Kan bygglov återkallas?

Bygga om, bygga nytt eller bygga till? Att bygga är ofta kul, men också lite läskigt då det är många bitar som måste falla på plats samtidigt. Läs vidare för några tips som kan hjälpa dig på vägen!

Många av oss har någon gång renoverat där hemma. Eller åtminstone varit hemma hos någon som varit mitt uppe i en renovering. Dammiga golv, smutsiga väggar och ett konstant dammsugande och städande för att försöka kontrollera byggkaoset blir en del av vardagen. Renovering är ibland både stressigt och mentalt påfrestande. Att komma hem till en stökig bostad är ingen höjdare, men resultatet gör det mödan värt! Känslan när projektet äntligen färdigställs är helt underbar och man kan äntligen återgå till en normal boendesituation och samtidigt njuta av det nya tillskottet. Men för att ett bygge ska gå så smidigt som möjligt så finns det en del att tänka på.

Bygga inne är inte samma som att bygga ute

Som sagt, de flesta av oss är ändå någorlunda bekanta med renovering eller bygge som har gjorts inomhus. Antingen har man gjort det själv eller anlitat en byggfirma som tagit hand om projektet. I vilket fall som helst så är ett byggprojekt inomhus inte samma sak som ett utomhus. Med det sagt så behöver det inte alls vara särskilt svårt att bygga utomhus, men ibland så krävs det ett bygglov. Ett bygglov behöver du om du ska bygga om, bygga till eller bygga någonting helt nytt på en befintlig byggnad eller på en tomt. Bygglov söker man hos kommunen och det är den som sedan tar beslut ifall det tilltänkta projektet följer de lokala reglerna.

Hur gör man?

När du ska ansöka om bygglov så behöver du ha vissa saker i ordning på förhand. Du behöver en tydlig planritning – en situationsplan som visar tomtgränser och vad du tänkt bygga, samt en mer detaljerad huvudritning. Du hittar blanketten för bygglov hos din kommun. Om du inte vet om du behöver bygglov, eller är osäker på hur det går till, så finns det alltid hjälp att få. Allt är svårt i början för den som är ny och det är inget konstigt med det. Det viktigaste är att du känner dig trygg och säker genom hela processen. Och skulle det vara att du redan skickat in en ansökan men ångrar dig eller vill ändra på den så kan du göra det så länge det inte fattats något beslut om den. Vi tipsar att läsa mer på denna sajt: https://www.byggfirmanyköping.se

14 May 2020