Köpa varmvattenberedare – Tips när du ska välja

Bor du i villa har du själv ansvavarmvattenberedareret att ordna med tillförsel av varmvatten. Finns möjlighet till kommunalt vatten och avlopp kan problemet vara löst. Men i annat fall behöver uppvärmning ske på egen hand. Då det kan bli relativt dyrt finns en fördel att köpa in en varmvattenberedare. Med rätt modell hålls kostnaderna nere samtidigt som det alltid finns varmvatten hemma. Vill du veta mer om varmvattenbedare så rekommenderar vi ett besök på varmvattenberedare.biz.

Är det värt det?

Att byta värmesystem innebär alltid en viss kostnad. Väger denna installationskostnad, och kommande driftskostnad upp mot dagens kostnader? Ett första steg är att räkna på det. Vad betalar ni idag för uppvärmning och vad skulle det kosta med en varmvattenberedare? Hur mycket kostar modellen och installationen och hur länge förväntar ni er att detta sedan ska fungera?

I en del hushåll är det inte värt att byta, hos andra kan det finnas en fördel att ha flera tankar. Allt beror på befintligt system, hur stor tank som behövs och nuvarande kostnad.

Vilket vatten har ni?

Storlek och funktioner i all ära – men PH-värdet på vattnet är även starkt avgörande för vilken varmvattenberedare som behöver köpas in. Invändigt kan det vara rostfritt, emalj och koppar. Vilken som passar bäst beror därmed på vattnets PH-värde. Du kan mäta värdet och sedan ha med detta värde till en återförsäljare för att därmed få tips på rätt modell.

Var får den plats?

Att ha en stor varmvattenberedare har sina fördelar – men får den plats i hemmet? Det är ju stor skillnad om den ska stå i tvättstugan eller i källaren. Hur stort utrymme får den ta? Det avgör även nästa punkt.

Ett sätt att få undan den lite är att välja en modell som kan hängas på en vägg. Det är mindre modeller som har denna möjlighet. Är det en stor varmvattenberedare som önskas är det främst i källarutrymmet som möjligheten finns.

Storlek och behov

Detta är en av de mest fundamentala punkterna. Att välja en för liten tank innebär att man får planera när man ska duscha, tvätta osv. Samtidigt är en för stor tank onödigt dyrt. Man brukar säga att en varmvattenberedare på ca 200 liter räcker för en fyrpersonsfamilj. Det kan vara orsaken till att så många tillverkare har en rad modeller kring denna volym.

Men självklart kan det finnas undantag. Använder ni varmvatten mer än ”normalt”. Det kan exempelvis innebära att fylla upp en pool eller använda vattnet under arbetsdagen. Då kan det självklart behövas en större tank.

 

8 Sep 2018