Byta eller renovera fönstren?

Fönstren är en av de viktigaste delarna av ett hus, och som hemmafixare kan man göra mycket för att hålla fönstren i skick genom att tvätta, kitta och måla om dem. Om träet blivit dåligt kan fönstren också renoveras, men då bör man anlita en glasmästare för jobbet. En glasmästare kan dessutom göra en bedömning av fönstrets generella skick, och avgöra om fönstret kanske hellre borde bytas ut än renoveras.

Även om äldre tiders fönster ofta var av väldigt hög kvalitet, så måste alla fönster till slut bytas ut. För att se hur det står till med dina fönster kan du sticka in en kniv i träet på ett undanskymt ställe och känna efter. Känns träet mjukt och svampigt har det drabbats av fukt och då måste du antingen byta ut träet på de dåliga ställena eller i värsta fall byta ut fönstret. Om man ska renovera eller byta ut beror på hur mycket av fönstren som blivit fuktskadade.

Inte alltid rätt att renovera

Man hör ofta byggnadsvårdare och experter på gamla hus slå fast att det alltid är bättre att renovera fönstren än att byta ut dem, men detta stämmer inte. Har fönstret blivit så skadat att det blir alltför dyrt att renovera så är det så klart bättre att byta ut dem mot moderna fönster. Moderna fönster är inte alltid en styggelse. Det finns fönstertillverkare som tillverkar fönster utifrån stilen på huset, vilket gör att man kan få fönster som precis passar in på fasaden, och som dessutom har alla de kvaliteter som moderna fönster kan erbjuda.

För- och nackdelar med moderna fönster

Många tycker att moderna fönster är fula och passar dåligt in på gamla hus. Men då handlar det så gott som alltid om fabrikstillverkade fönster i massupplagor, som folk köper billigt på byggvaruhus och sätter in på sina hus. Det blir naturligtvis inte bra estetiskt. Men dessa fönster är dock bra i många avseenden, förutom det estetiska. Moderna fönsterglas isolerar betydligt bättre, de är tätare och håller ofta även god kvalitet konstruktionsmässigt.

Man kan tillverka moderna fönster med energiglas i gammal stil, med vackra bågar och en gammaldags känsla. Det är det bästa för gamla hus, och det är att visa respekt för det husets stil. När det väl är dags att byta ut fönstren på ditt hus, anlita en glasmästare i Stockholm för att tillverka nya fönster i en stil som passar ditt hus.

Kontakta en glasmästare i Stockholm

En glasmästare kan hjälpa dig att bedöma dina fönsters skick. Det finns många glasmästare i Stockholm som kan gamla fönster och vet i vilka lägen det är bättre att byta ut fönstren än att försöka renovera dem. För en glasmätare med koll är det ingen konst att tillverka nya fönster som passar väl in på huset. Visst är det dyrare med specialtillverkade fönster, men i gengäld får du fönster av extremt hög kvalitet som definitivt höjer värdet på huset, och även dess livslängd.

 

11 Jul 2019