Kabelmärkning sparar tid

Kabelmärkning används flitigt av framförallt byggare, men även i våra hus. Att rätt kablar sitter ihop är otroligt viktigt. Det kan annars sluta mycket allvarligt för både dig och huset.

Det är ibland inte så lätt att hålla reda på alla olika kablar som finns, som tur är finns det kabelmärkning man kan använda sig av. Det är märkta buntband som är gjorda just för kablar. Det är viktigt att det är kabelmärkt om problemet skulle vara framme. Tänk dig ett driftstopp och du måste hitta problemet snabbt. Har du då inte märkt kablarna så kommer det ta en väldigt lång tid. Är det istället märkt kommer det kunna lösas betydligt enklare och snabbare. Att märka tar dessutom inte lång tid och är värt det lilla extra besväret.

Olika märknings alternativ

Det finns ett flertal olika märkningsalternativ. I vissa fall använder man sig av ett buntband i samma färg. Där sätter man sedan ihop några olika kablar och skriver på en etikett vad just dessa kablarna gör. Det vanligaste är att man använder sig av denna metoden i hemmet. Är man dock på en större arbetsplats använder många sig av olika färgkoder. Det är den enklaste metoden och läses av snabbast möjligt. Den kräver dock lite mer arbete när man sätter dit det. Framförallt har företag en stor fördel i att kabelmärka sina kablar då det är en väldigt liten investering som sparar mycket tid vid eventuella problem. Så gör det enkelt redan från början.

Vad finns det för olika märkningar?

Det finns många olika sidor där du hittar olika prislappar och kvalitéer på kabelmärkningarna. När du väljer kabelmärkning är det väldigt viktigt att använda sig av rätt kablar. Kablarna man använder sig av ska bland annat vara brandsäkra. När man använder sig av olika färger så måste man kolla upp de olika betydelserna. Detta är något viktigt då det annars inte är lätt att lokalisera felet. Elektriker vet hur detta fungerar. Det är därför inget jobb som man bör göra själv. Det krävs istället en utbildad elektriker som har koll. Er trygghet ligger i att det är rätt bland kablarna. Skulle du ha något problem där du behöver handskas med dem, ring då och fråga. Kanske är det något busenkelt som du kan göra själv. I annat fall kan en elektriker hjälpa dig. Att handskas med el själv kan vara väldigt farligt och man bör ta det väldigt försiktigt.

28 Sep 2020