Har du nyligen fått en ny brunn som ska ge dig dricksvatten? Då finns det några saker du bör göra innan du kan vara säker på att vattnet är av god kvalité som till exempel utföra vattenprover.
Efter en brunnsborrning är utförd så finns det några saker du ska kontrollera innan du kan vara säker på att vattnet är av god kvalité och du kan känna dig säker på att det är drickbart. Med en ny brunn på tomten så ska du först och främst utföra vattenprover för att se hur kvalitéten är på vattnet och det görs med ett prov som analyseras noggrant. Det finns många sorters vattenprover att utföra vid en undersökning av vattnet men se till så att provet omfattar allt du behöver veta. Ett bra prov analyserar bakterier, radon, ph, järn, mangan och hårdhet. Innehåller provet alla dessa aspekter så kan du vara säker på att provet är att lita på så det är ett tips till dig att se till att skaffa ett omfattande prov. Då kan du känna dig säker på att vattnet är bra och du kan dricka det utan att vara orolig. Brunnen och vattnet ska vara igång under 1-2 veckors tid innan det är säkert att användas som dricksvatten. Efter denna tid så är det du som husägare som skickar in vattenprovet till kommunens vattenlaboratorium för att få din analys på vattnet. Skulle det vara så att vattnet inte är av bästa kvalité så kan det vara aktuellt att installera ett filter. Gör ett till vattenprov när filtret är på plats så du vet att det fungerar som det ska.
Brunnsprotokoll
Nu kanske du undrar vad är ett brunnsprotokoll? Jo det är ett protokoll som har alla uppgifter om din brunn. Hur din brunn är uppförd och hur mycket vatten den kan producera. Det är ett slags register över din brunn och det är bra att ha allt samlat där. Protokollet finns hos myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning och det är en offentlig handling så alla har tillgång till den.
Brunnslock
En annan sak som är viktig efter en brunnsborrning är att du ska se till att ha ett tättslutande lock på din brunn. Se till så att locket sitter på ordentligt för du vill inte få ner skräp eller insekter i brunnen. Ett tips är att sätta ett hänglås på brunnen för att vara säker att inget tar sig ner.
Andra inlägg
- Renovering genom tiderna
- Byggställningarnas roll i Stockholms stadsbild
- Målare i Hägersten förvandlar ditt hem
- Sänk dina uppvärmningskostnader genom takisolering
- Professionell sanering av asbest i Örebro
- Ge din trädgård nytt liv med trädgårdsanläggning i Stockholm
- Trapphusrenovering ger fastigheten ett lyft
- Man ska våga satsa på totalentreprenad i Stockholm
- Dags att anlita proffs på trädgårdsarbete på Värmdö
- Ställningar i Stockholm för byggare