Kolla upp hur husets fläktsystem fungerar

Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, måste enligt lag göras i alla svenska byggnader. Detta nödtvång är faktiskt mycket bra både för ekonomin och hälsan.

Allergier mot pollen och damm, dålig inomhusluft med ohälsosamma partiklar, allt det där kan avhjälpas och bli mycket bättre för hela familjen genom att man kontrollerar hur husets ventilation fungerar. Att göra rent i kanalerna, så att man blir av med döda möss och annat skräp, och att man ser till så att alla fläktar verkligen fungerar, kan vara rena hälsovinsten. Mikroorganismer älskar både smuts och fukt, och därför är det mycket viktigt att man får bort allt som kan spridas i luften vi andas in.

Funktionskontroll som sparar pengar

Uppriktigt sagt, att kolla fläktar och filter är något som lätt kan bli bortglömt. Det är inte lika roligt som att måla om eller få nya golv. Men att fläktsystemet fungerar och att det hålls rent är inte bara en miljöfråga. Man sparar också pengar eftersom energikostnaderna blir lägre när man ser över och underhåller ventilationen så att den är effektiv. I samband med funktionskontrollen, som OVK-besiktningen innebär, får man också en dokumentation, som är bra att ha. Besiktningen görs av certifierade yrkesmän, och de skriver protokoll på åtgärder som behövs och som görs. Det är bra när man ska sälja huset, att man kan visa papper på vad som är utfört och bytt.

Byt ut trasiga fläktar

Det händer att man inte ens märker att en fläkt går sönder. Man har ständigt ett lätt vinande ljud från fläktsystemet, som man inte medvetet tänker på, och när till exempel en frånluftsfläkt plötsligt inte har fullgod funktion, är det inte säkert att man uppmärksammar det. Kanske tycker man bara att det är dåligt vädrat och luktar lite konstigt. Skillnaden märks direkt när man har gjort ett fläktbyte. Kanske slipper man huvudvärk, och man har i alla fall försäkrat sig om ett hälsosamt luftflöde. I det här fallet kan man också passa på och utnyttja sitt ROT-avdrag för delar av arbetskostnaden i samband med både kontroll och åtgärder. Man tillbringar mycket tid hemma, och att ha en hälsosam luft att andas är grundläggande för välbefinnandet. Det är inget som man ska spara in på. Livskvalitet och renlighet är bra för oss alla, och därför är det tur att det finns lagar och förordningar som påminner oss om att en felsökning behöver göras på de saker som måste hållas i bästa skick.

8 Jun 2020