Lev hållbart med solceller

Solceller är ett miljövänligt sätt att skapa el på. Det må visserligen inte vara lika kraftfullt som vissa andra metoder, men klart är att det är hållbart och mycket skonsamt mot planeten. Därtill är det enkelt att använda, i allmänhet säkert och producerar knappast något avfall (förutom i viss mån vid tillverkning, givetvis). Kräver man mycket el är det ovanligt att man bara använder sig av solceller. I sådana fall är det vanligt att till exempel ha en luftvärmepump som värmesystem och el från elbolaget, men få kompletterande el med hjälp av cellerna. 

Gör upp en budget

Steg ett är att göra upp en budget. Det är viktigt att känna till att solceller vanligtvis har en hög investeringskostnad, men om det fungerar, kan spara dig mycket pengar på lång sikt. När du gör upp en budget är det viktigt att ta eventuella bidrag i åtanke. Hur bidragen ser ut kan skilja sig från län till län, men i till exempel Stockholm finns möjlighet att få stöd med upp till 20 procent. Stödet beräknas då på hela installationskostnaden. I Stockholm kan du få maximalt 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. Titta på reglerna i ditt län, eftersom det här kan se annorlunda ut om det inte är just Stockholm du ska installera solcellerna i. 

Hur mycket el behöver du?

Det genomsnittliga hushållet i Sverige förbrukar ungefär 25 000 kWh per år. Att generera all den här kraften genom solceller skulle inte bara kräva en väldigt stor uppstartskostnad, utan också en hel del utrymme. Som nämnt i inledningen är det vanligare att man har ett huvudsakligt system för värme, till exempel luftvärmepump samt kompletterar den” vanliga” hushållselen med solcellerna. 

Vissa väljer att använda mindre solceller för betydligt enklare uppgifter. Det kan till exempel handla om att ha sollampor och telefonladdare som går på solkraft. Det här är betydligt billigare, kräver knappast någon avancerad installationsprocess och är enkelt. Men givetvis levererar det inte den kraft som ett hushåll kan behöva, och som solceller faktiskt kan leverera. Snarare kan det vara bra för den som vill leva ute i naturen ett tag. En villa i till exempel Stockholm behöver flera kvadratmeter solceller för att märka av en skillnad i kostnader. 

Med det sagt är det inte alla som behöver särskilt mycket el. Vissa vill leva enkelt, och i dessa fall kan enbart solceller räcka för det antal kWh man behöver. I sådana fall krävs ett huvudsakligt värmesystem. Vill man leva extra enkelt kan det handla om en braskamin som får värma upp huset. Det här är dock inte särskilt vanligt.

30 Jan 2018