Hitta elektriker i Stockholm

Det finns en del saker du som privatperson får göra avseende el i ditt hem. Du får till exempel byta proppar och säkringar, byta trasiga lampor och lysrör. Du får även byta strömbrytare och eluttag. Men så fort något mer avancerat ska ske med elen i ditt hem måste du hitta en behörig elinstallatör. Att vara behörig innebär att man är auktoriserad av elsäkerhetsverket att arbeta med el installationer. Det finns även elektriker utan behörighet men deras arbete måste alltid ske under överinseende av en behörig elektriker, som är den som ansvarar och kontrollerar att jobbet blir säker utfört.

Behörighet

När du letar elektriker i Stockholm ska du först och främst försäkra dig om att firman är behörig. Om du är osäker kan du kolla med elsäkerhetsverket. Kolla även firmans omdömen på kundsajter, samt slå en signal och prata med elektrikern, ofta kan ett och annat frågetecken rätas ut på detta sätt.

Leta brett

Ofta räcker det med att ringa runt till ungefär fem till tio firmor för att hinna några som verkar bra. Kolla dessa extra noga och begär sedan in offerter. Är det ett enkelt jobb som att installera ett nytt uttag eller liknande behöver elektrikern oftast inte komma till lägenheten och titta utan det kan räcka med att man skickar en bild av det berörda området. Är det ett större jobb vill dock en seriös firma komma och kolla omständigheterna på plats för att lättare kunna ge en korrekt offert.

Glöm inte att fråga om möjligheterna till ROT-avdrag, vid elinstallationer har du möjlighet att dra av 30% på arbetskostnaden, dock ej på material, framkörning etc. Försäkra dig också om att priset på offerten är inklusive moms om det inte framgår, så att du inte får en obehaglig överraskning när fakturan kommer.

Gör ett avtal

Skriv sedan ett avtal med den elektriker du valt, var noga med att få ner vad arbetet ska innefatta, ungefärlig kostnad, samt hur lång tid arbetet ska få ta. Om kostnaden höjs på grund av att något oförutsett inträffar bör elektrikern också ha skyldighet att dubbelkolla med dig innan han fortsätter.

El är farligt

Det är viktigt att du alltid anlitar en behörig elektriker vid elinstallationer i hemmet. Gör du arbetet själv eller anlitar en obehörig person kommer du att få problem om det sker en elrelaterad olycka. Försäkringar kommer att bli ogiltiga du kommer att hållas ansvarig. Många tar lätt på elektricitet och utför gärna otillåtna jobb själva men man får inte glömma bort att elen i våra uttag är dödlig och att det räcker med minsta felsteg för att det ska gå riktigt illa. Överlåt därför jobbet till ett proffs och hitta en behörig elektriker i Stockholm.

25 Nov 2017