Kan jag renovera badrummet själv?

Ett nytt, läckert och funktionellt badrum är många människors dröm. För att slippa extra arbetskostnader kan det vara en bra idé att göra renoveringen själv. Går det? Ja, vi berättar hur.

Det allra viktigaste som ska göras inför en badrumsrenovering är en noggrann planering och ännu noggrannare budgetering. Börja med att mäta, rita och planera. Hur ska det nya badrummet se ut? Om inspiration saknas kommer inredningsmagasin till hjälp. Lösningarna är oändliga. Vilken typ av inredning och ytskikt ska det vara och vad kommer det att kosta? Om svaren på dessa frågor infunnit sig är det dags att börja med det första momentet som är att riva det gamla badrummet. Det är relativt enkelt och kan göras utan någon hantverkshjälp. Det viktigaste att tänka på är att både vatten och el ska stängas av. Hyr gärna in en container för att slänga allt avfall i.

Ny elinstallation och kakel – mission possible

När det kommer till att installera elen behövs det en elinstallatör som ska utföra all dragning och koppling. Så här kan du inte göra alla arbetsmoment själv. Däremot går det bra att montera både kabelrör och eldosor. Nästa steg av renoveringen som helt och hållet kan skötas utan hjälp är montering av kakel på väggarna och klinkers på golvet. Större plattor är svårare att hantera jämfört med normalstora eller små därför bör valet falla på de mindre modellerna. Svårigheten med de stora är att de är tuffare att kapa. Är det nu så att du absolut vill ha en större variant ska du tänka på att anlita en hantverkare för att få ett bra resultat.

Vad kostar en badrumsrenovering?

Kostnaden för en badrumsrenovering varierar. Det är en självklarhet att varje projekt har får egen kostnad. Vad slutpriset hamnar på beror på material, utrustning och val av interiörer. Med den enklaste standarden när det kommer till renoveringsmaterial och inredning brukar materialkostnaden ligga på 3 000 – 5 000 kr/m2. Tittar vi på den svensk standardkvalitén ökar priset upp till 5 000 till 10 000 kr/m2. Ett lyxigare alternativ ligger på 10 000 – 20 000 kr/m2. Med tanke på att vissa delar av renovering måste utföras av hantverkare får du även inkludera den kostnaden. Där varierar priset beroende på vilka tjänster du behöver hjälp med men överlag kan arbetskostnaden ligga på 5 000 – 10 000 kr/m2. Den delen av renoveringen omfattas av rotavdrag som ger 30 % i skattereduktion.

14 May 2020