Blogg

Se upp för mossa på tak

29 mar 2020

Mossa på tak är vanligt och en naturlig följd av påfrestningar från väder och vind. Genom att ta bort den regelbundet, minskar du risken för fukt och skador i konstruktionen på ditt tak.

De flesta tak drabbas av påväxt från mossa och annat grönt förr eller senare, även om vissa material är mer mottagliga än andra. Var huset ligger spelar också roll, då en fuktig och vindpinad miljö ofta ger ökad risk för att taket ska få sig en grön matta. Mossa på tak kan tyckas vara ett ganska litet och harmlöst problem. Men vad många inte vet är att olika typer av påväxt på taket, innebär sämre avrinning av snö, is och regnvatten - och därmed bättre möjligheter för fukt att ansamlas och så småningom tränga ned i undertak och övrig konstruktion. Lyckligtvis finns det effektiva behandlingar för att bli av med den oönskade växtligheten, som du antingen kan göra själv eller - för bästa resultat - med hjälp av ett proffs.

Rengöring och ytbehandling av taket

För att bli kvitt mossan och eventuell övrig påväxt, gäller det i första hand att grundligt rengöra och tvätta taket. Väljer du att anlita en professionell firma gör de först en inventering av hur mycket växtlighet som finns på taket, och hur omfattande behandling som krävs. Efter rengöringen bör nämligen taket behandlas med särskilda ytskiktsmedel. Detta för att undvika att mossan hittar tillbaka och på nytt ger dig huvudbry. Idag finns det utmärkta miljövänliga behandlingar, som är snälla mot såväl människor som natur - utan att för den sakens skull tumma minsta lilla på kvalitet, resultat eller effektivitet.

Ta hand om ditt tak

En vanlig missuppfattning kring mossväxt på tak, är att det ser ut som mossan man ser i skogen - d.v.s. stora, gröna sjok som är lätta att upptäcka. Och det är förvisso delvis rätt, för det kan se ut så om det hunnit gå riktigt långt. Men allra vanligast är att det rör sig om små beläggningar, som inte alls är särskilt lätta att vare sig se på avstånd eller få bort. Just därför är det så viktigt att man regelbundet inspekterar sitt tak både invändigt och utvändigt. Då har man bättre chans att upptäcka begynnande tecken på ovälkommen växtlighet och fukt. Känner man sig inte bekväm med att balansera högt där uppe på taknocken, står förstås en takfirma gärna till tjänst och hjälper till.

Vad kostar det att lägga om taket?

25 mar 2020

Föll några takpannor ner i höststormen? Eller är ni osäkra på om plåttaket fortfarande håller tätt? Det är viktigt att både husets fasad och tak håller fukten ute så att insidan skyddas.

Man bör besiktiga sitt tak en gång om året för att försäkra sig om att det håller tätt. Har det stormat lite extra kan det vara bra att kontrollera taket en extra gång. Skulle taket behöva repareras eller läggas om är det bara att ta in offerter från ett flertal olika professionella takläggare och jämföra priser. Var noga med att fråga om anbuden är med eller utan ROT-avdraget inräknat. Det finns även flera sidor på nätet där man lätt kan göra en grov uppskattning beroende på material. Priserna skiljer sig dock också när det gäller arbetskostnaden. Det är nämligen alltid lite dyrare att anlita en hantverkare i en av våra storstäder.

Gör själv en grov prisberäkning

Man kan också själv göra en grov beräkning uppdelat på själva arbetskostnaden och materialet var för sig. Detta för att ROT-avdraget sen bara får göras på själva arbetskostnaden och inte på materialet. Uppskatta därför antalet arbetstimmar och multiplicera det med hantverkarens timlön. På summan betalar man sen 70% då resterande försvinner tack vare ROT-avdraget. Materialkostnaden kan variera stort beroende på kvalitet. Kvadratmeterpriset på takpapp, takplåt eller tegelpannor kan variera stort. Men pröva att göra en grov beräkning på ett kvadratmeterpris på några hundra kronor för materialet. Tänk också att lägga till eventuella resekostnader och hyra av byggställning om taket är stort.

Prisskillnaden mellan olika material kan vara stor

Att lägga om ett tak är förstås ett tidskrävande projekt men att inte göra det kan kosta långt mer och det lönar sig inte att försöka snåla på det. Läcker det och det blir fuktskador och kanske till och med mögel blir renoveringskostnaderna större och mer omfattande. Dessutom kan man drabbas av allergier som det sen kan vara svårt att bli av med. Då man lägger om ett tak brukar man ta hänsyn till när huset byggdes. Tegelpannor användes ofta ända fram till mitten på 1900-talet då det ersattes av andra mer lätta material. Tegel är det dyraste materialet medan ett papptak är det billigaste. Plåt och betong hamnar någonstans mitt emellan. Vill man byta taktyp på sitt hus måste man även ta hänsyn till byggkonstruktion. Det är exempelvis inte säkert att ert hus klarar att hålla uppe ett tungt tegeltak.

Vill du ha tag på målare i Göteborg?

25 mar 2020

Var hittar man riktigt duktiga och kunniga målare i Göteborg? Vem ska man anlita om man vill ha ett svårt måleriarbete utfört i Göteborg med omnejd och bara vill ha det bästa som går att få.

När man vill ha måleriarbete utfört är det lätt att få tag i målare i Göteborg. Det är förmodligen lika lätt i andra städer. Troligtvis finns det en målare i varje litet samhälle. Det behövs alltid hantverkare och måleriyrket är ett där flera uppgifter ingår. Liksom andra hantverksyrken är måleriet ett man kan utbilda sig till genom så kallad lärlingspraktik. Det innebär helt enkelt att man går jämter någon som är duktig och kanske till och med är en målarmästare. En som bemästrar konsten att måla. Genom att iaktta och studera lär sig lärlingen hur en skicklig målare gå till väga.

Vad gör en målare

Att en målare utför fler uppgifter än att bara måla är nog tydligt för alla. De förarbetar grundligen för att färgen ska sitta kvar på väggar och andra ytor. Det betyder att de behöver klara av att slipa och spackla. Ibland behövs det bara lite spackel över sprickor och ojämnheter men en van målare räds inte att bredspackla en hel vägg. Man också lär sig att tapetsera. Förr var måleriyrket lite hälsovådligt på grund av de starka ångorna från färgen. Nuförtiden är de flesta färgerna baserade på vatten.

Anlita en målare

Det finns många som ger sig på att måla själva både när det gäller utsidan och insidan av hus. Vad man behöver tänka på är att göra ett grundligt förarbete. Det ska slipas och spacklas och har man aldrig förr hanterat en bredspackel kan det vara lite vanskligt att utföra arbetet själv. Gäller det väggar i lägenhet, brukar man kunna klara av det med lite instruktioner från affären. Men oj vad mycket det ska inhandlas. Målartejp, täckpapper, grundfärg och slutligen den färg på väggen man vill ha. Dessutom tillkommer verktyg. Man behöver penslar i olika utföranden. En för hörnen, en annan för lister och sedan fortsätter det med rollers och tråg. Kläder som tål lite skvätt och en stor portion tålamod är bra att utrusta sig med också. Mycket vätska och en stark och smidig kropp kan vara ett plus i kanten. Nä, det är nog lika lätt att anlita en målare som att göra det själv. Då har man en garanti på att det utförda jobbet blir bra. Vi rekommenderar denna hemsidan: https://www.målaregöteborg.biz

Dags att se om ditt hus med plåtslagare i Solna

24 mar 2020

Har du en fastighet som du är rädd om? Ser ditt tak inte helt fräscht ut längre? Läcker det in rentav? Då behöver du få hjälp av plåtslagare i Solna!

Hur man än ser det och hur man än resonerar så är det taket som gör det. Taket lägger lock på ditt hus, skyddar dig och allt det som är ditt från väder och vind och ser till att huset hålls varmt och torrt. Taket är också något av det första du ser när du tittar på en fastighet! Ett tak som inte längre fungerar som det ska, som är missfärgat och kanske till och med trasigt är inte roligt. Det fungerar inte längre optimalt och det drar ner fastighetens värde. Ett sådant tak behöver öm omvårdnad och den som fixar det är en plåtslagare i Solna.

Vad kan du få hjälp med?

Av naturliga skäl är få av oss intresserade att krypa omkring på hustak som befinner sig x antal meter ovanför marken, men det är ingenting som hindrar en plåtslagare. En plåtslagare i Solna kan hjälpa dig med det mesta i takväg, plus diverse detaljer på din fasad! En plåtslagare kan både ordna ett komplett takbyte, reparera befintliga tak och mycket mer. Alla detaljer, för säkerhet och utseende, fixar en bra takfirma. Skorstensplåt eller hängrännor, vindskivor och fönsterbleck - inget innebär några problem. Vill du sedan, när reparation eller byte är avklarat, ha hjälp med exempelvis snöskottning och skötsel av taket kan en plåtslagare i Solna ta sig an även detta. En takfirma med lång erfarenhet är van att ta tag i många olika typer av plåtarbeten. De kan också handskas med en rad olika material. För en plåtslagare är det en intressant utmaning att arbeta med både äldre material som koppar och galvaniserad stålplåt såväl som modernare tak gjorda av aluminium eller rostfri plåt.

En vettig offert och goda råd och förslag

För att du ska kunna få ett realistiskt förslag på åtgärder är det bra om plåtslagaren får tillfälle att komma och göra en inspektion av din fastighet. En plåtslagare som renoverat många kulturklassade fastigheter har lärt sig att förstå vad som fungerar och vad som inte blir bra. Efter inspektion får du en offert. En vettig takfirma är utomordentligt noga både med säkerheten, med materialen och med att se till att arbetet blir väl utfört med minsta möjliga miljöpåverkan. Ring redan idag!

Bra med väderskydd för ert bygge i alla väder

24 mar 2020

Behöver ni hyra ett väderskydd att sätta upp vid ert bygge i Stockholm? Ett väderskydd kan behövas vid alla typer av byggen som sker under bar himmel, så se nu till att skaffa ert skydd idag.

Oavsett storleken på bygget så kommer det att påverkas av vädret om det står under bar himmel. Det kommer att utsättas för kanske både sol, regn, hårda vindar och snö under den tiden som bygget är igång, så se till att verkligen skaffa ett väderskydd att ha till just ert bygge när den tiden kommer. Det kommer att skydda både de som arbetar men framförallt så kommer det att kunna skydda själva bygget från yttre påverkan av vädrets makter. Det vill man verkligen inte börja med, att sanera från vatten eller kanske till och med mögel, för att man inte har skyddat bygget ordentligt från början, eller hur?

Regnar kraftigt ner på marken

Hyra istället för att köpa

Det mesta går faktiskt att hyra idag, man behöver inte lägga ut pengar på att köpa ett nytt väderskydd utan det finns för företag att hyra och så även för privatpersoner som kanske behöver skydda ett tak till exempel vid ombyggnation. Det finns företag i Stockholm till exempel, som hyr ut väderskydd av olika varianter. Den absolut första som man vill skydda bygget från är självklart regnet. Man vill kunna isolera huset eller byggnaden så långt det bara är möjligt, från att bli blöt av regnet.

Fördelarna är många

Fördelarna med att använda sig av väderskydd är många. Det kommer inte in något regn, ingen snö och ingen blåst mer än den man hör fladdra i skyddet och att värmen faktiskt bibehålls och gör så att allting kan torka bättre och snabbare, än om det hade varit utan skydd. Genom att använda sig av ett väderskydd så kan man effektivisera arbetet eftersom det går att fortsätta jobba i alla olika väder. Väderskydden monteras med en presenning, en speciell presenning som är avsedd för just det ändamålet eller så använder man sig av takbalkar eller takkassetter. Oavsett vad storleken på bygget är eller vad ni väljer att använda er av för skydd, så kommer ni garanterar att vara nöjda över ert beslut att använda skydd. Ni kommer att spara tid, pengar och energi och samtidigt effektivisera arbetstiden, då det kommer att gå att fortsätta jobba som vanligt under regn eller till och med en snöstorm. Läs mer på denna sajt: https://www.väderskyddstockholm.nu

Vad kostar det att lägga golvvärme?

24 mar 2020

Vill du ha varma golv där hemma? Då ska du satsa på golvvärme som förutom hålla dina fötter varma även värmer upp hela rummet. Golvvärme har förmågan att fördela värmen på ett smidigt sätt.

Funderar du på att installera golvvärme i ditt hem då ska du veta att det är en bra idé för det kommer att ge dig en bra värme i ditt hus. Det är möjligt att installera golvvärme i hela huset men det är mest populärt att förse badrummet med golvvärme. Att efter en dusch trampa på ett varmt golv istället för ett kallt är så mycket behagligare för dig. Golvvärme ger en bra fördelning av värmen och passar bra i badrummet där du vill ha det varmt och skönt för att slippa fukt. Så nu kommer frågan om kostnad. Och det kan vara svårt att ge ett kort svar på det eftersom det beror helt på vilken slags golvvärme du vill ha och hur stor ytan är. Men låt oss säga att kostnaden för själva golvvärmen kan variera mellan 200 - 400 kronor per kvadratmeter. Ta hjälp av en golvläggare som kan hjälpa dig med planeringen och du får ett kostnadsförslag.

Olika sorters golvvärme

Det finns flera sorters golvvärme du kan installera och det är vattenburen golvvärme eller en annan form av golvvärme som ger värme från elslingor. Ett annat alternativ är en slags värmematta som läggs i golvet. Ja som du ser finns det många varianter på golvvärme och därför också många prisklasser. Sedan är frågan om kostnad efter att golvvärmen är lagd också viktig att ta i beaktande, eftersom golvvärme ska värmas upp på ett eller annat sätt. Väljer du vattenburen golvvärme så kommer värmen troligtvis från en värmepump som oftast tar sin energi från bergvärme. Detta alternativ är ett klimatsmart val eftersom du tar tillvara på naturens energi som ligger i berggrunden.

Installera golvvärme

Det bästa alternativet är att anlita en golvläggare när du ska installera golvvärme så det blir rätt gjort. Det krävs erfarenhet av att lägga in golvvärme och med hjälp av en golvläggare kan du släppa oron om slutresultatet. Det första som ska göras är att det gamla golvet slits upp för att få ner golvvärmen. Slingor läggs ut utmed golvet som gjuts in om det är vattenburen golvvärme och på detta läggs det nya golvet. Med golvvärme kommer du alltid att ha varma och sköna fötter i badrummet.

Därför ska du hyra ut ett attefallshus

23 mar 2020

Bor du i en storstad där bostadsbristen är ett faktum. Vill du skapa dig en extra inkomst och äger din egen tomt, då ska du bygga mer! Nya reglerna för bygglov är super för komplementbostäder.

Från och med 1 mars i år (2020) har du rätt att bygga en kompletterande bostad på din fastighet på upp till 30 kvm. Detta är en ökning från tidigare 25 kvm, vilket ger minst 3 kvm extra i bostadsyta. Reglerna gäller enbart för komplementbostad och el för komplementbyggnad så som förråd eller liknande och är skapade just för att avhjälpa bostadsbristen och få fler att vilja bygga och hyra ut. Idag finns mängder av fina attefallshus att köpa i färdiga byggsatser eller som lego. Kanske tar du hellre in en riktigt duktig snickare och bygger allt från start? Oavsett vilket du väljer så kan du relativt snabbt räkna hem kostnaden av bygget när du hyr ut.

Så många snygga modeller

Tillverkare av olika typer av attefallshus ploppar upp här och där. Den ena modellen snyggare än den andra. Tänk till på vad som är attraktivt där du bor. Vilken typ av målgrupp finns som kan vilja hyra hos er? Kanske är det jobbpendlare eller studenter? Eller är det rent av ett par som söker bostad? Utifrån din målgrupp får du en tydligare bild av vem du vill hyra ut till och vem du ska bygga för. Ta sedan in en snickare för att utföra jobbet och kolla gärna så han har kompetens eller kontakt för att även slutföra el och vvs. Välj gärna en snickare som är van att jobba med smarta lösningar på liten yta. Att optimera ytan och skapa ett riktigt attraktivt boende är så klart en fördel när du ska få hyresgäster och kunna ta en bra hyra.

En investering för familjen

När du väljer att bygga en kompletterande bostad på fastigheten som är till för att hyras ut så skapar du en helt ny inkomst till familjen. Initialt är det en investering när du anlitar snickare och köper material, men det kan du låna till vid behov. Därefter sätter du en marknadsmässig hyra och räknar snabbt ut vilken intäkt ni får in per månad och år genom att hyra ut ert nya, fina attefallshus. Utöver intäkten så får ni säkerligen nya vänner och husvakter om ni själva behöver resa bort medan era vänner är kvar hemma och håller ett öga på allt.

Vad gör en snickare?

20 mar 2020

Hur arbetar en snickare? När behöver man anlita en snickare? Vilken utbildning behövs för att kunna bli en snickare? Läs mer här och ta reda på allt du behöver veta.

En snickare kan utföra en hel del olika arbeten. Det finns snickare inom byggbranschen och kanske är det just det man refererar till så fort man hör ordet snickare. Men ibland hör man talas om finsnickerier. Det kan vara någon som specialiserat sig på att snickra finare, smäckrare saker än hus, byggnader och stommar. Finsnickeriet hittar man ofta under kategorien hantverkare. En snickare kan till exempel tillverka möbler, fönster, dörrar, trappor, köksinredning eller som tidigare nämnts hus eller andra byggnader. Ibland blir det så dekorativt att det påminner om tavlor eller utsmyckning. Det kallas då för ornament. Man använder ett mycket tunt material av trä där det sedan skärs ut ett mönster i. Delen som blir kvar används ofta för att smycka en annan produkt i trä.

Utbildning till snickare

Snickeri och arbete med trä är oavsett inriktning en mycket gammal hantverkstradition. I byggbranschen finns det nästan alltid jobb oavsett var man bor i vårt långa land. Eftersom det alltid kommer att finnas behov av hus kommer det följaktligen alltid finnas behov av snickare. En enkel matematik. Så ju duktigare man blir på sitt hantverk desto lättare blir det att få arbete. Utbildningen kan fås på komvux eller annan utbildningsverksamhet, ibland kan det ordnas utbildning i företagets regi. En del av utbildningen innebär lärlingsarbete och en del är teoretiska ämnen. Det passar därför mycket bra för den som tycker att det är roligare att göra något praktiskt i stället för att sitta i en sal och plugga teori. Men det går lika bra att bli snickare även om man skulle älska att läsa teori.

Anlita snickare

Snickaryrket är ett hantverk som kan vara svårt att göra själv. Det går förvisso om man har mycket lång tid på sig, men vill man ha tak över huvudet snabbt är det kanske mer lönsamt att göra det man själv har specialiserat sig på och anlita proffs för att utföra just snickeriarbete. Vill man bygga ett eget hus och har anlitat en arkitekt att rita det blir ju nästa steg att ta kontakt med en snickeriföretag. Ett större eller mindre. Det beror på. Kanske vill man helst ha en duktig snickare som anser att själv är bäste dräng. Eller så hittar men några som arbetar tillsammans. Stora byggbolag brukar ha flera snickare anställda. Då behöver man inte bekymra sig om den saken. Vi rekommenderar att läsa vidare på denna hemsidan: https://www.snickaredalarna.se/

Vad är en entreprenadbesiktning?

17 mar 2020

Vad är en entreprenadbesiktning och hur fungerar den? Det är en kontroll för att den som beställt en byggnad ska kunna se att han eller hon fått det som han eller hon vill ha. Det ska stå i ett avtal.

När en beställare skriver avtal med den entreprenör som ska bygga byggnaden gör de upp affären i de så kallade kontraktshandlingarna. När bygget är klart ska det besiktas och det görs av en besiktningsman (en utomstående part). Hans eller hennes uppgift blir att kontrollera, undersöka och bedöma hur väl slutproduktionen stämmer överens med det kontrakt som har gjorts. Besiktaren måste självklart göra en objektiv bedömning.

Handlingarna som gjorts innan bygget påbörjas är en förutsättning för att besiktningen av entreprenaden ska gå att göra på ett tillfredsställande sätt. Avtalet ska innehålla bra underlag som visar vad de olika parterna har kommit överens om innan bygget påbörjades. Om de under processens gång gjort fler överenskommelser löpande ska detta också finnas med i underlaget, så att besiktningsmannen kan se vad parterna lovat och gått med på.

Två män i hjälp står böjda över bord med byggritningar

Bekräftelse åt båda håll

När sedan entreprenadbesiktningen är färdig kan alltså både den beställt byggnaden och den som byggt den, se svart på vitt, hur väl slutproduktionen stämmer överens med avtalet.

Det är ett stöd för både beställaren och byggentreprenören. Båda får hjälp att slå fast vad den utomstående besiktaren upptäckt, och om besiktningen blir godkänd är den en bekräftelse på vilka delar som fått okej och vilka delar som eventuellt återstår att åtgärdas i bygget.

Både beställare och byggentreprenör ska få möjlighet att vara med när besiktningen genomförs. Det är viktigt att träffas för att kunna ställa och eventuellt ,lösa frågor när alla parter är på plats samtidigt. Parterna får här chansen att tala för sin sak och påpeka eventuella problem, fel och brister. När besiktningen är helt klar upprättas en rapport, en för vardera part, med bilagor och utlåtande från besiktningsmannen.

Teknisk kunnig besiktningsperson

Den som gör en entreprenadbesiktning skall naturligtvis arbeta med ett objektivt synsätt och minst lika viktigt är att han eller hon är utbildad och tillräckligt teknisk kunnig.

Den som besiktar måste ha långtgående kunskaper i hur avtal ska tolkas och kunna området entreprenadjuridik.

Vem som helst kan självklart inte gå in och göra det här jobbet utan det krävs mer än så. Om besiktningen genomförs av en person som inte är tillräckligt kunnig gäller inte besiktningen. Den som ska besikta ska ha gått särskilda kurser för just entreprenadbesiktningar och avge ett prov som ger ett särskilt certifikat som visar att man är behörig att utföra entreprenadbesiktningar. Den som är besiktare ska kunna visa upp sitt certifikat och ha en ansvarsförsäkring för sitt uppdrag.

En entreprenadbesiktning sker i regel i olika steg eller olika nivåer. Den kan ske både innan, under och efter byggets gång. Från förbesiktning till slutbesiktning, efterbesiktning, garantibesiktning och särskild besiktning. Det viktiga är att besiktningsmannen använder entreprenadbesiktningen som en kontroll av att parternas överenskommelse följs. Den som är beställare ska helt enkelt få den produkt som han och byggaren kommit överens om.

Läs mer om entreprenadbesiktning här.

Konsten att lägga fiskbensparkett

12 mar 2020

Det är dags att lägga nya golv och ni står inför ett val, vilket slags golv vill ni ha? Något som många väljer nu för tiden är att lägga fiskbensparkett. Vet ni inte vad det är? Läs då nedan.

Vad i hela fridens namn är fiskbensparkett, kanske ni tänker när ni hör om förslaget för just era golv. Vad exakt innebär det och vad kostar det, hur lång tid tar det att lägga och så vidare. Frågorna kan vara många, särskilt när det kommer till en renovering av ens hus, då vill man ju gärna att allting ska bli så bra som möjligt. Det kanske kan vara så att man redan bestämt sig innan man tar kontakt med byggare, man vet exakt hur man vill ha det. Men de finns till för att ge råd, tips och idéer om hur just ni kan göra med er renovering. När det kommer till att lägga golv så finns det lite olika varianter att välja på, både när det kommer till färger, utseende och material. Att lägga en fiskbensparkett kan vara lite knepigt, man måste veta hur man ska göra, det är inte bara att klicka dit bit efter bit som med en del andra golv.

Hur lägger man fiskbensparkett?

Det speciella med att lägga just en fiskbensparkett mot andra golv, det är att man sätter golvet på plats stav för stav. De sätts på plats antingen med hjälp av lim eller spik eller kanske både och om man vill vara extra noga. Den absolut största svårigheten i att få golvet lagt, det är att få mönstret att stämma, man vill ju inte se efteråt att det har blivit fel, för då får man ju riva upp alla bitar och göra om, inte så kul eller hur? Missar man på ett visst område så kommer det att sprida sig till resten av golvet också.

Anlita proffs

Som sagt, det är svårt att lägga och få till en fiskbensparkett ordentligt. Så därför gör man rätt i att som privatperson anlita ett proffs som kan det här och har stor erfarenhet av att lägga just fiskbensparkett. Visserligen finns det ju videos på youtube nuförtiden, där man kan lära sig det mesta. Men rekommendationen är ändå att anlita någon som vet vad den gör. Företag och byggare som gör detta om dagarna får in en stor erfarenhet och kan detta som på löpande band. Vi rekommenderar att kolla in denna sajt: https://www.läggafiskbensparkett.se

Enkla tips för ett trivsamt stall

10 mar 2020

Behöver du byta fönster i stallet? Eller kanske bygger du ett nytt stall och det är dags att installera fönster? Ett stallfönster måste hålla för mycket. Läs vidare för hjälpsamma tips!

Stallbyggnaden börjar bli till åren och det har tagit ut sin rätt på fönsterna. Ett stall är byggt för att hålla länge, men vissa delar slits fortare och är lite mer ömtåliga än andra. Även med rätt omvårdnad kommer man till slut att behöva byta ut stallets fönster. Likadant är det ju med våra egna hem. Det nordiska klimatet är hårt och tufft och sliter på byggnader och fönsterrutor. Stallfönster är ofta gjorda av trä eller stål – båda material som förr eller senare kommer att slitas ut. Det kan också vara så att du är igång med att bygga ett helt nytt stall och det är dags att installera fönster. Eller så har något av dina befintliga fönster gått sönder. Oavsett vilken din anledning är så vet du att du är ute efter nya fönster till ditt stall.

Underhållsfritt passar i en stallmiljö

Ett stall kräver mycket underhåll. Det är speciellt viktigt att stallet är helt, rent och säkert då det är ett hem för våra kära djur. Sen kräver ju inte minst djuren väldigt mycket tid och omsorg. Därför är det lätt att glömma bort att ta hand om andra delar av stallbyggnaden, fönsterna är därmed lätta att råka bortprioritera. Underhållsfria fönster är därför ett bra val till just ett stall. Varmförzinkade stålfönster har en mycket lång livslängd samtidigt som de är vackra att se på. Dessutom passar de stilmässigt till de allra flesta stallbyggnader. Träfönster kräver lite mer omvårdnad men skapar en annan, mer klassisk känsla. Tar du hand om dina träfönster kommer även de att hålla länge.

Fönster som passar dig

För att passa just dig och dina behov så finns stallfönster i flera olika former och färger och med olika funktioner. Vill du ha fyrkantiga, rektangulära eller välvda fönster? Vilken färg passar till resten av stallbyggnaden? Om du har fönster i stallboxarna kanske du vill att dessa ska gå att öppna och låsa på ett stabilt sätt för att inte riskera att de går sönder av väder och vind. Och eftersom att fönsterna ska hänga i ett stall så är det bra om de är gjorda av säkerhetsglas. Oavsett vad du är ute efter så är det bra att ta hjälp av en specialist på just stallfönster.

Vad är entreprenadjuridik?

4 mar 2020

När man ska inleda ett samarbete och ett visst arbete ska utföras, så behöver det finnas papper på det. Frågor kring det som rör utförandet bör nedtecknas så att alla vet vad som gäller.

Entreprenadjuridik kan även kallas entreprenadrätt ibland och är de juridiska frågor som rör utförandet av en entreprenad. En entreprenad är ett löfte om att man kommer att utföra ett visst arbete eller leverans inom en viss tid, till ett pris som beställaren och entreprenören har gjort upp om i förväg. I vissa delar av vårt land så är ordet entreprenad samma sak som byggföretag. Och det stämmer väl ofta till viss del, många gånger är det byggen och liknande som utförs på entreprenad, men det stämmer inte för alla typer av arbeten.

Se till att vara påläst

Det kan vara en god idé för den som ska ge sig in i entreprenadbranschen att lära sig lite om just entreprenadjuridik och läsa på om det. Den absolut största anledningen till det är att entreprenader ofta handlar om väldigt stora summor pengar och då bör man vara lite insatt för att man ska veta vad det handlar om. Det är viktigt att man skyddar sig när man säljer tjänster och för samarbeten med andra, men särskilt inom just större affärer eftersom det handlar om så pass mycket pengar. För att minska de eventuella problem och risker så gör man bäst i att ha underlag som är väl utarbetade. På så sätt slipper man tänka på onödiga saker och alla parter vet vad som gäller.

Viktigt med tydlighet inom entreprenad

Tydlighet är viktigt inom just entreprenadjuridik, det är viktigt att man vet vad man har skrivit och vad det betyder, för att lättare kunna förklara för den motpart som har några eventuella frågor. Ser man till att vara ordentligt påläst inom entreprenadjuridik så är det mycket lättare för alla inblandade att förstå varandra. Detta kan leda till en bättre ekonomi och det sparar även tid så att man kan fokusera på den verksamhet man har istället. Det finns ingenting som säger att man på något vis behöver vara en expert inom dessa frågor för att kunna gagnas av kunskapen. Det kan gott och väl räcka med att man tar en kurs för att i alla fall vara lite påläst inom ämnet och få en bättre förståelse för det när man väl ska omsätta det i praktiken.

Varför ska man bygga hus i Halmstad?

1 mar 2020

Är det dags för en ny bostad? Bygga hus i Halmstad är en bra idé då staden ligger vackert vid havet. I den här artikeln ger vi tips för dig som vill dra igång ett bygge.

Att sätta igång ett bygge av en ny bostad kräver en god planering. Och har man inte genomfört ett bygge tidigare kommer man mötas av många frågor och många beslut som ska tas. Om man inte är snickare själv så är det en god idé att ta hjälp av en byggfirma som ser till att rita fram huset och ger dig en planering av hur bygget ska genomföras. En sak att ha i åtanke när det gäller husbygge är att tidsplaneringen ofta spricker då det är många komponenter och människor som färdigställer ett hus. Bygga hus i Halmstad är en bra idé för det kommer ge dig en fin natur och framförallt har du närhet till havet. Halmstad är en lagom stor stad med lite över 66 000 invånare som har en mysigt stadskärna. Under sommaren kan du hänga på Tylösand strand där du kan promenera på den 4 kilometer långa stranden.

Bygga med olika metoder

När du ska bygga ditt hus så måste du ta ställning till vilket material du ska använda till både interiör och exteriör. Det finns många sorters trä som ger olika finish på ditt hus, mörkt trä eller ljust trä. Stenhus är vackra och kan se väldigt olika ut i sin finish med härliga nyanser i grått. Oavsett om du vill ha ett trähus eller stenhus så försök att ha en klar bild av det du önskar som slutresultat för att sedan föra en diskussion med din snickare. En erfaren snickare kan hjälpa dig att se för- och nackdelar med material vilket gör att det blir lättare för dig som beslutstagare. En fördel med stenhus är att det är lättare att få lufttätt vilket ger dig ett energisnålare hus.

Halmstad kommun hjälper dig med bygglov

För att få starta ditt bygge så måste du ha ett bygglov och det får du av Halmstads kommun. Har du frågor så ställ de direkt till kommunen eller kika på hemsidan. Det lättaste sättet att ansöka om bygglov är den digitala vägen med e-tjänsten Mittbygge. Det krävs en e-legitimation för att genomföra ansökningen. På e-tjänsten Mittbygge får du en guidad digital tur genom ansökningsprocessen. För att komma igång med ditt bygge, hitta din snickare och skicka en ansökan om bygglov redan idag.

Vilka funktioner vill man ha i ett badrum?

1 mar 2020

Om man ska bygga ett badrum i Nyköping så är det viktigt att man inte bara tänker på ytskiktet utan även vilka funktioner man önskar. Men hur går man tillväga? Kan man bygga badrummet själv?

Om man ska planera ett badrum så upptäcker man snart att det finns en hel värld av möjligheter att välja från. Det är lätt att börja i slutänden med val gällande ytskikt, men rätt väg att gå är att börja med att bestämma sig för vilka funktioner man vill ha. Toalettstol, tvättfat och duschmöjlighet brukar vara grunden. Någon slags förvaring brukar även finnas. Men sedan måste man besluta ifall man ska duscha i en duschkabin eller ett badkar. Och efter det finns ännu fler möjligheter. Kanske vill man ha en bidé. En del sätter in tvättmaskin, eller tvättpelare i badrummet. Och idag har det blivit mer och mer vanligt att det finns en bastu i nyproducerade hus. Hur man planerar och beslutar är efter eget tycke och smak, samt vad man känner att man kommer använda sig av. Det är också viktigt att ta hjälp med positioneringen av inredningen för att vara säker på att det går att använda allt på ett funktionellt sätt, även om någon skulle vara begränsad i sin mobilitet.

Hur väljer man ytskikt?

När man kommer till ytskiktet så bör man välja ett ytskikt som passar i ett våtrum. På ytor som inte är direkt utsatta för vatten så kan ömtåligare material som trä fungera, men även här är det klokt att rådfråga någon kunnig för att få inte bara ett snyggt badrum i Nyköping utan att badrum som kommer vara snyggt och funktionellt i många år framöver. Valet av ytskikt faller ofta på kakel och klinker, men ett besök i en butik som säljer badrumsinredning har fler val att erbjuda. När man gör slutvalet så bör man tänka nu och om tjugo år, samt hur ljuset är i badrummet, hur stort det är och vilken stil det är på övriga huset.

Kan man göra allt själv?

Ett felbyggt badrum kan inte bara bli ett irritationsmoment i många år framöver utan även orsaka vattenskador som blir mycket omständliga och dyra. Därför är det viktigt att om man väljer att göra allt, eller vissa moment själv, att ha någon kunnig som kontrollant eller rådgivare. Åtminstone i samband med att fuktspärren ska läggas och val av rätt fall. Läs mer på: https://www.badrumnyköping.se

2020 året för din drömträdgård

25 feb 2020

Planera in en komplementbyggnad i din trädgård, våren 2020 kommer nya regler kring bygglov och du kan uppföra upp till 30 kvm på din tomt - fin möjlighet att hyra ut och få en extrainkomst.

För den som drömmer om en vacker trädgård, med sprakande färger och lummiga träd, i år är det dags - 2020 är ditt trädgårdsår. Att kunna leva uteliv på sin egen tomt och glädjas åt allt det vackra lönar sig. Kanske anlitar du en trädgårdsdesigner som ritar upp och anlägger din drömträdgård, kanske gör du det själv. Rådet är att tänka till före. Vilken stil och vilka användningsområden. Har du en lagom stor tomt kan du kanske nyttja den till en extra inkomst. Det finns sjukt snygga små-hus som du enkelt bygger in i trädgården, för tonåringen som behöver lite enskildhet eller kanske för att hyra ut och få in en extra inkomst.

En snygg byggnad passar in

En välplanerad trädgård med en snygg och modern byggnad såsom ett attefallshus är något du kan vara stolt över. Dessa hus går att få i otroligt många modeller och med tillåtna 30 kvm rymmer du en riktigt fin planlösning. Den kan användas som gäststuga, förråd eller hyras ut till studenter och andra som har svårt att hitta bostad. Regeringen har fattat ett beslut som innebär att nu under våren 2020 så lättas det på regelverket och du kommer att kunna uppföra en komplementbyggnad på din fastighet utan att behöva söka bygglov. En minimalistiskt snygg byggnad i trädgården kan även fungera som avgränsare och insynsskydd så det blir mysigare i din nya trädgård. Ett fint hus med stora fönster och en solig innergård för relax och sköna stunder i solstolen.

Trädgårdsdesignen växer fram

Börja med att hitta den bästa platsen i trädgården för ditt nya attefallshus. Planera därefter trädgården utifrån detta. Insynsskydd runt om i form av buskar. Vilka buskar önskar du? Bryt av med snygga plank och spaljeer på vilka klätterväxter som klematis eller rosor kan trivas. Få en lummig trädgård med hjälp av gröna rabatter och tänkt till med färgmatchningar på växterna. Tänk även på att färgmatcha mot huvudbyggnaden och din nya tillbyggnad. Vackra stockrosor mot en vit fasad är ju drömskt. Tänk i kontrastfärger eller ton i ton och se även till att skapa kontraster i höga och låga växter, stora och små blad och så vidare. Det finns vackra gräs som de populära pampasgräsen, och varför inte ätbara växter och bär? Låt fantasin flöda!

← Äldre inlägg