Beställ ett nästan nytt trägolv

Tänk dig att få nästan nya golv. Som är miljövänliga, dessutom. Och nästan nya golv. Det är billigare att slipa om än att slänga ut det golv som du redan har och beställa ett nytt. Det är heller inte särskilt klimatsmart, då det klimatsmarta är att återanvända och återvinna. Att återanvända är smart. Att endast köpa-slita-slänga är inte särskilt klimatsmart. Särskilt inte om du har ett golv med hög kvalitet. Då är det långt bättre och mer klimatsmart att slipa om det som du redan har. Om du då har fula och slitna golv kan du få som nytt golv med ny yta.

Få ny yta på golvet som håller i minst 30 år till

Slipar du om ditt golv kan du använda det i minst 30 år till. Många trägolv kan hålla i 50 år, om du ser till att slipa om det då och då. Är du rädd om golvet kan det hålla hela din livslängd. Då gäller det inte att akta golvet hela tiden. Man måste ju leva också. Barnen kanske leker med sina leksaker på golvet. Husdjuren springer omkring på golvet med sina vassa klor. Att hela tiden springa omkring och akta golvet blir tjatigt i längden. Golv är ju till för att användas. Slipar du om det behöver du inte tänka på att hela tiden akta golvet. Samtidigt vill man ju ha vackra golv.

Rätt behandlat golv håller länge

När hantverkarna väl har tagit fram en splitterny yta på golvet är det sedan mycket viktigt att lägga på en behandling som gör det slitstarkt. Med rätt slags behandling kan du ha ett trägolv i hallen, i köket eller i barnens rum utan att du behöver oroa dig för spill eller andra saker som kan förfula golvet. I köket, till exempel kan det vara bäst att lacka golvet som gör att det står emot väta. I vardagsrummet kanske du vill kunna se trägolvet men där det inte sker lika mycket spill. Då kan du se träets ådringar bättre om du behandlar det med hårdvax. Man kan även betsa eller olja in trägolvet. Kom ihåg att man kan lägga in pigment i oljan eller betsningen så får du den nyans på golvet som du önskar.

Slipa om andra golv än trägolv

Dagens nyare golv går också numera att slipa, även om det är av plast, laminat, klickgolv, parkett eller stengolv. Dagens slipmaskiner är så pass bra att du kan slipa om nästan vilka golv som helst och de nyare plastmattorna är av så pass hög kvalitet numera att du kan slipa om dem. Här kan du läsa mer om golvslipning, som du kan få tag i, i Stockholm: http://www.golvexperternastockholm.se.

11 Mar 2019