Att tänka på vid badrumsrenovering

Funderar du på att göra en badrumsrenovering? I sådana fall är det en hel del att tänka på – särskilt om du ska göra den på egen hand. Många väljer att anlita firmor för att göra hela jobbet, men vissa gör det istället som ett eget projekt.

Har man bestämt sig för att göra det på egen hand är det viktigt att man tänker igenom hela processen från början till slut. Det här är en förutsättning för att projektet ska bli lyckat och att budgeten inte spricker med många tusenlappar. Helst bör man börja planera minst en månad innan projektet sjösätts.

Det är dock väldigt få som klarar av att göra det helt på egen hand. Ska man till exempel dra rör eller el krävs det att man är just VVS-montör eller elektriker. Detta delvis på grund av säkerhetsskäl, men även för att försäkringsbolagen kräver att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört för att några pengar ska betalas vid en olycka. Vid en badrumsrenovering är det regel att hantverkare anlitas för delar av jobben. Sedan kan man göra vissa moment själv.

Förbered för hantverkarna

En god anledning till att börja planera minst en månad i förväg, är att materialet och övriga varor har hunnit levereras till dig innan hantverkarna kommer. För att inte dra ut på tiden (och därmed kostnaderna) är det viktigt att allt är så förberett som det bara går när hantverkarna kommer för att jobba. Vissa varor är viktiga för att arbetet ska kunna påbörjas. Ett exempel på det är att det är bra att ha badrumsskåpet hemma om det ska ha inbyggd belysning. Detta eftersom elektrikerna behöver veta var elen ska dras.

Viktiga beslut

Innan du anlitar hantverkare för din badrumsrenovering, finns det några särskilt viktiga beslut att ta under planerandet. Kommer du till exempel att behöva dra el och flytta rör? Ska badkar installeras eller nya uttag sättas in? Det här bör vara klart så att elektrikern vet på förhand eftersom det påverkar jobbets omfattning i hög grad.

Du bör även fundera på hur mycket material du kan fixa själv, och vad du skulle föredra att hantverkarna tog med sig. Om du bestämmer dig för att fixa mycket själv är det, som ovan nämnt, viktigt att varorna kommer hem i tid. Detta för att inte dra ut på tiden och därmed kostnaden för hantverkarnas arbetstid. Se till att helt enkelt kolla upp företagets leveranstider på förhand – och detta i god tid.

Anlita en firma för helhetslösning

Många väljer, istället för att göra mycket själv, att helt enkelt anlita en firma som specialiserar sig på dessa typer av helhetsarbeten. På så vis slipper man själv anlita flera olika hantverkare och firmor. Vad det kostar kan skilja sig åt en hel del. Till exempel beror det på var i landet jobbet ska göras. Bor du till exempel i en storstad, eller en kranskommun till en storstad (Järfälla utanför Stockholm till exempel), kan du räkna med ett stort tjänsteutbud.

Om du dessutom använder dig av en offertsida har du möjlighet att få in flera olika offerter och därmed kunna jämföra dem och ställa offerterna mot varandra. Bor du till exempel i ovan nämnda Järfälla kan du få en hel del olika offerter från firmor som kan tänka sig att göra jobbet. Givetvis är det inte bara i Järfälla detta fungerar – även i andra kranskommuner och större städer runt om i landet finns en god möjlighet till bättre priser genom att ställa de olika firmorna mot varandra.

31 Jan 2017