Fönsterbyte eller en fönsterrenovering?

Som bostadsrättsförening så kommer man – liksom vanliga privatpersoner – att stöta på olika problem som kräver åtgärder. Åtgärder som kostar pengar och som kommer av att saker och ting, helt enkelt, har en begränsad livslängd. Taket måste bytas, ventilationssystemet sjunger på sista versen, stammarna kräver omsorg och fönstren är inte tillräckligt täta.

En viktig sak innan vi fortsätter handlar om framförhållning: att ligga steget före och upptäcka fel i tid är det som i slutändan sparar mest pengar. Väntar man till dess att problemet blir akut så stiger kostnaderna radikalt. Här kan den partner man har inom teknisk förvaltning spela en stor roll så det är alltid vettigt att välja en sådan med omsorg. Rätt partner är värd sin vikt i guld.

Fönster slits ut

Vi tänkte titta lite på en av de saker vi nämnde ovan och som är vanligt förekommande handlar om fönster. Att fönstren tappar i kvalitet är inte så konstigt – de tillhör fasaden och utsätts för ett dagligt slitage där allt från starkt solljus, regn, snö och vind tar sina bett.

Det som är talande för fönster är att de i allra högsta grad påverkar ekonomin i en bostadsrättsförening. Otäta fönster låter kall luft komma in; något som gör att man höjer temperaturen i varje lägenhet. Den varma luften som man får fram genom detta, den försvinner dock ut genom samma väg och i och med detta så skapas en ohållbar situation där kostnaderna för uppvärmning blir extremt höga. Utöver det så påverkas alla som bor i fastigheterna också - drag, kyla och återkommande förkylningar blir en del av konsekvenserna.

Fördelar med ett fönsterbyte hos en bostadsrättsförening

Hur ska man då agera som bostadsrättsförening? Det finns två alternativ: antingen genomför man en fönsterrenovering eller också så anlitar man ett företag för ett renodlat fönsterbyte. Båda har sina för- och nackdelar. Vi tänkte snabbt räkna upp dessa nedan:

Fördelar med ett fönsterbyte:.

Den stora fördelen med ett fönsterbyte ligger i sakens natur: ni får nya fönster till era fastigheter och ni slipper oroa er för längre tid framöver. Detta förutsätter dock att ni väljer rätt företag för monteringen och att ni väljer rätt typ av fönster.

Ett vanligt misstag är att man går från träfönster till billigare pvc-fönster utan att undersöka detta innan. I sak är ett sådant fönsterbyte bra då det sparar mycket pengar – pvc-fönster är jättebra på många sätt – men om det handlar om fastigheter som har självdrag så kan ett sådant fönsterbyte bli extra kostsamt. Där påverkas ventilationen negativt och man kanske måste ta en extra kostnad i och med detta. Hittar ni rätt företag för ert fönsterbyte så undersöks alla sådana frågor innan.

Andra fördelar med ett fönsterbyte är att ni höjer värdet på fastigheterna samt att ni – genom detta – visar långivare att ni tar underhållet på allvar. Dessutom blir ett fönsterbyte snyggt också.

Fördelar med en fönsterrenovering:  

En fönsterrenovering är först och främst billigare än ett fönsterbyte. Dessutom så kan en sådan också innebära att man sätter in så kallade energiglas som ger både bättre isolering, minskar bullret och som kan sänka uppvärmningskostnaderna rejält i och med detta.

Även här gäller det dock att hitta rätt företag. Måste den göras om bara efter något år så är det pengar rakt ner i sjön. En korrekt utförd fönsterrenovering ska hålla i ett tiotal år – minst.

Nackdelarna är just det, den kortare livslängden – som bostadsrättsförening så kanske det är bättre att ta de högre kostnaderna som kommer med ett fönsterbyte direkt och därmed också få längre livslängd på den vidtagna åtgärden. Fortsätt läsa här om fönsterbyte för bostadsrättsförening.

19 Feb 2018