Lägg större fokus på dina fönster

Idag så lägger många ett större fokus på energi och på frågor som kan komma att spara pengar genom att sänka den årliga förbrukningen man har som husägare. Det är definitivt en sund idé. Många betalar för mycket pengar och man gör detta utan att få någonting i gengäld. Att ta en kostnad för att byta från exempelvis en äldre oljepanna till en uppvärmning i form av bergvärme kan sänka den årliga kostnaden för uppvärmning med upp till 80%. Det förutsätter dock att huset även i övrigt är anpassat och det är tyvärr en fråga som många negligerar.

För, en stor fråga handlar inte om vad som fungerar som energi- och uppvärmningskälla. Det är istället en fråga om värmen stannar kvar inomhus eller om den försvinner ut i det tomma intet. Där bör man lägga ett större fokus. Att betala runt 100.000 kronor för att borra- och installera en bergvärmepump i ett hus i Stockholm är en god tanke - men den förutsätter även att man ser till att täta de läckor som finns. En stor sådan handlar om fönster. Fönster isolerar sämre än vad vanliga väggar gör - det är ett obestridligt och ofrånkomligt faktum.

Men, lika sant är att gamla fönster har ett avsevärt mycket högre U-värde än vad moderna fönster har. U-värde används för att mäta isolering och ju lägre sådant som finns - desto mindre luft åker ut från huset. I samband med att man installerar bergvärme - eller någon annan typ av energisnål uppvärmning - så bör man också se över om det är dags att byta fönster. Annars finns en uppenbar risk i att man eldar för kråkorna då den varma luften inifrån åker ut och den kalla luften på utsidan får fri lejd in i huset. Det är allt annat än ekonomiskt försvarbart.

Byt ut dina gamla fönster i Stockholm

Det kostar väl pengar att byta fönster i Stockholm? Ja, det är sant, men det är även en sanning som kommer med viss modifikation. Så himla kostsamt behöver det inte bli. Naturligtvis så är antalet en avgörande fråga - ju fler fönster ditt hus i Stockholm har, desto dyrare blir det.

Men gällande själva kostnaden f ö r dina fönster så kan du idag komma ganska billigt undan. Dels genom att använda rot-avdraget för att installera dem och genom detta dra av 30 % av den totala arbetskostnaden. Dels också genom att välja material som exempelvis plast. Plastfönster har ett oförtjänt dåligt rykte som det är dags att göra upp med. Faktum är att fördelarna är så pass många och stora att man måste sätta dem under lupp.

Vad sägs om fönster som inte kräver något underhåll? Vad sägs om fönster som har extremt lång livslängd? Vad sägs om det lägre priset jämfört med träfönster? Vad tror du om fönster som klarar av all typ av väder och som dessutom går att få i exempelvis träimitation? Det finns väldigt många fördelar och det är, enligt oss, något som borde påskynda ditt byte av fönster i jakt på lägre kostnader i ditt hem.

18 Mar 2019