Checklista innan du bygger ett hus

Äger du en tomt och är påväg att bygga ditt alldeles egna hus? Att bygga ett hus kräver noga planering och förberedelser för att allting ska bli så bra som möjligt. Ta del av några nyttiga tips!

Du har en tomt på det bästa läget och äntligen är det dags att börja fundera på själva husbygget. Att bygga hus i Malmö är en stor investering, kanske den största man gör i livet och därför är det viktigt att allt blir rätt från början. Du ska ju bo i det nya huset väldigt länge, och då är det viktigt att du känner dig trygg och nöjd med hela processen – från planeringsfasen till färdigställandet av bygget. Har du kanske en egen idé av hur ditt hus ska se ut? Kanske har du egna, nästan helt färdigställda skisser av hur du vill att ditt drömhus ska se ut? Eller så är du ute efter ett modernt arkitektritat hus som inte ser ut som något annat. Du kanske bara är ute efter ett klassiskt, hemtrevligt hus som ser ut som det du växte upp i? Oavsett vilket så kan du få hjälp med ditt husbygge så att du känner att det passar just dig och dina behov.

Planering och bygglov

Inledningsvis är det bra att träffa någon inom branschen för ett planeringsmöte. Då kan ni tillsammans gå igenom vad det är du är ute efter, vilken typ av hus du vill leva i och hur du vill att det ska se ut. Det är bra att på förhand tänka ut vilket material huset ska byggas i, och hur stort det ska vara – både på längd, bredd och höjd. Antingen lämnar du över dina egna ritningar eller så kommer ni tillsammans fram till en ritning som du är nöjd med. Därefter är det dags att söka bygglov. Det kan ta upp till 10 veckor att få igenom sitt bygglov.

Rum och inredning

När bygglovet är klart är det dags att planera för de olika rummen. Var ska köket och badrummen ligga? Det är viktigt att så snart som möjligt veta hur man ska dra el, vatten och avloppsledningarna i huset. Tillsammans med elektriker, VVS-installatör, plattsättare och takläggare går ni igenom hur huset kommer att se ut och fungera. Det kan kännas krångligt, men det finns alltid hjälp att få. Kom ihåg att det viktigaste är att du känner dig trygg och nöjd genom hela processen.

28 Apr 2020