Hjälp med taket - Välj rätt takbeklädnad och taklutning för ditt hus

Att välja rätt takbeklädnad och taklutning är viktigt för att ditt hus ska se snyggt ut och för att det ska hålla länge. Det finns många olika typer av tak och det kan vara svårt att veta vilket som är bäst för just ditt hus. I den här artikeln får du tips på hur du väljer rätt takbeklädnad och taklutning.

Takbeklädnad - välj rätt material för ditt hus

När det gäller takbeklädnad finns det många olika material att välja mellan. Det vanligaste materialet i Sverige är tegel, men det finns också plåt, betongpannor och papptak. Vilket material som är bäst beror på var du bor och hur ditt hus ser ut. Om du är osäker på vilket material som passar bäst för ditt hus är det bäst att ta hjälp av en expert.

Taklutning - välj den rätta vinkeln

Taklutningen är också viktig för hur ditt hus ser ut. En brant taklutning ger huset ett klassiskt utseende medan en lägre taklutning ger ett mer modernt intryck. Vilken taklutning som passar bäst beror på var i landet du bor och vilken stil ditt hus har. En erfaren takläggare kan hjälpa dig att välja rätt taklutning för ditt hus.

Tak med extra yta - skapa mer utrymme

Om du vill ha mer utrymme i ditt hus kan du välja att ha vinklar och utskjut på ditt tak. Ett litet torn eller en takkupa är två exempel på hur du kan skapa extra yta på ovanvåningen. Detta ger också mer ljus till huset och gör det mer trivsamt att vara där.

Tänk på bygglovet

Om du ska lägga nytt tak på Lidingö är det viktigt att du har koll på vad som gäller för bygglov i ditt område. Vissa takkrön och utskjut kan kräva bygglov och det är viktigt att du har tillstånd innan du påbörjar arbetet. Om du är osäker på vad som gäller kan du kontakta din kommun för mer information.

14 May 2023