När du vill glasa in altanen

Många funderar på att bygga om altanen eller balkongen för att kunna använda den året runt. Vad ska man tänka på innan man påbörjar projektet? Vilka fallgropar finns det och vilka alternativ har man att välja på?

Först ska man fundera vad som är anledningen till utbyggnaden. Vill man ha en inglasad altan för att skydda mot väder och vind på sommaren eller ska man även kunna använda sig av den på vintern? Sedan som alltid är såklart budgeten viktig. Det finns billiga lösningar upp till mycket exklusiva varianter att välja bland. Prismässigt ligger spannet på från 10 000 kronor för de billigaste alternativen upp till flera 100 000-tals kronor.

Göra själv eller anlita hantverkare

Har man kunskaper inom bygg så blir det såklart billigare, men det tar en hel del tid i anspråk. Men för det allra flesta av oss är det ingen idé att göra det själva. Då rekommenderas det att anlita en erfaren och kunnig hantverkare för att bygga om altanen på ett korrekt och hållbart sätt. 

Eftersom det tar tid att bygga så kostar det en del pengar. Då är det tur att man kan använda ROT-avdraget till det. Det innebär en skattereduktion på 30 % av arbetskostnaden. Seriösa hantverkare sköter detta helt och summan dras av direkt på fakturan.

Vilka alternativ finns

Man kan bygga en enkel inglasning med endast glas. Men för en komplett inglasning måste man tänka på isoleringen för att inte få problem med fukt och isbildning på vintern. Det är även viktigt att ha en bra fuktspärr mot marken för att slippa kondens och mögel.

Man måste noga undersöka hur altanen är byggd för att säkerställa att det håller för inglasning och eventuellt tak. Det väger mer än man tänker sig. Annars kan konstruktionen böja sig av vikten och göra att fönstren blir svåra att öppna. Om det är alldeles för svagt golv kan den till och med rasa. Det behövs inget bygglov om det ligger i anslutning till huset och inte är större än 15 kvm. 

Att välja skjutpartier 

När man glasar in altanen måste man ha någon form att öppning för att kunna vädra och släppa in solen på sommaren. Det är bra att tänka på hur isoleringen är innan man väljer produkt. En vanlig variant är att ha fasta glaspartier och komplettera med skjutbara dörrar och fönster mot trädgården. Välj glas och dörrar av god kvalitet för att det ska bli snyggt och hålla över tid. 

19 Apr 2019