Hur mycket kostar en OVK-besiktning?

Trivsel och hälsa är några starka argument för bra luft inomhus. Men det finns tvingande regler också. Vad kan du påverka? Så här går det till att kolla ventilationen där du bor och jobbar.

Hur vet du att du har en bra inomhusmiljö? Ett tecken är att ingen klagar eller mår dåligt förstås. Allergisymptom som hosta eller utslag kan vara tecken på att ventilationen behöver kontrolleras. Boven i dramat kan vara mögel, föroreningar i luften, ämnen som avges från möbler eller efter en renovering. Vädra mycket om du målat om eller burit in ett nytt skrivbord eller en soffa. Självklart kan det känns lite ofräscht i en lägenhet som stått tom och stängd ett tag, men om besvären fortsätter efter en tid bör du ta dem på allvar. Kontakta en certifierad injusterare och begär offert för att få en bild av kostnaden. En duktig yrkesperson kostar mellan 600 och 800 kronor per timme. Men det kan vara bättre att ta ett fast pris, om du är osäker på hur omfattande arbetet kommer att bli.

Bästa utgångsläget

De allra flesta har annat att tänka på än luftväxling och ventilation. Det funkar helt enkelt där vi befinner oss och vi har ingen anledning att oroa oss. Det beror på att de som var ansvariga för byggnation och tekniska installationer i huset gjorde korrekta val och bedömningar. Till exempel valde de lämplig typ av system, anpassat för storleken och användningen av fastigheten. Byggmaterialen är de rätta och huset är fuktsäkert. Ventilationen ska inte bara sköta växlingen av inomhus- och utomhusluft, den ska ju dessutom hålla matoset i köket och odörerna på toaletten ska stanna där och inte komma ut i resten av bostaden.

Ändrad användning

Låt säga att du har köpt ett hus i ett sommarstugeområde och gör om det till året-runt-boende. Det är en hel del att tänka på i det läget. Viktigt att ha god kontakt med kommunen så att VVS och el blir kopplat till det gemensamma nätet. Men tänk också på att en modern livsstil med mycket duschande och flitigt nyttjande av köket påverkar ventilationen. Det är stor skillnad på att sova några nätter per år i en enkel stuga, jämfört med att bo där under alla årstider. Kanske isolerar du fasaden eller börjar inreda källare eller vind? Ta hjälp av erfarna och duktiga byggare så du får rätt volym på systemen som reglerar luft och ventilation. Vi rekommenderar denna sida: https://www.ventkontroll.nu/

6 May 2020