Inred en inglasad balkong

Mattor, kuddar och soffor med dynor. Tänk så mysigt du kan göra det på din balkong när du valt att glasa in den. Mys till det ute men nästan inomhus. Med en inglasad balkong bestämmer du själv.

När du ska inreda din inglasade balkong kan du tänka ungefär som när du inreder ett vanligt rum. Det förutsätter förstås att du håller koll på när fönstren är stängda respektive öppna och att regn och snö inte tränger in. Utgå från en helt tom balkong och börja med ytan under fötterna, golvet. Är det ett betonggolv så vill du troligen lägga någon sorts trägolv med plattor eller en mjuk matta. Väljer du att lägga trägolv som finns att köpa i behändiga sektioner så får du ett skönt och dessutom vackert golv. På trägolvet kan du sedan placera en matta där du ska ställa ditt möblemang. En matta är alltid trevlig att kliva ner på samtidigt som det skapar en harmonisk känsla och knyter samman möblemanget. Tack vare din balkonginglasning håller sig allting torrt och rent.

Färger och material

När du valt golv och matta har du troligen valt dem utifrån att de matchar befintliga färger på balkongen, det vill säga ytterväggens färg samt balkongens färg på väggarna. Förhoppningsvis är dessa färger relativt neutrala, men om inte så vill du gärna matcha ton i ton alternativt skapa en medveten kontrast. Somliga balkonginglasningar består även av färgade glaspartier och då har du även dessa att ta hänsyn till när du inreder medvetet. Välj helst en trämöbel så du får med dig naturmaterialet. För att mysa till det vill du ha dynor, kuddar och filtar. Dessa väljer du i en av befintliga färger eller så väljer du en accentfärg som sticker ut och som du sedan kan fånga upp i andra detaljer.

Exempel på färgsättning

Låt säga att ert hus är rött och att balkonginglasningen tack och lov enbart är vitt i metallen och med genomskinliga glaspartier. Då kan du välja relativt fritt. Ett mörkare trägolv är att rekommendera. Lägg på det en mörkt grå eller svart matta. Placera en möbel i rotting eller behandlat trä här ute. Till det röda huset är det fint med ljusa färger som vitt, eller så väljer du något mer kontrasterande som grönt eller blått i dina textilier. Gardiner för insynen väljer du förslagsvis i vitt och möjligen med detaljer eller en längd som fångar upp den kulör du valt. Läs mer om balkonginglasningar: balkonginglasninguppsala.se 

17 Nov 2020