Lös logistiken när du bygger till

Står man som privatperson inför att genomföra en tillbyggnad på sitt befintliga boende så har man en spännande period framför sig. Detta oavsett om man talar om exempelvis en veranda, ett uterum eller ett – numera väldigt populärt – Attefallshus. Vi säger här ordet spännande av två orsaker; dels av den anledningen att projektet i fråga kommer att komma med fler överraskningar än vad man från början tänkt sig. Det tar nästan alltid lite längre tid, kostar lite mer pengar och kräver mer ansträngning än vad man från början kalkylerat med. Så är det nästan alltid då privatpersoner genomför egna byggnationer – man överskattar sin egen förmåga och man underskattar arbetets svårighetsgrad.

Vårt råd i detta är därför att man går in i projektet med vetskapen om att allting inte kommer att gå som smort – man kommer att begå vissa fel, man kommer att få börja om och man kommer att få öppna plånboken några fler gånger än vad man räknat med. Har man den inställningen så blir arbetet lite lättare.

Del nummer två i den spänning vi nämnde – den handlar om överraskningar som man inte kan påverka; men som man kan motverka. Vi förklarar detta genom att be dig titta på vårt svenska väder och därefter dra dina egna slutsatser. Många som renoverar och bygger till har nämligen inte en tanke på att vårt svenska väder är en ganska opålitlig partner. Ena dagen bjuds det på strålande sol, nästa dag så spöregnar det och den tredje så blåser det rejält – detta trots att prognoserna utlovat en helt annan väderlek.

Skydda material, verktyg och maskiner

Två saker är talande i detta: du måste vara beredd på att jobbet kan förskjutas och du måste tänka på alla logistik som vädret kräver. Det senare innebär att du måste se till att exempelvis verktyg maskiner och material skyddas mot regn snö och mot för stark sol.  Ju större tillbyggnad – desto mer måste du fokusera på den logistik som följer med arbetet. Ska du exempelvis bygga ett Attefallshus så kommer du att ha väldigt mycket material liggande, du kommer att använda en massa olika verktyg och förmodligen så kommer det – åtminstone vid arbetet med grunden – att finnas maskiner.

Här duger det inte med en enkel presenning och en bön om en regnfri sommar – nej, här kommer du på förhand att få se till att det finns ett stabilt skydd till hands. Något som också går utmärkt att hyra och som innebär att du vänder dig till en uthyrare av lagerhallar. Lagerhallar går att anpassa efter dina önskemål och efter hur mycket material du har; de går att få isolerade och de går utmärkt att få med exempelvis anpassade portar, speciell belysning och med installerade väggsystem.

Det går alldeles utmärkt att bygga även i Sverige – skillnaden mellan en tillbyggnad här och en som sker i Spanien, Italien eller i södra Frankrike är att vi måste räkna med att vädret kan komma att ställa till det. Logistiken blir avgörande för hur lång tid ett projekt tar och vi anser att fler borde kalkylera med detta innan man sätter igång. Ett extra förvaringsutrymme och skydd sparar både värdefull tid och i slutändan en massa pengar.

 

19 Sep 2017