Hur högt ska bänkskivan sitta?

Hur högt ska egentligen bänkskivan sitta och finns det något standardmått att förhålla sig till? Det finns ett standardmått och det ligger på 90 centimeter. Givet vilken längd du har så kan du med fördel justera höjden med 5-10 centimeter.

Köket har många olika detaljer som man måste ha i beaktning och i åtanke vid en renovering. Höjden på bänkskivan är ett typiskt exempel på detta och det är inte en rakt igenom lätt fråga. Här ställs man nämligen inför att anpassa köket efter sig själv eller efter andra – vid en eventuell försäljning. Det vill säga. Om du renoverar köket och vet med dig att det handlar om att du ska bo där under en lång tid så kan du gott anpassa höjden på dina bänkskivor. 90 centimeter är standard och det innebär att höjden anpassats för den normallånge. Är du längre eller kortare än så – ja, då kan också trivseln bli lidande som en följd av att du inte står bekvämt då du arbetar och antingen måste huka dig eller stå väldigt upprätt.

Om du – liksom många andra idag – däremot renoverar i köket i syfte att tjäna pengar vid en försäljning. Ja, då är det givna att du håller dig till 90 centimeter i höjd; helt för att kunna tilltala så många som det bara är möjligt.

När man vill ha en bänkskiva i Stockholm

Andra mått är viktigare i köket

Det finns andra mått och avstånd som är viktigare än bänkskivans höjd då man talar om köket. Att fler idag drömmer om ett nytt kök gör att dessa frågor blir väldigt relevanta och intressanta. För: hur planerar man egentligen ett kök och hur får man detta att bli så trivsamt, bekvämt och funktionellt som möjligt – utan att göra avkall på det rent estetiska?

Vi skulle definitivt säga att det är möjligt att få ett funktionellt och vackert kök, men för att nå dit så måste man tänka till lite i början och vid den initiala planeringen. Vi kan även tillägga att det aldrig är en dum idé att ta hjälp. De flesta kökstillverkare är idag med dig längs hela resan och ger dig olika alternativ som kan fylla dina specifika behov på ett bättre sätt. Det gäller även om du skulle köpa ett billigare kö från exempelvis IKEA. Ett bra sätt att komma undan vissa framtida problem och få mer nytta av det kök man tänkt sig att sätta in.

Du kan emellertid planera själv också. Genom att följa vår lilla guide här nedan så kan du maximera effekten av ditt kök och få en plats som du verkligen trivs med. Vi radar upp några tips som leder dig rätt.

Tips på mått och och avstånd

Det viktigaste i köket är att det finns ett genomtänkt avstånd mellan spis, diskho och kylskåp/frys. Varför? Jo, det är de punkterna som används mest frekvent och därför så bör också avståndet dem emellan vara så kort som möjligt. Tänker du på triangeln så blir ditt kök bättre.

Andra viktiga detaljer att tänka på ser ut som följer:

  • Bänkskivan. Djupet på en bänkskiva ska vara minst 60 cm. Kanten ska maximalt sticka ut tre centimeter ovanför exempelvis lådor. Om inte så skapar du svårigheter med att komma åt. En bänkskiva mellan diskho och spis är den som används mest. Ta därför ut svängarna gällande storleken: minst 80 centimeter ska den vara – gärna upp till 120 om möjligheter finns.
  • Överskåp ska ha minst 50 centimeter ned till disk- eller arbetsbänk. De bör inte vara djupare än 40 centimeter då det blir svårt att nå/hitta om du väljer djupare skåp än så.
  • 120 centimeters passage. En köksö är en dröm för många, men det kräver också utrymme. Du ska kunna gå mellan köksö och diskbänk och du ska kunna öppna skåp, luckor och diskmaskin utan problem. 120 centimeter är absolut minimum. Har du inte den ytan att jobba med så bör du hitta en annan lösning; där kommer du bara att bli irriterad i slutändan.
  • Avståndet mellan fläkt och spis bör – liksom vid kombinationen diskbänk och överskåp - ligga på 50 centimeter. Tänk emellertid på att en gasspis kräver mer utrymme och där är 65 centimeter något att sikta på och förhålla sig till.

Läs mer här om du behöver en bänkskiva i Stockholm.

10 Jan 2020