste ske med måtta och på ett säkert sätt så att inte fastighet, människor och elledningar och annat i närheten tar skada.

Säker trädfällning för att inte skada människor och byggnader

Träd som står nära byggnader och där människor rör sig måste tas ned på ett säkert sätt utan att orsaka skador. Ett företag som arbetar med trädfällning i Heby kan ta ned träd bit för bit och fira ned delarna med hjälp av rep eller en skylift. För träd som står i trånga passager eller väldigt nära hus och elledningar är detta också det enda säkra sättet.

Tar man hjälp av ett professionellt företag kan man även få både sly och träd bortforslade, eller sågade till ved. Ofta erbjuder de också stubbfräsning och återställning av marken, men även tips på återplantering av träd.

Riva hus - anlita en professionell firma

6 okt 2021

Fler och fler väljer att bygga nya hus. Vissa köper tomter och bygger sin drömbostad där, andra väljer att köpa befintliga hus och ser till att riva dessa för att sedan bygga nytt på den tomt som huset stått på. Det senare är något som kräver kunskap: att riva hus är något som måste ske professionellt och på ett fackmannamässigt sätt.

Först och främst så kan det finnas stora ekonomiska fördelar med att riva hus. Tomtpriserna är höga och i synnerhet gäller detta i större städer. Detta kan innebära att man står med ett gigantiskt lån redan innan man påbörjat bygget av det hus man planerar.

Köper man istället ett befintligt, äldre hus så kan man komma billigare undan genom att riva detta och sedan resa det nya huset på tomten. Det kräver lite mer arbete, men i många fall så är det ekonomiskt gynnsamt.

Att riva hus kan kräva bygglov

En annan sak att ha i åtanke om man funderar på att riva hus är det faktum att det kräver ett bygglov. De flesta rivningsarbeten kräver bygglov och det är något som, enligt sedvanlig procedur, ges genom en ansökan till Byggnadsnämnden i den kommun man bor i. Rådet är att alltid se över vad som gäller - och detta egentligen oavsett vad som ska rivas. Ett hus, ett skjul eller ett plank: se alltid över vad som gäller innan.

Riva hus sker i etapper

En husrivning är ingenting som sker utan en initial planering. Det handlar om mer än att bara riva med en större grävskopa. Dels så handlar det om säkerhet - hur kan man riva utan att någon riskerar att skadas? Dels så handlar det om att ta hand om exempelvis avfall och att sortera detta på rätt sätt. Gips, stammar, element, metall och så vidare.

En tredje sak som spelar roll idag - mer än tidigare - handlar om att återbruka och återvinna. Kan man exempelvis riva ut olika ytskikt på ett sätt som gör att dessa kan säljas vidare? Utöver detta kan det exempelvis även krävas sanering.

Att riva hus ska naturligtvis även ske effektivt. Det handlar om att riva så snabbt som möjligt - men utan att fuska och utan att tumma på det vi ovan nämnde. Genom att anlita rätt firma så får man den möjligheten och kan snabbt komma igång med det man väntat på: att få bygga sina drömmars hus.

Rätt företag i det här fallet ska ha erfarenhet, kompetens, en maskinpark stor nog för att kunna ombesörja alla moment samt rätt referenser. Det är viktigt att kolla upp allt sådant innan och att verkligen ta sig tiden att begära in så många offerter som möjligt. Att riva hus är en svår konst och rätt företag är ett måste.

Kan man välja papptak i Göteborg

4 okt 2021

Många har inte hört talas om papptak och tror man skojar när man nämner det. Faktum är att det är ett material som kan hålla i decennier om man tar hjälp av en certifierad takläggare i Göteborg.

Kenneth hade börjat googla lite på tak för att se på priser och vilka företag som fanns i närheten. Han insåg snart att det fanns flera olika möjligheter som pannor, skiffer och, döm om hans förvåning, papp.

Han trodde först att det var en felskrivning i texten men det visade sig stämma. Han läste och blev mer och mer nyfiken på vad det kunde vara. Enligt texten skulle taket hålla länge om man valde papp av kvalitet. Dessutom var priset riktigt bra stod det.

Göteborgsföretag med papptak på menyn

Kenneth bestämde sig för att ringa upp och höra sig för. Samtalet var givande och det bestämdes att de skulle komma på besök för att ta en titt på taket och se hur de skulle gå vidare. De diskuterade olika papptak och entreprenören förklarade skillnaderna i både pris och kvalitet. Och nu förstod Kenneth skillnaden mellan papptak och underlagspapp.

Då kvalitet var viktigt för Kenneth och han inte ville behöva göra om allt snart igen valde han ett kvalitetstak. Dessutom skulle byggföretaget även komma och göra underhåll längre fram för att försäkra om att allt såg bra ut och säkra en längre livstid för taket.

När taket var lagt kände han sig mer än nöjd. Taket var snyggt och av takläggarna och byggmaterialet fanns inte ett spår. Mer om papptak på denna webbsida: papptakgöteborg.se

Trädfällning Värmdö behöver inte vara så svårt

3 okt 2021

När höststormarna kommer och marken är genomdränkt av regn så är risken stor för att träden skall tappa greppet och välta, så om man är förutseende beställer man trädfällning på Värmdö.

En björk kan bli upp till 300 år så de träd som står på tomten kan ha varit med om hur landskapet förändrats och hur flera generationer har suttit i dess skugga och druckit saft.

Oftast avverkas björkar när de är mellan 60-80 år men om de står rätt till kan de bli gamla trogna vänner. De dricker mycket vatten så en fuktig tomt har glädje av att björken står där och hjälper till med dräneringen med sina rötter.

Granar kommer också upp i den åldern men det finns enstaka träd som visat sig vara 600 år gamla. Julen har ju givit granen en särställning bland skogens träd men deras rötter ligger ganska ytligt så när det stormar är det oftast de som faller. Risken att få en stor gran över huset är inte värd att ta så man ser oftast till att hålla dem på avstånd.

Trädfällning kan vara riskabelt

De stora träden ser stora ut från marken. När de är fällda och ligger ner ser man att de var ännu större. Ett fallande träd har en enorm kraft och krossar utan problem en människa eller bil som kommer ivägen. Ska man fälla träd är det därför viktigt att man kontaktar någon som har trädfällning som yrke och har redskap som gör det riskfritt. Läs mer om trädfällning på denna webbsida: trädfällningvärmdö.nu

Spara pengar - boka golvslipning i Stockholm

29 sep 2021

Istället för att köpa nytt golv kan du spara pengar genom att slipa golvet. Beställ golvslipning i Stockholm så får du ett trägolv i nyskick. Golvet slipas av proffs med rätt maskiner.

Går du och funderar på att köpa nytt trägolv? Då bör du fundera på att slipa golvet istället, då det är ekonomiskt mest fördelaktigt. Nu kanske du tänker att du kan slipa ditt golv på egen hand. Det är många som gör det, men du ska komma ihåg att det krävs både erfarenhet och kunskap för att slipa ett trägolv själv. I alla fall om resultatet ska bli vackert och i det skick du önskar. Det är inte bara att gå loss och börja slipa trägolvet med diverse redskap och verktyg. Det krävs professionella verktyg och slipmaskiner för ett tillfredsställande resultat.

Anlita proffs på golvslipning

Om du inte besitter rätt kunskap för att slipa ditt trägolv på egen hand kan du ta kontakt med ett företag som utför golvslipning. När du bokar en golvslipning är du garanterad ett proffsigt resultat och ditt golv kommer att se ut som nytt igen. Personalen som kommer och slipar ditt golv använder modern utrustning. En del maskiner som används är utrustade med dammsugare och HEPA-filter som minskar det luftburna dammet. Du får ditt trägolv behandlat utan att du få hela din bostad nerdammad. Hur lång tid det tar att slipa ett golv beror främst på hur slitet golvet är. Andra faktorer är träsort och tidigare ytbehandlingar. Läs mer om golvslipning på denna sida: https://www.golvslipningstockholm.net 

Som smed kan du jobba med smide i Stockholm

28 sep 2021

Har du någon gång funderat på att jobba med smide i Stockholm? Skulle du kunna tänka dig att arbeta med olika slag av metaller i din vardag? Vill du skapa stora konstruktioner eller smycken?

En smed i Stockholm kan välja på att hålla på med stora konstruktioner där man svetsar samman olika metaller eller bitar av samma slag till stora balkar eller andra stålkonstruktioner att användas vid bygge eller fabriker. Då arbetar du främst med svetsen som verktyg i vardagen.

En smed i Stockholm kan även vara en person som arbetar med små fina stenar och ädelmetaller. Det brukar innebära att du är en silver- eller guldsmed. Som sådan får du syssla mycket mer med design än om du arbetar på ett större företag som tillhandahåller smidda produkter för industri och byggnation. Inget är bättre än det andra. Det är bara en fråga om smak och läggning.

I Stockholm kan du välja det smide som passar dig bäst

I en yrkesutbildning till smed kommer du förr eller senare att ställas inför det valet att du måste välja väg. Liten skala eller stor skala. Driva eget eller vara anställd. Det är inga lätta val men det betyder inte att det behöver vara svårt. Det handlar bara om att välja det som passar dig bäst just i stunden. Sedan får framtiden visa om det var rätt eller om du behöver svänga runt din skuta och ta en ny väg lite senare i livet. Men här och nu kan du ju smida lite framtidsplaner.

Linjer på marken för nytta och lek

25 sep 2021

Behöver du linjer för att markera en körbana, parkeringsplats, idrottsbana eller någon del av en lekplats, finns det företag som kommer och målar upp dem åt dig med vit färg på asfalten.

Ibland är de vita linjerna streckade, ibland heldragna eller dubbla. Asfaltsmålning kan avse numrerade platser, som på ett färjeläge där varje körbana har ett speciellt nummer. I en bostadsrättsförening målar man parkeringsrutor och annan information direkt på asfalten. Barnen gillar att hoppa hage på en skolgård eller lekplats där linjerna anger var man ska hoppa. Vit linjemålning på lekplatser och skolgårdar är mycket vanligt. Det finns också lekplatser med färgglada fält uppmålade på marken. Då använder man en speciell massafärg.

En fördel att lekplatser har tydliga markeringar

Barn brukar ibland livligt diskutera reglerna för sina lekar, som var man ska vara, var man startar och när det är stopp. Det är bra att lekplatsen har tydliga linjer och markeringar för de olika aktiviteterna. Det underlättar när man ska hoppa hage att linjerna redan finns där, och att ingen behöver ta med en skolkrita och rita upp där varje gång. Har ni en lekplats i ditt bostadsområde där det skulle behöva målas, kan du bara anlita ett företag som gör det.

Färgen som används är miljögodkänd, och de som målar är certifierade för jobbet. De brukar också göra vägmarkeringar i trafiken och på andra ställen. Behöver du måla upp något på asfalten, så bara konsultera dem. Tydlighet är det viktigaste, inte minst när det gäller parkeringsplatser.

Stålkonstruktioner ett överlägset val i Göteborg

24 sep 2021

En stad som Göteborg expanderar ständigt. När det ska byggas nytt är alltid materialet av stål att föredra. Det finns många historiska exempel på stålkonstruktioners överlägsenhet.

Världens kanske mest kända stålkonstruktion finns inte i Göteborg. Den finns i Paris och stavas Eiffeltornet. Över 10 100 ton väger denna mäktiga stålbyggnad. Två andra av världens mest kända stålkonstruktioner återfinns inte heller i Göteborg, men de återfinns å andra sidan inte någon annanstans heller. Inte längre. Det handlar nämligen om World Trade Center, tvillingtornen, som rasade efter terrorattackerna den 11 september 2001. Men om det inte vore för att två flygplan hade flugit in i tornen hade de med all sannolikhet stått kvar än idag.

Om de inte utsatts för någon annan attack vill säga. Både Eiffeltornet och World Trade Center får trots allt föregå med gott exempel på varför det är en bra idé att bygga med stål även i en stad som Göteborg.

Stålkonstruktioner håller över tid

Eiffeltornet har stått på samma plats i Paris sedan 1889. Det är många år det. Tornet har stått emot bränder, väder, vind och miljoner besökare genom alla år. Göteborg kan dra viktiga lärdomar om det när det nu ska byggas nya hus och byggnader i staden. Det verkar som att det inte finns något bättre material än stål att bygga i. Stålkonstruktioner tycks vara överlägset. Åtminstone fram till dess att man flyger in två kommersiella passagerarplan av märket Boeing i byggnaderna. Men det händer säkert inte i Göteborg. Läs mer om stålkonstruktioner på denna sida: stålkonstruktionergöteborg.se/

Bygglovritningar - göra själv eller ta fackmannamässig hjälp?

22 sep 2021

Det är mycket att tänka på när bygglovritningar ska utföras. Fackmannamässig hjälp kan vara nödvändigt. Det är möjligt att göra ritningen själv, speciellt om förändringen inte är stor.

När du ska bygga om ditt hus eller göra en tillbyggnad måste du söka bygglov hos din kommun. I bygglovsansökan är det viktigaste dokumentet bygglovsritningen. Det går att göra ritningen själv, även om det är mycket att tänka på. Fördelen med att anlita fackmannamässig hjälp är att du vet att ritningen blir rätt utförd. Dessutom kan du då få hjälp med att ta kontakt med kommunen för att få veta vilka bestämmelser som gäller hos just dig. Du kan även få en förstudie utförd. Tar du hjälp med bygglovsansökan och ritningen kan du samtidigt få en projektansvarig utsedd som tar tar över hela ansökan åt dig.

Tänka på om du gör bygglovritningar själv

För det första ska du tänka på att rita med svart penna på vitt papper. Förutom själva ritningen ska det alltid finnas en måttstock så skalan går att kontrollera. Det ska även finnas en informationsruta med bland annat fastighetsbeteckning. Börja med att tydliggöra om det gäller en om- eller tillbyggnad. Ritningen ska sedan vara en förminskad kopia på det som ska byggas. Det innebär att alla detaljer som exempelvis om det är liggande eller stående panel, alla foder runt fönster och dörrar och spröjs också ska vara inritade. Det är mycket att hålla reda på. Därför kan hjälp vara att föredra, speciellt om det rör sig om ett större bygge. Läs mer om bygglovsritningar på denna webbsida: https://www.bygglovsritningar.net/

Sundbybergs snyggaste fasadrenovering

14 sep 2021

Tycker du om att ha det fint hemma? Då kanske du tycker det är trevligt att anlita ett företag med fasadrenovering i Sundbyberg som sin specialitet? Proffs som skapar magi med din fasad.

Vad är det för skillnad på en fasadrenovering och en fasadrenovering? Det beror på. Dels är det skillnad mellan olika typer av fasader. Men det är även skillnad mellan resultaten när du har anlitat ett företag för en fasadrenovering. Eftersom alla företag är kunniga inom sitt gebit så kommer du få en fasad som ser bättre ut än innan. Men om du vill ha det där lilla extra inom fasadrenovering i Sundbyberg så vill det sig till att du har lite is i magen och vet precis vad du ska leta efter.

En fantastisk fasadrenovering

Hur ska en fasadrenovering vara för att du ska tycka att den är fantastisk? Kanske till och med ren och skär magi? Kan det vara en fasadrenovering där du går från en mycket sliten fasad till en som ser helt ny ut? Eller krävs det något alldeles extra för att du ska se den som den snyggaste du sett? Troligen är knepet att du vet vad du vill ha och att du hittar rätt företag. Ett företag som tycker att det är kul att göra sitt allra bästa. Ett allra bästa som är långt mer än vad du egentligen kan kräva eller förvänta dig. För det är detaljerna som gör en fasadrenovering till något alldeles speciellt för ditt hem.

Golvläggare i Huddinge

13 sep 2021

Utbudet av olika slags golv är stort och det finns många olika material, vilket gör att det inte alltid är så lätt att välja. Men en golvläggare i Huddinge kan hjälpa till att hitta rätt golv.

Funderar ni på att lägga ett nytt golv? Att välja golv är inte alltid det lättaste då det finns många olika material att välja mellan. Golvets utseende har stor påverkan på hur rummet uppfattas och är viktigt att ta hänsyn till då man väljer ett nytt golv. Men samtidigt måste man också välja ett golv som är anpassat efter hur rummet används. I vissa rum, som exempelvis kök och hall, utsätts golvet för mer slitage än i andra. I hallen dras det in grus och fukt medan köket utsätts för spill och ibland redskap som åker i golvet. Detta gör att det ställs extra höga krav på golvmaterialet i dessa rum som måste klara slitaget och samtidigt vara lätt att rengöra.

En golvläggare kan ta fram olika förslag på golv

Golvets utseende har stor betydelse och det får gärna passa både inredning och färgen på väggarna. Ljusa golv gör att rummet känns större medan mörka golv har motsatt effekt. Men också olika mönster och bredd på plankor eller parkettstavar har stor betydelse och det gäller att välja rätt. Många gånger kan man också behöva ta hänsyn till arkitektur och när huset byggdes. En golvläggare lägger inte bara in golv utan i arbetet ingår också att ta fram olika förslag på golv som passar både utseendemässigt och praktiskt, men också ekonomiskt. Läs mer om golvläggare på denna sida: golvläggarehuddinge.se/

Behov av golvslipning i Stockholm

8 sep 2021

Var man än befinner sig i landet kan behovet av att fräscha upp hemmet dyka upp. Stockholms innevånare kan boka golvslipning och få en fin parkett i sin nya våning utan att det kostar skjortan.

Den första frågan som då kommer upp är självklart, vad kostar det? Men det är inte helt enkelt att svara på det. Det kan skilja sig lite mellan olika företag. Därför kan det vara en idé att skicka en förfrågan till flera olika entreprenörer för att hitta det bästa priset. Det kan även löna sig att lyssna på andra som beställt golvslipning i Stockholm. Deras erfarenhet är troligtvis viktigare än prisförslaget man fått.

Golvslipning handlar om noggrant övervägande

Golvslipningsexperterna kan svara på om golvet man vill slipa är tillräckligt tjockt. En viktig detalj för att inte förstöra golvet. De kan också berätta om hur man bäst tar hand om golvet efter renoveringen för att hålla det fint länge. Där kommer slutfinishen in. Ska ytan bli stark och blank är är lack ett bra alternativ. Önskar man att ådringen ska komma fram, och även kännas, är olja som mättar träet det bästa.

Man kan slipa nästan vilket golv som helst, bara det är tillräckligt tjockt. Ett billigt laminatgolv är dock oftast för tunt och måste behandlas med någon annan metod.

Visst kan man lägga in ett billigare alternativ istället för att slipa golvet. Men då får man inga garantier för att det håller, och kanske slänger man då bort ett golv som är unikt och bär på en historia.

Vad är TRP plåt?

26 aug 2021

TRP-plåt, eller korrugerad plåt, är en plåt som pressats på så vis att veck har uppstått i plåten. TRP-plåten är specifikt trapetskorrugerad, vilket innebär att vecken sitter ganska tätt.

Korrugerad plåt är verkligen ingen ny uppfinning. Sådan plåt har funnits sedan 1800-talet. TRP-plåt är den vanligaste formen av trapetskorrugerad plåt. Just TRP-plåten har dock inte funnits sedan 1800-talet utan är en modernare produkt som började användas under 1940-talet. Den blev väldigt populär på exempelvis ladugårdar. TRP-plåten är av betydligt bättre kvalitet än sina föregångare och har en jämn räffling över hela plåtytan. Det bidrar till stabilitet och möjligheten att göra plåten tunnare. Det är alltså ett väldigt ekonomiskt val, vilket är något som har bidragit till dess popularitet.

När används TRP-plåt?

TRP-plåten används främst i industriella sammanhang. Den kan användas som takplåt, fasadplåt och som balkongskydd. TRP-plåt kommer idag i de vanliga färgerna svart, grå och röd och är plastbelagd för bättre hållbarhet. Dock kan man säga att det inte spelar någon roll vilken färg du använder då plåten sällan ter sig särskilt snyggt på bostadshus. Därför bör den hellre användas som ett temporärt skydd i samband med exempelvis renovering. Detta trots att TRP-plåt idag är av betydligt bättre kvalitet än när dess kusiner började tillverkas i mitten på 1800-talet. De naturliga luftfickorna som skapas bakom den veckade plåten bidrar till naturlig isolering och bättre hållbarhet än en motsvarande slät plåt. Även detta har bidragit till dess popularitet i industrisammanhang och som ett temporärt skydd när det passar sig.

Bygg en egen pool hemma

12 aug 2021

Med en pool i trädgården kan man skapa en alldeles egen liten oas. Men innan man drar igång gäller det att planera ordentligt. Här kommer några användbara tips för ett lyckat poolbygge.

För den som vill bygga en egen pool hemma gäller det att göra rätt redan från början. Sätt en budget för hela projektet där även det viktiga markarbetet ingår. För den som ska köpa badpool finns det flera olika pooltyper att välja mellan, men vanligast är den nedgrävda markpoolen.

Det finns även pooler i olika storlekar och former, men även med olika ytskikt eller liner som det egentligen heter. Tillsammans med själva formen har linern stor betydelse för helhetsintrycket av poolen. En liner går att få i många olika kulörer men de vanligaste är såklart blått och turkost. Men det finns även olika mönster att välja mellan som mosaik eller carrara.

Viktigt att tänka på

Poolens placering har stor betydelse både av praktiska skäl och estetiska. Genom att placera den i söderläge hjälper solen till att värma upp vattnet. Det kan även vara bra att försöka undvika att placera poolen nära stora träd för att slippa rensa den från nedfallna löv och skräp.

Något man inte slipper ifrån vid ett poolbygge är markarbetet. För att få en pool utan problem måste marken stabiliseras med rätt dränerande material, men det behövs också en stomme som håller själva poolen på plats. Är man tveksam till att själv ta sig ann poolbygget erbjuder många poolåterförsäljare även hjälpa till med att få polen på plats.

← Äldre inlägg