Blogg

Hur väljer man taktyp?

28 maj 2021

Ett tak håller förhållandevis länge, detta oavsett taktyp. Fast förr eller senare måste alla tak bytas. Men hur väljer man takmaterial och hur mycket kostar egentligen ett nytt tak?

Beroende på taktyp och väderförhållanden håller ett tak mellan tjugofem och hundra år. Men för att ett tak ska hålla så länge måste man också underhålla och reparera det där emellan. När man byter ett tak lägger man oftast samma typ av material som det var tidigare. Detta eftersom arkitekten troligtvis hade en tanke med valet. Man kan också byta, men det är inte alla material som passar alla taklutningar och vissa material är också tyngre än andra. Tegel och betong är material som väger mycket och det är inte alla byggnader som klarar att bära upp tyngden. När man väljer materialtyp brukar man därför ta hänsyn till både arkitektur och utseende, husets konstruktion och taklutning, men även ekonomin.

Vänta inte för länge med takbytet

Att lägga om taket kostar en hel del, men det är en investering som är nödvändig. Ett läckande tak gör annars att huset snabbt sjunker i värde samtidigt som dyra renoveringskostnader för fuktskador tillkommer. Tegel och betong är de taktyper som kostar mest, men det är också de material som har längst livslängd. Men också arbetskostnaden är en stor del av priset då det tar betydligt längre tid att lägga ett tak av tegel jämfört med tak av plåt och papp. För att få en uppfattning om priset kan man kontakta en skicklig takläggare och be om en kostnadsfri offert.

Maskinuthyrning gör jobbet enklare

22 maj 2021

Har du ett tillfälligt grävjobb eller behöver du lyfta något? I en situation där du har behov av en maskin för att klara jobbet, är det alltid bäst att hyra maskinen istället för att köpa en.

I dagens samhälle spenderar vi ofta allt för mycket pengar på saker som vi faktiskt inte behöver köpa. Att spara pengar är något som de flesta vill göra idag. Det är alltid viktigt att tänka igenom fördelar och nackdelar med allt. Detta gäller även när du står i valet mellan att köpa en maskin eller att hyra en. Om du till exempel håller på med en tillfällig renovering i Skåne. Kanske behöver du få hjälp av en maskin för att gräva ut trädgården. Är det då verkligen värt att spendera pengar på att köpa en? Vart ska den förvaras? Svaret är då snarare att hyra en maskin.

Spara på kostnader

Du kan faktiskt spara pengar på maskinuthyrning i Malmö. Det kanske låter tokigt för att du faktiskt måste hyra en maskin, och det kostar trots allt pengar. Men att köpa maskinen är bara den första kostnaden. Tyvärr kostar allt i livet allt för mycket. Du måste betala för att den ska bli underhållen på ett korrekt sätt. Den måste också försäkras vilket kan vara en stor kostnad som du måste lägga ut varje månad. När du hyr en maskin är det inte ditt ansvar att den är försäkrad, eller att den blir underhållen. För det mesta lämnas den också bara av och hämtas upp.

Regelbunden service av lyftkranen gör att man slipper onödiga avbrott

11 maj 2021

På många arbetsplatser är någon typ av lyftkran ett viktigt redskap. Både för att spara ryggar och motverka förslitningsskador men även för att utföra lyft som en människa inte klarar av.

En lyftkran snabbar på och förenklar arbete, och hjälper till att motverka arbetsplatsolyckor. Många arbetsplatser och industrier använder konstant eller regelbundet en lyftkran i sitt arbetsflöde och går lyftkranen sönder stannar produktionen ofta av eller tappar tempo. En kran som utsätts för stora påfrestningar och som används regelbundet slits ut. För att undvika att den går sönder är det bra att regelbundet besiktiga och serva lyftkranen, och helst byta ut slitna delar innan de går sönder. På så vis undviker man även eventuella olyckor och slipper produktionstapp och stress för att arbetet stannar av.

Originalreservdelar till många olika lyftkranar

Det finns särskilda företag som kan hjälpa till med att regelbundet serva, reparera och byta ut delar. De arbetar med de flesta kranmärken och har även ett lager av reservdelar, även för tuffare miljöer. Detta innebär att man alltid kan få snabb hjälp om det skulle uppstå problem. Vill man ha hjälp med att serva och reparera en lyftkran kan det vara bra att kontakta flera olika företag och be om ett kostnadsförslag på regelbunden service. Ta även reda på vad de vanligaste reservdelarna kostar, som exempelvis bärhjul, drivhjul och lyftkrok. Be även om referenser från andra företag och kontakta dessa och fråga som de är nöjda med tjänsten och om något kan förbättras.

Brandsäkra fastigheter

6 maj 2021

Ingenstans där det finns luft finns det en 100-procentig garanti för att brand inte ska kunna uppstå. Det är något vi får leva med. Däremot kan vi göra en hel del för att göra hus mer brandsäkra.

En brand är alltid allvarlig. Från den överhettade kastrullen med olja till den stora branden som tar med sig många hus och kanske även liv. Elden är vår vän men kan också vara vår fiende. Vår fascination med elden är uråldrig - men vi behöver kunna kontrollera den.

Eld och brand i fastigheter som innehåller arbetsplatser eller bostäder måste i möjligaste mån förebyggas. Detta görs idag oftast redan vid byggnation då man har brandsäkerhet i åtanke vid planeringen. Brandsäkerhet handlar både om material som används och om byggnadssätt.

Oändligt många svenska byggnader är byggda långt innan brandsäkerhet kom på tapeten och det är här som brandisolering gör mest nytta.

Hur brandisolerar man äldre hus?

Det bästa och enklaste sättet att brandisolera är att använda så kallad stenull. Vid en brandisolering klär man husets bärande konstruktion med stenull. Man klär också genomgående strukturer som rörsystem för el, vatten och ventilation med samma material.

Vilken skillnad gör detta?

Stenull är inte brännbar. Genom att klä dessa strukturer med materialet förhindrar man att konstruktionen och rörledningarna brinner. Dessutom täpper man till eventuell syretillförsel mellan de olika delarna och utrymmena i byggnaden. En brand som inte sprids är betydligt enklare att släcka.

Alla tjänar på brandisolering, både privatpersoner och företag. Ta kontakt med en erfaren firma för en offert. Läs mer om brandisolering på denna webbsida: brandisolering.nu/

Pussla ihop ditt hus

26 apr 2021

Har du äntligen hittat din drömtomt och går i funderingar över vilket hus du ska bygga? Kanske är plånboken mindre än dina drömmar. Men i gengäld har du tiden och en hel del bra kunskap.

Som barn har du säkert lekt med byggsatser av olika slag. Men vuxna ska ju alltid vara värre och ha både större och dyrare leksaker. Är du på jakt efter en riktigt stor och dyr byggsats så kan du köpa en byggsats för hus. Vad är det, undrar du. Jo, det är precis vad det låter som. Du väljer helt enkelt vilket hus du vill ha och sedan levereras det till dig tillsammans med anvisningar för hur du ska bygga ihop det. Sedan är det bara att sätta igång.

Planera och planera rätt

Många väljer att köpa kataloghus med en totalentreprenad. Det innebär att du väljer en tomt och ett hus och sedan en dag står du där med nyckeln i din hand och kan flytta in. Låter det alldeles för lätt och tråkigt? Eller har du helt enkelt inte råd med ett kataloghus för miljontals kronor? Genom att använda dig av en byggsats kan du hålla nere kostnaderna. Men då uppkommer det en hel del annat som du måste tänka på. Du behöver själv se till att alla markarbeten och övriga arbeten blir gjorda. Och när byggsatsen väl har kommit så ska du, eller någon du anlitat, sätta ihop den. Därefter följer allt övrigt för att få ett fullt fungerande hus.

Slipade golv får ny lyster

26 apr 2021

Golvslipning är ett billigare alternativ till att lägga ett helt nytt golv. Har man en fin parkett eller ett vackert furugolv som sett sina bästa dagar återfår materialet sin forna glans.

Golvfirmor finns i hela landet, så du hittar lätt exempelvis ett bra, närliggande golvslipning i Huddinge. Om du låter slipa om dina gamla trägolv får de tillbaka sin ursprungliga skönhet, och repor och slitmärken försvinner. Sedan behövs bara lämplig ytbehandling, så har du tillbaka golvet i sitt originalskick. Anlitar du en golvslipare sparar du också in på kostnaden för ett nytt golv. Det kan vara extra förmånligt om du dessutom tänker på att du har ett mycket värdefullt golv redan.

Snabb och professionell golvslipning

När du anlitar en golvslipare får du ett proffsjobb utfört. Du kanske inte själv har de rätta kunskaperna, tillräckligt med tid eller rätta verktyg. Det tar mycket längre tid för en amatör att försöka åstadkomma något som liknar ett bra resultat. Vill du ha ett perfekt slipat golv med minsta möjliga besvär är det självklart enklast att ringa en golvslipare.

Själva slipningen är inte så dammig och jobbig som du kanske tror. Moderna maskiner samlar in slipdammet själva, så det yr inte som det gjorde förr. Men det är förstås nödvändigt att tömma rummet innan slipningen startar. När sedan arbetet är klart återstår det roligaste, att se hur ytan blir som ny med ett fint lack eller vax. Därefter har du ett snyggt golv som du kan vara stolt över, och det kommer att hålla länge.

När fötter möter golv

13 apr 2021

Mjuka golv för alla slags fötter. De som är små och de som ömmar. De som är unga och de som är starka. Doftande vackra naturmaterial i ditt hem. Allt du någonsin kan önska dig för dina fötter.

Slipade hjärnor anses vassa och intelligenta. Något vi alla kanske skulle vilja ha, men få faktiskt tränar upp till fulländning. Andra tränar upp sitt hantverk till fulländning. Slipar och filar på sin förmåga eller sin passion och till slut sitter det. Någon målar, andra bygger, en tredje kanske väver eller syr, andra lägger golv och vissa förfinar kunskapen om hur man slipar ett golv.

Slipa din förmåga

Att vässa dina kunskaper och bli fulländad kan ta tid, men är en resa som kan ta dig hur långt som helst. Det kan bli i form av arbete som du erbjuder eller kanske tjänster du säljer. Ofta handlar det om både och. Om du till exempel skulle vilja bygga ett företag och ägna dig åt golvslipning så ligger det ju nära till hands att sälja även de produkter som behövs för att slipa golv. Det gäller alltså att slipa mer än en förmåga. I vissa fall blir det en färdig produkt att sälja eller ställa ut. Att ta fram en färdig produkt kan ge andra riktningar med tiden. Du kanske börjar undervisa i ämnet eller tar fram biprodukter som du säljer på en stor eller liten marknad. En resa där du vill fortsätta att dela din kunskap med andra, där en del blir kända över hela världen. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: stockholmsgolvslipning.nu

Hur många gånger kan man slipa om ett trägolv?

12 apr 2021

En golvslipning kan få en sliten och trist parkett att se ut som ny igen. Att slipa om ett trägolv är dessutom mycket billigare än att lägga in ett nytt golv. Här kommer några användbara tips.

De allra flesta väljer att lägga in ett trägolv om de själva får bestämma, och det är lätt att förstå varför. Trä är vackert och ger ett mjukt intryck, men är också mjukt och skönt att gå på. Dessutom är det ett hållbart och miljövänligt material, som går att förnya och slipa om när det blir repigt.

Hur många gånger man kan slipa om ett trägolv beror på hur tjockt det är och om det har slipats tidigare. Det är inte ovanligt med massiva trägolv som är uppåt hundra år gamla, men generellt brukar man säga att en bra parkett går att slipa ungefär sex gånger.

Så får man trägolvet att hålla längre

Det finns många fördelar med att låta en professionell golvslipningsfirma slipa trägolven framför att göra det själv. För det första går det snabbt och de är också noga med att slipa så lite som möjligt så att man ska kunna slipa om golvet igen i framtiden. Resultatet blir också jämnt vilket är viktigt för att ytbehandlingen som ska skydda golvet ska fungera optimalt. Då håller golvet längre och behöver inte slipas om lika snabbt. En annan fördel är att en professionell golvslipningsfirma använder sig av ett slutet system och kan slipa golvet utan att det dammar. Läs mer om golvslipning på denna hemsida: golvslipningöstermalm.se 

Dags för ett takbyte

12 apr 2021

Taket slits allt eftersom. Man brukar säga att gärna en gång per år ska man se över det. Man utför då både en taktvätt samt ser över om taket är i fint skick. Glöm inte att se över taket i tid.

Det finns många anledningar till varför man byter taket. Vill man göra en förändring i huset och få högre i tak? Då är det en väldigt bra anledning. Kanske är det bara på ett ställe så man får in en fin kristallkrona. Eller är taket i dåligt skick? År efter år gör ni renoveringar, men skicket kommer snabbt ikapp och nu har ni tröttnat. Det är helt förståeligt att ni tröttnat. Taket har en väldigt god livslängd, att byta det vid problem är en summa just då, men istället håller det väldigt länge.

Välj bland olika tak

Man bör verkligen tänka över sitt val inför takbytet. Det är inte taket i sig som är dyrt utan kostnaden av takläggare. Det finns plåttak, papptak, tegeltak, betongpannor och shingeltak, med andra ord en hel del. För- och nackdelar finns på alla de olika taken. Läs gärna på om dem innan du tar ditt beslut. En takläggare kan även hjälpa till med frågor om de olika taken.

Dessutom kan taken beroende på var man bor passa olika bra. Även detta är frågor som takläggaren kan hjälpa till med. Med ett nytt tak slipper ni alla bekymmer med tak som behövs renoveras hela tiden. Ni får ett hållbart tak som har en lång livslängd. Läs mer om takläggare på denna hemsida: takläggareörebro.se/

Nybyggen på gång?

3 apr 2021

Många är intresserade av att ändra bostaden. När familjen växer kanske man hellre bygger ut än byter bostad. Ett Attefallshus är en bra bostad till släkt eller hem för utflyttande ung vuxen.

Det är lustigt med hus, fastigheter och tomter. På något underligt vis verkar de ofta ropa efter uppmärksamhet. Är det inte trädgården så är det byggnaderna.

Bostadshuset står ofta och ser menande ut och pockar på att få en altan. Trädgårdsförrådet vill bara växa och bli större. Carporten vill uppgradera till garage och den tråkiga plätten där inget växer vill ha ett Attefallshus som kompis.

Klart att vi vill vara alla till lags. Dock har vi inte alla den nödvändiga kompetensen eller tiden. Vissa nybyggnationer kräver ett bygglov och det behöver du kontrollera i god tid.

Vem vill du arbeta tillsammans med?

När du bestämt dig för vad du vill ha och fått en gudomlig vision om hur det ska se ut är det dags att snabbt komma ner på jorden igen. Nu är rätta tillfället att kontakta din lokala byggfirma. Innan du köpt virke och gärna innan du skickat in ritningar till byggnadsnämnden. Det är inte smart att lyssna på råd. Det är supersmart.

Det finns förstås tretusen jättepigga gör-det-självare som står och hoppar och vill hjälpa till. Lyssna inte på dem! Lyssna istället på dem som inte bara påstår sig veta allt utan lugnt och sansat förklarar att detta har de sett förr och såhär ska man göra. Sedan kan du se fram emot ett lyckat byggprojekt. Läs mer om bygg på denna hemsida: byggfirmaörebro.se

Inspiration från de stora konstnärerna

19 mar 2021

När man ska göra om har man hittat en idé någonstans. I Västerås finns idéerna överallt. Inspirationen kan finnas på botaniska trädgården, konstmuseet, ja, till och med hos bandyklubben!

Prova att gå runt i bostadens alla rum och titta på väggarna. Vad finns det bakom tavlor och foton? En målad vägg, en fondtapet eller kanske en tapet med ett mönster som var snyggt för 10 år sedan. Vilken småbarnsförälder har inte täckt för en vägg med en tavla eller bokhylla för att barnens konstnärliga talang varit framme? När man flyttar på bokhyllan återfinns huvudfotingen barnet gjorde som liten och som inte gick att ta bort. Huvudfotingen är förvisso charmigare numera än när barnet gjorde den, men visst vore det skönt att placera tavlor och bokhyllor där man vill ha dem i stället för att gömma saker som inte ska synas.

Måla eller tapetsera med experthjälp

Dags att ta tag i hela renoveringsprojektet. En vägg med en nyans av grönt, inspirerat av stadens stolthet i bandy skulle vara en idé. I funderingen på om man ska måla eller tapetsera så är det egentligen ingen större skillnad. Båda formerna behöver ett bra grundarbete. Det kan vara bökigt och besvärligt att göra själv. Anlita i stället en yrkeserfaren målare som gör arbetet grundligt, snyggt och bra. Det går att göra mönster även när man målar en vägg, till exempel ränder, cirklar och annat som bryter av. Rummet kommer att kännas som nytt och man behöver inte täcka för hål och väggfasta barnteckningar längre. Läs mer på denna hemsida: målarevästerås.nu

Badrumsrenovering precis som du vill ha det

15 mar 2021

Älskar du badkar eller kanske en riktigt snygg och inglasad dusch? Hur är du som person? En person som gillar att ligga i badet i flera timmar eller tar du hellre en halvtimmes dusch?

Om du får göra en badrumsrenovering helt utifrån dina egna önskemål - blir det då med badkar eller dusch? Eller väljer du kanske att installera dem båda? Frågan är om valet mellan de båda bekvämligheterna säger något om hur du är som person. Varför vill vissa av oss ta en dusch där vattnet spolar av oss och vi får styra vattnets stråle efter egna önskemål. Samtidigt som andra hellre dyker ner i ett stilla, varmt hav, som bara lugnar, värmer och tar emot? Troligen säger det en hel del om oss som personer. Om hur vi varvar ner, hur vi hanterar energier omkring oss och om hur vi skulle välja att inreda ett badrum.

Om du tvingas att välja

Låt säga att du inte har plats för både badkar och dusch när du planerar ditt nya badrum. Du måste helt enkelt göra valet. Ett badkar är ju faktiskt betydligt mer skrymmande och otympligt. Kanske kan du besöka ett badhus istället, när behovet av en varm pool uppstår. Om det inte uppstår varje dag förstås.

En dusch går att installera på en mindre yta. den går att göra stor eller liten, med duschdörrar eller draperi. Den går även att variera med olika typer av munstycken, färger och material och kan bli ett riktigt snyggt drag i din badrumsrenovering. Läs mer om badrumsrenovering på denna hemsida: badrumsrenoveringuppsala.nu

Snyggare strömbrytare

4 mar 2021

Ofta är det detaljerna som gör det. Som drar blickarna till sig. Som blir pricken över i. Hemma kan dessa små detaljer utgöras av strömbrytarna. Vissa är så fel, medan andra är så rätt!

En strömbrytare på väggen är en mycket liten detalj i hemmet. Men det är en detalj som används flitigt. Ofta flera gånger om dagen, året om. Till slut kommer dessa att bli slitna, vare sig man vill eller inte. Det är ett faktum som inte går att undkomma. Det blir fläckar på dem och plasten kanske går sönder lite grann. En vit strömbrytare gulnar dessutom lätt med tiden. De strömbrytare som sitter i hemmet nu, är kanske dessutom hopplöst ute i stil. Vilken tur att man kan fixa nya då!

Anlita en elektriker?

Om du bestämt dig för att byta strömbrytare kan du vara glad. Det finns flera olika stilar att välja bland. Vill du ha svarta eller vita? Runda eller kantiga? Retro eller mer moderna? Med eller utan dimmer? Enkel eller dubbelknapp? Att byta strömbrytare är ett ganska enkelt jobb, men som ger stor effekt. Allt handlar ju som sagt om detaljerna. Det finns många saker man kan göra själv hemma om man vill, när tid och lust finns. Men en sak man ska vara försiktigt med är elektriska jobb. Där bör man verkligen överväga att anlita en elektriker så att allt blir rätt utfört. Vissa elarbeten får inte ens någon annan än en elektriker göra. Så ta det säkra före det osäkra, helt enkelt! Läs mer om hur en elektriker kan hjälpa dig här: elektrikertäby.com

En smart investering

10 feb 2021

Att lägga nytt golv känns ibland som en övermäktig och dyr process. Samtidigt är det en god investering som kan höja värdet på ditt boende, och har potential att ge ditt hem en ny känsla.

Golven i våra hem är kanske inget vi tänker på så mycket till vardags. Vi lever våra liv ovanpå dem, men i många fall passerar de ändå ganska obemärkta förbi. Två tillfällen när vi möjligen ägnar golven mer uppmärksamhet är när det uppstår slitage, eller när vi ska flytta in i ett nytt boende. Då kan man behöva fundera på om golvet ska bytas ut, eller vad vi tycker om golvet som del av det nya huset eller den nya lägenheten. Den inredningsintresserade kan se golvet som den bakgrund mot vilken resten av hemmet kommer till, och som en viktig komponent i att skapa det hem man vill ha.

Några tips

Om du som bor i Uppsala funderar på att lägga nytt golv, men är osäker på vad du ska välja, kommer här några bra tips. Du som letar golv till ett sovrum, vardagsrum eller kök kan alltid känna dig trygg med att välja ett trägolv. Trägolv är vackra att se på, slitstarka när de behandlas på rätt sätt, och bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Just hållbarhet blir viktigare för fler och fler konsumenter, och om du istället är på jakt efter till exempel ett laminatgolv finns numera även återvinningsbara varianter av detta. Tänk även på hur rummet ska inredas i övrigt, och vilken typ av känsla du vill att rummet ska inge.

Spara mer och släng mindre!

7 feb 2021

Varför slänga bort när man kan spara? Precis det bör man fråga sig när man är i en renovering och står inför massor av beslut. Försök att fundera ut vad som passar att återanvända istället.

Det finns så mycket man kan återanvända istället för att slänga bort. Vid en renovering där man återanvänder mycket så kommer renoveringskostnaderna att minska. Det är bra att återanvända både för klimatets skull men även för husägarens skull eftersom man håller nere på kostnaden för renoveringen.

En mycket fin detalj att ta tillvara på i ett gammalt hus är trägolv. Ibland kan de se ut att vara bortom all räddning men det är möjligt att rädda livet på dem. Det man kan göra är att utföra en golvslipning för att sedan göra en efterbehandling och sedan är golvet som nytt. Man använder sig av bra slipmaskiner nuförtiden som inte dammar eftersom det sitter en dammsugare på slipmaskinen. På så sätt slipper man damm över hela ens hus vilket kan vara svårt att städa bort.

Små saker kan göra mycket

Om man vill förnya sitt hem utan att slösa för mycket pengar och helst vill undvika att köpa nytt så finns det flera små saker man kan göra. Till exempel så kan man måla om bord och stolar eller kanske klä om sin favoritfåtölj. Man kan förnya sitt hem med tyger och till exempel få helt nya soffkuddar eller gardiner av tyg man kan hitta hemma undangömt eller på second hand.

← Äldre inlägg