Arkitekten kan ge viktiga råd inför husbygget

Många av oss har drömmen om att bygga nytt hus istället för att köpa ett hus som någon annan har bott i. Känslan av att vara den första familjen som bor i ett helt nytt hus, som är byggt efter era önskemål, wow!

Att bygga ett hus från grunden kräver en hel del planering. Har ni köpt tomt eller har ni redan en tomt ni kan bygga på? Hur ser omgivningarna ut? Hur stor är tomten? Vad vill ni mer ha plats för på tomten? Det kan vara en hel del som ni behöver ta hänsyn till.

Det bästa ni kan göra är att ta hjälp av en arkitekt. Arkitekter ritar hus, men inte bara det. De ser till att husets planering blir så bra som möjligt. De ser hur väggar ska byggas, takhöjd, rumsytor och annat ska bli optimalt. De ser till att hemmiljön blir optimal för er när ni bor där.

Vad kostar det att anlita en arkitekt?

Under 2016 så låg genomsnittsarvodet 1062 kr per timme. För en projektledande arkitekt låg timpenningen på mellan 1125-1875 kr per timme. Om ni vill spara in lite pengar så kan ni alltid anlita en praktikant, då ligger priset på 562-825 kr per timme. Alla priser inklusive moms. Det kan tyckas dyrt för några timmars arbete, men om det inte blir gjort bra från början kan det bli oerhört dyrt vid framtida renoveringar. Vissa renoveringar kan man se från början att de kommer ske, exempelvis att dela upp ett större rum till två mindre, men även oförutsedda och andra nödvändiga renoveringar.  

Arkitekten kan även hjälpa er med småsaker som ni själva kanske inte tänker på vid husritning. Det kan vara placering av fönster, entrédörr, altan eller veranda och eventuella balkonger. Arkitektens jobb är att rita huset så ni trivs men även för att det ska vara estetiskt lockande och passa med omgivningarna.

För att vara säkra på att ni hittar en arkitekt som är duktig på sitt jobb, fråga efter referenser! Referenser är alltid bra, då ni får ärliga åsikter om arkitektens tidigare jobb. Ni kan fråga vänner, släktingar och arbetskollegor om de har använt sig av en arkitekt som de är nöjda med. Våga fråga, ju mer ni frågar runt, ju större chans är det att ni hittar någon som passar er. Eftersom vi jämför priser och kvalité på exempelvis elektronik, varför skulle vi inte göra detsamma när någon ska rita vårt hus?

11 May 2017