Fönsterbyte – att välja rätt material

Det finns mycket att tänka på när det kommer till fönsterbyte. Ofta vill man ha ett fönster som inte alltför mycket sticker ut från originalet, något som passar husets karaktär. I Stockholm finns många välbevarade, vackra hus, men på en del av dem blir man slagen av hur okänsligt man har gått till väga vid fönsterbytet. En vacker originalvilla från förra sekelskiftet kan tappa mycket av sin karaktär genom ett ogenomtänkt fönsterbyte. De nya material som har dykt upp, främst pvc och aluminium, har haft sina barnsjukdomar, men köper man ett kvalitetsfönster idag så kan man tänka med god funktion och kvalitet oavsett material. Så vad är det som ska styra valet av material vid ett fönsterbyte. Och är det treglas som gäller eller går det bra med tvåglas? Vi går igenom de tre vanligaste fönstermaterialen och dess fördelar och nackdelar.

Träfönster

Trä är fortfarande det vanligaste fönstermaterialet på hus i Sverige. Det är ett vackert material och oftast det som passar bäst in på gamla hus. Det är även relativt billigt och det miljövänligaste alternativet. Om ett träfönster blivit slitet kan det dessutom renoveras. Dock ska man tänka på att träfönster kräver mycket underhåll, och är det ofta utsatt för hårt väder och vind, vilket ett fönster ju är i Stockholm med omnejd, har det en betydligt kortare livslängd. Vill man göra fönstret hållbarare kan man välja ett träfönster med aluminiumbeklädnad på utsidan. Det drar ner det estetiska intrycket något men vinner mycket på minskat underhåll och hållbarhet.

Aluminiumfönster

Aluminium är det dyraste materialet av de tre vi listar här, men också det hållbaraste. Det kräver i princip inget underhåll alls oavsett vilken väderlek det utsätts för. Det är ett lätt och smidigt material som ändå har en hög hållbarhet. Det kan också som sagt kombineras med ett träfönster och ge en mer autentisk känsla till gamla hus. Förut var aluminiumfönster ovanliga och det kunde vara svårt att hitta en modell som passade, men numera finns ett stort utbud av aluminiumfönster i olika stilar.

PVC-fönster

PVC, eller plastfönster är det billigaste valet, och det kräver knappt heller något underhåll. Det är ett klart budgetalternativ, vilket ju kan vara bra om man har många fönster som ska bytas ut. Dock rekommenderas inte att sätta PVC-fönster på en gammal grosshandlarvilla från 1905. Andra nackdelar med PVC är att fönstren blir känsliga för skador och de är svåra att reparera. De är också svårare att måla om. PVC-fönster har generellt haft stora, ganska fula ramar, men precis som med aluminiumfönster växer marknaden och moderna, smäckrare och snyggare PVC-fönster finns nu att få tag i.

Tvåglas eller treglas?

Treglas, säger vi. I Stockholm och övriga Sverige behöver vi fönster med hög energieffektivitet och isolerande egenskaper. Estetiskt passar såklart ett tvåglasfönster in bättre på ett gammalt hus och det finns tvåglasfönster med högre energieffektivitet men ändå inte i närheten av treglas. Om det är sommarstugan som står inför ett fönsterbyte tycker vi dock att de kan räcka med treglas.

Läs mer om fönsterbyten här

4 Oct 2017