Hur du ska tänka vid en lägenhetsrenovering

Vi mår bra av att röra på oss, vi mår bra av förändring och vi skapar ofta en större glädje i livet genom att uppdatera oss själva. Detta gäller inom i stort sett allt - från det rent privata till frågor som rör karriären. Vågar man så vinner man också mycket. Det vi ska titta närmare på här gäller förändring i hemmet och vikten av att tänka rätt vid en lägenhetsrenovering. Idag verkar många kasta sig handlöst in i sådana projekt; man rycks med i någon typ av nybyggar- och renoveringshets som gör att man blir mindre pragmatiskt än vad man borde vara. Vårt råd är följande till dig som planerar en lägenhetsrenovering i Stockholm (där man utan tvekan renoverar som allra mest): renovera gärna - men gör det på rätt sätt.

Några tips som kan hjälpa dig

Vi tänkte gå igenom några nyckelord som vi anser vara värda att hålla i minnet inför en lägenhetsrenovering. Detta gäller oavsett om det handlar om att renovera om i badrummet, i köket eller om ett väldigt omfattande ingrepp - riva väggar, öppna upp, sätta in nya golv och så vidare. Låt oss rada upp några av dessa:

  • Priset. Det kostar att renovera pengar och det kostar att ta professionell hjälp. Vårt råd är att du funderar på om du kan göra vissa saker på egen hand och ta hjälp med andra. Det ger dig ett bra pris, men det ska naturligtvis ställas mot dina egna kunskaper och hur pass mycket tid du har. Kasta dig inte in i något du inte klarar av. Då är det bättre att ta hjälp rakt igenom.
  • Totalentreprenad: I så fall så kommer du att tjäna på att endast engagera en enda firma snarare än flera olika. Vi kan direkt säga att det senare alternativet endast kommer att medföra bekymmer. Dels så måste du kontakta flera företag och dels så måste du också organisera dessa. Vad händer om en rörmokare blir sjuk och du redan kontaktat en elektriker för nästa vecka? Totalentreprenad må vara lite dyrare, men det är en form som borgar för mer kvalitet och för att tidsplanen hålls.
  • Rätt företag. Ta dig tid och undersök alla företag du kontaktat. Du ska naturligtvis begära in så många offerter som möjligt, men ditt jobb slutar inte där. Nej, offerterna säger väldigt mycket om priset och vad som är att anse som en rimlig kostnad för en lägenhetsrenovering - med de säger dessvärre ingenting om kvaliteten och kunskapen hos företagen. Det är till stor del du som måste undersöka den. Ring tidigare kunder, kolla anmärkningar hos Kronofogden, se över ifall F-skattsedel finns (ett måste om du vill använda Rot-avdraget) och om de anställda har behörighet och certifikat (elektricitet och för jobb i våtrum exempelvis). Ett lågt pris är bra - men du bör alltid se till kvalitet i första hand.
  • Betalning. För de flesta så är betalningen för en renovering lite oklar. Betalar man innan, betalar man lite allteftersom eller betalar man efteråt? Svaret är att du alltid betalar då jobbet är gjort och då din lägenhetsrenovering blivit besiktad. De flesta som råkar ut för fuskjobb i Stockholm har en sak gemensamt: man har betalat i förskott och efter det inte sett röken av företaget i fråga. Det ska till väldigt starka skäl och argument till varför du ska öppna din plånbok innan allt är klart.

Fler tips och inspirationhttps://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

23 Oct 2018