Bygg en egen pool hemma

Med en pool i trädgården kan man skapa en alldeles egen liten oas. Men innan man drar igång gäller det att planera ordentligt. Här kommer några användbara tips för ett lyckat poolbygge.

För den som vill bygga en egen pool hemma gäller det att göra rätt redan från början. Sätt en budget för hela projektet där även det viktiga markarbetet ingår. För den som ska köpa badpool finns det flera olika pooltyper att välja mellan, men vanligast är den nedgrävda markpoolen.

Det finns även pooler i olika storlekar och former, men även med olika ytskikt eller liner som det egentligen heter. Tillsammans med själva formen har linern stor betydelse för helhetsintrycket av poolen. En liner går att få i många olika kulörer men de vanligaste är såklart blått och turkost. Men det finns även olika mönster att välja mellan som mosaik eller carrara.

Viktigt att tänka på

Poolens placering har stor betydelse både av praktiska skäl och estetiska. Genom att placera den i söderläge hjälper solen till att värma upp vattnet. Det kan även vara bra att försöka undvika att placera poolen nära stora träd för att slippa rensa den från nedfallna löv och skräp.

Något man inte slipper ifrån vid ett poolbygge är markarbetet. För att få en pool utan problem måste marken stabiliseras med rätt dränerande material, men det behövs också en stomme som håller själva poolen på plats. Är man tveksam till att själv ta sig ann poolbygget erbjuder många poolåterförsäljare även hjälpa till med att få polen på plats.

12 Aug 2021