Gör golvet som nytt igen

Är det något som skaver? Blev de där nya tapeterna inte det stora lyftet för vardagsrummet som ni hade hoppats på? Drar det slitna och gulaktiga parkettgolvet ner helhetsintrycket?

Har man ett trägolv i sin bostad ska man vara glad, oavsett hur det ser ut. De flesta trägolv kan man nämligen fixa till relativt enkelt så att de blir som nya igen. Trä är dessutom ett mjukt och varmt underlag som är bekvämt att gå och stå på. Det passar perfekt för vårt nordiska klimat. Tar man väl hand om sitt golv så håller det i generationer. Men vill man slipa sina golv gör man bäst i att anlita någon. Visst kan man göra det själv och spara några kronor men det är ett tungt och dammigt jobb som även kräver en hel del tid.

Färga parketten ljus eller mörk och rummet får en ny karaktär

Det finns gott om skickliga hantverkare som är specialiserade på golvslipning. De kan snabbt bedöma vilket skick golvet är i och vad som kan göras. De flesta lämnar dessutom en kostnadsfri offert på förfrågan. Har man ett parkettgolv av bättre kvalitet kan man idag även lätt förändra golvets utseende. Man kan färga golvet ljust eller mörkt så att det passar bättre till väggarnas färger. Även trägolvets ytbehandling påverkar golvets karaktär och uttryck. Man kan exempelvis välja mellan såpade golv, vaxade, oljade eller lackade i olika glanser. Möjligheterna är många och ofta väljer man att slipa och behandla golvet så att det passar in med då huset byggdes.

Gamla trägolv kan lagas så att det inte syns

En skicklig golvhantverkare reparerar även gamla trägolv. Detta brukar göras med gammalt trä så att det passar in med ursprungsplankorna och inte särskiljer sig. Även nyare brädgolv kan slipas och behandlas på ett sådant sätt att de ser ut som ett gammalt trägolv om man så önskar. Trä är ett levande material med många möjligheter men som även kräver rätt kunskap då man handskas med det. Allt detta kan en erfaren golvslipningsfirma. Innan hantverkarna kommer för att slipa golven ska man ha plockat undan möblerna och rensat golven som ska slipas. De flesta firmor arbetar sedan med nya moderna maskiner som inte sprider dammet vidare till angränsande rum. Detta är ännu en anledning till varför man bör anlita någon i stället för att göra jobbet själv. Man slipper städa och golvet ser ut som nytt igen.

30 Apr 2020