Förbättra husets hälsa med en avfuktare

Funderar du på att hyra avfuktare? Troligtvis är det ett mycket bra val. En avfuktare kan på allvar förbättra husets välmående. Ett vanligt problem i hus är just problem med fukt, vilket så småningom kan leda till mögel, vilket i sin tur kan leda till stora skador på husets konstruktion och de boendes hälsa.

Ofta är det i grunden eller i källaren som luften är extra fuktig. Inte sällan finns problemen i hus där värmekällan har bytts ut. Till exempel kan det vara frågan om en ved- eller oljepanna som bytts mot någon annan typ av uppvärmningssystem, till exempel fjärr- eller bergvärme.

Det bästa sättet att råda på det här problemet är ofta genom att använda sig av en avfuktare. Det är vanligt att hyra avfuktare, men det finns också givetvis att köpa. Sett till hur ofta man behöver använda den och kostnaden för ett inköp, kan det faktiskt vara det bästa ekonomiska valet att helt enkelt hyra en.

Kylavfuktare eller sorptionsavfuktare?

I huvudsak finns det två olika typer av avfuktare i butikerna i dag: kylavfuktare och sorptionsavfuktare. Ska du köpa eller hyra avfuktare bör du först ta ett beslut om vilken det är som passar ditt hus bäst. På så vis får du en avfuktare som arbetar så effektivt som det bara går.

Kylavfuktare

Kylavfuktare är det val som är mest populärt i dagsläget. Det fungerar som så att husluften leds in i avfuktaren och sedan kyls ner. När luften blir kall bildas kondens och vatten som sedan fångas in och leder till en behållare eller ner i avloppet.

Det finns flera fördelar med att använda sig av en kylavfuktare, snarare än en sorptionsavfuktare. Främst är det ekonomiska fördelar det handlar om. De är inte särskilt dyra, samtidigt som de är mycket effektiva i sin drift.

Sorptionsavfuktare

Sorptionsavfuktare kyler inte luften, så som en kylavfuktare gör. Istället passerar husluften genom en rotor med luftkanaler, vars ytor är belagda med ett särskilt material. Det här materialet suger upp fukten som sedan förångas och fläktas ut ur det utrymme där avfuktaren är placerad.

Sorptionsavfuktare arbetar bäst där det är kallt. Ska du således avfukta källare, krypgrund eller en annan del av huset som inte är uppvärmd, kan en sorptionsavfuktare vara det som är bäst.

Att hyra avfuktare

Hyra avfuktare kan man göra hos många olika företag. Ofta är det byggvaruhus som erbjuder detta, men även hos mindre uthyrningsföretag kan man hitta avfuktare som hyrs ut. Tänk alltid på att beskriva problemet och din situation för personalen, så att du får en avfuktare som passar just dig och ditt hus.

27 Jun 2017