Blogg

En smart investering

10 feb 2021

Att lägga nytt golv känns ibland som en övermäktig och dyr process. Samtidigt är det en god investering som kan höja värdet på ditt boende, och har potential att ge ditt hem en ny känsla.

Golven i våra hem är kanske inget vi tänker på så mycket till vardags. Vi lever våra liv ovanpå dem, men i många fall passerar de ändå ganska obemärkta förbi. Två tillfällen när vi möjligen ägnar golven mer uppmärksamhet är när det uppstår slitage, eller när vi ska flytta in i ett nytt boende. Då kan man behöva fundera på om golvet ska bytas ut, eller vad vi tycker om golvet som del av det nya huset eller den nya lägenheten. Den inredningsintresserade kan se golvet som den bakgrund mot vilken resten av hemmet kommer till, och som en viktig komponent i att skapa det hem man vill ha.

Några tips

Om du som bor i Uppsala funderar på att lägga nytt golv, men är osäker på vad du ska välja, kommer här några bra tips. Du som letar golv till ett sovrum, vardagsrum eller kök kan alltid känna dig trygg med att välja ett trägolv. Trägolv är vackra att se på, slitstarka när de behandlas på rätt sätt, och bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Just hållbarhet blir viktigare för fler och fler konsumenter, och om du istället är på jakt efter till exempel ett laminatgolv finns numera även återvinningsbara varianter av detta. Tänk även på hur rummet ska inredas i övrigt, och vilken typ av känsla du vill att rummet ska inge.

Spara mer och släng mindre!

7 feb 2021

Varför slänga bort när man kan spara? Precis det bör man fråga sig när man är i en renovering och står inför massor av beslut. Försök att fundera ut vad som passar att återanvända istället.

Det finns så mycket man kan återanvända istället för att slänga bort. Vid en renovering där man återanvänder mycket så kommer renoveringskostnaderna att minska. Det är bra att återanvända både för klimatets skull men även för husägarens skull eftersom man håller nere på kostnaden för renoveringen.

En mycket fin detalj att ta tillvara på i ett gammalt hus är trägolv. Ibland kan de se ut att vara bortom all räddning men det är möjligt att rädda livet på dem. Det man kan göra är att utföra en golvslipning för att sedan göra en efterbehandling och sedan är golvet som nytt. Man använder sig av bra slipmaskiner nuförtiden som inte dammar eftersom det sitter en dammsugare på slipmaskinen. På så sätt slipper man damm över hela ens hus vilket kan vara svårt att städa bort.

Små saker kan göra mycket

Om man vill förnya sitt hem utan att slösa för mycket pengar och helst vill undvika att köpa nytt så finns det flera små saker man kan göra. Till exempel så kan man måla om bord och stolar eller kanske klä om sin favoritfåtölj. Man kan förnya sitt hem med tyger och till exempel få helt nya soffkuddar eller gardiner av tyg man kan hitta hemma undangömt eller på second hand.

En ordentlig dränering håller vattnet borta

3 feb 2021

När man planerar för husbygge bör alltid dränering vara en av de viktigaste punkterna. Med rätt utförd dränering kan man undvika problem med vatten och fukt, som annars lätt kan ta sig in.

Innan man sätter igång sitt husbygge bör man alltid ha en utförlig plan för hur allt ska gå till, och där ska dränering ingå. Det gäller oavsett om huset byggs i Göteborg eller någon annanstans. En dränering är till för att hålla borta vatten som annars letar sig in i huset och kan skapa problem. Med vatten i huset bildas det fukt och när fukten sprider sig bildas till slut tillväxt av mögel. Mögel är farligt att utsättas för regelbundet och kan bidra till hälsoproblem som till exempel utvecklad eller försämrad astma och allergi.

Det kan också vara aktuellt att utföra en dränering i Göteborg på ett redan befintligt hus, om man till exempel upptäcker fukt i huset. Fukt visar sig i huset, så det är bara att leta efter tecken, ett sådant tecken är att ens fönster blir fuktiga regelbundet.

Dränera ovansidan av huset

En sak som är viktig att komma ihåg är att vatten och fukt inte behöver komma från marknivå, den kan också komma från taket. Därför är det viktigt att se till att dräneringen på taket fungerar bra. Man ska till exempel se till att man har ordentliga hängrännor som leder bort vatten från huset. Man bör också undersöka taket och se till att taket är helt, annars kan vatten leta sig in, exempelvis genom en trasig tegelpanna.

Gediget och snyggt

26 jan 2021

Genom att hårdgöra ytor med en stensättning kan man få en bekvämare yta att gå på. Det finns även vissa stensättningar som kan användas på uppfarter i en snygg och mycket hållbar läggning.

Stensättning innebär skapande av en hård och bekväm yta utomhus. Det kan vara stora plattor eller små stenar, med en jämn eller med en rundad yta. Förr använde man sig exempelvis av den sten som fanns tillgänglig för att lägga på innergården och utanför ladugården. Det var ett sätt att få en jämn och fast yta där hjulen annars kunde börja sjunka ner och skapa en lerig soppa. Men fortfarande idag har stensättningen på många sätt samma anledning; att skapa en ren och hård yta att gå eller köra på.

Design efter smak

Den som arbetar med stensättning i Göteborg skapar ytor som kan vara för gångtrafik eller fordon. Men det kan även vara stensättningar som används som avgränsning av rabatter eller för att skapa terrasser i en sluttande trädgård. Stensättning kan också användas till att göra trappor i trädgården och för att dölja kanter på en pool eller damm.

När man arbetar med stensättning försöker man använda sig så mycket som möjligt av en maskin som hjälper till att lyfta stenen. Det är ett sätt att bespara sina ryggar, som inom yrket får mycket stryk. Men även om man tar maskiner till hjälp så är det mycket stensättning som måste göras för hand. Och ibland krävs det även att man behöver dela på en platta.

Så här håller du din altan snygg och fräsch

15 jan 2021

Är du trött på att få stickor i fötterna, eller trött på tiden det tar att snygga till altanen? Här hittar du värdefulla tips på hur du håller altanen snygg och fräsch. Varsågod, läs och lär!

För att din altan ska hålla sig snygg och fräsch behöver du ge den lite kärlek med jämna mellanrum. Kärlek i detta fallet innebär behandling, ibland så ofta som en gång om året, i form av olja. Innan du sätter igång att olja din altan bör du försäkra dig om att träet är helt och rent. Då håller behandlingen längre och det är mindre risk för alg-och mögelpåväxt. Och du, tänk på brandrisken när du oljar din altan. Om oljerester samlas under altanen eller i trasor kan intensiv värme få träet att självantända. Därför är det viktigt att undvika spill, och att alltid lägga trasor och penslar i vatten när du är klar.

Dags för en altanslipning?

Får du flisor under fötterna när du går på din altan? Eller känner du stickor och små sprickor? Då är det på tiden att ge altanen lite extra kärlek i form av en slipning. Ska du slipa altanen själv bör du använda skyddsmask. Att andas in trädamm kan nämligen vara skadligt. Är din altan byggd av tryckimpregnerat virke behöver den troligtvis inte behandlas lika ofta. Det kan dock vara bra att veta att även en ytbehandlad altan bleknar eller grånar med åren. Behandla den med olja för att ge den en djupare färg. Hitta mer information om slipning av altan på denna sida: https://www.slipaaltan.se/

Stå tryggt på en byggställning

8 jan 2021

Oavsett vilken höjd man arbetar på så vill man kunna göra det på ett tryggt sätt. De flesta vet att höga höjder innebär större risker, men med en byggställning står du tryggt oavsett höjd.

Man ser oftast byggställningar vid just byggen. Det kan vara så att man reparerar en byggnad, eller att man bygger en ny. Byggställningen är även praktisk om man ska byta många fönster på en högre höjd eller lägga nytt tak. När man jobbar på en hög höjd är säkerheten A och O. För att hålla denna säkerhet behöver man ha trygga redskap att stå på. De behöver vara uppsatta korrekt för att undvika olyckor som kan skada både arbetare och människor nere på marken. Det kan även vara en försäkringsfråga; det vill säga att försäkringen inte täcker en om ställningen inte är uppsatt på ett korrekt sätt.

Hyr en byggställning

Är man i behov av en byggställning är det inte många som har det till hands hemma i garaget. De flesta hyr sin byggställning, och detta gäller inte bara privatpersoner utan också många företag. Genom att hyra istället för köpa kan man själv välja vilken storlek man behöver beroende på projekt. Man får även tips och råd om det är något man undrar över. Hyr man från ett seriöst företag kan man i vissa fall också få hjälp av företagets personal när man ska sätta upp den. Då kan man känna sig trygg med att den står stadigt och undvika olyckor på bästa sätt.

Fördelen med lastväxlare

7 jan 2021

Sättet att välja vilket flak man ska ha på bilen är något som anammats inom två olika lastbilsmodeller. Med en trailer eller en lastväxlare kan man byta lastmöjligheter beroende på frakt.

En trailer är en förarhytt med möjlighet att fästa ett släp efter. Det kan se lite lustigt ut när bara förarhytten är ute och kör. Men på det sättet kan man också ställa av ett släp om man ska göra ett ärende eller är på väg att hämta upp ett nytt. Lastväxlaren är lite annorlunda konstruerad. Här finns en hel lastbils underrede med hjul och det är bara själva flaket som kan bytas ut. Båda sorternas fordon har sina fördelar eftersom de båda kan köra olika typer av frakter. Men trailern har också oftast ett längre släp där mer får plats.

Hålla nere priset

Fördelen med en lastväxlare gentemot andra lastbilar, är att det är själva lastväxlaren som hela tiden har den högsta kostnaden i drift, det vill säga förarhytten och underredet. Det billigaste på en lastbil är själva flaket och det är också det enda som byts ut på en lastväxlare. Som kund är det därför en god idé att anlita någon med lastväxlare eftersom man då kan få hjälp med vad man än önskar och dessutom till ett rimligt pris. De flesta företag försöker använda sig av så få leverantörer som möjligt för att ha så få kontaktpersoner som möjligt, men även för att slippa leta runt när man väl hittat någon som man trivs bra med. Läs mer om lastväxlarflak på denna webbsida: https://www.lastväxlarflak.nu

Sätt lite färg på vardagen

5 jan 2021

Är du trött på färgen du har i ditt hem? Passar den inte alls den inredning du har längre? Det löser du enkelt genom att måla om. Tiden och intresset behöver inte finnas, en målare löser det.

Det är aldrig för sent för en förändring, faktum är att den passar in precis när som helst. Tiden behöver du inte ha själv, med hjälp av målare behöver du inte ens vara på plats medan ditt hem blir ommålat.

Det är enkelt att anlita målare; du berättar vad du önskar för färg, vilket rum de ska ta och hur du vill att resultatet ska vara - de fixar. Är du osäker på vilken färg du vill ha kan du få råd från målarna. De kan även hjälpa till att beställa hem olika testfärger så du får känna av vad du vill ha. Tveka inte att ta kontakt med en målare, det är guld värt att få hjälp av en professionell och pålitlig målare.

Göra det själv

Många väljer att måla om själva. Det kan var mysigt att ha ett projekt och jobba i sitt eget hem. Man ska vara medveten om vad det innebär samt hur mycket tid det faktiskt tar. Det är dessutom många olika verktyg man behöver för målningen. Ska man måla inomhus behöver man även skydda golvet och lister som inte ska ha färg på sig. Allt detta slipper du tänka på om du anlitar en målare. De har kunskap och vet vad som behövs, de ser även till att skydda golv och lister.

Vad är fastighetsrätt?

3 jan 2021

Fastighetsrätt är en viktig kunskap för både företagare och privatpersoner som ska köpa eller sälja sin bostad. Fastighetsrätten behandlar regler om köp, hyra och arrende av fastigheter.

Fastighetsrätt är ett väldigt brett område. Det gäller både när man ska köpa, sälja eller hyra bostad och både för privatpersoner och företagare. Det kan även behövas hjälp av en fastighetsjurist om det uppstår problem när man köpt ett hus som inte är som utlovat. Men det kan även vara personen som sålt huset som behöver hjälp när köparna sedan inte tycker det är som säljaren beskrev. Det finns många lagar och det är omöjligt att hålla koll på allt själv. Fastighetsrätten kan då hjälpa dig med det. Hur bra koll har du på fastighetsrätten och vad kan du behöva hjälp med?

En jurist som hjälper dig

De som arbetar inom fastighetsrätt är specialiserade jurister. Behöver man hjälp av dem finns det många att välja mellan. Det gäller allt från att äga till att sälja. Men även regler gällande bygglov, fastighetsbildning och andra bestämmelser som finns för att skydda miljön. De arbetar inom stora områden, så även juristerna inom fastighetsrätt är specialiserade på olika områden.

Behöver du hjälp av en jurist bör du välja en som är specialiserad på just ditt problem. Juristerna finns där för både privatpersoner och företag och detta är något som man bör känna till om man ska köpa eller sälja sitt hus. Skulle något gå fel om ni sålt ett hus och köparna inte är nöjda så kan ni ta hjälp av dem. Det gäller åt andra håller med, har ni köpt ett hus och det inte är som utlovat så kan de hjälpa er med det. När ni går i tankarna på att sälja eller köpa, ta då även reda på vem ni kan använda er av om det uppstår problem.

Välj rätt

Det finns många olika jurister som arbetar med detta. Att välja ett företag som har erfarenhet och är proffsiga är att föredra. Ni bör välja den byrå som kan hjälpa er på bästa sätt. Ni hittar olika företag genom att söka på nätet. Välj då någon som inte har för fullt upp, utan har tid att även prioritera er. Kolla gärna prisuppgifterna hos olika företag. Juristbyråerna brukar erbjuda en gratis konsultation där du beskriver ditt ärende samt får svar på det du vill veta för att kunna avgöra om det är rätt företag för dig.

Behöver du se över ditt tak?

29 dec 2020

Att ha ett välvårdat tak är mycket viktigt eftersom du vill inte riskera att få problem med läckage. Ett tips är att se över ditt tak regelbundet, det är bra om du gör det minst en gång per år.

Ett tak behöver vara i ett gott skick så att du slipper problem som kan innebära att du får vatten in i huset. Och vatten som letar sig in genom taket är inget du vill uppleva, för det kan behövas mycket jobb för att sanera skadorna. När fukt tar sig in så kan det skapa besvär. Det kan börja lukta unket och värst av allt är om det börjar växa mögel.

Får du mögel i huset så kan det lätt sprida sig. Även i luften så kan mögelsporer flyga omkring och det kan i sin tur medföra hälsoproblem. Det finns risker med mögel som kan göra du blir sjuk, det kan vara huvudvärk eller problem med lungorna.

Ta hand om taket

Om du ser över ditt tak regelbundet så kommer du att upptäcka eventuella problem som behöver åtgärdas i tid. Tycker du att det är läskigt att ta dig upp på taket och undersöka hur det ser ut så kan du ta hjälp av en takläggare. Ett problem som ofta ses på tak är att tegelpannor är trasiga och de ska då så snabbt som möjligt bytas ut mot nya. Med hjälp av en takläggare så är snart problemet åtgärdat och du slipper oroa dig för vattenskador.

Vilket tak vill du ha?

23 dec 2020

Det finns olika tak ute på marknaden att använda sig av. Ska du lägga nytt tak och funderar på vilket? Ta hjälp av experter för att se vilket tak som passar ert boende bäst, de kan olika tak.

Tegeltakpannor, betongpannor, plåttak och papptak. Dessa är några av de vanliga takmaterial vi finner idag på olika hus. Papptak används ofta på de hus som har platta tak. Detta är ett billigare material, dock är det känsligare mot olika väder. Men vid rätt arbete kan det hålla upp emot trettio år.

Vissa väljer att lägga sitt tak själva, men det finns risker med det. Arbetet är på en hög höjd och har man ingen kunskap är det inte så enkelt. Taket har en lång livslängd rent generellt. Tar man t ex ett plåttak kan det hålla uppemot sextio år. För det behöver det omsyn, tvättas av från alger och annat när det är smutsigt, ses över och repareras vid behov.

Lämna bort arbetet

En del väljer som sagt att fixa med taket själva, detta är dock inget för alla. Man arbetar på en hög höjd och ska kunna se vad som behöver åtgärdas. Lämnar du istället bort arbetet och anlitar en takläggare i Umeå eller någon annanstans slipper du själv stå på hög höjd och du kan vara säker på att arbetet blir utfört på ett korrekt sätt. Det är kostsamt att ta ut en takläggare, men med tanke på takets livslängd är det värt varenda krona. Det går dessutom att använda sig av ROT-avdraget.

Byggställningar för olika typer av projekt

8 dec 2020

När stegar inte längre räcker till och du behöver stå stadigt i samband med arbete eller bygge, se till att anlita proffs som hjälper dig att bygga bättre och säkrare lösningar på ett kick.

Som privatperson tänker du kanske främst på byggnadsställningar i samband med att du ska måla ett hus eller lägga om taket. Eller kanske tänker du på de många byggställningar du promenerar förbi på väg till och från jobbet. Hus som renoveras, målas, repareras eller helt enkelt byggs helt nya från grunden. Det finns hela företag som är specialiserade på olika typer av byggnadsställningar eller rentav erbjuder bredden för alla möjliga typer. De rycker ut till privatpersoner, företag och alla möjliga typer av industriella projekt.

Ställningar för infrastruktur

Byggställningar är ju oftast något som står under en viss period för att fylla en temporär funktion som vid målning eller renovering. Men det går givetvis att skapa ställningar som löser behov i olika typer av infrastrukturprojekt som exempelvis renovering av broar och liknande, där arbetarna behöver kunna hänga under stora broar i samband med renovering och målning. Förutom själva ställningarna som sätts upp i samband med olika projekt finns även olika typer av väderskydd som behöver monteras för att skydda fasad och material samt arbetarna från väder och vind. Våra nordiska förhållanden kan periodvis vara tuffa och det finns väderskydd som är speciellt anpassade för det, både i montering och skydd. Detta gör att säsongen för byggföretagen kan förlängas avsevärt.

Ett badrum med bra förvaringsmöjligheter

7 dec 2020

Ska du till och renovera ditt badrum? Eller ska du kanske bygga ett helt nytt? Oavsett vilket så behöver det planeras och funderas en hel del innan du sätter igång. Hur ser ditt drömbadrum ut?

När det handlar om badrum så är förvaring en av de allra största momenten att klura ut innan man sätter fart och köper badrumsinredning. Vad vill man förvara i badrummet? En del kanske känner att de bara vill ha det allra nödvändigaste i badrummets förvaring medan andra vill kunna förvara så mycket som möjligt. Ska handdukar och badlakan vara i badrummet till exempel? Toalettpapper, blöjor till barnen och städgrejer kanske också behöver få plats. Oavsett vad man vill förvara så behöver badrumsförvaringen passa ens önskemål och behov.

Förvaring i badrummet enligt dina behov

Går du i tankarna att renovera och göra om hemma i ditt badrum? Behöver du hjälp att planera ditt badrum i Stockholm med omnejd? Ta då hjälp av en riktigt bra och kunnig hantverkare som kan sin sak och som kan hjälpa dig att få just precis det badrum som du behöver och vill ha. Badrummet behöver ha bra funktioner precis som när det gäller husets kök. Förvaringen i ett lite mindre badrum behöver svälja mycket mer saker utan att för den sakens skull ta upp för mycket plats. Det finns många fiffiga lösningar och olika typer av badrumsmöbler nu för tiden som gör att ditt badrum inte känns trångt bara på grund av möbleringen. Hur vill du att ditt badrum ska se ut?

Behöver du en duktig hantverkare?

7 dec 2020

Förr eller senare hamnar man i en situation där man behöver en hantverkare. Det är en oumbärlig hjälp när det väl gäller. Vart ska man vända sig för att hitta behöriga, erfarna hantverkare?

Det kan vara allt från att kakla ett badrum till att helrenovera en lägenhet. Men det kan också vara att laga ett fönster eller sätta upp en tapet. Vad du än behöver hjälp med, och inte hinner eller inte klarar själv, kolla med en hantverkare i Stockholm. Har du dragit dig för att ta tag i projekt, stora som små, kan du nu sätta igång. Genom att kontakta ett hantverksföretag med stor bredd kan du få hjälp med alla delar i ditt projekt, utan att behöva ringa runt till flera olika firmor. Och du får ROT-avdrag på arbetskostnaden.

Vad behöver du hjälp med?

Är det badrumsrenovering? Du får hjälp med alla delar som rör badrum. Behöriga hantverkare våtrumssäkrar, drar elen och kaklar samt fixar alla rör, enkelt och smidigt. Är det köket som behöver en uppdatering, nya snickerier, VVS-arbete och elinstallationer, så sköter samma firma de bitarna. Måla om eller tapetsera, kunniga och erfarna målare gör om ditt hem så det blir precis som du vill ha det. Du får även råd och tips från erfarna hantverkare om du är rådvill. Sugen på en altan? Absolut, altanbygget kan äntligen bli av, från planering till grundsättning, från plintar till räcke och trappa. Renovera fasaden? Ja, ibland är det nödvändigt, och ditt hus får ett lyft, både ekonomiskt och estetiskt.

Takläggare i Falun jobbar effektivt

3 dec 2020

För en takläggare är alla kunders önskemål lika viktiga. Man jobbar därför lika effektivt och hängivet med att lägga ett plåttak i Falun som att lägga ett tak med exklusiva tegelpannor.

Det går att lägga papptak också, men det är inte lika vanligt. Det beror på att det är lite mer underhållskrävande, och numera vill folk ha så lite jobb med sina tak som möjligt. Ett plåttak är därför väldigt bra. Det håller sig snyggt länge, bara man tänker på att måla det med jämna mellanrum. Målningen skyddar mot rost. Vill man ha riktigt snygga takpannor är det också ett val man kan göra, men det kräver en stabilare konstruktion, eftersom ett sådant tak blir ganska tungt.

Renovering är ett alternativ till nytt tak

Vill man inte att taket ska kosta så mycket, duger det oftast bra att renovera det. Takläggaren tittar på läkt och takpapp, och ser så att det ser bra ut, och sedan lagar man där det behövs. Kanske behöver man bara byta några takpannor, och ofta har husägaren några extra liggande i ett förråd. En plåt som har rostat på plåttaket kan behöva bytas, och sedan räcker det med en ommålning.

Taket får gärna vara snyggt, men det måste vara helt och skydda huset mot regn och blåst. Dessutom bör en husägare ha bra anordningar för taksäkerhet. Man ska kunna ta sig upp på taket utan att riskera att falla ner. Byt ut gamla stegar och vajrar och rensa takrännorna, så blir taket funktionsdugligt och fint. Läs mer om takläggarens arbete på denna hemsida: https://www.takläggarefalun.biz 

← Äldre inlägg