Fönsterbyte – vilka fönster ska man välja?

Ett fönsterbyte kan verkligen få ditt hem att se nytt ut. Har dina fönster många år på nacken, lite slitna och kanske till och med har några sprickor, kommer nya fönster att ge ditt hus ett riktigt lyft – både på insidan och på utsidan.

Dock kan det vara svårt att bestämma sig för vilka fönster man ska ha. Träfönster, aluminiumfönster och PVC fönster har alla sina olika för- och nackdelar. Givetvis är inte dessa de enda fönstren som finns att välja på – men troligtvis är dessa de mest populära. Sedan bör man också bland annat bestämma sig för om de ska vara vänster- eller högerhängda och vilken typ av glas, och även antal glasskivor, man vill ha.

Fönstertyper

När det kommer till fönstertyper finns det en hel del att välja mellan. Tre vanliga exempel som ofta ses hos återförsäljare är träfönster, aluminiumfönster och PVC fönster.

Träfönster

Träfönster anses av många vara den vackraste fönstertypen av de tre nyss nämnda fönstren. Vid ett fönsterbyte bör man dock inte endast ta hänsyn till fönstren i sig – de bör ju även gå bra ihop med det husets stil överlag. Ett gammalt torp, till exempel, kanske inte gör sig jättebra med moderna aluminiumfönster. Till ett sådant hus kanske just träfönster är det bästa valet.

Man bör ha i åtanke att träfönster kräver en del underhåll. Likaså bör man känna till att även om träfönster troligtvis är den fönstertyp som kräver mest underhåll, tar det ändå relativt lite av din tid. På sin höjd kan det krävas ommålningar med några års mellanrum, och ibland även en renovering.

PVC fönster

PVC fönster är en annan fönstertyp som blir allt mer och mer populär i Sverige. Många som gör ett fönsterbyte idag väljer just PVC fönster. Det är i princip underhållsfritt, isolerar bra och håller länge. Till skillnad från träfönster behöver de till exempel inte målas, och behöver därmed inga ommålningar. Inte heller behöver de renoveras, som träfönster kan behöva.

Fönster av aluminium

Fönster av aluminium är en annan fönstertrend som har gått spikrakt uppåt de senaste åren. Precis som PVC fönster kräver de mycket lite underhåll, samtidigt som de har en lång livslängd. Ett plus med aluminiumfönster är att många av dem som finns på marknaden idag har mycket låga U-värden, det vill säga god isoleringsförmåga. Har ditt hem fönster som isolerar bra, sänks även uppvärmningskostnaderna. Aluminiumfönster kan alltså vara ett sätt att spara pengar långsiktigt, även om den initiala kostnaden för själva fönsterbytet kan vara ganska hög.

Höger- eller vänsterhängt? Vilket glas?

Det är viktigt att dina fönster verkligen öppnas åt det håll som du har planerat. Kanske finns en vägg, eller en möbel, på ena sida fönstret. Att det öppnar åt rätt håll är viktigt, kort sagt. Något annat som bör has i åtanke vid ett fönsterbyte är vilken typ av glas, och hur många skivor av det glaset, man önskar. Många som bor nära en hårt trafikerad väg väljer 3-glasfönster. På så vis blir glasskivorna både ljudisolerande och isolerande. Andra kanske väljer 2-glasfönster. Mellan glasen finns då luft som ger värmeisolering.

30 Mar 2017