Dags för en tillbyggnad? Tänk på detta

Svensken idag prioriterar den egna bostaden. I spåren av pandemin så ser man att vi idag insett värdet av att skapa en bostad som passar för alla våra behov och där exempelvis även ytor för arbete ska finnas. Vi renoverar, vi bygger nytt och vi gör olika tillbyggnader i syfte att skapa vackra, personliga och funktionella hem. Istället för att lägga pengar på resor och på olika nöjen så står bostaden i fokus.

Det är roligt, men det finns saker att tänka på. En tillbyggnad handlar om ett projekt som kräver kunskap och vi tänkte titta lite närmare på några viktiga saker att tänka på innan du sjösätter ett projekt. Först och främst så måste man givetvis utgå från vilken typ av tillbyggnad det handlar om. För många blir detta synonymt med att man exempelvis bygger en altan eller en uteplats. Sådana projekt är vanliga och de faller in under en kunskapsnivå där även vanliga lekmän kan lyckas.

Tips för att lyckas med din tillbyggnad

Det finns emellertid även andra typer av tillbyggnader som ligger på en betydligt högre svårighetsnivå. Här kan man exempelvis återkoppla till det vi ovan gick igenom och peka på nya behov som en familj i Stockholm kan ha fått - man kanske vill göra en tillbyggnad i form av en extra toalett, ett arbetsrum eller för att få bättre ordning och struktur i sovrummet. Oavsett vilket: en sådan tillbyggnad i Stockholm kräver både kunskap och en god planering. Vi tänkte rada upp några viktiga punkter att tänka på i samband med att man funderar på en lite svårare tillbyggnad - enligt följande:

  • Vad kan du göra själv? Börja med att - ärligt - gå igenom vad du kan göra på egen hand i det projekt du planerar. Gå igenom hur pass mycket tid du har och hur pass stor skicklighet du besitter. Kan du göra vissa delar av din tillbyggnad på egen hand så sparar du pengar. Det kan exempelvis handla om rivning eller om att sätta upp gipsväggar.
  • Behövs ett bygglov? Kontrollera alltid detta innan. Etablera en kontakt med byggnadsnämnden och ställ frågor om vad som gäller. Även om din tillbyggnad i Stockholm handlar om att bygga ett Attefallshus så kommer du att behöva ett startbesked. Behövs ett bygglov? Ta hjälp med ritningarna och med planeringen!
  • Hitta rätt företag. Välj ett företag som kan sköta så mycket som möjligt av byggnationen. Totalentreprenad är en lösning som borgar för högre kvalitet och ett effektivare jobb. Ta in offerter, var noga med referenser och se över hur exempelvis certifikat och yrkesbevis ser ut. Detta blir extra viktigt om din tillbyggnad rör badrum eller kök där vatten- och fuktskador kan förekomma i samband med fuskjobb. Tänk även på att du betalar i efterhand och då en besiktning - gärna av en obunden besiktningsman - skett. Betala aldrig i förskott och om företaget, mot förmodan, vill ha betalt under projektets gång så ska det finnas starka argument till detta. <7li>
12 Mar 2022