Blogg

RSS

Geotekniker före byggnation

23 Mar 2023

Byggföretaget hade rutiner innan en byggnation drog igång. En av dem var att anlita en geotekniker, som kunde ge besked gällande förhållanden under markytan.

En gång i tiden hade byggföretaget mest jobbat med renoveringar och tillbyggnader. Men nu hade man gått över till att bygga flervåningshus. Det var då som man också hade börjat med en ny rutin, som man fått tips av från sin arkitekt. Nämligen att anlita en geotekniker, som kunde ge besked om hur förhållandena såg ut under markytan.

För konstruktören var det ett måste att känna till hur markförhållandena såg ut. Annars hade man ingen möjlighet att kunna planera för hur grunden skulle skapas och dimensioneras. Och fast det oftast inte var några problem, så hände det att man fick göra viktiga ändringar i sina planer, för att få ett stabilt och säkert hus.

Planer för en geotekniker

Det första man numera gjorde var att anlita en geotekniker. Och ibland hände det till och med att man tog in den yrkesgruppen redan innan man hade köpt tomtmarken. För det kunde hända att byggnationen plötsligt blev rejält dyrare och att man inte längre såg det som en god idé.

På detta vis blev det en rutin som man lade in i agendan, redan innan konstruktör och arkitekt hade gått igång med sina uppdrag. För det som geoteknikern hittade kunde på många sätt ändra vad man valde att bygga och hur man valde att bygga det. Och även vad byggnationen skulle komma att kosta i slutändan. Läs mer kring geotekniker på denna sida: https://www.geoteknikerna.se/ 

Stängsel – vad är syftet?

19 Mar 2023

Vad du ska använda ditt stängsel till avgör helt hur högt det ska vara och vilket material du behöver. Fundera på vad syftet är med just din inhängning.

Ett stängsel har i regel två syften. Att hålla någonting inne eller hålla någonting annat ute. Vilket som är det primära syftet av de två är helt upp till dig. Kanske vill du hägna in trädgården för att inte hundarna ska rymma – kanske har du ingen hund men vill inte att rådjuren ska komma in och sno dina äpplen.

Att använda sig av stängsel kan vara effektivt åt båda hållen. Det som befinner sig innanför stängslet befinner sig i en trygg zon. På så sätt kan också du slappna av och behöver inte övervaka det som stängslet avser att skydda dag ut och dag in. Visst låter det bekvämt?

Skillnad på stängsel och stängsel

Vad man dock bör komma ihåg är att det är skillnad på stängsel och stängsel. Det finns naturligtvis varierande storlek, material och följaktligen kvalité. Kanske är det inte säkert att du måste ha det största, hårdaste, säkraste och det högsta stängslet av allihop. Det beror helt på syftet.

Har du till exempel en liten chihuahua som ibland bestämmer sig för att sticka på äventyr i skogen behöver du inte ha ett två meter högt staket eller stängsel. Ingen hund i den storleken har den spänsten att den kan komma över den höjden. Vill du däremot att den inte ska få besök av en dovhjort – välj ett högt stängsel. Mer kring stängsel kan du hitta på denna sida: stängselservice.nu

Öka lagerutrymmet med entresol

18 Mar 2023

Det finns alltid ett behov av lite bättre platslösning i sitt lager. Med entresol är det precis vad du får. Frigör golvutrymme och bygg på med fler plan.

Är ni i behov utav mer plats i ert lager? Det är stora saker som förvaras där och markplatsen tar snabbt slut. Tänk om ni kunde få betydligt fler möjligheter och trots det spara in på markytan. Det perfekta sättet för att få mer plats, samtidigt som du sparar på den befintliga platsen, är att sätta in entresol.

Entresol är då ni installerar ytterligare ett plan i ert lager. Det är en ställning som inte tar överdrivet mycket plats, vilket gör att ni trots det kan utnyttja utrymmet på nedre plan. Hur stort det blir, beror helt på hur hög byggnad ni har, samt hur stor den är. Men givetvis får ni hjälp med allting.

Vad krävs för entresol?

Något som kan få många att dra åt sig öronen, är när det börjar pratas om bygglov. Det är trots allt en process som både kostar och tar tid. Det är inget ni behöver tänka på när ni sätter in entresol. Eftersom det inte gör någon påverkan på byggnaden, så behövs inget byggnadslov.

Har ni några frågor eller funderingar, så kan ni självklart ta dem med företaget ni anlitar. De har full koll på vad som krävs och hur de ska skapa den perfekta entresollösningen åt er. De anpassar alltid sin produkt efter kundens önskemål, med deras hjälp blir ni nöjda.

Så många snygga markiser Stockholm bjuder på

10 Mar 2023

Det är inte klokt så många snygga markiser Stockholm prytt sina fasader med. Överallt tronar markiser som bidrar med mycket mer än bara solskydd för huset.

Markiser kan på många sätt skapa stämningen kring ett helt hus. Ta randiga markiser som ett exempel. Det är ingen slump att många har bilder av att lekfulla inrättningar som godisaffärer och lemonadstånd ryms bakom dessa. Markisen har helt enkelt blivit en symbol för något härligt och smaskigt.

Den som ser sig om i Sveriges huvudstad kommer notera alla snygga markiser Stockholm bjuder på. Sverige är förvisso ett solfattigt land men när solens strålar väl syns till är vi snabba på att skydda oss från dessa. Gärna med hjälp av vackra markiser som kompletterar våra hus.

Markiser är för alla

Om man har en butik kan markiser vara ett praktiskt sätt att sprida reklam. På markisen finns det gott om plats för en riktigt stor logga eller något annat i ögonfallande. Varför inte​​ ta chansen att placera en riktigt stor bild av en omtyckt produkt på markisen?

På privatägda hus är det vanligt att markisen är tänkt att smälta in i husets fasad, alternativt att den går ton i ton med andra delar av arkitekturen. Har man till exempel ett tjusigt, sobert svart tak på sin byggnad kan man välja en markis som plockar upp denna färg. Alternativt ser man sin markis som en färgaccent och väljer en ett tyg som helt bryter av mot övriga omgivande kulörer.

Golvslipning på Södermalm idag

2 Mar 2023

Flytta gärna till en äldre lägenhet i Stockholm, för där finns det både charm och stil, men kontakta först exempelvis en firma för golvslipning på Södermalm.

Det är smart att låta en expert slipa golven innan du flyttar in i din nya bostad. När det ändå är tomt där kan du beställa en golvslipning på Södermalm. Det ger en helt ny känsla i en lägenhet, och all övrig inredning ser också helt plötsligt mycket bättre ut.

Om du inte själv är expert på golvslipning bör du låta en fackman utföra den. Det är svårt att föra en slipmaskin alldeles rakt och få golvet helt plant. Det är svårt till exempel i hörnen. Det händer att folk ska försöka göra slipningen själva, men när det blir fel måste de ändå ringa en golvfirma. Det är bättre att göra rätt från början och slippa onödiga besvär och kostnader.

Golvslipning sparar resurser

Det är miljövänligt att vara aktsam om gamla golv, för man behöver inte skaffa nytt trä utan kan använda de resurser som redan finns. Dessutom slipper man ju kostnaden för att lägga ett nytt golv. En golvslipning på Östermalm och även på Södermalm går fort och innebär också att man deltar i återbruk som är så populärt.

Slipdamm åker in direkt i moderna slipmaskiner, så det blir inte så mycket avfall. När du beställer en golvslipning får du en effektiv uppsnyggning utan att behöva investera så mycket. Du kan också utnyttja ROT-avdraget för delar av arbetskostnaden, och på så sätt idag spara ännu mer pengar.

Anlita en certifierad takläggare i Norrtälje

28 Feb 2023

Börjar det bli dags att lägga om taket på villan? Var då noga när ni anlitar takläggare och välj en som är certifierad. Här är några tips för er i Norrtälje.

Taket behöver man vanligtvis inte lägga om särskilt ofta då ett tak som är lagt enligt konstens alla regler håller i mellan trettio till åttio år, beroende på vilket material det är gjort av. För att det ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att man sköter takunderhåll och även lagar taket när det behövs.

Plåttak har tendens att tappa färgen efter några år och måste då målas om för att inte rosta sönder. Både papptak och takpannor kan drabbas av mossbeväxning. För att inte taket ska bli fuktskadat är det viktigt att man tvättar bort mossan. Takunderhåll och reparationer är något som takläggare också sysslar med.

Ta in offerter från några olika takläggare i Norrtälje

Vill man ha hjälp med takunderhåll eller takläggning i Norrtälje ska man vara noga med att anlita en certifierad takläggare. Ta in kostnadsförslag från två eller tre stycken olika företag och jämför priser. Många takläggare erbjuder ett kostnadsfritt hembesök i samband med att man ber om en offert. Då har man även möjlighet att ställa frågor och bilda sig en uppfattning om takläggaren.

Innan man helt bestämmer sig för vilken takläggare man ska anlita måste man be om referenser samt ringa upp dessa och ställa frågor. Blev taket färdigt i tid och fanns det något som kunde gjorts bättre är bra frågor. Innan takbytet påbörjas måste man även skriva ett ordentligt avtal.

Se till att dina rökluckor fungerar som de ska – det kan rädda liv!

26 Feb 2023

Vid en brand är det inte främst elden som dödar, utan gaserna och röken. Därför är rökluckor livsviktiga för att ge människor en chans att klara sig ut.

Du har troligtvis fått lära dig att det inte är själva elden som är det farligaste vid en brand, utan gaserna och röken. Det är detta som orsakar de allvarligaste skadorna och de flesta dödsfallen vid eldsvådor. Därför är det viktigt att få undan de farliga gaserna så snabbt som möjligt.

För att ge mer tid åt människor att utrymma en lokal som brinner ska rökluckor installeras i fastigheten. Det är en sorts ventiler som antingen öppnas automatiskt vid brandlarm eller manuellt av räddningstjänsten. Gaserna och röken vädras ut genom luckorna och sänker på köpet temperaturen inne i lokalen.

Rökluckor räddar liv – men bara om de fungerar när det gäller

Genom att skaffa rökluckor till fastigheten förbättrar du chanserna att människor som vistas där klarar sig ut i tid, om olyckan skulle vara framme. Dessutom har brandkåren bättre möjligheter att kunna rädda huset. Det är helt enkelt en livsviktig investering i alla fastigheter, både för bostadsrätter och arbetsplatser.

Trots detta är det inte alla hus som är utrustade med ordentliga rökluckor. Ännu värre är att det ofta finns rökluckor som visar sig inte fungera vid en riktig brand. Därför är det viktigt att se över rökluckorna som en del av det systematiska brandskyddet. Det kan rädda liv på riktigt.

Betonghåltagning kan vara nödvändigt i Uppsala

24 Feb 2023

Det kan vara nödvändigt med betonghåltagning i Uppsala vid nybyggnation eller renovering. Det kan handla om både borrning och sågning i betong med mera.

Betong är ett mycket hårt material som inte är lätt att få hål i vid behov. Som tur är finns det firmor som erbjuder kompletta tjänster inom betonghåltagning. Erfaren och kunnig personal utför håltagning i betong, tegel och granit. Det finns många olika anledningar till att göra ett litet eller ett stort hål vid renovering eller nybyggnation.

Det kan gälla vid arbeten som VVS- och elinstallation, sömborrning och borrning för belysningsstolpar med mera. När det gäller en bostad kan det handla om att uppnå en öppen planlösning. Då är det en god idé att anlita en lämplig firma i Uppsala som kan hjälpa dig att göra hål mellan två rum.

Anlita en yrkesman vid betonghåltagning

Har du planerat att ta upp ett hål i en vägg eller ett golv i Uppsala? Då är det inte bara att börja borra eller såga med vilket verktyg som helst. En god idé är att låta ett proffs på betonghåltagning utföra jobbet. De säkerställer att hålet blir snyggt och hamnar exakt där det är tänkt.

En kunnig yrkesman inom betongborrning borrar effektivt och säkert upp de hål som behövs i ett byggprojekt. Några exempel är hål för el, rör, fönster och ventilation. Arbetet utförs snabbt och professionellt med moderna och effektiva maskiner. Vid sågning i betonggolv används maskiner som är speciellt framtagna för just detta ändamål.

Vill du ta reda på mer om betonghåltagning, gå till denna sida: betonghåltagninguppsala.se

Få hjälp med fasadmålning i Stockholm

20 Feb 2023

Det är en tidskrävande konst att måla fasaden. Så slipp allt trubbel och alla långa timmar och anlita ett företag som fixar din fasadmålning i Stockholm.

Det tar längre tid än du tror att måla fasaden. Det är såklart jätteroligt, men om du ska göra det själv, så kommer hela semestern att gå åt. Hyr istället in ett företag i Stockholm som fixar fasadmålningen åt dig på ett kick. Då kan du istället luta dig tillbaka i solstolen på semesterorten och vara säker på att huset bli väl omhändertaget.

Det finns många anledningar till att ta hjälp när det kommer till fasadmålning. Förutom att du sparar tid, så kommer du också att spara pengar. Hur då? När jobbet blir gjort ordentligt så skyddas din fasad på bästa sätt. Fasaden i sin tur skyddar ditt hus. Du slipper fuktskador och reparationer.

Hur du vet att det är dags för fasadmålning

Att se över fasaden då och då är viktigt. När din fasad faller samman så kommer det att skapa andra problem med huset. Så håll fasaden i gott skick för att få ett hållbart hus. Byt ut gammalt virke som har murknat eller som har spruckit.

Det är också viktigt att du inte bara målar hur som helst när du ska måla om fasaden, eller måla på den nyuppsatta fasaden. Om du målar under fel årstid eller med fel teknik så kan du stänga inne fukten i träet. Så anlita en målerifirma med lång erfarenhet. Gör rätt från första steget, redan när grundfärgen ska på. Mer om fasadmålning hittar du på denna sida: fasadmålningstockholm.com

Fasadrenovering pågår i Göteborg

16 Feb 2023

Med en fasadrenovering kan man skapa ett stabilt och friskt hem i Göteborg. Men det kan även användas för att förändra hela husets identitet och utseende.

När man talar om fasadrenovering i Göteborg så brukar det vara något som kan kosta ganska stora pengar och vara en omfattande renovering. Men om man ser till det stora hela, i ett husägande, så kan det vara något som i längden istället sparar pengar.

För när man ser att en fasad är dålig, och behöver lagas eller bytas ut, så innebär det att fasaden inte gör sitt jobb. Och att fukt kan komma in i konstruktionen och skada den allvarligt, vilket till och med kan ha som följd att man en dag måste riva hela eller delar av huset. Eller så kan dessa skador innebära att huset inte håller inne värmen, vilket skapar större månatliga kostnader.

Ökat värde med fasadrenovering i Göteborg

Med en fasadrenovering i Göteborg kan man även öka värdet på sitt hus. Något som kan ge ett extra klirr i kassan vid en försäljning. Men det kan även innebära att man kan förbättra sina villkor på huslånet. Och dessutom så pass mycket att det vida överskrider vad själva renoveringen kostar.

Det finns dock även fall där en fasadrenovering egentligen mest handlar om att fräscha upp huset och göra att det ser bättre ut enligt ägarens, och omgivningens, tycke och smak. Men det kan ändå vara en renovering som är av stor nytta eftersom den även i förlängningen kan skydda fasaden mot skador.

Du kan beställa vibrationsmätning

7 Feb 2023

Om du vet att det ska sprängas i din närmiljö kan det vara bra att göra en vibrationsmätning. Skulle ditt hus bli skadat har du möjlighet att få ersättning.

Oftast utförs vibrationsmätning av det företag som startar ett byggprojekt. Det kan gälla pålning, sprängning eller andra anläggningsarbeten som skapar rörelser i marken. Mätningarna är till för att undvika skador på omgivande byggnader. Detta innebär också att man på ett tidigt stadium kan vidta åtgärder för att reducera vibrationer i marken.

Vid byggandet av den nya Västlänken i Göteborg var det många bostadsrättsinnehavare som oroade sig. Det skulle sprängas tunnlar under centrala Göteborg och risken för skador på de gamla fina husen var stor. I detta sammanhang var mätningen viktig både för byggherre och privata fastighetsägare.

Vibrationsmätning som sker i realtid

När du anlitar ett företag som utför vibrationsmätningar får du tillgång till en datoriserad mätteknik som i realtid dokumenterar rörelser i marken. Skulle det visa sig att de tillåtna vibrationsgränserna överskrids är det lätt att klargöra om de kan sättas i samband med byggarbetet. Arbetet kan avbrytas och åtgärder för att minska de skadliga markrörelserna kan vidtas.

Om du vet att det kommer att påbörjas större arbeten i din närhet kan du själv beställa vibrationsmätning. Mätningarna rapporteras löpande via mejl eller sms. Skulle det uppstå skador som kan härledas till anläggningsarbetena har du större chans att få ersättning för skadan. När du kontaktar företag som arbetar med vibrationsmätningar får du råd om hur du bäst kan gå tillväga för att skydda din fastighet. 

Mer om vibrationsmätning hittar du på denna hemsida: https://www.westbergvo.se/ 

Takläggare på uppdrag i Uppsala

27 Jan 2023

För att få en frisk och hållbar byggnad så behöver man ett tak. Därför finns det många takläggare som far runt på olika uppdrag runt omkring i Uppsala.

De flesta områden är djupare än vad man kan tro vid första anblicken. Och så är det även när det kommer till takläggning. För det är inte så enkelt som att man bara ska lägga på ett tak, utan det ska mycket mer till än så. Taket måste vara i en viss lutning och det måste vara helt tätt, såväl inifrån som utifrån.

Men som husägare i Uppsala behöver man egentligen inte lära sig allt om takläggning. Det är bara att anlita en duktig takläggare som kan ta på sig uppdraget. Och istället fokusera på vilken typ av takbeklädnad och färg som man vill att taket ska ha.

Kunnig takläggare i Uppsala

Om man vill att taket ska bli hållbart och friskt så är det klokt att anlita en duktig takläggare i Uppsala. En person som har företag eller som jobbar på ett företag, och inte någon kompis som säger sig kunna lägga tak för att man har gjort ett förråd för tjugo år sedan.

Som husägare är man ansvarig för att takläggningen blir korrekt utförd och även att den görs på ett säkert sätt. Men om man anlitar en duktig firma som har takläggare så innebär det att de har all kunskap och försäkringar, som gör att man som husägare kan känna sig trygg vad som än händer.

Så blir du en målare Göteborg talar om

14 Jan 2023

För att bli den målare som Göteborg skryter mest om krävs det att du ligger i. Det finns nämligen en smärre uppsjö av ytterst skickliga målare i Göteborg.

Hur står man egentligen ut som något alldeles extra i sin yrkesgrupp? Som någon som verkligen kan sin grej och är bäst i sitt skrå? Denna fråga har många skickliga målare i Göteborg ställt sig under åren och få har hittills lyckats hitta ett entydigt svar. Det verkar helt enkelt inte finnas något facit för hur man blir bäst.

För att bli en målare som Göteborg uppskattar finns det dock en hel del tricks att ta till. Ett leende på läpparna är alltid ett första steg. Ingen gillar att betala för tjänster från en sur och butter person. Med ett stort leende och en trevlig attityd kommer man alltid långt, vad man än jobbar med.

Fler tips till en målare

Nästa sak att tänka på är att man som målare måste hålla vad man lovat. Har man sagt att man ska dyka upp klockan åtta på morgonen så gör man det. Skulle något hända och man riskerar att bli sen så meddelar man detta i god tid. Att stå och vänta på sin hantverkare är inget som någon kund uppskattar.

Sist men inte minst gäller det att vara noggrann. Hemmet är mångas viktigaste plats och att få förvalta och föräldra denna plats är ett stort uppdrag. Ta kundens önskemål på allvar och se till att uppfylla dennes drömmar. Detta kommer garanterat resultera i lovord samt förhoppningsvis en fin recension på nätet.

En smed kan du hitta i Stockholm och dess omnejd

6 Dec 2022

Att det finns en smed i Stockholm är bra för alla som vill ha hjälp med att smida något. Och då är det inte planer som ska smidas utan riktiga grejer av plåt.

Att ha tillgång till en smed i kvarteret är faktiskt inte så dumt alls. Tänk om det läcker in vid skorstenen och du behöver täta med lite plåt runt den. Då svetsar en smed lätt en liten plåtkrage som du kan lägga runt nedre delen på utsidan av skorstenen. På så sätt rinner inget vatten in och förstör ditt hus.

Det finns så mycket en smed kan göra. Inte bara hemma vid små trevliga husbyggen utan en smed kan även vara till nytta vid stora industrier. Här kan det handla om att svetsa ihop stora balkar av järn eller metall som ska sitta samman. Tänk dig en stor lyftkran. Den har blivit svetsad både här och där.

Smed verksam i Stockholm

En smed kan vara verksam inom flera områden. Vill du ha en trappa i smide är det en smed du ska vända dig till. Vill du ha ett trappräcke som även det är gjort i smide så är det även då en smed du behöver anlita. Det finns många inredningsdetaljer en smed kan förgylla ditt hem med.

En smed är lite av en formgivare. De kan arbeta vid stora industrier men även syssla med konsthantverk. Smeden arbetar då vanligtvis vid sin smedja och värmer upp metallen till hög värme innan den formas på ett sådant sätt som är lämpligt och beroende på vad som ska smidas.

← Äldre inlägg