Det behöver inte bli dyrt att åtgärda en eldstad med eldningsförbud

Ryker det in? Har ni eldningsförbud? Eller drömmer ni om att kunna elda i den där vackra gamla kakelugnen? En gammal eldstad måste vårdas med kärlek annars riskerar den att krackelera.

Har man en fungerande eldstad i sitt hus kan man skatta sig lycklig. En kakelugn, öppen spis eller kamin som det går att elda i betyder mycket för husets karaktär. Mysfaktorn ökar avsevärt. Men det är inte alltid som det går att elda i dem. Kanske är skorstenen trasig och rökkanalerna läcker och det är eldningsförbud som råder. Som tur är kan man oftast renovera en gammal eldstad så att den kan tas i bruk igen. En erfaren skorstensrenoverare eller murare vet hur man fixar till gamla murstockar byggda av naturmaterial som sten, tegel, ler- och kalkbruk.

En skorsten fungerar också som ventilation i gamla hus

Att laga en utdömd kakelugn eller vad det nu kan vara behöver inte bli så dyrt. I enklare fall kan det räcka med att skorstenen tätas inifrån. Man kan själv bestämma om man vill att man ska täta enligt gamla tekniker eller med modernt murbruk eller med ett rostfritt insatsrör. En renoverad murstock ska hålla i ungefär femtio år, så troligtvis behöver man inte göra om proceduren under sin livstid. Ibland är det skorstenen som är problemet och som måste repareras. En skorsten utsätts ständigt för väder och vind och det är inte så konstigt att den fallerar med tiden. Men en skorsten går att mura om med rökkanaler och allt. En fungerande skorsten är också viktig för ventilationen i ett äldre hus med självdrag. Den är lite som husets lunga och är med andra ord värd att sköta om.

En fungerande eldstad höjer bostadens värde

Det är alltså en god idé att sköta om sina eldstäder och se till att de fungerar. En öppen spis eller kakelugn som det går att elda i höjer dessutom bostadens värde. I kombination med annan uppvärmning får eldstaden ner övrig energiförbrukning men är dessutom väldigt vacker att se på. Har man en eldstad som man drömmer om att ta i bruk igen men är osäker på kostnaden och om man kommer att ha råd kan man börja med att begära en offert. Det finns flera olika tekniker då det gäller att laga skorsten men en kunnig och seriös skorstensreparatör kan råda er om vilken som passar er eldstad bäst.

13 Jun 2020