När golven har blivit slitna

När golvet därhemma börjar bli slitna och flammiga är det dags att slipa om det. Många tror att trägolvet alltid måste läggas om när det blivit gammalt. Men det är inte sant. Faktum är att i de allra flesta fall räcker gott att slipa om det för att få i stort sätt samma resultat som ett nylagt golv. Det är dessutom mycket mer ekonomiskt att göra en golvslipning. Det tar såklart kortare tid än att lägga ett nytt golv och man behöver inte vänta på att det nya golvet ska levereras.

Anlita en golvslipare

Det enklaste sättet att genomföra en golvslipning är att ta in professionell hjälp med arbetet. Det är ett ganska svårt och smutsigt arbete att slipa om ett trägolv. Man måste också veta hur man slipar golvet eftersom det skiljer sig mellan olika trägolv. Man måste också säkerställa att golvets övriga skick är tillräckligt bra för att det ska räcka med en golvslipning. När det gäller parkettgolv går det utmärkt att slipa även det. Men det måste ha en viss tjocklek för att inte äventyra hårdheten. Ett massivt trägolv går att slipa om ett antal gånger.

Experter på golv

En golvläggare har all den kunskap som krävs för att göra en korrekt och snygg golvslipning. Alla trämaterial har olika egenskaper och ska slipas på olika sätt. Samma gäller ytbehandlingen som måste göras efter slipningen.

Det vanligaste sättet att behandla golvet för ökad lyster och hållbarhet är genom lackning, betsning och med olja. Det går att få fram olika nyanser från ljust till mörkt. Man ska också tänka på hur mycket slitage golvet utsetts för när man väljer ytbehandling. Har man till exempel husdjur eller småbarn bör man välja en metod som ger en hård och hållbar yta.

Hur går en golvslipning till?

Många oroar sig för att en golvslipning dammar och smutsar ner massor när det utförs. Med gamla metoder så var det så, dammet tog sig in överallt och det krävdes ett tömt tum och en totalsanering av rummet efteråt. Men med dagens moderna golvslipar som golvläggarna använder behöver man inte ens täcka över inredningen längre. Man använder specialmaskiner som är helt slutna vilket göra att det inte dammar alls.

Enkelt förklarat har dessa slipmaskiner en inbyggd dammsugare som effektivt tar bort allt slipdamm under slipningen. Det räcker med att torka av golvet efter slipningen och man kan direkt påbörja ytbehandlingen efteråt. Ett proffs slipar ett rum på 25-30 kvm på arbetsskift. 

10 Dec 2019