En badrumsrenovering behöver inte äta hål i plånboken

Som alla vet, oavsett tidigare erfarenheter, kan renoveringar kosta skjortan. Speciellt när det handlar om grundliga sådana, där allt det gamla försvinner och ersätts med nya moderna inredningsartiklar och finesser. Ett av de dyraste projekten i ett hem är en badrumsrenovering. Ett litet rum som kan äta upp en stor del av plånboken, men så behöver det inte vara.

Gott om alternativ i storstadsregionerna

För dig som bor i Stockholm med omnejd, eller någon annan av landets större städer, är det enklare att hämta in en stor mängd offerter från olika hantverkare för att jämföra priser. Eftersom många entreprenörer erbjuder badrumsrenovering i Stockholm pressas priserna och möjligheterna är fler. Här är det också mer lönsamt att renovera badrummet, eftersom du nästan alltid har igen hela kostnaden vid en eventuell försäljning. Om du bor utanför en större stad är det därför extra viktigt att planera noggrant och räkna på kalkylerna.

En bra dialog är viktigt

För att hindra kostnaderna från att skena iväg är det smart att från första början sätta upp en kostnadsplan för hela projektet, alla detaljer inräknade. Det kan vara en bra idé att anlita en entreprenör som kan garantera ett fast pris på din badrumsrenovering. Detta ger dig en kontrollerad överblick över projektet och förhindrar otrevliga ekonomiska överraskningar efter det att renoveringen är klar.

Återanvändning gör dig gott

Om det gamla badrummet är i hyfsat gott skick så kan det vara en bra idé att se efter vad i inredningen som kan återmonteras. Den gamla toalettstolen kanske inte behöver uppdateras till en splitterny. Genom att återmontera delar av den gamla inredningen kan stora kostnader sparas in. Dock är det viktigt att ha en bra dialog med entreprenören för att få reda på exakt vad som kommer kunna återanvändas i den nya designen. Det kan vara så att det gamla badkaret inte längre får plats där det är tänkt att stå i den nya ritningen. Genom att gå igenom detta skapas en bra överblick om vad som faktiskt måste köpas nytt och vad som kan sparas in på genom återanvändning.

Unna dig finesser, men tänk steget längre

Självklart känns det inte särskilt roligt att hålla kvar samma inredning och stil i det nya badrummet som i det gamla. Det tar ju bort vitsen med en renovering. När det idag dessutom finns så väldigt många finesser känns det ju tråkigt om dessa inte kan få utnyttjas i projektet.

Exempelvis är installerad golvvärme och handdukstorkare två av dessa moderniteter som kan vara trevliga att ha i ett nyrenoverat badrum. Dock kan dessa saker bidra till att dra iväg kostnaderna, på sikt. Vid exempelvis badrumsrenovering i Stockholm är det som sagt sällan ett problem eftersom hela värdet (och lite till) finns kvar efter renoveringen, men ute i landet kan det vara svårare att få finansiering och hämta in kostnaden vid en försäljning.

Oavsett var du bor kostar däremot eluppvärmning en hel del i längden, och kan det bli väldigt dyrt att ha finesser som golvvärme och handdukstorkar påslagna hela tiden. Det bästa är att sätta på och stänga av i takt med när de används. På så sätt sparas det in på både pengar och på miljön.

Var smart från början till slut

Så, att skapa ett helt nytt badrum behöver inte bli så dyrt som en kan tro. Så länge smarta val görs redan på planeringsstadiet går många kostnader att undvika. Ännu bättre är det att fortsätta vara medveten om alla kostnader även efter det att det nya badrummet står klart. Att inte tappa upp badkaret varje kväll, utan att unna sig ett härligt bad lite då och då gör till exempel att miljön mår bra, liksom din plånbok. Dessutom får baden en mer exklusiv och lyxig känsla om de endast sker lite då och då.

31 Jul 2017