Kontakta rätt takläggare

Ibland måste man som husägare se till att taket håller en god kvalitet då detta är en väsentlig del som gör att husets status och livslängd blir goda. Många förknippar ett takbyte med ett långrandigt och ytterst kostsamt projekt som dessutom måste göras om efter bara några år. Det sistnämnda kan vi direkt slå hål på – ett vällagt tak har en väldigt lång livslängd och de som säger att de tvingats byta efter bara något år har – helt enkelt och tyvärr – antingen lagt taket på egen hand eller kontaktat en dålig takläggare. Att privatpersoner ger sig in i så stora projekt som att byta tak på sitt hus är en fara i sig; speciellt då om man saknar den nödvändiga vanan och här måste man inse sina begränsningar. Lägger man ett nytt tak och misslyckas – det kommer vattenskador på grund av läckage – så kommer det hela att kosta väldigt mycket pengar att reparera.

Ser vi istället till det andra problemet – att taket måste bytas på grund av att man kontaktat och anlitat en dålig takläggare – så är detta någonting som i grunden är värre; men tyvärr inte ovanligt i dagsläget. Takläggare har – liksom hela byggnads- och hantverksbranchen – drabbas av att det kommit in många oseriösa aktörer under senare år och detta är något som främst syns i större städer som Stockholm, Malmö och Göteborg. Städer där efterfrågan – och utbudet – är som allra störst.

Anledningen till att många fuskjobb synts bland takläggare i Stockholm beror på den skattereduktion som infördes för några år sedan. Rot-avdraget gjorde det möjligt för en privatperson att anlita exempelvis takläggare, får jobbet utfört och därefter dra av upp till 50% av arbetskostnaden på deklarationen för att sedan få tillbaka summa på skatten.

Denna skattereduktion infördes för att få bort den stora andelen svartjobb som fanns i branschen – men istället kom alltså problemet med fuskjobb in i bilden. Som privatperson så måste man här vara medveten om riskerna, ska du anlita en takläggare och bor i Stockholm så måste du också på egen hand ta reda på huruvida denna är kompetent eller inte.

Det finns – tack och lov några tips som man kan använda sig av gällande detta. Kom ihåg här att ditt tak är väldigt viktigt och att du av den anledningen verkligen ska lägga ner tid på egen research; kolla din takläggare noggrant.

  • Använd dig av internet då du kollar; se över företagets ekonomi, bokslut och se om deras hemsida verkar okej.
  • Ring referenser. Nöj dig inte med att kolla om det finns några referenser – se även till att ringa dessa för att se hur deras upplevelse kring denna takläggare varit.
  • Betala inte i förskott. Här har vi ett stort problem och detta ska du verkligen ta fasta på. Betala alltid då jobbet är gjort och om denna takläggare vill ha pengar till material; se då till att du är med då detta köps.
  • Kräv garanti. Kräv alltid garanti på det jobb som gjorts och här kan vi säga att seriösa takläggare brukar ge minst tio års sådan; nöj dig inte med mindre.

Genom dessa tips kan du som privatperson skaffa dig en liten fördel gällande hantverkare som du anlitar – dessa går naturligtvis att använda sig av även om man byter ut takläggare i Stockholm mot snickare i Göteborg.

Läs mer om takläggning här

16 Jul 2017