Är asfaltering dyrt i Stockholm?

Läs mer på sidan Asfalt Stockholm.

Det finns ett uppenbart värde i att asfaltera exempelvis sin garageuppfart. Dels så får man en mer inbjudande tomt, dels så får man en mer lättskött sådan (du slipper kratta bort de spår som kommer va bilen på en grusuppfart) och dels så minimerar man också slitaget på din bil. Det det senare innebär att gruset sprätter upp under bilen och skadar undersidan.

Dock: smakar det så kostar det och denna devis gäller även asfaltering. Vi ska dock säga att kostnaden inte är lika stor som många tar för givet; men att det kostar pengar att asfaltera exempelvis en garageuppfart – det går liksom inte att komma runt. I synnerhet om man vill ha ett korrekt jobb utfört. Vad är det då som kostar och hur kan lite asfalt vara så dyrt? Om du ska låta asfaltera din garageuppfart i Stockholm så kommer följande parametrar att påverka priset:

• Storleken på uppfarten och hur mycket som ska asfalteras

• Etableringsavgiften (vilka maskiner som ska användas samt hur många anställda som krävs)

• Hur mycket förarbete som krävs. En asfaltering blir billigare om du gjort förarbetet på egen hand.

• Vilken kvalitet du ska ha på asfalten (hur mycket belastning ska den klara samt hur ska den stå emot exempelvis vädret) och vilken typ av asfalt du vill ha. Det senare rör bindemedel samt stenkross.

Räkna här med att det som minst kommer att kosta dig – exklusive moms – ungefär 150 kronor/kvm och som mest ungefär 350 kronor/kvm (även där exklusive moms). Den senare summan förutsätter att du även behöver hjälp med grundarbetet – Schaktning, bärlager och markavskiljare – och att du således inte kunnat/velat sköta den biten själv. På rak arm så kan du se allt detta som nödvändiga och definitiva kostnader, men det finns en av punkterna som går att påverka rent prismässigt och detta i form av etableringskostnaden. Den är nödvändig (vissa maskiner krävs naturligtvis för att genomföra en lyckad asfaltering) och den är ofta inbakad i priset du får av företaget.

Gå ihop med dina grannar om asfaltering

Det vi menar är att det ofta är en god idé att höra sig för hos grannarna innan man påbörjar en asfaltering; av den enkla anledningen att maskinerna då finns på plats och att man genom detta kan skaffa sig ett paketpris. Det är således läge att knacka lite dörr i ditt område i Stockholm om du vill ha asfalt på din uppfart till ett lite bättre pris. Även företaget du anlitar påverkar och bäst är att du hittar ett sådant som ligger i närheten. Bor du i exempelvis Nacka så kan det vara bra att anlita ett företag från just Nacka snarare än ett från Solna; just med tanke etableringskostnaden i åtanke (du betalar även för tiden då maskinerna är ”på väg” och inte enbart då de är ”i arbete”).

En sista uppmaning gällande asfaltering och priset du betalar: gör det inte svart. Det finns en frestelse i att anlita de kringflackande asfaltsläggarna som dyker upp i Stockholm (och andra svenska städer) under sommaren; men dels så begår du ett brott och dels så får du ett väldigt dåligt jobb på halsen. Ett jobb som förmodligen kommer att behövas korrigeras redan följande sommar. Dessutom har det visat sig uppkomma hotfulla situationer då det kommer till själva betalningen. Ett pris är sagt – ett annat gäller då arbetet väl är utfört.

Byggråd

Här finner du tips på vem du skall kontakta  och vem du skall lyssna på när du ska inhämta goda byggråd.

asfaltering
29 Dec 2016