Blogg

Underbar känsla med nytt badrum

19 okt 2020

Det finns inget som känns så fräscht och trevligt som ett nytt badrum. Det finns många sätt att göra rummet unikt genom olika färgsättningar och material. Bara fantasin sätter gränser.

Kanske är det dags att släppa loss skaparkraften när det är tid för att renovera badrummet. Bara att sätta sig ner och brainstorma. I många fall läggs mycket vikt vid vad andra skulle vilja ha. Anledningen är att man vill höja värdet på sin lägenhet eller sitt hus om det ska säljas i framtiden. Men man får inte glömma att man själv ska bo där, kanske länge än.

Så lita på den egna instinkten och skapa det badrum som finns i den egna visionen. Allt börjar med drömmar och planering. Att sätta sig ner och bestämma vad man vill ha. Gärna så detaljerat som möjligt är en bra början.

Att anlita ett byggföretag

När planeringen är gjord är det dags att ge sig ut på nätet och googla på badrumsrenovering i Västerås. Om det nu är där man bor förstås, annars skriver man sin egen ort. Hittar man flera intressanta företag så kan man skicka förfrågan till flera och begära en offert.

Det är en stor fördel att välja ett företag som har många kompetensområden. Eller som har samarbetspartners inom exempelvis eljobb och rörmokeri. På så sätt kan de enkelt lägga upp arbetet så att det flyter på. Dessutom är det en fördel om man kan få allt på samma faktura.

Fördelen med att få hjälp med allt

Att få allt gjort med professionella hantverkare har sina fördelar. Det ger en säkerhet, och skulle något ändå hända i framtiden kan man vila i tryggheten att försäkringarna gäller. De flesta entreprenörer har även en hel del kontakter när det kommer till inredning. Det kan handla om skåp och andra förvaringsutrymmen. Har man ett stort badrum kanske det är toppen om företaget har kontakt med säljare av spabadkar. Oavsett om man har stort eller litet badrum så kan man få allt från minimalistiskt till överdådigt lyxigt.

Glöm dessutom inte bort att det finns ett fantastisk avdrag att använda sig av om man är privatperson. Nämligen ROT-avdraget som gäller upp till 50 000 per person och år på 30 procent av arbetskostnaden. Så varför vänta? Det är dags att sluta drömma och börja planera. Snart kan det nya badrummet vara en realitet. Då kanske det är dags att krypa ner i spabadet och le stort.

Sätt känslan med ett slipat betonggolv

16 okt 2020

Det finns många olika sorters golv. Man hör ofta om varianter i trä, såsom parkett, eller varianter av plast, som vinyl. Man läser inte lika ofta om betonggolv, men här kommer lite fakta om det.

Golv kan verkligen göra allt för känslan i ens hem, såväl som i vilken lokal som helst. Det sätter tonen i hela rummet. Både material och färg på golvet bidrar till vilken känsla som förmedlas. Trä är ett av de vanligaste materialen och kan ju även förekomma i en hel del olika färgnyanser. Ännu fler kulörer och nyanser går det att välja bland när det kommer till golv i plast, även kända under namnet vinylgolv. Linoleumgolv är tillverkat av naturmaterial med hjälp av en kemisk-teknisk process. Som man hör på namnet är både lin och olja delaktiga i framställningen, men även bland annat sågspån. Golvtillverkare och golvläggare har olika favoriter. Köparnas favorit går också i vågor. Precis som med så mycket annat i samhället så går det trender även i golvvärlden.

För den industriella känslan

Ett golv som stigit ordentligt på trendskalan det senaste är betonggolv. Det har ju länge varit vanligt i olika slags lager- och industrilokaler, vilket är inte så konstigt. Dessa typer av lokaler utsätts ofta för en hög belastning och kräver därmed ett slitstarkt golv. Slitstarkt är just vad betong är. Men, nu på senaste tid har betonggolvet även blivit poppis i bostäder. Många suktar efter den där industrikänslan som är så het i inredningsmagasinen. Men kan man verkligen ha ett golv i ren betong hemma? Ja, det kan man faktiskt, men det kan vara bra att behandla golvet först, bland annat genom att slipa det. Även i industrilokaler slipar man betonggolven för att de ska vara fräscha.

Att slipa ett betonggolv

Att slipa ett betonggolv är svårt att göra själv eftersom man behöver speciella maskiner och verktyg. Därför är det bäst att ta in hjälp. Då blir ju resultatet riktigt bra och sådär snyggt och trendigt som man eftertraktar. Så hur går det då till när de behandlar golvet? Jo, först och främst måste golvet jämnas till. De slipar helt enkelt till ytan för att få bort ojämnheter. Sedan ska det behandlas. Dels går det att måla, men då tar man ju bort den där betongkänslan man gärna ville ha. För att materialet fortfarande ska synas kan man istället vaxa eller polera golvet. Vips så har man ett riktigt trendigt golv!

Leda bort vatten i trädgården

29 sep 2020

Glatt flyttar man in i det nya boendet men upptäcker snart att det blir stora vattensamlingar i trädgården varje gång det regnar. Här kommer tips på hur man enkelt dränerar i sin trädgård.

Dränering är ett uttryck som används när det gäller att leda bort vatten så att det inte blir stående. Oftast så är det under och runt en huskropp som man talar om. Och vatten som stannar kvar runt husets grund kan ganska snabbt göra att fuktskador uppstår i form av exempelvis mögel. Men det kan också innebära att husets grund undermineras och kan börja röra på sig. Något som i sig medför sprickor i grund och även i husets övriga delar, som väggar, golv och tak.

Men det kan också vara andra delar i trädgården som lätt får stående vattensamlingar. Det kanske inte innebär skador av storleken på ett hus, men det kan vara illa nog ändå. Är det i en gräsmatta så kanske man inte kan använda gräsmattan som man önskar. Och gräset i sig trivs inte speciellt bra med att längre tider stå under vatten. Detsamma gäller plantor, buskar och träd som kan bli vattensjuka och till sist dö. Både tråkigt och en eventuellt stor kostnad för bostadsägaren.

Gilla läget med växter

Ett sätt att hantera partier i trädgården där vatten ofta blir stående, är att plantera växter som trivs i dessa förhållanden. Eller till och med växter som dricker så pass mycket vatten att det aldrig framöver kommer uppstå vattensamlingar igen. På den listan finns det en mängd olika växter att välja bland där exempelvis björken ligger i toppen. Eller så går man starkt in och gör en pool eller damm på den vattensjuka ytan. Men vill man istället leda bort vattnet så finns det ett flertal olika rör att köpa i bygghandeln. Rören finns i flera olika material men tekniken är densamma. Vattnet tar sig in i rören genom små hål, rinner iväg och sprids genom att rinna ut genom andra små hål.

Hjälp att få

Om det rör sig om ytor i gräsmattan som man vill dränera så kan man prova på att hitta lösningar själv. Men om det gäller en dränering för att säkra sitt hus från skador så kan det vara tryggare att anlita ett företag som arbetar inom området. Det kan ta lång tid att upptäcka om något är fel, så snålhet kan bli kostsamt. Läs mer om dränering på denna sajt: stockholmdränering.se

Kabelmärkning sparar tid

28 sep 2020

Kabelmärkning används flitigt av framförallt byggare, men även i våra hus. Att rätt kablar sitter ihop är otroligt viktigt. Det kan annars sluta mycket allvarligt för både dig och huset.

Det är ibland inte så lätt att hålla reda på alla olika kablar som finns, som tur är finns det kabelmärkning man kan använda sig av. Det är märkta buntband som är gjorda just för kablar. Det är viktigt att det är kabelmärkt om problemet skulle vara framme. Tänk dig ett driftstopp och du måste hitta problemet snabbt. Har du då inte märkt kablarna så kommer det ta en väldigt lång tid. Är det istället märkt kommer det kunna lösas betydligt enklare och snabbare. Att märka tar dessutom inte lång tid och är värt det lilla extra besväret.

Olika märknings alternativ

Det finns ett flertal olika märkningsalternativ. I vissa fall använder man sig av ett buntband i samma färg. Där sätter man sedan ihop några olika kablar och skriver på en etikett vad just dessa kablarna gör. Det vanligaste är att man använder sig av denna metoden i hemmet. Är man dock på en större arbetsplats använder många sig av olika färgkoder. Det är den enklaste metoden och läses av snabbast möjligt. Den kräver dock lite mer arbete när man sätter dit det. Framförallt har företag en stor fördel i att kabelmärka sina kablar då det är en väldigt liten investering som sparar mycket tid vid eventuella problem. Så gör det enkelt redan från början.

Vad finns det för olika märkningar?

Det finns många olika sidor där du hittar olika prislappar och kvalitéer på kabelmärkningarna. När du väljer kabelmärkning är det väldigt viktigt att använda sig av rätt kablar. Kablarna man använder sig av ska bland annat vara brandsäkra. När man använder sig av olika färger så måste man kolla upp de olika betydelserna. Detta är något viktigt då det annars inte är lätt att lokalisera felet. Elektriker vet hur detta fungerar. Det är därför inget jobb som man bör göra själv. Det krävs istället en utbildad elektriker som har koll. Er trygghet ligger i att det är rätt bland kablarna. Skulle du ha något problem där du behöver handskas med dem, ring då och fråga. Kanske är det något busenkelt som du kan göra själv. I annat fall kan en elektriker hjälpa dig. Att handskas med el själv kan vara väldigt farligt och man bör ta det väldigt försiktigt.

Hur mycket har en golvläggare i lön?

14 sep 2020

Vad har en golvläggare i lön? Frågan är relevant sett till att fler och fler fattar intresse för detta yrke och att lönen, givetvis, är en intressant - för att inte säga avgörande - del kring huruvida man väljer att gå vidare.

En golvläggare tjänar - enligt Lönestatistik.se - 25.159 kronor/månad. Detta handlar då om en golvläggare som är 31 år och som har ungefär åtta års erfarenhet. Lönen kan således bli betydligt högre i takt med att erfarenheten ökar och det finns dessutom ett ganska stort behov av skickliga golvläggare - något som gör att lönerna säkerligen kommer att stiga i framtiden.

Vad tjänar en golvläggare?

En golvläggare tjänar alltså i snitt 25.159 kronor. Det har vi sagt, men vi ska även peka på några saker som kan påverka lönen positivt.. Erfarenhet är en sådan detalj, relevant utbildning likaså och även var man bor och för vilket företag man arbetar har en betydelse för hur mycket man slutligen får i lönekuvertet. Det skiljer ganska mycket i rena pengar beroende på var i Sverige man är verksam som golvläggare.

Jobbar man, som exempel, i Stockholm så ligger medellönen under snittet och på 23.658 kronor. Detta ska jämföras med en golvläggare som arbetar i Norrbotten och där denne kan - i medel - hämta ut en nätt summa om 30.000 kronor/månad. En tydlig skillnad som, med allt annat, handlar om efterfrågan och om konkurrens.

Det bästa sättet att höja sin lön som golvläggare är att utbilda sig och förkovra sig ytterligare. Det finns många spännande vidareutbildningar att välja och varje specialkunskap har i slutändan ett stort värde som innebär att man kan åta sig fler - och bättre betalda - arbetsuppgifter.

Vi ska även nämna att ett byte av jobb också kan vara lukrativt. Det gäller för övrigt de flesta branscher. Står man still och är alltför lojal så gör man ofta plånboken och den egna ekonomin en björntjänst. Ombyte kan definitivt förnöja - åtminstone sett till lönekuvertet.

Vad krävs för att bli golvläggare?

För att bli golvläggare och för att få ett yrkesbevis krävs det först och främst gymnasiestudier där inriktningen är Husbyggnad och där programmet man går heter Bygg- och anläggning.

Efter detta så går man bredvid som lärling och lär sig mer om det rent praktiska i yrket. Lärlingstiden brukar pågå i 2.5 år och därefter är du att anse som en färdig golvläggare. Det går även att gå som lärling i vuxen ålder, men då under en lite längre period - eller en mer intensiv sådan.

God fysik och en konstnärlig ådra

För att passa som golvläggare så krävs det att man är noggrann person. Jobbet kan vara utmanande och precisionskrävande. I och med att man sitter mycket på huk - eller ligger på knä - så är en god fysik att föredra. Det innebär emellertid inte att det finns någon skillnad på män och kvinnor - de tunga lyften har nästan helt försvunnit och där har man numera maskiner till hjälp.

En konstnärlig ådra kan också vara en golvläggare till gagn. Detta kanske framförallt sett till arbeten med badrum och i våtrum där kunderna ofta ställer större krav på det rent estetiska. Ser man vad som passar till vad, vilka färgkombinationer som fungerar och vilka typer av mönster som kan lyfta ett rum så har man väldiga fördelar som golvläggare. Kunskap om material är också något som krävs.

Strömmen vi är beroende av

8 sep 2020

En elektriker litar vi totalt på. El är livsfarligt, och bara en behörig elektriker får lov, och klarar av, att installera allt från värmeslingorna i golvet till solcellerna på taket.

När allt fler hushållsapparater och prylar går på el krävs det också mycket av våra hus. Elsystemet måste orka med allt från bastun till laddstolpen. För vårt moderna liv i huvudstaden krävs det en erfaren elektriker i Stockholm.

Vi vill spara på energin

När man pratar om nya elektriska installationer ska man inte glömma att nya apparater är mycket mer resurssnåla än de gamla. Därför är det en bra idé att modernisera lite hemma. Eftersom utvecklingen har gått framåt med rekordfart finns det många fler hushållsapparater som har blivit riktigt energisnåla bara på de senaste åren.

Exempelvis har dammsugare utvecklats så att funktionerna fungerar maximalt med så lite ström som möjligt. Man fokuserar där på detaljer i munstycket, så att sugkraften är effektiv.

Tvättmaskiner, torktumlare, bubbelpooler, laddstolpar, värmeslingor och solceller är bara en del av allt som en erfaren elektriker i Stockholm klarar av att installera. En elektriker är insatt i nymodigheterna, och han kan också ge tips om vad du behöver, förutom att han kan dra alla nya ledningar som behövs och sedan göra själva installationen.

Se över elsystemet först

En bra början när man vill renovera ett hus är att se över så att elsystemet är i fullgott skick. För en behörig elektriker är det inget problem att kontrollera, justera och vid behov byta ut vägguttag, proppskåp och ledningar. När man har sett över kapaciteten är det bara att skaffa sig det man vill ha.

Många ser rent praktiskt på saken. Man vill ha en effektiv tvättmaskin eller en dammsugare som är det lätt att dra runt och komma åt med överallt. För andra är det mer en estetisk fråga. Man har tröttnat på gamla lampkupor i köket och vill ha nya spotlights där, och varför inte en snygg fasadbelysning eller trädgårdslampa? Heminredning har blivit mode och det finns hur mycket snygga belysningsalternativ som helst.

Alla vet att det är förbjudet att mixtra med el själv. Dels är det farligt och dels kan det göra att hemförsäkringen inte gäller. Nu kan ju privatpersoner utnyttja sitt ROT-avdrag för att installera nya och energisnåla maskiner, snygg belysning och kanske lite lyxigare saker också. Man kan ha lite nya prylar på önskelistan varje år, och då anlitar man en erfaren elektriker i Stockholm.

Kakel - tidlöst och hållbart

7 sep 2020

Badrum kan vara en oas, platsen för kroppsvård, bad, dusch och egentid. Det ska vara vackert och praktiskt. Det ska kännas som att träda in i en egen liten värld; fräsch, tidlös och hållbar.

Det är ingen slump att många badrum är kaklade, antingen helt eller delvis. Varför är det så? Jo, därför att glaserat kakel har visat sig vara det mest hållbara och hygieniska material att använda i ett badrum. Men inte bara det - det är också en möjlighet att utforma en personlig miljö. Allt från klassiskt vitt med fyrkantiga glaserade kakelplattor till betydligt mer vågad stil ger olika atmosfär. Många föredrar det klassiska där man kör på en trygg och välbekant stil. Det är enkelt att matcha och man behöver inte fundera så mycket. Men blir det verkligen din egen oas? Ser det inte mest ut som en offentlig tvättinrättning? Det finns en mängd varianter av kakel som du kanske inte tänkt på.

Höganäs - en lång tradition av keramikprodukter

Säkert har du hört namnet Höganäs tidigare. Höganäs har en lång tradition av olika produkter i keramik. Du förknippar det kanske med bruna syltkrukor? Absolut, de saltglaserade förvaringskrukorna är mycket vanliga och de flesta har nog en i hemmet, men Höganäs har tillverkat många andra produkter under åren - bland annat Höganäs kakel. Hos Höganäs finns idag möjligheten att få inspiration till hur man kan använda olika kakel i olika miljöer. Det finns färdiginredda badrum i olika stilar för att man ska kunna känna atmosfären och se ett visst kakel på plats. Det kan annars vara svårt att visualisera hur en kakelplatta kommer att se ut i det färdiga rummet. De olika kaklen kommer från en mängd leverantörer och finns monterade i färdiga miljöer.

Låt dig inspireras till ett personligt val

Kakel används idag i många olika sammanhang: dels i badrum men också i kök, i hallar, och på andra ställen. När man står i en butik och väger en platta i handen, håller upp den och försöker föreställa sig hur den kommer att te sig är det svårt. Man vill gärna se den uppsatt på en vägg för att få en ordentlig uppfattning. Man ska kunna gå in i ett visningsbadrum och tänka “så här vill jag ha det!” Ibland vill man kombinera olika plattor efter eget huvud, men också detta blir enklare när man ser dem uppmurade. Behöver du tips och råd för att förverkliga din badrumsdröm så kan du alltid rådgöra med personalen.

Experter på färg

26 aug 2020

Genom färg kan man förändra alla ytor i bostäder. Det sägs att färg kan påverka hur vi känner och fungerar. Men färg är även ett skydd. Var kan man få hjälp att välja färg och att måla bostaden?

Om man ska måla om i sitt hem och glatt åker iväg för att köpa färg så kan man få en liten överraskning. Det finns otaliga färger och nyanser att välja på. Men dessutom finns det också färger med olika lyster som matt eller blank. Man ska även välja vilken typ av färg som man ska använda. Ska färgen vara oljebaserad, vattenbaserad eller av någon annan komponent? Ju mer man sätter sig in i ämnet desto mer förvirrad kan man bli. Då kan det kännas skönt att kunna anlita någon som kan allt om färg. Både i benämningen rött, blått och vitt samt olika slags målarfärger. Om man väljer att anlita en målare så är det någon som kan ge råd och tips. det kan vara svårt att veta hur en färg kommer se ut på en hel vägg. Eller hur tålig den kommer vara på ett trägolv. Så all hjälp är värdefull.

Det viktiga grundarbetet

När man ska måla någon yta så är det lätt att tro att det bara är att dra igång. Men för att få ett lyckat resultat så är grundarbetet oerhört viktigt. Slarvar man där så kan det snabbt bli väldigt fel. Färg kan snabbt börja lossna, ojämnheter kan synas mer än innan målningen, mögel kan uppstå i materialet och så vidare. Anlitar man en målare i Stockholm så kan man lita på att allt görs på rätt sätt. Som kund får man inte vara otålig utan låta grundarbetet ta den tid den det tar. Det kommer göra all skillnad för slutresultatet.

Skydd för grundmaterialet

Det sägs att man ska välja nyanser efter funktioner i olika rum. Vila främjas av en färg. Kreativitet av en annan och så vidare. Men färg är även skyddande. Det ger en yta som först tar smällarna av väder och vind. Därför är det också så viktigt att man väljer rätt färgtyp för rätt yta. Inom färgsorter finns det även färger som har extra funktioner. Brandsäkringsfärg är en slags färg som används exempelvis i fabriker. Det finns också rostskyddande färg eller plastfärger som lägger sig som en komplett hinna mot väta. Färgsättning och funktion i en och samma burk.

Sköna golv för just dig

22 aug 2020

En härlig känsla under fötterna eller stickor i varje tå? Har du tagit hand om golven där hemma på sistone eller är det en katastrof? Behöver du hjälp att renovera eller lägga nytt golv?

Dagen D är kommen. Dagen då du till sist fått nog. Inte en sticka till! Familjen har nu bott i den ärvda herrgården i minst trettio år. Dessförinnan har den gått i arv i många generationer. Familjen är stolt och gården är fin. Dock behövs en hel del renovering och nu är det äntligen dags. Den sista stickan är dragen! Du lyfter genast luren och tänker bara golv. Mannen som svarar berättar att de gärna tar sig an en hel golventreprenad. Chockad, tacksam och glad - tänk att det kunde vara så enkelt. Varför har ni väntat i alla dessa år? Plötsligt skuttar du fram, känner dig lätt i hela kroppen. Du nynnar på en favoritmelodi.

När familjen får veta

Nästa morgon på frukosten överraskar du med glädje och sång. Äntligen ska det ske. Den lätta känslan lever kvar i hela din kropp. Du har bestämt dig, nu är det på gång. Du berättar för fru och familj om att du nu har anlitat golvläggare med totalentreprenad. Tjejerna blir lyriska. Inredningsintresset visar sig och alla blir ivriga att googla på golv och interiör. Nej stopp, vi åker dit! Förutom totalentreprenad har din golvläggare naturligtvis ett showroom på firman. Vad kan vara bättre än att få uppleva alla golv och valmöjligheter live? En lugn och mysig frukost med samtal om renovering avslutas med att alla hoppar in i bilen för utflykt.

Olika smak och stil

I er familj finns mamma, pappa och tre döttrar. Kanske tur att där inte finns några söner. Väl framme hos er golventreprenör finner ni ett gigantiskt showroom med golv av alla de slag. Pappa informerar om att de behöver nytt golv i vardagsrum, kök och hall, till att börja med. Tjejerna sneglar på heltäckningsmattor i mullvadsfärg och rosa. Vi börjar i vardagsrummet säger pappa lite barskt. Inga fler stickor i tårna! Hela familjen håller med. De älskar trägolv. I herrgården finns flera gamla golv från det att huset byggdes. De är inte alla i så gott skick. Några behöver bytas ut helt och ersättas med vackert och stilrent klinker. Några trägolv ska däremot behållas, så som det taggiga i köket. Det ska slipas och pigmenteras i en vit nyans som kallas nordisk furu vit.

Säkerhet utifrån och in

20 aug 2020

Fasaden är skyddet. Fasaden är säkerheten för din fastighet och alla de boende i den. Ta väl hand om din byggnad. Prioritera en hel och väl omhändertagen fasad som håller olyckorna borta.

Som fastighetsägare har du ansvar för mycket. Kvaliteten på den bostad dina hyresgäster bor i, deras livskvalitet. Om standarden sjunker, om fukt eller kyla börjar tränga in, då kan du inte längre garantera en god livsmiljö. Fasaden är A och O på en byggnad. Tänk på utsidan som din marknadsföringskanal. Om den ser illa ut, om den börjar falla samman, då är det den bilden som gemene man får av din fastighet och i förlängningen av dig och ditt bolag. Men om du istället tar väl hand om utsidan så håller insidan sig torr samtidigt som det ser snyggt och stiligt ut. Det kommer att attraherar fler hyresgäster och bostadskön kommer att bli lång. Troligtvis har du en detaljerad plan för underhåll och full koll på när besiktningar ska ske.

Samma material eller byta?

Oavsett vad din fastighet har för fasadmaterial idag så finns det skickliga firmor att anlita. En fasadrenovering är ett omfattande jobb som kräver yrkesskicklighet. För den erfarne entreprenören är det vardagsmat och hen vet varje steg som behöver tas. Är du nöjd med den fasad du har idag utseendemässigt, underhållsmässigt och kvalitetsmässigt? Kanske vill du då bara renovera och uppdatera. Kanske byta färg för att signalera förnyelse? Vill du däremot skapa förändring så gör du rätt i att rådfråga den firma du anlitat för fasadrenoveringen. De har erfarenhet och koll på olika material, livslängder och fördelar/nackdelar som finns.

Fasadskador och kvaliteter

På större byggnader är det vanligt att fasaden antingen är i tegel eller puts. Dessa fasader kräver mindre underhåll än till exempel en träfasad där panelen behöver betydligt mer kärlek och omtanke. Men även tegel och puts behöver du ha koll på. Om sprickor uppstår kan fukt tränga in som skadar fasaden och kan ge upphov till rötskador och om du har riktigt otur hussvamp. När sprickor uppstår tränger vatten in och under kallare årstider fryser det - varpå sprickbildningarna förstoras. Du får en sprängande effekt och om det då dessutom finns rötskador eller svamp så riskerar din fasad att falla sönder. När du anlitar en fasadfirma med gott rykte så kan du luta dig tillbaka och veta att de gör ett kvalitetsjobb på djupet så din byggnad och dina hyresgäster är väl skyddade för en lång tid framöver.

Tänk på detta om du ska måla ditt trägolv

11 aug 2020

Golvet spelar en avgörande roll i hur en bostad upplevs. Ett slitet och nött golv kan påverka negativt, ett vackert golv spelar en motsatt roll där all övrig inredning får ett rejält lyft. Ett vackert golv behöver emellertid inte vara synonymt med ett nytt sådant: det finns många sätt att förändra även en äldre golv och göra det vackrare. Att måla är ett exempel på detta. Här ska vi titta närmare på hur man ska gå tillväga för att nå det bästa resultatet av ett målerijobb. Kort sagt, tänk på detta om du ska måla om ditt trägolv!

Att måla ett trägolv ger en väldigt bra effekt. Många tänker sig att ett trägolv ska vara som det är; att man inte ska förändra det utan att den naturliga färgen ska vara bestående. Frågan är varför?

Gällande allt annat så är vi allt annat än blyga då det kommer till att måla om - varför skulle egentligen ett golv skilja sig från detta? Vågar man måla en vägg eller ett tak så kan man även våga sig på att måla ett trägolv. Det finns en stor belöning runt hörnet - förutsatt, naturligtvis, att man gör rätt. Vi tänkte rada upp några tips i steg-för-steg-modell och visa hur man ska tänka vid målning av ett trägolv.

Förarbetet är avgörande

De steg vi nämnde sker i tre stycken och vi enklast blir det om vi radar upp dessa i punkter - enligt följande:

Förarbetet: Först ett konstaterande gällande arbeten som sker utan professionell hjälp: för många fuskar med grundjobbet. Detta visar sig senare och det skapar dels ett mindre tilltalande estetiskt intryck och dels även en kortare livslängd. Målning är definitivt inget undantag från detta. Många privatpersoner disponerar sin arbetstid vid målning på helt fel sätt. Ser man hur en professionell målare arbetar så lägger denne ner ungefär 80 % av sin tid på att slipa, spackla, tvätta och i övrigt färdigställa den yta som ska målas. En privatperson å sin sida kanske lägger ner 20 % av tiden på detta. Det är den stora skillnaden. Golv och målning av sådana ska behandlas på samma sätt. Förarbetet är extremt viktigt och direkt avgörande för hur det färdiga resultatet kommer att se ut. Hur ska man då tänka? Vi börjar med att se vad som inkluderas i förarbetet:

Äldre trägolv kan ha spikar som sticker upp. Dessa ska slås ned med ett speciellt verktyg som kallas för dorn . En dorn är konformat och placeras över spiken varpå man sedan med enkelhet kan slå ner dem utan att skada golvet runt omkring. Då detta är gjort så är det dags att tvätta golvet - det gör man med vanlig målarfärg. Finns det - som vid ett tidigare målat golv - kvar rester av färg så ska målartvätten torka och därefter kan man plocka bort alla dessa sjok med en skrapa.

Slipning är viktig för att färgen ska kunna få fäste. Använd ett fint slippapper och jobba metodiskt över hela ytan. Tänk på att täcka över springor vid dörrar: slipdamm är finkornigt och har en förmåga att leta sig ut även till närliggande rum. Täck noggrant. Du kommer att få slipa flera gånger. Detta av den enkla anledningen att du ska göra vissa saker mellan varven. Det första är att måla igen kvistar med kvistlack.. Den förhindrar kvistarna från att synas genom den färg som du ska måla med. Du ska även spackla igen alla ojämnheter samt spikhålen innan du återigen börjar slipa.

Kort och gott: det här här lejonparten av arbetet kommer att ske. Om du känner att detta är för ansträngande så kan du med fördel ta hjälp av en golvslipare som gör jobbet effektivt. Det kan du använda rot-avdraget för och därigenom också få en skatterabatt om 30% av den totala arbetskostnaden. Det kan vara en sund investering!

Steg två - målningen

Nu börjar det roliga: målningen. Även här krävs det ett visst mått av förarbete innan penseln kan stoppas i färgpytsen. Se till att täcka alla lister och väggar noggrant. Använd en maskeringstejp som inte bränner fast. Det är värt att betala några kronor extra för att slippa se att färg trycker sig igenom och förstör listerna. Klart? Då går vidare.

Hörn och andra eventuella vinklar börjar du måla. Redskapet som rekommenderas är en sned lackpensel. Den fungerar även utmärkt längs med listerna och då detta är klart så går du vidare till de större ytorna. Se till att du inte målar in dig i ett hörn utan arbeta alltid med ryggen mot utgången. Roller är bra för detta och om du använder ett förlängningsskaft så kommer du att spara både tid och rygg. Följ de rekommendationer som ges av tillverkaren och var inte för ivrig: färgen ska torka mellan påstrykningarna.

Efterarbetet handlar inte om mer än att torka av och tvätta upp golvet så att du kan börja ställa in möblerna och njuta av att rummet fått en helt ny karaktär. Svårare än så är det inte att måla ett trägolv. Lycka till!

Totalentreprenad spar både tid och pengar

6 aug 2020

Ska ni bygga ut eller kanske nytt? Eller vill ni göra en totalrenovering av hela fastigheten? Alla byggprojekt kräver noggrann planering och rätt hantverkare för att de ska lyckas.

En noggrann planering innan man drar igång byggprojektet ökar chanserna för att de ska lyckas och bli som man hade tänkt sig. En köks- eller badrumsrenovering men även en totalrenovering kräver hantverkare med olika specialistkunskaper. Beroende på vad som ska göras kan det behövas elektriker, snickare, betongarbetare, murare, kakelsättare, takläggare, målare, fasadarbete, VVS-tekniker, golvläggare etc. För arbeten i våtrum måste hantverkarna dessutom vara certifierade då det är viktigt att tätskikt blir rätt. Anlitar man inte certifierade hantverkare gäller inte försäkringen om en fuktskada skulle uppstå. Det är ett tidskrävande arbete att leta efter hantverkare till de olika momenten i en renovering. I stället kan man anlita en byggfirma som erbjuder totalentreprenad och har all den expertis som behövs inom sitt företag.

En byggfirma ansvarar för alla momenten i renoveringen eller bygget

Att använda sig av totalentreprenad vid renoveringen av badrummet eller nybygget är ofta mer ekonomiskt då priset ofta blir lägre.Vid totalentreprenad är en firma ansvarig för hela projektet och man behöver bara skriva kontrakt med dem. Ska man själv anlita de olika hantverkarna blir det många kontrakt som måste skrivas och det tar dessutom tid att leta hantverkare. Med totalentreprenad undviker man också förseningar i bygget då arbetsledaren ser till att arbetet hela tiden flyter på och att rätt hantverkare kallas in för de olika momenten. Man slipper helt enkelt att vänta på hantverkare och renoveringen eller bygget blir klart snabbare.

Gör en ordentlig kontroll av totalentreprenören innan ni skriver kontrakt

Innan man väljer byggfirma till sitt projekt gör man anbudsförfrågningar till ett par olika totalentreprenörer. Fråga grannar och vänner om rekommendationer på bra byggföretag eller leta på internet. Det är viktigt att man noga beskriver det man vill ha då man tar in anbudsförfrågningar, annars kan offerterna från de olika entreprenörerna innehålla olika saker. Är man osäker kan man ta hjälp av en arkitekt eller byggtekniker för att beskriva vad man vill ha gjort. Innan man gör det slutliga valet av totalentreprenör ska man vara noga med att kontrollera företaget. Kolla så att de har F-skattsedel och gör även en kreditupplysning. Skriv sedan ett ordentligt kontrakt som innehåller alla moment och kostnader inklusive totalpris och datum för när arbetet ska vara färdigt.

Förverkliga drömmen om ett platsbyggt kök eller veranda

5 aug 2020

Har ni ett snickeriprojekt som ni vill förverkliga? Kanske en ny veranda till huset eller ett nytt kök? Att ta hjälp av en snickare redan från start ökar chansen till ett lyckat projekt.

Många drömmer om ett nytt fräscht badrum, ett funktionellt kök med plats för allt eller en fin veranda som även fungerar som ett uterum. Det är viktigt att ha fint runt omkring sig då det även ökar trivseln i hemmet. Med åren slits både kök och badrum. Familjen blir kanske större och vi behöver mer utrymme. Att renovera kök och badrum är kostsamma projekt men de höjer även husets värde precis som en utbyggnation gör. Badrummet är dessutom ett av hemmets viktigaste rum och behöver renoveras innan vattenläckor och fuktskador uppstår på grund av föråldrade fuktspärrar. För att man ska lyckas med sina byggprojekt krävs det att man redan från start är noga med planeringen.

Ta hjälp av snickaren redan i planeringsstadiet

Att ta hjälp av en erfaren snickare som även kan hjälpa till med planeringen kan vara bra. Då blir projektet som man har tänkt sig och troligtvis ännu bättre. En erfaren snickare kan komma med bra råd och föreslå smarta lösningar och saker som man själv kanske inte har tänkt på. Snickaren kan även hjälpa till med materialval för att lättare hålla budgeten. Det finns snickare som samarbetar med andra hantverkare som VVS-tekniker, kakelsättare och elektriker. Det gör att man själv slipper anlita behöriga hantverkare vid till exempelvis en köksrenovering. En snickare kan även specialanpassa snickerierna i exempelvis ett kök, badrum eller sovrum etc.

Referenser är viktigt då man väljer hantverkare

När man anlitar en snickare som privatperson har man även möjlighet att nyttja ROT-avdraget på själva arbetskostnaden. Detta innebär att utbyggnaden eller verandan kanske inte blir så kostsam som man först trodde. I alla byggprojekt är det viktigt att anlita rätt hantverkare så att bygget eller renoveringen blir hållbar och man kan njuta av det i många år. Kanske era grannar eller vänner har anlitat en snickare som de är nöjda med och kan rekommendera? Att jämföra priser kan också vara bra, ta därför in anbud från ett par olika snickare. Titta även på referenser innan ni tar ett slutgiltigt beslut. Innan ni skriver ett ordentligt kontrakt med den snickare ni valt bör ni även göra en kreditupplysning och kontrollera så att det finns F-skattebevis hos företaget.

Hur går en dränering till?

16 jul 2020

Det är bra om man ser till att anlita professionella hantverkare när man ska renovera eller göra sådant som man själv inte har kompetens till. Vem kan hjälpa till med dränering till exempel?

En dränering det utför man helt enkelt om man vill leda bort vatten från husgrunden. Om man inte skulle göra en dränering vid ett hus där det kommer in mycket fukt och vatten vid husgrunden, ja då kan det faktiskt uppstå stora problem i framtiden som gör att hela husets stabilitet riskeras. Fukt, mögel, svamp och även andra större skador kan uppstå om det inte är rätt dränerat runt ert hus. Dränering är något som man anlitar en firma för, en expert på markarbeten helt enkelt. Visserligen kan man göra det hela själv om man skulle vilja, men det gäller att i sådana fall ha koll på vad man gör och kanske rådfråga en expert innan man påbörjar arbetet.

Besiktning av huset innan arbetet påbörjas

Huset och grunden den står på måste först besiktas och kollas igenom grundligt, innan arbetet med dränering sätts igång. Tar man hjälp av en firma som gör dräneringen åt en så kan de skräddarsy hela arbetet och hur de ska gå tillväga på bästa sätt. När arbetet med dräneringen sedan ska starta så används grävmaskiner för att kunna gräva djupa rännor runt huset. På det viset kan sedan eventuellt vatten som trycker på husgrunden ledas bort på ett effektivt sätt. Det finns bara positiva fördelar med att utföra en dränering på ert hus. Alla vill vi väl ha ett fungerande och helt hus? Vi vill slippa onödiga skador och kostnader som kan komma att stiga markant ifall det skulle komma in vatten i huset.

Fördelar med dränering

Största fördelen är naturligtvis att ditt hus kommer stå stadigt i många år till och du slipper eventuella skador eller mögelsvampar som börjar gro. Men det finns många fler fördelar med att göra en dränering, till exempel så kan man minska sina uppvärmningskostnader markant och luften inomhus blir bättre och mer behaglig. Husets värde ökar om det är gjort en dränering kring huset och många gör det i förebyggande syfte. På så vis kan man nämligen slippa onödiga kostnader och reparationer längre fram som kan orsakas på grund av fukt som kommit in i huset. Det finns egentligen inga nackdelar alls med att dränera. Det är någonting som alla tjänar på, men allra mest du som står som ägare för fastigheten.

Vad kan en målare i Uppsala göra

2 jul 2020

Det skulle vara kul att fixa till lägenheten eller huset - till och med måla om kanske. Finns det några målare i Uppsala med omnejd? Var letar man och vad kostar det att få hjälp med målning?

Vill man ha hjälp med målning av kunniga målare i Uppsala ska det inte vara några problem. Alla stora städer brukar ha många företag att välja mellan. Det finns enmansföretag och de som expanderar och är lite större. De större företagen kan ofta hjälpa till men stora renoveringar lika väl som med mindre måleriarbeten. Fönsterbågar, trapphus, väggar, kontor, nybyggnationer, ytterväggar, innerväggar, möbler och badrum. Ja, det är nog inget område som de inte behärskar. Ett enmansföretag däremot brukar ha sina begränsningar när det gäller stora nybyggen och riktigt stora renoveringsarbeten.

Vad är färg

Man kan fråga sig vad målningsfärg egentligen är. Den består faktiskt av fyra olika delar. Ett färgpigment som ger dess rätta kulör, ett bindemedel för att hålla samman de fasta partiklarna, ett lösningsmedel för att ange viskositet och sist tillsatser som har olika uppgifter. Ett färgpigment är ett slags olösligt pulver som framställts och malts ner av naturliga ämnen. Bindemedel kan vara både naturliga och syntetiska hartser som till exempel akryl, melamin, olja eller gummi. Låt oss ta ett exempel; om bindemedlet är olja kallas färgen för oljefärg och om det är akryl kallas den akrylfärg. Lösningsmedel är det som kan blanda sig med vätska eller binda en gas så att allt blir homogent, det vill säga en jämn smet av allt inblandat material. Viskositet är alltså ett mått på friktionen i den homogena vätskan, vilket är det som avgör hur tunn eller tjock en färg är. Tillsatser kan bland annat vara förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel eller textur-material.

Kvalité och kunskap

Det krävs att man har koll på vad man sysslar med när det gäller färg och måleri. Att man har kunskap om vad färg är för något och hur mycket det skiljer sig i konsistens och innehåll. Det känns skönt att kunna luta sig tillbaka och ha full tillit till att de målare man anlitar har koll på läget. De vet hur färger reagerar i kyla, sol, vatten och vind. De har kännedom om vilken färg som håller en bra kvalité och de har en bred kunskap om sitt hantverk. En målare kan utföra måleri och tapetsering lekande lätt till skillnad från en lekman som behöver lägga ner mycket mer möda än den erfarne målarmästaren.

← Äldre inlägg