Några råd vid stopp i avloppet

Stopp i avloppen drabbas nästan alla någon gång av. Det är inte roligt och kräver akut hjälp eftersom vi är så beroende av vatten i vårt dagliga liv. Det kommer alltid olägligt och medför en massa problem och dålig lukt.

Här följer några goda råd och tips vad du kan göra själv innan du kontaktar professionell hjälp av en rörmokare.

I toalett och badrum 

Den vanligaste anledningen till stopp i vattenrör är långa hår som fastnar i handfatt och golvgrunnen i dusch och dadkaret. Hår fastnar lätt i rostiga gjutjärnsrör och börjar lukta surt. Och såklart saker som spolats ner som inte hör hemma i toaletter.

Ett eneklt och bra bra tips är att fästa en nylonstrumpa på plaströret som går ner i golvbrunnen eller montera någon form av sil i badkarets utlopp. 

Det vanligaste sakerna som fastnar i våra vattenledningsrör är tamponger, bindor, handtorkpapper och tops. Dagens snålspolande toaletter och äldre ledningar klarar inget annat än vanligt toalettpapper. Så spola ALDRIG ner något annat om du inte vill ha stopp i avloppet. 

Det är också vanligt att ihoptorkat toapapper fastnar. Det vanligaste är att det fastnar när man är borta på semester och inte använder toaletten. Då blir papperet ihoptorkat eftersom inget vatten spolar ner det om det annars gör när toaletten används ofta.

I köket

I köksavloppet är fett den stora boven. Matrester och fett blir en beläggning i rören med tiden.  Med åren blir det riktigt hårt. Det bästa tipset är att alltid spola extra med varmt vatten efter att man har sköljt av tallrikar, kastruller och annan disk. Då blir inget fett och smuts kvar i rören. Rensa också alltid avloppet till diskbänken och släng och låt det inte rinna ner i rören.

Även diskmaskinen kan orsaka stopp. Moderna diskmaskiner använder väldigt lite vatten och då ökar risken att det blir stopp. Matrester och smuts sköljs helt enkelt inte ner lika bra som förr. Så försök att skölja disken innan den diskas i maskinen.

Vårrum och tvättstugor 

Tvättmaskiner är ett annat problem på grund av alla rester som den producerar i form av hår, textilfibrer och tvättmedelsrester och liknande. Det skapas en kletig massa som fastnar i rören. 

Detta kan ibland över tid skapa en kletig massa i rören, som man enkelt kan slippa om man sätter en sil där vattnet går ut från tvättmaskinsslangen. Dock inte direkt på maskinen.

13 Feb 2019