När du behöver måla om bostaden

Nu när sommaren äntligen är här är det många som passar på att måla om huset eller sommarstugan. Sommarstugan klarar de allra flesta av att måla själva, men den egna villan kan vara lite svårare.

Där är man såklart lite mer kräsen och att måla om ett stort hus är inte så lätt. Det tar lång tid och förarbetet är avgörande för slutresultatet. Det rekommenderas att låta ett proffs sköta målningen när det är dags att måla om huset för att det ska bli riktigt bra och hålla sig snyggt över tid.

Låt en målare måla om huset

När du har hittat en lokal och skicklig målare så är det dags att boka in en besiktning av huset för att diskutera dina behov och önskemål. Efter detta får du ett offertförslag att ta ställning till.

När man anlitar en målarfirma så är du garanterad att den har gedigen utbildning och har den erfarenhet som krävs för en korrket husmålningen. En seriös målare har även de rätta kunskaperna av olika typer av material och färger. Detta utgör grunden för ett fullgott måleriarbete.

Välj rätt färg

Målaren kan även bistå med expertis när det gäller att välja färg och kulör. Ett fel många hobbymålare gör är att de tycker den valda färgen ser perfekt ut på färgprovet från färgaffären. Men det kräver mångårig erfarenhet att se hur färgen kommer att bli på en fasad. 

En annan sak som det slarvas med är förarbetet. Det är mycket viktigt att noggrant slipa bort den gamla färgen och sedan se till att ytan är ren och slätt för att färgen ska fästa ordentligt.

Målning inomhus

När det gäller invändig målning kan man med fördel måla om väggar, tak, dörrar, köksluckor, och fönster för en helt ny känsla i huset. När man målar en vägg är det viktigt att ta bort tidigare tapeter och slipa bort den gamla färgen noggrant. Sedan måste man förbehandla ytan som ska målas. Det görs genom slipning, spackling, slipning igen innan man måste rengöra vägen noga innan målning kan göras. Man börjar alltid med en grundmålning innan målningen kan påbörjas. Det görs med hjälp av en roller i flera lager. I hörn och på andra svårtåtkomliga platser ska man använda en målarpensel.

Var mycket noggrann med att låta färgen torka mellan alla lager. 

ROT-avdgragsilla tjänster

Målning ingår i ROT-avdraget för hushållsnära tjänster. Då får man som privatperson dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kronor. Målarfirman sköter allt med skatteverket. Det är mycket eneklt och smidigt att anävnda. 

 

 

9 Aug 2019