BIM – husets digitala tvilling eller en hel metod?

Har du kliat dig i huvudet på byggmöten för att du inte riktigt förstår vad BIM är? Det är faktiskt inte helt självklart men här får du lära dig grunden.

Om du ska bygga ett hus eller göra en större renovering har du säkert stött på begreppet BIM. Alla inom byggbranschen verkar helt överens om vad det är för något men du kanske inte riktigt har koll? Läs vidare om du vill framstå som att du åtminstone har ett hum på nästa byggmöte.

BIM står för byggnadsinformationsmodellering (eller varianter av denna benämning) och är relativt nytt. Det råder faktiskt lite förvirring om exakt vad det är. Men faktum är att det kan stå både för en arbetsmetod och för en virtuell prototyp av byggnaden. Man kan säga att det är husets digitala tvilling.

BIM kan betyda två olika saker

Med hjälp av BIM bygger man upp hela huset digitalt, oavsett om det är ett nybygge eller om huset redan står. Det blir en 3D-modell av byggnaden, där man sedan samlar all information som man behöver för att bygga huset. Det är en uppgraderad form av ritning, planskiss och teknisk beskrivning i ett.

Det är inte bara vid byggnationen eller renovering som BIM-modellen är användbar. Den kan användas under hela husets livscykel för att planera underhåll och tillsyn för flera år framåt. Det finns mycket mer att säga om BIM men med de här grundläggande kunskaperna vet du i alla fall ungefär vad de andra pratar om.

13 May 2023