Att välja rätt golvmaterial till huset

Att välja rätt golv är viktigt. I mångt och mycket är det golven som sätter störst prägel på våra rum, mer än vilka tapeter, gardiner och möbler vi väljer. Därför är det lite märkligt att vi så ofta tar golven för givna. Många verkar tänka att det är dyrt och krångligt att lägga nya golv, och att det inte är värt pengarna. Och visst kostar det lite mer att anlita en professionell golvläggare och lägga in nya golv, särskilt i Stockholm och särskilt om man vill ha massiva trägolv som håller länge, eller klinkers i kök och hall. Men att det inte skulle vara värt pengarna stämmer inte alls. Nya golv i alla rum gör att ett hus kan kännas som som nytt trots att det kanske har ett sekel på nacken, och det är en fin och väldigt speciell känsla att beträda nylagda golv som valts och lagts in med omsorg om detaljer och husets originalprägel. Vi tittar här lite på hur man kan tänka när man ska välja golv till husets olika rum.

Sovrummen

I sovrummet vill man ha ett mjukt golv som är skönt att sätta ner fötterna på under tidiga morgnar. Mjuka träslag som gran och furu passar utmärkt i sovrum. Vill man ha något mörkare kan ek vara ett alternativ. Ett sovrumsgolv utsätts inte för så mycket slitage så därför är det onödigt att använda hårda ytbeläggningar som lack. Olja passar bättre. Ett oljat ekgolv är vackert, mjukt och känns som att gå på sammet.

En annan alltmer populär golvlösning i sovrum är heltäckningsmattan som är på väg tillbaka efter att under några decennier sett som omodern och ohygienisk. Moderna heltäckningsmattor är dock både trendiga och lättstädade och naturligtvis är det otroligt skönt med en heltäckningsmatta i sovrummet.

Vardagsrummet

I vardagsrummet kan ett lackat eller kanske hårdvaxoljat trägolv passa bättre. I vardagsrum är det mycket vanligt med parkett, vill man ha ett parkettgolv är det snyggast och bäst för huset att lägga in massiv stavparkett. För det krävs dock en golvläggare som kan sin sak. Lyckligtvis har golvläggare i Stockholm ofta god vana av att lägga äkta parkett, eftersom det är och alltid har varit såpass vanligt här. Ek är då det oftast använda träslaget, ekparkett är en riktig klassiker bland stockholmsgolv.

Att lägga breda plankor i vardagsrummet är ock lite av en trend. Det ger en rustik känsla som kan passa bra in i ett äldre hus eller lägenhet. Plankorna spika eller limmas då fast i en underliggande råspont. Massiva trägolv kan slipas om många gånger utan att förlora i slitstyrka eller utseende.

Köket

I köket är vinylplattor och linoleum två moderna material som tillåter lite variation i färg och form. Klassiskt schackrutiga vinylplattor eller rödflammig linoleummattor ger den rätta karaktären i ett femtiotalskök, men passar kanske inte lika bra i en äldre lägenhet eller hus. Klinker är tidlöst och snyggt och håller för det mesta. Dock är det lite opraktiskt om man är rädd om sitt porslin och har en benägenhet att tappa det då och då. Allt skört som hamnar på ett stengolv går sönder.

Även trägolv funkar i ett kök, om man hårdvaxoljar det. Hårdvaxolja ger ett bra ytskydd mot fukt och smuts och hindrar det även från att tränga ner i träet. Det tål stötar bra och är riktigt snyggt. I äldre hus och lägenheter är ett trägolv i köket ett riktigt bra val.

Anlita en bra golvläggare i Stockholm

Att lägga golv själv är inte att rekommendera om man vill ha en kvalitativ lösning som håller länge. Visst kan man själv lägga ett klickgolv i ett sovrum eller förråd, men vill man ha massiva trägolv, matta eller klinker krävs professionella kunskaper. I Stockholm finns många bra golvläggare som kan hjälpa dig att hitta rätt material och ytbehandling till dina olika rum. Ge din bostad den omtanke och kärlek den förtjänar, lägg in nya golv som matchar dess stil och personlighet!

Klicka här för fler tips och inspiration.

7 Aug 2018