Liva upp dina fönster

Dina fönster är en stor del av ditt hus. Efter en fönsterrenovering, eller om du till och med har bytt ut dem helt, kommer en stor skillnad att märkas. En fönsterrenovering är ett vanligt sätt att göra ens fönster fräschare, och vi tar upp det i den här texten, men det finns flera saker man göra för att de ska se lite roligare ut. Mycket handlar om tillbehören och textilierna kring fönstret, snarare än själva rutan eller karmarna själva.

Fönsterrenovering

Som nämnt i inledningen är en fönsterrenovering ett bra sätt att liva upp fönsterna på. Dock är det inte alltid nödvändigt, beroende på vad det är för fönster man har och hur slitna de är. Är de riktigt slitna kan det vara lika bra att faktiskt byta ut dem helt och hållet.

Störst skillnad av en fönsterrenovering märks kanske om det är fina, äldre träkarmar som görs om. Det ställs höga krav på ett dylikt fönster, vilket gör konstruktionen ganska felkänslig. De ska kunna släppa in så mycket ljus som möjligt, kunna öppnas och stängas och även, med hjälp av en spärr, kunna ställas på vid gavel. En fönsterrenovering är ibland nödvändig efter lång tid. Inte bara för utseendet, utan även för funktionerna.

Vissa väljer att stå för sin fönsterrenovering själv, medan andra väljer att anlita en firma för jobbet. Vill man göra det kan man enkelt hitta någon genom att skriva till exempel ”fönsterrenovering Stockholm” i någon sökmotor online, där du byter ut Stockholm mot din stad givetvis.

Du kan även läsa mer här: http://www.fönsterrenoveringstockholm.nu/

Gardiner

Att jobba med gardiner är enkelt och gör mycket för hur fönstret upplevs. Ett vanligt fel som gör att dina fönster ser tråkigare ut är att gardinstången sätts upp längs med ovansidan av fönsterkarmen, istället för en bit ovanför den. Sätter du gardinstången en bit ovanför, och dessutom låter gardinerna hänga en bit utanför karmarna sidleds, kommer fönstrets att upplevas vara mycket större än det egentligen är.

Något annat som är viktigt att ha i åtanke är stilen. Kanske fungerar ett par mindre tyllgardiner bra i köket, på sommaren i ett lantligt hem? Vilken stil man ska ha på gardinerna finns det inget facit på. Gå helt enkelt på magkänslan för att se vad som passar dig. Om det inte är lantlig stil som passar dig bäst, kanske urban eller minimalistisk stil gör det bäst. Bor du i en storstad som till exempel Stockholm kanske dock lantlig stil inte är det bästa, men det finns som sagt inga rätt eller fel.

Markiser

En annan given detalj att arbeta med för att få liv i fönsterna är markiser. Markiser finns i många olika färger och storlekar, så det gäller att välja det som passa bäst. Många väljer markiser med två färger, där den ena färgen matchar med fasaden på huset. Vad just du ska ha är det dock du som vet bäst. Något att ta hänsyn till dock, är huruvida du ska ha motoriserade markiser eller med vev. Vanligt är att köpa motoriserade markiser när de är lite större, till exempel om det gäller terrassen. Går du på en stor gata i en större stad, till exempel Stockholm under sommaren, ser du sannolikt flertalet större markiser över restauranger. Det är vanligt att dessa drivs med en motor.

4 Aug 2017