Därför ska du hyra ut ett attefallshus

Bor du i en storstad där bostadsbristen är ett faktum. Vill du skapa dig en extra inkomst och äger din egen tomt, då ska du bygga mer! Nya reglerna för bygglov är super för komplementbostäder.

Från och med 1 mars i år (2020) har du rätt att bygga en kompletterande bostad på din fastighet på upp till 30 kvm. Detta är en ökning från tidigare 25 kvm, vilket ger minst 3 kvm extra i bostadsyta. Reglerna gäller enbart för komplementbostad och el för komplementbyggnad så som förråd eller liknande och är skapade just för att avhjälpa bostadsbristen och få fler att vilja bygga och hyra ut. Idag finns mängder av fina attefallshus att köpa i färdiga byggsatser eller som lego. Kanske tar du hellre in en riktigt duktig snickare och bygger allt från start? Oavsett vilket du väljer så kan du relativt snabbt räkna hem kostnaden av bygget när du hyr ut.

Så många snygga modeller

Tillverkare av olika typer av attefallshus ploppar upp här och där. Den ena modellen snyggare än den andra. Tänk till på vad som är attraktivt där du bor. Vilken typ av målgrupp finns som kan vilja hyra hos er? Kanske är det jobbpendlare eller studenter? Eller är det rent av ett par som söker bostad? Utifrån din målgrupp får du en tydligare bild av vem du vill hyra ut till och vem du ska bygga för. Ta sedan in en snickare för att utföra jobbet och kolla gärna så han har kompetens eller kontakt för att även slutföra el och vvs. Välj gärna en snickare som är van att jobba med smarta lösningar på liten yta. Att optimera ytan och skapa ett riktigt attraktivt boende är så klart en fördel när du ska få hyresgäster och kunna ta en bra hyra.

En investering för familjen

När du väljer att bygga en kompletterande bostad på fastigheten som är till för att hyras ut så skapar du en helt ny inkomst till familjen. Initialt är det en investering när du anlitar snickare och köper material, men det kan du låna till vid behov. Därefter sätter du en marknadsmässig hyra och räknar snabbt ut vilken intäkt ni får in per månad och år genom att hyra ut ert nya, fina attefallshus. Utöver intäkten så får ni säkerligen nya vänner och husvakter om ni själva behöver resa bort medan era vänner är kvar hemma och håller ett öga på allt.

23 Mar 2020