Hur mår ditt tak egentligen?

Det finns många anledningar till varför man ska hålla sitt tak i ett gott skick. Det finns även – tyvärr – väldigt starka anledningar till varför man inte gör just det. En av de starkaste är att man glömmer bort taket; det ligger liksom bara där – på sitt svåråtkomliga område – och skyddar huset. Kort sagt; man tar sitt tak för givet och det är svårt att se vissa problem stående på marken. För att undersöka taket så krävs det att man ger sig upp på det för en närmare besiktning; något som både är ansträngande, farligt och som kräver utrustning (en stege, skyddsrep, kanske en ställning)  - men som är anse som absolut nödvändigt.

Taket har förvisso en lång livslängd; men det innebär inte på något sätt att man helt kan ignorera det som husägare. Nej, någon gång per år så bör man ge sig upp för att dels kontrollera takpannor (om man har tegel) och dels också rengöra, ta bort smuts samt ta bort barr, grenar och annat som fastnat i hängrännorna. Skulle det visa sig att taket i fråga inte längre håller det skick som det borde göra – ja, då är det också dags att planera för ett takbyte.

Tydliga indikationer på detta är om du plötsligt ser att räkningen för uppvärmning stiger; där kan ditt tak – genom att släppa ut varm luft och släppa i kall sådan – vara orsaken. Ser du läckage någonstans i ditt hus så är det naturligtvis också ett tecken på att taket inte längre håller måttet.

Ta hjälp av en takläggare i Stockholm

Vi skulle säga att du av två skäl bör ta hjälp av en takläggare. Dels för att regelbundet se över ditt tak. Äger du ett hus i Stockholm så kan du med fördel låta en takläggare komma en gång per år (lämpligen efter vintern) för att se hur taket ser ut, samt vidta eventuella åtgärder i form av mindre korrigeringar och reparationer.

Nummer två gäller själva takbytet. Här behöver du professionell hjälp; det är en svår konst att lägga ett tak och, som sagt, det finns risker inblandat i projektet. Priset då? ja, det kan du påverka dels genom att ta in fler offerter från olika takläggare i- och kring Stockholm och dels så kan du även använda ditt rot-avdrag.

En annan sak som du kan påverka priset genom gäller materialbiten. Även om du i dagsläget har ett tegeltak på huset i Stockholm så är du inte bunden till just tegel; att byta till exempelvis ett plåttak – finns i tegelimitation – är billigare och kräver samtidigt mindre underhåll.

Ett sista tips gällande priset för ett takbyte: du kanske kan sköta vissa delar själv? Om du exempelvis hyr en container och river det gamla taket så blir totalkostnaden för din takläggare avsevärt mycket lägre.

20 Dec 2016