Hur man monterar markiser

Markiser – de är snygga och funktionella. Framför allt är det kanske för det estetiska värdet som många väljer markiser. De finns i mängder av mönster, färger material, och storlekar. Troligtvis är det mest populära att köpa fönster- eller terrassmarkiser för privatpersoner, och dessa kan varieras på många olika sätt. Förutom utseendet på dem, går också att till exempel välja om de ska vara motoriserade eller om de styrs manuellt med ett rep på husets insida.

Men sen ska de också monteras. Är man inte särskilt händig av sig gör man nog bäst i att anlita en firma för jobbet. Väljer man att anlita en firma kan man också dra nytta av ROT som subventionerar en stor del av arbetskostnaden (gäller dock inte på bostadsrätter). För den som känner sig manad att sköta monteringen av markiserna själv är det dock inte omöjligt och behöver inte vara jättesvårt heller – i alla fall inte om man är händig överlag. Tänk dock på att markiser kan vara både tunga och otympliga och att det därför är bra att vara minst två personer när man gör jobbet.

De här verktygen behöver du för montering av markiser

Vid montering av markiser krävs det ett antal verktyg – det handlar dock inte om några dyra verktyg och de flesta har dessa redskap i hemmet redan. Se till att du har följande:

 

  • Vattenpass
  • Skiftnyckel
  • Tumstock
  • Borrmaskin
  • Skruvmejsel
  • Markeringspenna
  • Stege
  • Fästen för markisen
  • Och gärna någon i god fysisk form som hjälper till

Kontrollera yttre faktorer

Det första som bör göras är att titta på platsen den ska monteras. Hur högt är fönstret? Mät ut den höjd som markisen ska sitta på. Glöm för all del inte att kontrollera att eventuella dörrar, eller fönster, går att öppna och stänga ordentligt. Börja sedan montera de yttre konsolerna. Förborra hålen och kontrollera att de är i en vågrät linje.

Monteringen

Montera sedan fast konsolerna. Tänk på att det är viktigt att ha rätt typ av både plugg och skruv. Vilka pluggar och skruvar du bör ha beror på vilket material fasaden på huset är gjort av. Glöm inte att säkerställa att skruvarna sitter fast ordentligt i fasaden. Handlar det om hårdare material, till exempel tegel, kan det hända att man behöver extra monteringsplattor.

Sätt markisen på plats

Hur markisen sätts på plats kan skilja sig lite från markis till markis. Vanligt är att man helt enkelt lyfter den på plats i konsolerna. Sedan låses de helt enkelt fast. När markisen väl är monterad är det dags att justera utfallsvinkeln. Testa själv att fälla ner markisen för att se vilken vinkel som bildas när den är nere. En allmän rekommendation är att det bör finnas en frigångshöjd på minst två meter vid montering av markiser.

 

Tänk dock på att monteringen kan variera beroende på vilken markistillverkare det är fråga om. Läs alltid instruktionerna från tillverkaren du har handlar ifrån. Känner du dig osäker är det bästa troligtvis att anlita en firma för att göra jobbet. Lycka till!

1 Mar 2017