Fönsterrenovering i Stockholm – pris?

Vad kostar det att få en fönstererrenovering i Stockholm? Är det mycket dyrt – eller är det ett överkomligt pris? För det första är ett stort hantverk att renovera fönster, så egentligen är det inte så konstigt om det kostar en hel del. Men för det andra, kan man faktiskt göra det själv, om man så vill.

Här går vi igenom hur man kan bära sig åt, om man skulle vilja prova på att renovera sina fönster själv. Det enda som krävs, om du renoverar fönster själv, är att du har tid för själva renoveringen, och att du inte har bråttom. Sedan är det ingen dum idé heller att vara noggrann och göra allt enligt den beskrivning som man brukar få när det kommer till fönsterrenoveringar.

Så här kan du gå till väga

Du behöver en fönsterskrapa, ett vasst rakblad, värmepistol, grundfärg och själva målarfärgen; den färg som man önskar ha till sin fönster. Man behöver penslar och trasor, nya beslag, om man så vill, en träkloss, vattenpass, hyvel (eventuellt) och måttstock.

  1. Haka av det gamla fönstret. Spika för två plankor för hålet där fönstret suttit så att ingen råkar ramla ut genom hålet.
  2. Skrapa bort all färg som finns på karm och båge. Är någon del av fönstret dåligt, ta bort den delen och ersätt med nytt träslag. Ta exakta mått så att den nya delen av fönstret passar exakt in. För enkelhetens skull kan man ta en värmepistol till hjälp. Den hjälper till att få bort färgen.
  3. När all färg är borta på fönsterkarm och båge är det dags att avlägsna fönsterbeslaget. Antingen målar man om dem med rostfärg eller så köper man nya.
  4. Måla sedan hela fönstret och fönsterkarma med grundfärg. Låt torka. Måla även karmarna med rostfärg och låt dem torka.
  5. Måla sedan hela fönstret och fönsterkarmar i önskad färg. Måla även beslagen som man har antingen målat med rostfärg, eller som är nya, i samma färg som fönsterbågarna, och eventuellt fönsterkarmarna om man har valt samma färg till dem.
  6. När fönster och karmar sedan har torkat är det bara att montera dem på nytt på plats och göra samma procedur med resten av fönstren, tills alla är ommålade och renoverade.

Vill man inte göra fönsterrenoveringen själv, kan man i stället anlita en hantverkarfirma som gör det åt en. Då kan man förslagsvis googla "fönsterrenovering Stockholm" så att man får några förslag av Googles sökmotor. Sedan kan man ta kontakt och be om offert och referenser så att man vet vad man får för pengarna. Man kan gott och väl räkna med att en hantverkare tar cirka 500 kronor per timme, innan Rot-avdraget. Det priset varierar en del mellan hantverkare på landsbygden och i storstaden, men bäst är att räkna med det priset, på ett ungefär.

22 Oct 2019